U Ciebie zawsze można zobaczyć oryginalne rośliny i przeczytać o nich coś ciekawego

Faukaria śliczna. I cyklameny tak pięknie się rozrosły

Moje piwonie w tym sezonie ich nie miały, wszystkie nasienniki były puste. I od czego to zależy?
 Moje piwonie w tym sezonie ich nie miały, wszystkie nasienniki były puste. I od czego to zależy? 

a pamiętam je jeszcze z wiejskiego ogrodu mojej kuzynki.
  a pamiętam je jeszcze z wiejskiego ogrodu mojej kuzynki. 
  Może po rodzinie bardziej by się im podobało i zostałyby dłużej.
  Może po rodzinie bardziej by się im podobało i zostałyby dłużej.  

Ktoś inny mógłby nie akceptować tego jej zachowania - a co gorsze mogłaby trafić do domu w mieście, gdzie czułaby się fatalnie, i byłaby cały czas zestresowana. Owczarek i posokowiec - ciekawa mieszanka
 Ktoś inny mógłby nie akceptować tego jej zachowania - a co gorsze mogłaby trafić do domu w mieście, gdzie czułaby się fatalnie, i byłaby cały czas zestresowana. Owczarek i posokowiec - ciekawa mieszanka  Najważniejsze, że żyją już w zgodzie
 Najważniejsze, że żyją już w zgodzie 
 kilka ma połamanych gałązek bo psy nie traktują tego 'żywopłotu' poważnie
 kilka ma połamanych gałązek bo psy nie traktują tego 'żywopłotu' poważnie 

aby Twoje szybko przyrastały.
 aby Twoje szybko przyrastały.  Nic nie poradzę
 Nic nie poradzę 

Ja nie doczekałem się korzeni przed włożeniem do lodówki ale już w lodówce wypuściły i korzenie, i liście.
 Ja nie doczekałem się korzeni przed włożeniem do lodówki ale już w lodówce wypuściły i korzenie, i liście. Ostatnio wymyśliłem taką poletkową rabatę z szafirkami, które pozwoliłoby też na rozsiewanie się siewek, i wtedy mógłbym obserwować jak kwitną siewki pomiędzy tymi odmianami
 Ostatnio wymyśliłem taką poletkową rabatę z szafirkami, które pozwoliłoby też na rozsiewanie się siewek, i wtedy mógłbym obserwować jak kwitną siewki pomiędzy tymi odmianami 

Nie przeszkadza mi jego rozchodzenie się - a nawet chcę żeby to robił bo mam na niego plan. A pod nim posadziłem kolejną roślinę trudną do wytępienia czyli podagrycznika w odmianie 'Variegata', którego uwielbiam
 Nie przeszkadza mi jego rozchodzenie się - a nawet chcę żeby to robił bo mam na niego plan. A pod nim posadziłem kolejną roślinę trudną do wytępienia czyli podagrycznika w odmianie 'Variegata', którego uwielbiam 

Ale na mojej półpustyni chyba mi to nie grozi...
 Ale na mojej półpustyni chyba mi to nie grozi...

i miłego wieczoru życzę.
  i miłego wieczoru życzę.
 Uwielbiam wszelkie derenie, a większość mam z ukorzenianych patyków.
 Uwielbiam wszelkie derenie, a większość mam z ukorzenianych patyków.

Z tym, że jeden, po roku, ma kilka centymetrów wysokości a drugi ma około 1,7m
 Z tym, że jeden, po roku, ma kilka centymetrów wysokości a drugi ma około 1,7m  Cierpliwość do takich wysiewów jest potrzebna.
 Cierpliwość do takich wysiewów jest potrzebna. I mogą byś wspaniałym tłem dla innych roślin
 I mogą byś wspaniałym tłem dla innych roślin 
 Nie szanują żadnych moich nasadzeń
 Nie szanują żadnych moich nasadzeń  Łatwe ukorzenianie dereni to ich wielka zaleta
 Łatwe ukorzenianie dereni to ich wielka zaleta  A dodatkowo ogólnie są bardzo łatwe w uprawie.
 A dodatkowo ogólnie są bardzo łatwe w uprawie. Ale jest oczywiście ograniczony z każdej strony. U siebie też go ograniczę ponieważ będzie rósł pod sumakiem - i będą miały wspólnie wydzielony obszar, który będą mogły opanować. Jestem dobrej myśli
 Ale jest oczywiście ograniczony z każdej strony. U siebie też go ograniczę ponieważ będzie rósł pod sumakiem - i będą miały wspólnie wydzielony obszar, który będą mogły opanować. Jestem dobrej myśli 
 Bananowiec, który miał iść na spoczynek stoi w salonie, rośnie w najlepsze, ma już olbrzymie liście, niedługo będzie można na nim hamak wieszać
 Bananowiec, który miał iść na spoczynek stoi w salonie, rośnie w najlepsze, ma już olbrzymie liście, niedługo będzie można na nim hamak wieszać  Ale specjalnie nie ograniczam mu wzrostu ponieważ warunki w salonie pozwalają na zimowanie go bez spoczynku. Do domu wniosłem go już po przymrozkach, część liści była całkowicie zniszczona ale teraz wygląda rewelacyjnie. Zantedskia etiopska w tym momencie kwitnie w najlepsze - ma 6 kwiatostanów, i jest wielka. Zaletą bardzo jasnego i wysokiego salony jest to, że rośliny mają bardzo dobre warunki do rozwoju. Moja prawie 8-letnia juka ma ponad 2m wysokości, pióropusz liści ma prawie od samego dołu - rocznie zrzuca teraz tylko kilka liści, gdzie w mieszkaniu potrafiła zimą zrzucić kilkanaście jednocześnie.
 Ale specjalnie nie ograniczam mu wzrostu ponieważ warunki w salonie pozwalają na zimowanie go bez spoczynku. Do domu wniosłem go już po przymrozkach, część liści była całkowicie zniszczona ale teraz wygląda rewelacyjnie. Zantedskia etiopska w tym momencie kwitnie w najlepsze - ma 6 kwiatostanów, i jest wielka. Zaletą bardzo jasnego i wysokiego salony jest to, że rośliny mają bardzo dobre warunki do rozwoju. Moja prawie 8-letnia juka ma ponad 2m wysokości, pióropusz liści ma prawie od samego dołu - rocznie zrzuca teraz tylko kilka liści, gdzie w mieszkaniu potrafiła zimą zrzucić kilkanaście jednocześnie.

