Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.
PiotrekT wysiewy nasion zwłaszcza tej wiosny nie są zbyt łatwe. Zawsze na początku najlepiej posadzić kilka sadzonek bylin a wolne miejsca wypełnić roślinami z siewu także takimi bez problemowymi. Na ciekawe siewki przyjdzie czas.
jarek
jarek
Nie obcinać tzw przemrożonych gałęzi z ognika aż do czasu, gdy ognik wypuści młode i zielone - wiosenne nowe przyrosty!!!
Bo moze się okazać, że to co na 100% było przemarznięte- jednak się zazieleni!!!
Bo moze się okazać, że to co na 100% było przemarznięte- jednak się zazieleni!!!
Pozdrawiam.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
mój podstawowy błąd to zapominanie o podlewaniu zimujących roślinek
tym sposobem tej zimy zasuszyłam dwie cytryny, coś mandarynkopodobnego i dwa drzewa truskawkowe, tak to jest jak sie coś wstawia do chłodnego pokoju na okno a potem zapomina sie zę to tam stoi 

Ania
Piotrek T pisze:Noooooo , to ja się też dopiszę . .......
Super. Bardzo mi się podobała ta wypowiedź - nie tylko jej treść ale i styl. Musze posuzkać innych Twoich postów

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, ogniki robią takie numery
Już gdzieś pisałam - nie tnijcie ogników
Dopisałabym jeszcze perukowca i katalpę. Teraz czekam na irgę z której miałam niezłe drzewko[własnoręczne] ale nic
Moźe chociaż puści od korzenia

Moźe chociaż puści od korzenia

ogniki potwierdzam.. sama mojego obcięła, w połowie..
ale już nie żałuję bo ma teraz więcej pąków..
wisterii też nie wywalajcie.. nei tnijcie..
odbija.. nie tylko od ziemi
ale już nie żałuję bo ma teraz więcej pąków..
wisterii też nie wywalajcie.. nei tnijcie..
odbija.. nie tylko od ziemi

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż, ustawienie rusztu grilla na kaflu zamist rozwalonego grilla za wysoko docelowo od żaru - efekt- ledwie ciepła surowizna po pół godzinie...Ale ostatecznie przy pomocy Taty się udało.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Oj Piotrek, nie jesteś jedyny. Ja swoje szaleństwo roślinne też zaczynałam od nasion. Nakupowałam, jak Ty, masę najpiękniejszych roślin świata. Co prawda instrukcję siewu miałam ok. Rozstawiłam miniszklarenki w wolnym pokoju, doświetlałam, spryskiwałam, zaglądałam czy rośnie. I takie fajne małe muszki zaczęły latać. A potem jedne po drugich siewki zaczęły padać. Dopiero dużo później dowiedziałam się o ziemiórkach.
Z kilkuset nasion mam teraz 7 roślin. Sadzonki taniej wychodzą
Innym błędem było sadzenie drzew w trawniku. Czemu? Bo trawę trzeba kosić. Dopiero po jakimś czasie zobaczyłam z przerażeniem, że kosiarka przejeżdżając obok pnia zrywa korę tuż przy ziemi. Większość pierwszych drzewek mam w ten sposób okrutnie poranionych. Zresztą wąż do podlewania przesuwający się po pniu też zdziera korę. Teraz z odpowiednich miejscach mam powbijane patyki chroniące naroża rabat.

