Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Maryś jak zwykle dała po oczach kolorami :) Na moje tojady czekałam i czekałam, ale chyba przegrały z suszą. Jeszcze jeden rośnie zielony i ma pąki, zobaczymy, czy zdąży się pokazać. Zimowitów nie mogę odżałować, bo kiedyś były, pewnie nornice zjadły. I zdecydowanie w przyszłym roku zainwestuję w chryzantemy :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Marysiu - chryzantemy zachwycające! I ja podjęłam niedawno decyzję - w przyszłym roku szukam dobrego źródła i kupuję co najmniej kilka zimujących chryzantem. A możesz mi podpowiedzieć gdzie kupowałaś swoje pięknotkii?
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit

Marysiu prawdziwa paleta jesiennych barw i widzę ,że i dla oczu i dla ciała . ;:138 ;:138
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Nie wiem czy mogłam, ale Ty jesteś gościnna kobieta , pojadłam jabłuszek. Nawet czerwieniącego pomidorka zjadłam. :;230
A jesień piękne barwy rozsiała w ogrodzie. O chryzantemach już nie wspominam, bo co zajrzę to coraz ładniejsze :oops: .
I co ja mam zrobić- wiosną muszę kupić zimujących i gdzieś upchnąć. ;:306 :tan
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Maryś ja też chcę wiedzieć co to jest na drugim zdjęciu od dołu.
Fajnie wygląda, a przypomina mi młodą siewkę winobluszczu. :D
Po wpisie Ani przypomniałam sobie jak to jest u Ciebie.

Idzie się wąską ścieżką przez szaliczek i bacznie obserwuje piękne okazy roślinne, ale ręka sama bezwiednie wyciąga się i do japy pakuje brzoskwinię, jabłuszko, winogron czy też inny owoc których w ogrodzie nie brakuje. Na koniec przemiła gospodyni ciągnie delikwenta z pełnym już brzuszkiem do domu i sadza za stołem, gdzie stoi micha parujących pierogów i jeszcze ciepłe pyszne ciacho. Mniam......ale się rozmarzyłam. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jakie masz super jabłuszka. Muszę się rozejrzeć za tą odmianą.Moje całkiem fajne, bo słodziutkie, ale nie są czerwone. :D
Mróz chyba Cię ominął? Nadal kwitną róże. U mnie zamrożone zostały aż do czerwca.
To niebieskie to tojad?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu czy na dwóch ostatnich fotkach to kloniki ????. Jabłuszka wyglądają smakowicie i z pewnością takie są.Też mam w tym roku kłopot z niekwitnacymi chryzantemami pomimo ,że dostawały odpowiednią ilość wody. Może rzeczywiście zawaliło zbyt mocne słonko w lecie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorową porą ;:180

Tereniu Z Małogoszczy chryzantemy powoli zaczynają pokazywać kolory i mam nadzieję, że będą kwitnąć, bo przymrozków na razie nie widzę ;:185 ale kto wie 27 pełnia ;:oj
Tak jak zobaczyłam kolor i żółtym środkiem to aż mi się pycho uśmiechnęło Obrazek
To jest tojad jesienny, z Biedrony czy z Ldl i kwitnie tak późno :?
Ucałowania ;:196

Danusiu też już to gdzieś pisałam, nie tylko chryzantemy ale i dalie kwitną gorzej niż w chłodniejsze lata :) Dopiero teraz chryzantemy zaczynają rozwijać pączki, ale też nie wszystkie Obrazek

Agusiu masz rację wszystkie kwiatuszki cieszą czy jest ich cztery czy czternaście. Na wiosnę poślę Ci coś z tych jesiennych i sprawdzisz czy u Ciebie wytrzymają ;:196

Michałku zdjęcie może być dla każdego, bo każdy kiedyś czytał a nie napisał ;:168
Na 2 od dołu jest siewka klonika od Marysi mar.
Koło tojada jest spóźniony ziemowit Obrazek i u mnie astry rosną w poziomie ale unoszą dzielnie łebki, a niektóre dostały paliki :wink: Lobelii niebieskiej nie okrywałam, bo mam ją od Marty a ona nie okrywa, no ale wiadomo jakie były zimy :? Na wszelki wypadek zebrałam nasiona.
A ja Tobie życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy ;:168

Aniu gdyby nornice jadły zimowity to ja na pewno miałabym parę, a rozrastają się jak szalone. Tylko są różne takie mniej i bardziej atrakcyjne Obrazek Tojad jak jest jeden to się rozrośnie na pewno. Jeżeli chryzantemy przetrwają zimę to moje niektóre można będzie podzielić ;:215
Aniu wybacz, ale mam sklerozę, coś mi się przypomina że mi przysłałaś nasionka dalii, ale nie wiem gdzie je dałam ;
Obrazek
Marysiu najpiękniejsze, bo największe kępy chryzmatem to dary od przyjaciół forumowych, te mniejsze kępki to kupione na wiosnę od naszej Jadzi. Wszystkie do tej pory rozrastają się i mam nadzieję, że i tegoroczne pójdą w ich ślady. Poza tym fragmenty uszczknięte na wiosnę ukorzeniają się i jedne widzę nawet mają pączki. Jak będą na wiosnę to może zechcesz takie do ukorzenienia?

