Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Czy Ty też nie miałaś aparatu Ewuś???
Nie zrobiłyście w botanicznym żadnego zdjęcia?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresat- i u nas to nazywają bagno.Żurawinki nabierają koloru,w poniedziałek trzeba będzie je zrobić na zimę.A padało poprzedniej nocy i rano,a potem po naszym powrocie z Ogrodu,ledwie zdążyłam odnowione wnętrze kościoła Bernardynów pokazać,niestety z powodu renowacji Taniec śmierci czasowo niedostępny.
Tess-mokro,kałuże,piorę co miałam na sobie- kierowca w terenówce zrobił nam przy przejściu dla pieszych prysznic błotny.Na kolację kupiłam śliczne rydze,zastanawiałam się i nad dereniem jadalnym ale kupię po niedzieli jak przerobię żurawinę.
Szkoda,ze mieszkasz tak daleko,pomogłabym przesadzać jodłe koreańską i brzozę!
Lisko-ależ zrobiłam dużo zdjęć,Elsi padła bateria.Oprócz nas tego dnia do Ogrodu wybrało się dużo ślimaków,przeważnie bezdomkowych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień niestety nieco przedwczesna.Ale róże prezentowały się jak na a pogodę dobrze:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak będę miała warunki to będę miała własnego Kardynała R.
Przy wyjściu moją uwagę zwrócił fasolnik chiński z długaśnymi strąkami.
Obrazek
A w dziale roślin leczniczych pewne jagódki: Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetne róże, a i ilość żurawiny imponująca ;)
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia z Ogrodu Botanicznego ;:224 Jesień dodaje różom uroku,
mają takie delikatne kolorki...
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Przy wyjściu moją uwagę zwrócił fasolnik chiński z długaśnymi strąkami.
Ewuś maja fasolka ma jasne strąki a ta co pokazujesz jest fioletowa.

Różyczki piękne - ta mi się bardzo podoba: -->
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4f ... 78980.html
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-nie mam teraz możliwości wstawić zdjęcia,ale dodam jak dotrę po egzaminie poprawkowym do swojego kompa,ja obchodziłam ten fasolnik chiński z wszystkich stron oglądając podporę,te długie jakby suchawe fioletowe strąki były tylko od frontu,dwie sztuki , od tyłu były strąki zielone i krótsze(taka kępka),z boku był kwiat czerwono biały i może być tak,że były to różne rośliny spięte razem by wykorzystać dookolnie tyczkę.Ja mam już i rurkę ponad 2,5 metra i tzw.rozbrojone koło od roweru i kolegę który umie spawać i chce zrobić mi podporę do fasolę.Teraz testuję coraz to inne fasole tyczne jaki mają smak,czy mają łyko i jeśli kupuję od hodowcy to również pytam o wady i zalety każdej ze szparagówek.
Zdobyłam również wczoraj rozkład jazdy busów DROMADER Kraków-Zamość i Zamość-Kraków....
Elżbieto G.-W kontemplacji róż nikt nam nie przeszkadzał,przyznaję piękne,niektóre wonne,Elsi znała nazwy.Te kropelki wody na płatkach to z podlewania.
Priamie-mimo,że okazalo się,że w piątki(a byłyśmy w piątek) szklarnie nie czynne i tak było bardzo miło,a z koleżanką rozpoznającą znacznie więcej roślin ode mnie,może z racji posiadania rozległego ogrodu-również pożytecznie.
Tadeuszu 48-Twoja gunnera też urośnie!
Edytuję post na innym komputerze i uzupełniam ilustracje:
Zyto-czasowo jestem i mogę dodać fasolkę,z drugiej strony zielona była i jakaś inna:
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-przesyłam również pachnący wiciokrzew z bardzo ładnymi jagódkami.
Obrazek Obrazek
Tak kusicie świeżymi zbiorami,że musiałam kupić. Każdy by się skusił!
Obrazek Obrazek
Za oknem pachnie mi lawenda. W sklepiku z produktami benedyktyńskimi kupiłam inną ,wyszywanie powiedziałabym oszczędne.Sklepik przeniesiony w głąb podwórza na początku ul. Zwierzynieckiej po przeciwnej stronie jak Filharmonia,zwróciłam uwagę na korytko z pelargoniami i obudowę donicy z agawą,ale najciekawszy był hibiskus,niestety bezdzietny.Teraz idę sadzić do Podwórkowego,nowa pani sprzątająca dostarczyła mi kilku sadzonek,cebulowe wiosenne wołają o przeniesienie w czarnoziemną głąb i jeszcze czeka żurawina a na osłodę orzechy laskowe..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

To Belladonna jest takim przysmakiem szkodników? Jagody ma piękne, ale liście juz nie :(
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Orzeszki mi smaka narobiły a u mnie ich zero.
W tym roku nie ma nic, nawet jednego. :cry:
Wiosna nie sprzyjała zapylaniu i nie nacieszę się nimi w tym roku niestety.
Żurawinka też pychota.
No i jeszcze grzybki - aleś mi narobiła chęci, chyba odwiedzę lodówkę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ewuniu ja byłam dzisiaj z psiapsiółką w lesie i miałam aż 4 sztuki a psiapsiółka 2 sztuki ;:223 więc ja oddałam swoje, bo nic bym z nich nie zrobiła, a tak niech jedna ma na kęsa :;230
Ty poszłaś na łatwiznę i sobie zakupiłaś grzybki, ale jak się nazywają, bo ich nie znam :oops:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to rydze Ewo, to wiesz, ja ich nigdy nie zbierałam, nie znam ich.
