Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

nifredil pisze:Moniko, dołączam się do grona miłośników floksów. Póki co mam zaledwie 6 odmian, ale zakochana jestem w tym słodkim zapachu dzieciństwa i jak tylko na coś trafię to powiększę kolekcję ;:224
Dużą część floksów przenieśliśmy z moim tatą ze starego ogrodu i bardzo się z tego cieszę, bo to piękne kolorki i wielkie kępy :) Nowe odmiany są w bardziej intensywnych kolorach, ale też je lubię, bo tworzą piękne kontrasty z bielą i bladym różem na moich rabatach. Kupuję wszystkie w odcieniach różowego i fioletów, ale widziałam tez czerwone floksy, jeśli ktoś lubi ten kolor, to ładne są.
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Potwierdzam ze nawadnianie rabat linią kroplującą to drogi biznes. Ponadto lrzy ciągłym sadzeniu nowych roslin na rabatach w ogole sie nie sprawdza, bo nowe trzeba ciagle podlewac a dojrzałe rosliny u mnie wytrzymują od deszczu do deszczu. Za to bez nawadniania trawnika nie umiem zyc, na szczęscie mam tylko 70m2 trawnika :)
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak też myślałam że ogród duży na prawdę podziwiam cię tak to ogarnąć, ja mam jeszcze więcej 52 ary ale część ozdobna mniejsza jak u ciebie bo dopiero zaczynam :D
z tym nawadnianiem to chodzi wam że sama instalacja droga czy woda?
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Moniko ;:168 ,

Już nie raz byłam u Ciebie, ale zawsze po cichutku....
Za pierwszym razem to w ogóle pomyślałam sobie, że tutaj to nie będę zaglądać bo to ogród zupełnie nie w moim stylu - uporządkowany, "wyrównany" i poukładany. A jednak... przyciąga jak magnes ;:108 TO właśnie chyba ta dbałość o szczegóły, idealne kompozycje kolorystyczno-fakturowo-bryłowe i cała reszta sprawiają, że bardzo chętnie tu wracam i podziwiam Twój bezapelacyjny talent i jego efekty. To, że ogród jest naprawdę cudowny napisało już wiele osób....i wiele jeszcze napisze...
Pozwól, że zaglądać będę często, ale rzadziej coś napiszę ;:108
Ps. I do tego jeszcze mieszkamy gdzieś na południu w podobnej okolicy - chyba :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, Anitko - u mnie by się raczej nie sprawdziło takie nawadnianie, bo mam za gęsto byliny.
A drogo wychodzi zarówno położenie tej instalacji, jak i późniejsze nawadnianie (koszt wody), jednak efekty są faaaajne - rośliny naprawdę rosną wspaniale ;:108

-- Cz 23 lip 2015 08:20 --
daffodil pisze:Witaj Moniko ;:168 ,

Już nie raz byłam u Ciebie, ale zawsze po cichutku....
Za pierwszym razem to w ogóle pomyślałam sobie, że tutaj to nie będę zaglądać bo to ogród zupełnie nie w moim stylu - uporządkowany, "wyrównany" i poukładany. A jednak... przyciąga jak magnes ;:108 TO właśnie chyba ta dbałość o szczegóły, idealne kompozycje kolorystyczno-fakturowo-bryłowe i cała reszta sprawiają, że bardzo chętnie tu wracam i podziwiam Twój bezapelacyjny talent i jego efekty. To, że ogród jest naprawdę cudowny napisało już wiele osób....i wiele jeszcze napisze...
Pozwól, że zaglądać będę często, ale rzadziej coś napiszę ;:108
Ps. I do tego jeszcze mieszkamy gdzieś na południu w podobnej okolicy - chyba :?:
:wit Witaj, Asiu ;:4
Dziękuję za miły komentarz ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy u Was też takie nieziemskie upały? Nie da się nic robić w ogrodzie, budowa też idzie wolno ;:173 Kwitną za to pełną parą liliowce i lilie, jeżóweczki i floksy ;:167
Moje liliowce powiększam z każdym rokiem o kolejne odmiany - to wspaniałe uzupełniacze rabat ;:215
Liliowiec Lullaby Baby
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten posadziłam przy róży Concerto - stanowią idealnie dobraną parę :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowiec o najbardziej białych kwiatach White Temptation
Obrazek

nn
Obrazek

Obrazek

barwę ecru-lila tego liliowca trudno uchwycić na foto, ale bardzo go lubię
Obrazek

Obrazek

w deszczowe i pochmurne dni zakwita bardziej intensywną barwą
Obrazek

i mój piękny pająk Rolling Like A River - kupiony jakieś 3 lata temu. Zastanawiałam się wówczas dlaczego wszyscy "dojrzali" miłośnicy liliowców zachwycają się "pająkami" i nie bardzo rozumiałam ;:131 Teraz, gdy tworzy większą kępę, a moje doświadczenia liliowcowe są nieco bogatsze, zachwyca i mnie ;:167 Chciałabym więcej kolorów ;:224 Muszę się porozglądać za pajączkami ;:101
Obrazek

