Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Aniu u Ciebie zawsze można spotkać coś nowego :D nie przypuszczałam, że kokorycz jest taka plenna, bo mam kilka pustych miejsc w ogrodzie i chyba rozejrzę się za tą rośliną, szczególnie, że ma takie dekoracyjne liście. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale niedługo "ozłocisz" się, czy myślałaś o zmianie awatarka, na coś bardziej słonecznego ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Niesamowita eksplozja kolorów ;:138 za pokazanie tulipanów w sposób podkreślajacy ich piękno!
A różowa kokoryczka jest ekstra, nie przypuszczałam,że ten kolor tak może mnie zachwycić... :shock:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Geniu-witaj. Krzyżówki Corydalis solida są bardzo ciekawe i potomstwo ma barwy od blado różowej do mocno czerwonej. Na ostatnich dwóch zdjęciach są właśnie siewki.
Ja też mam żółte kokorycze ( śliczna Corydalis cheilanthifolia i bardzo ekspansywna Corydalis lutea) oraz niebieską Corydalis flexulosa ale gdzieś zabałaganiłam ich zdjęcia. Wyeliminowałam zaś Corydalis ochroleuca, która mi się nie podobała . W ostatnim sezonie zakupiłam sporo nowych gatunków i odmian i aż piszczę z niecierpliwości ;:65 aby zobaczyć jak kwitną :D

heliofitko- kokorycze pełne i puste w dzikim stanie są typowymi wczesnowiosennymi roślinami dna lasu liściastego. Po przekwitnięciu i wydaniu owoców ich łodyżki i liście żółkną i zamierają. Dlatego nie nadają się do zajmowania pustych miejsc a raczej warto je sadzić między innymi roślinami, które "ruszają " po wczesnej wiośnie.
Jakoś nigdy nie przywiązywałam wagi do srebra czy złota :;230 a awatar wybierałam bardzo długo i chyba go nie zmienię choć wielu forumowiczom kojarzy się ze smutną szarugą ;:110 Dla mnie jest to wiosenny ciepły deszczyk z przebłyskiem słońca ;:31

MarioTereso- kolor G.P.Baker jest rzeczywiście niespotykany w naturalnej florze wczesnowiosennych. Taki cukierkowy ;:224 Wolę trochę bardziej blade lub ciemne ale niech już sobie rośnie i kwitnie na moich wiosennych rabatach ;:108
dziękuję za uznanie dla moich tulipanków botanicznych :D :D :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu rzeczywiście te siewki na 2 ostatnich zdjęciach piękne , takie mi się podobają ciemniejsze różowe i i czerwone , gdybyś miała zbyt dużo siewek to pamiętaj o mnie .
Oczywiście na 3 zdjęciu jest bezkonkurencyjny .

Genia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu czy ty kochana patrzysz na świat przez różowe okulary ;:24 ja widzę listopadowy, ponury dzień, a wokół mnie wiruje lodowaty wiatr ;:224 jeżeli chodzi o kokorycz, to jestem zawiedziona :( miałam nadzieje, że wypełnię puste miejsca...sporo mam bylin, które tak króciutko błyszczą, a jeżeli do tego doliczę wszystkie cebulowe, to okazuje się, że tłoczno u mnie jest...ale pod ziemią :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kokorycze wspaniałe! Trochę zazdroszczę Ci Corydalis bushii, może kiedyś gdzieś dorwę - to kupię :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu-będę pamiętała :D

Iwonko- może i mam rózowe okulary ;:31 A z cebulowymi to już tak jest, że mają dość długi okres odpoczynku.... i rzeczywiście robią tłok pod ziemią ;:113

Piotrze - z pewnością dostaniesz Corydalis buschii bo jest coraz częściej spotykana. Była w ofercie p. Juliana Szewczyka więc pewnie w ekomie też można było ją kupić.

Od jakiegoś czasu stały się bardziej dostępne w sprzedaży psizęby, które bardzo mnie zauroczyły więc też zaczęłam je zbierać.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki śliczne psi zęby , jestem ciekawa czy w przyszłym roku u mnie zakwitną różowe .
Boję się że przypadkiem wypieliłam swoje , szybko straciły liście .