Na wszelki wypadek nie zbieram blaszkowych, poza kurkami.
Dziś wyszłam z pracy o 16-tej, oczywiście byłam w lesie, godzinkę,
znalazłam 16 prawdziwków i podgrzybki - na okoliczność grzybobrania kupiłam nowy koszyk :wink:
A maliny nie zerwane ;:14 , chyba wolę biegać po lesie.
Wczoraj na drodze wylotowej z lasu zobaczyłam dzika, zawróciłam rower i wyjechałam inną drogą.
Nieopodal lasu jest hodowla psów, różne inne zwierzaki też tam mają (kuce, strusie, pawie).
Spotkałam dziś Panią, która tam pracuje i pytałam, czy jakiś zwierz dzikopodobny nie chodzi luzem?
Usłyszałam, że tylko Józia. Jaka Józia ? - pytam. No - japonka (w domyśle - świnia japońska) .
Może ten stwór w lesie to była Józia :;230 . Przed siódmą wieczorem wszystkie dziki są czarne :roll:
Krzysiu - Belladonna miała piękne błyszczące owoce, ale zanim do niej doszłyśmy, to zostałyśmy pouczone,
aby nie zrywać nasion dla własnego bezpieczeństwa (właśnie rwałyśmy nasiona, mam je w kieszeni, co to było Ewo? :roll: ).
Żurawiny ładnie "doszły", możesz je Ewo przerabiać, ale nie ma pośpiechu, one są wytrzymałe,
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,wczoraj mi zjadło post z powodu falistości neostrady,była dobra,a zrobiła się bardzo niska.
Bishop-każda teściowa powinna profilaktycznie zażywać tego robala od liści belladonny. :;230 A jagódki piękne.
Olgo(Ogród Azy)-Zasadziłam szafirki:Golden Fragrance,Dark Eyes,comosum -z tych bardzo drogich po 5 sztuk oraz z "Polanu"botaniczne(muscari latifolium),armeńskie Blue Spike([/i]muscari armeniacum[/i])pierzaste,holenderskie Elite azureum i Mont Hood pachnące po 10-15 sztuk,to tylko uzupełnienia zeszłorocznych,ponadto krokusy Sky Blue blado niebieskie i białe Jeanne D'Arc.Wreszcie te które pachniały mi czosnkiem czyli cesarskie korony żółtą,pomarańczową,czerwoną o czarnej łodydze i żółtą o czarnej łodydze oraz perską.
Teresat-Kwitnie mi dalia Ewelina ,tego lekko fioletowego na koniuszkach płatków prawie nie widać,więc z czerwoną na pewno będzie dobrze wyglądać razem.
Elsi- pojawił się zimowit jesienny,na razie jako kiełek,ale zawsze coś.Dokupiłam mu jeszcze białego pełnego.Zasadziłam rudbekię lśniącą,którą przyniosła mi pani sprzątająca kamienicę.Rudbekia jest obok złotlinu,obie żółto kwitnące i zasłonią trochę Podwórkowy od śmietnika. A ta obok jest z ogrodnictwa,gdzie dostałam właśnie kartę stałego nabywcy i 10 % zniżki.
Bogumiłko,Elsi tak to właśnie były rydze,na dziś miałam zaproszenie na grzybobranie,ale przecież nie ucieknę na wagary!Kolega pocieszał,że do obróbki zebranych grzybów mnie zatrudni z pewnością.
Kogro-orzeszki od braciszków,ale oni też pewnie od kogoś dostali i się podzielili,bo u nich wiewiórki tak spasione,że wiadomo czym się odżywiały,wszystkie przy nadziei nie są.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zastałam moje skrzynki z jednorocznymi z murku z wielką starannością zdjęte,wymiana ogrodzenia od strony placówki oświatowej.Będzie wyższe i nie korodujące.Korona muru zostanie osłonięta dachówkami użytymi wtórnie.Zostaną nie tylko ułożone na zakładkę,a osadzone na zaprawie cementowej.Pan kierownik pozwolił mi przyjść po sadzonki zawilców japońskich ,więc zaraz się wybieram.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Elsi-sprawdzę na zdjęciu i Ci odpowiem wieczorkiem.Twój nowy kosz na grzyby bardzo mi się podoba,nawet bez zawartości.Z dużych zwierząt w lesie spotkałam tylko żubra,było to na Wyspie Wolin.
Bogusiu-musiałam kupić,bo nie mam kiedy i gdzie zebrać.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ewo będziesz miała chyba największa kolekcję szafirków , u mnie zawsze zanikaly więc zrezygnowałam. przyszłam do domu , bo zmeczyłam sie w ogrodzie, posadziłam 3 Casablanki z OBI z promocji, cebule dobrze wyglądały i dwie żółte trąbkowe cebule jakby z nalotem plesni, ale mają stanowisko z drenarzem w postaci wiaderka żwirui czysty kompost, po za tm posadziłam 10 cebulek irysków, 5 czarnych tulipanów i 4 narcyzy biale pelne, na dzis mam dośc.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”