Innym błędem było sadzenie drzew w trawniku. Czemu? Bo trawę trzeba kosić. Dopiero po jakimś czasie zobaczyłam z przerażeniem, że kosiarka przejeżdżając obok pnia zrywa korę tuż przy ziemi. Większość pierwszych drzewek mam w ten sposób okrutnie poranionych. Zresztą wąż do podlewania przesuwający się po pniu też zdziera korę. Teraz z odpowiednich miejscach mam powbijane patyki chroniące naroża rabat.
Agata
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Na forum dopiero się urodziłem ale w ogrodach buszuję już paaarę ładnych lat. Mimo to popełniłem 2 lata temu błąd nowicjusza. Mam kilka opryskiwaczy oddzielnie przeznaczonych do typowych ogrodowych oprysków. Wszystkie jednej firmy i wszystkie do siebie podobne. No i stało się. Pomyliłem opryskiwacze i 4-letnią piękną azalię wielkokwiatową zamiast środkiem na opuchlaka spryskałem herbicydem pozostawionym z poprzedniego dnia z mojej świętej wojny z wszechobecnymi odrostami robinii w moim lesie. Kupujcie zróżnicowane opryskiwacze oraz trwale i wyrażnie je oznaczajcie. Rutyna i po prostu kiepski dzień a pamiętam jak widać już 2 lata.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Jeśli po opryskaniu rośliny zorientujemy się , że jest to mocny środek na chwasty to w przypadku bylin przycinamy roślinę praktycznie w 1/2 a w przypadku azalii skracamy o 1/3 wtedy jest szansa na odbudowe sadzonki bo preparat dopiero zaczyna być wchłaniany.
jarek
jarek
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Znam ten sposób naprawienia błędu. Niestety uświadomiłem sobie ten błąd dopiero jak zobaczyłem skutki działania herbicydu no i oczywiście było już za póżno. Nie doszło by do tego gdybym stosował się do zasad i nie pozostawił środka w opryskiwaczu. Podwójny błąd. I wniosek: im częściej i dłużej coś robisz to nie upoważnia cię do wyłączenia myślenia. Pozdrawiam.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Mój błąd - pozwoliłam Sz.M. wziąć do ręki Roundap
Sz.M. tak się rozhulał na poletku z pokrzywami, że przeleciał jeszcze wzdłuż strumyka i wyciął w pień lekko już rozrośniętą mozgę w dwóch odmianach (pewnie za mało się wyróżniała kolorem spośród perzu...) i paprocie (no przecie paprocie są identyczne z perzem, no nieee?), a na koniec popsikał mój młodziutki chmiel aureus

Sz.M. tak się rozhulał na poletku z pokrzywami, że przeleciał jeszcze wzdłuż strumyka i wyciął w pień lekko już rozrośniętą mozgę w dwóch odmianach (pewnie za mało się wyróżniała kolorem spośród perzu...) i paprocie (no przecie paprocie są identyczne z perzem, no nieee?), a na koniec popsikał mój młodziutki chmiel aureus

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Eeeee.... zawsze wszystko można na chłopa zwalić
Roundup nie działa na paprocie (a dokładnie na paprotniki-wątrobowce, mchy i paprocie) Inną biochemię mają.
Może zadeptał

Roundup nie działa na paprocie (a dokładnie na paprotniki-wątrobowce, mchy i paprocie) Inną biochemię mają.
Może zadeptał

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
To dlaczego w innym kącie paprocie rosną zielono i bujnie, a TU i trawsko, i mozga i paprocie zżółkły i zaschły? Cały pas wzdłuż strumyka, kilkanaście metrów
Zamiast wleźć w kaloszach po kostki do wody, poszedł sobie Sz.M. wierzchem i gdzie się obrócił, tak psikał
Psikał nawet na pojedyncze mniszki w trawniku, zaraz potem wyjechał, a za kilka dni zobaczyłam rude placki i było po ptakach... Wrrr. Żeby Mniszkiem, Starane, czy cóś, jakimś wybiórczym, to jeszcze jeszcze, ale nie, musiał totalnym!!!
Jakąś karę musi ponieść :P W poniedziałek idę na zakupy
Przecie mam sporo nowego miejsca pod nasadzenia 

Jakąś karę musi ponieść :P W poniedziałek idę na zakupy

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Też się pośpieszyłam. Mój młody tamaryszek nie przetrwał zimy. Wyrwałam go dzisiaj rano i rzuciłam na pryzmę śmieci do wywiezienia. Poleżał sobie dzionek na słonku, wygrzał się i dopiero wtedy zauważyłam, że od korzeni wychodzą małe szpileczki. Niestety, chyba już nie do uratowania.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."