Genia :wit
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Kokorycze sieją się tak łatwo? To trzeba im dać szansę i chociaż jedną zdobyć...Mam taki plan od jakiegoś czasu, tylko...no właśnie tylko co? :)
A kolekcja psizębów zachwycająca! A jak Ciebie zauroczyły, to wiosną pewnie będzie jeszcze większa...tak coś czuję...Moje trzy zwykłe jakoś nie wychodzą poza fazę liści...Może coś poczytam o nich... :)
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Aniu dzięki śliczne psi zęby , jestem ciekawa czy w przyszłym roku u mnie zakwitną różowe .
Boję się że przypadkiem wypieliłam swoje , szybko straciły liście .

Genia :wit
Geniu - nie martw się; z pewnością pieląc zauważyłabyś charakterystyczne cebulki psizębów, gdyby się znalazły na powierzchni gleby. Zobaczysz, że wiosną wyrosną ;:108

Matro - ja zauważyłam, że odmiany Erythronium dens-canis i u mnie niezbyt chętnie kwitną. Mam już sporą grupę różowych i zwykle na masę liści przypada kilka kwiatków. Poznałam dwie sprzeczne ze sobą opinie : pierwsza mówiła, że psizęby nie kwitną, gdy się zagęszczą ( więc rozsadziłam cebulki ale bez spektakularnego efektu ;:110 ), wg drugiej psizęby kwitną łanowo dopiero wtedy, gdy się zagęszczą-rozrosną. I bądź tu mądry ;:224 . Ja zasilę wczesną wiosną swoje E. dens-canis nawozem z dużą ilością potasu . Może to poskutkuje. Chętniej kwitną inne gatunki psizębów.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu - nie martw się; z pewnością pieląc zauważyłabyś charakterystyczne cebulki psizębów, gdyby się znalazły na powierzchni gleby. Zobaczysz, że wiosną wyrosną ;:108

Aniu kochana ;:196 z moim wzrokiem nie sądzę , jestem ślepa jak kret :;230 , a nie lubię nosić okularów . tak że jak bym wypieliła to i tak bym nie zauważyła , ale nie martwię się zbyt wcześnie ,będę jak nie wyjdą .
Ale teraz to już nie taki problem z kupnem .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz następne moje wiosenne maluchy. Fikarie. Niestety ich dostępność na polskim rynku jest prawie żadna choć wyhodowano na świecie kilkadziesiąt odmian tych urokliwych i bezproplemowych w uprawie roślin. Dzięki uprzejmości jednego z naszych forumowiczów ;:180 udało mi się jesienią powiększyć swoją kolekcję o pięć nowych odmian i z niecierpliwością czekam na ich wiosenne kwitnienie ;:65

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

[quote="andowan"]

Obrazek Obrazek

Aniu, warto zakokoryczować sobie ogród, bo stanowią jego niewątpliwą wiosenną ozdobę.
A Ranunculusy śliczniczne.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Piękne te pełne te ziarnopłony ale bardziej zauroczyły mnie psi zęby o marmurkowatych liściach ;:196
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

andowan pisze: Obrazek
andowan, śliczne masz te wszystkie ziarnopłony, tylko przy tej odmianie coś nazwa mi się nie zgadza.

Cuprea, czyli miedziany. Próbowałem googlować za tą odmianą. Te obrazki, które znalazłem, pokazują roślinę o pojedynczych, pomarańczowych kwiatach. Np. tu: http://www.mediastorehouse.com/pictures ... uprea.html
Znalazłem też informację, że Ranunculus ficaria `Cuprea` to jest to samo co Ranunculus ficaria var. aurantiacus http://members.tripod.com/~hatch_l/hatchperqs.html ,
a o tej odmianie można już więcej poczytać, np. w opracowaniu http://www.watsonia.org.uk/Wats20p41.pdf
Są również zdjęcia, np. http://www.wildchicken.com/nature/garde ... 00_119.htm
No i teraz nie mogę spokojnie zasnąć, bo mam dylemat... On ci to jest, czy nie on? ;:132
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”