Obrazek
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Wspaniałe ja w tym roku dopiero posadziłam cztery liliowce a fajne odmiany niestety kosztują :? twój pająk śliczny jednak mi najbardziej podobają się te z falbanką.
Co do nawadniania to u mnie woda jest bardzo tania ale instalacja to jakaś masakra zakładanie przez firmę to na moją działkę gdzieś z 20 tys :shock:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Moniko, stare odmiany floksów (mam wrażenie) szybciej przyrastają niż te nowe wynalazki. Jak wiesz ja wszelkie kolory przygarniam i w tym roku przygarnęłam też czerwony.. jak on pachnie kochana ;:173 Najlepiej jednak kupować u przekupek na ryneczku. Sprzedają ładne kwitnące kępy za rozsądną cenę, jutro wybieram się na łowy, może coś znajdę ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moni, ależ te liliowce to masz przecudowne ;:167
Floksy bardzo wdzięczne i bezproblemowe, też mam ich trochę w ogrodzie :D Ale sadzonki floksów to kupiłaś mega wypasione ;:oj Chyba takich wielkich w sprzedaży nigdy nie widziałam ;:185 Ten Twój ogrodniczy sklep to istny raj ;:215 Jeżówek tam czasem nie mają? ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moni, ależ te liliowce to masz przecudowne ;:167
Floksy bardzo wdzięczne i bezproblemowe, też mam ich trochę w ogrodzie :D Ale sadzonki floksów to kupiłaś mega wypasione ;:oj Chyba takich wielkich w sprzedaży nigdy nie widziałam ;:185 Ten Twój ogrodniczy sklep to istny raj ;:215 Jeżówek tam czasem nie mają? ;:224
mają, mają ;:108 już nie takie wielkie, ale są ;:108

-- N 26 lip 2015 09:20 --
nifredil pisze:Moniko, stare odmiany floksów (mam wrażenie) szybciej przyrastają niż te nowe wynalazki. Jak wiesz ja wszelkie kolory przygarniam i w tym roku przygarnęłam też czerwony.. jak on pachnie kochana ;:173 Najlepiej jednak kupować u przekupek na ryneczku. Sprzedają ładne kwitnące kępy za rozsądną cenę, jutro wybieram się na łowy, może coś znajdę ;:224
Chyba masz rację - ja też wolę te stare odmiany i one jakby zupełnie inaczej się rozrastają, są też wyższe niż te nowsze odmiany ;:108
Ja kupiłam kilka nowych odmian, bo mają kolory jakich nie miałam ;:333 Niestety na moim targowisku nie ma przekupek z roślinkami ;:185 Wszystko skupione na ciuchach :?

-- N 26 lip 2015 09:22 --
Filemon24 pisze:Wspaniałe ja w tym roku dopiero posadziłam cztery liliowce a fajne odmiany niestety kosztują :? twój pająk śliczny jednak mi najbardziej podobają się te z falbanką.
Co do nawadniania to u mnie woda jest bardzo tania ale instalacja to jakaś masakra zakładanie przez firmę to na moją działkę gdzieś z 20 tys :shock:
O, mamo :shock: Kosmiczna kwota ;:224 Uważam, że da się żyć bez tego :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff...Nie mam czasu na pisanie, bo ciągle coś mi na to nie pozwala :roll: W ogrodzie działam w miarę możliwości czasowych - znów przenoszę rośliny w czasie kwitnienia, bo wtedy najlepiej widzę co mi do czego pasuje ;:131 Tak robię co roku, ale wciąż nie jestem w pełni zadowolona. W zasadzie zadowolenie wizualne dałoby ograniczenie do max.5 odmian roślin, ale to niemożliwe - jak tu wybrać te najpiękniejsze, jedyne ;:124 Zamiast ograniczać, to ja wciąż kupuję kolejne :;230 Jedyne ograniczenie to kolorystyka, choć i tak jest mix w odcieniach różu, bo każdy ma inny ton ;:204 Muszę jednak przystopować z różami, bo tak się niektóre rozrosły, że brakuje miejsca na byliny, które jednak darzę wielką miłością ;:167 Kilka róż ze smutkiem będę musiała pożegnać, tylko które? Zostały same moje ulubione ;:218 Może ograniczę ilość tych, których mam dużo ;:224 Hmmm.... ;:24
Obrazek

Obrazek

Poza tym domek już niemal na ukończeniu, tzn etap murowania :D W poniedziałek lub wtorek będzie zalany górny wieniec i później już tylko daszek trzeba będzie zrobić :-D .
Obrazek

Jednocześnie mur zmienia swój image - zdjęcie robione już w nocy, bez lampy i wyszło kiepsko, ale widać co i jak, prawda?

Obrazek

W tym tygodniu może zaczniemy łuk nad wejściem :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lilie...
Pachną wieczorem obłędnie, a nad ranem zapach dobiega aż do sypialni i budzi przyjemnie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z dób natury zrobiłam lawendowe trufle. Później dostałam takiej weny, że powstały też czekoladowe ze szczyptą chili, rumowe, rafaello, śmietankowe i białe w hibiskusowym cukrze i wiele innych ;:131
Obrazek

Obrazek

Życząc Wam przyjemnej niedzieli zostawiam kilka wakacyjnych ujęć :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś dla Elwi ;:196 - wiesz co to?
Obrazek
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Mniam.
Wszystko mniam - i słodkości i kwiaty ;)
Ta falbankowa róża to...?
Bardzo kobieca i wręcz... zalotna.
:)
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Twój ogród jest wspaniały murek ;:oj , ja to na twoim miejscu nic bym nie przenosiła wszystko pasuje do siebie i wygląda świetnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”