Tereniu Jatra jeszcze jest co sfotografować i nie wracam głodna z ogrodu, a dzisiaj za pozwoleniem sąsiada zbierałam u niego orzechy i są takie co schodzi z nich skórka. Ja je uwielbiam więc iskałam cały wieczór Obrazek

Aniu Droga kto do mnie zawita, bez jabłuszek redlove nie wyjeżdża. To jest ciekawostka i zachęcam do spróbowania Obrazek Oj te nasze zachcianki, ja też już powoli wysadzam poza nawias owocowe, żeby kwiatki posadzić Obrazek. Może coś z wiejskiego na początek Obrazek

Ewuniu czy Ty wiesz jaką mi radość sprawiłaś, że przyjechałaś do mnie, co prawda jeszcze marzę o dłuższym pobycie żeby do Krakowa skoczyć, ale nadziei nie tracę ;:4
Co na zdjęciu to już wiesz, siedział rok w doniczce w tunelu a jak go wsadziłam to zaczęła się susza ;:202 nie powiem czasem podlałam :oops:
Warto jeździć bo potem mamy co wspominać ;:196

Małgosiu jabłuszka są słodko winne i mocno soczyste, a w środku całkiem czerwone jak truskawka, kiedyś pokazywałam i muszę je sfotografować po rozkrojeniu znowu. Są rewelacyjne do marchewki z jabłkiem i podobno sok jest ciekawy bo czerwony, ale na razie nie robiłam, bo moja sokowirówka nie wiruje ;:145 Tak to jest tojad jesienny Obrazek

Jadziu tak jak pisałam wyżej to jest klonik od Marysi, a druga to trzmielina oskrzydlona. Jabłuszka to atrakcja już drugiego sezonu i są pyszne :lol: Są świetne na ocet i muszę koniecznie w tym roku też zrobić. Pogoda nietypowa dla naszego klimatu, a rośliny pewnie nie przyzwyczajone ;:306

Dobrego wieczoru wszystkim ;:4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu skarbie no pewnie, że będę chciała chryzantemki :tan......jeśli tylko będę jeszcze pamiętała, że mi je obiecałaś :oops:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu muszę zacząć zapisywać, bo potem powiecie obiecanki cacanki :;230 Może Ty też sobie zapiszesz ;:168
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Zaglądam do Ciebie od czasu do czasu . ;:108

Pozdrawam Cię serdecznie . ;:167
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zapisałabym ale...zapomniałam zabrać Kajet Ogrodnika z działki ;:306 a nie chcę zakładać kolejnego bo potem nie wiem co w którym i sama sobie stwarzam chaos...
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Przyszłam na kolorystyczny pokaz do Ciebie Maryś bo tyle odmian liściastych co w Twoim ogrodzie to chyba nikt nie ma. Rzuć fotkę tęczowego ogrodu ze ściażką pleaseeee.... Mój tojad jak co roku nie zakwitł chyba znajdę mu inne miejsce ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w sobotę wieczorem!
Za mną sobota wymarzona do pracy w ogrodzie i tak ją spędziłam :D Znowu kilka roślin znalazło nowe miejsce, czy dobre to się okaże ;:219

Beatko bardzo dziękuję ;:196 za odwiedziny i przesyłam serdeczne pozdrowienia :wit Pogoda sprzyja pracom ogrodowym i ciągle coś zmieniam, przesadzam, zakładam nowe grządki. Ciągle nie zrobiłam wszystkiego więc mam nadzieję, że zima zaczeka :lol:

Dobrze Marysiu zapiszę, bo ja mam trzy kajeciki najstarszy, średni i nowy co miał połączyć poprzednie dwa :;230

Ewuniu myślałam o Tobie i wywołałam Cię myślami ;:196 Postaram się spełnić Twoją prośbę ;:333 Moje tojady rosną w półcieniu i kwitną od pierwszego roku :uszy
Niestety jest średnio kolorowo :wink:

Obrazek
W kadr weszły wiaderka, ale one teraz są bez przerwy w ruchu, bo do nich zbieram odpadki, przenoszę ziemię i nawóz na grządki.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesień za płotem

Obrazek

A tak kończył się dzisiaj dzień!

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196 Piękne widoki i to te za działką i na działce ;:108 ;:108
Śliczna dalijka ;:333 róże też piękne i dostojne ;:215
Ja tez dzisiaj sadziłam , wysadzałam , przesadzałam - dzień był piękny oby tak dalej to się obrobimy .
Miłej niedzieli życzę ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”