Mam też taki dziki czosnek, który rósł na tym ugorze zanim nasz dom powstał, i on też już jesienią wyrasta. I też nie jest to wariactwo pogody
 Mam też taki dziki czosnek, który rósł na tym ugorze zanim nasz dom powstał, i on też już jesienią wyrasta. I też nie jest to wariactwo pogody 

Miała ogromne szczęście, że wreszcie znalazła tak cudowny dom. Mam nadzieję, że z czasem całkiem się na was otworzy. Choć wiem z własnego doświadczenia jak różne charaktery mają psy. Moja Szeri urodziła się i wychowywała od szczeniaka u nas w domu, nikt jej w życiu nie uderzył, a też jest taka dość strachliwa. Raz opadło na nią wieko od tekturowego pudełka, a ona odskoczyła ze skomleniem jakby dostała co najmniej kijem
 Miała ogromne szczęście, że wreszcie znalazła tak cudowny dom. Mam nadzieję, że z czasem całkiem się na was otworzy. Choć wiem z własnego doświadczenia jak różne charaktery mają psy. Moja Szeri urodziła się i wychowywała od szczeniaka u nas w domu, nikt jej w życiu nie uderzył, a też jest taka dość strachliwa. Raz opadło na nią wieko od tekturowego pudełka, a ona odskoczyła ze skomleniem jakby dostała co najmniej kijem  Ale gdy ktoś zbliży się choćby do ogrodzenia to broni podwórka jak lwica
 Ale gdy ktoś zbliży się choćby do ogrodzenia to broni podwórka jak lwica  
  Moja Szeri robi tak samo, jest bardzo nieufna w stosunku do obcych, ale jak widzi, że inne psy są głaskane przez kogoś, to też podchodzi
  Moja Szeri robi tak samo, jest bardzo nieufna w stosunku do obcych, ale jak widzi, że inne psy są głaskane przez kogoś, to też podchodzi  

No ale prawdziwe życie jest zawsze ważniejsze niż wirtualne
 No ale prawdziwe życie jest zawsze ważniejsze niż wirtualne  
  Pamiętam, że mniej więcej od 18 roku życia marzyłem o guzmanii, echmei czy czymś innym bromeliowatym - i nawet od tego czasu miałem i kilka guzmanii, jakieś oplątwy. Żadna dłużej nie pożyła. Po kwitnieniu puszczały odrosty ale one przestawały rosnąć lub schły im liście - zawsze coś. No i odpuściłem. A rok temu dostałem w prezencie na nowy dom i urodziny zarówno guzmanię jak i jakąś krzyżówkę guzmanii - obie rośliny przekwitły ale mają się super. Odrosty pięknie rosną, rośliny stoją między salonem a kuchnią gdzie mają bardzo dużo światła rozproszonego. I to im sprzyja
 Pamiętam, że mniej więcej od 18 roku życia marzyłem o guzmanii, echmei czy czymś innym bromeliowatym - i nawet od tego czasu miałem i kilka guzmanii, jakieś oplątwy. Żadna dłużej nie pożyła. Po kwitnieniu puszczały odrosty ale one przestawały rosnąć lub schły im liście - zawsze coś. No i odpuściłem. A rok temu dostałem w prezencie na nowy dom i urodziny zarówno guzmanię jak i jakąś krzyżówkę guzmanii - obie rośliny przekwitły ale mają się super. Odrosty pięknie rosną, rośliny stoją między salonem a kuchnią gdzie mają bardzo dużo światła rozproszonego. I to im sprzyja  Tyle światła nigdy w żadnym mieszkaniu nie miałem.
 Tyle światła nigdy w żadnym mieszkaniu nie miałem. Ja aktualnie cieszę się z delikatnego ocieplenia (delikatnie powyżej zera w dzień
 Ja aktualnie cieszę się z delikatnego ocieplenia (delikatnie powyżej zera w dzień  ). I jak dla mnie tak może być jak najdłużej
 ). I jak dla mnie tak może być jak najdłużej 

Czy wszystkie cebulki przybyszowe wysadzasz do oddzielnych doniczek?
 Czy wszystkie cebulki przybyszowe wysadzasz do oddzielnych doniczek?