Piękne te klony odessanum, ja u siebie też wsadzilem w ubiegłym roku. Czy mogłabyś pokazać mi ich jakieś zdjęcie? Ile mają lat?
Ogród zielonej
-
Karol_99
- 200p

- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Witaj. Masz piekny ogród. Dojrzałem wiele hortensji i trawek - to co lubię najbardziej.
Piękne te klony odessanum, ja u siebie też wsadzilem w ubiegłym roku. Czy mogłabyś pokazać mi ich jakieś zdjęcie? Ile mają lat?
-
swistak
- 200p

- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Soniu bardzo jest u Ciebie ładnie i zielono.Masz szczęscie że możesz wszystko zaplanować od podstaw.Pozdrawiam piotr
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu cieszę się, że Ci się podoba,
próbuj u siebie, wykopać zawsze można. Moja siostra ma obwódkę z trzmieliny ponad 10 lat, nisko cięta, nigdy nie chorowała. Mam nadzieję, że moja będzie też bezproblemowa. Ukorzeniam gałązki 5-10cm, przyjmuje się większość. Obrywam z gałązki dolne liście, wsadzam po kilka do doniczek z ziemią z worka, lub wprost do gruntu. Muszą być w cieniu i nie zapominać o podlewaniu.
Paweł ja jestem leniwa,
powsadzałabym do większych doniczek po kilka. Łatwiej utrzymać wilgoć. Jak wsadzisz do pojedynczych małych to musisz bardzo pilnować podlewania. W doniczkach zadołowanych zimę przetrzymają, ale wolnostojących raczej nie. Ja jednoroczne siewki pęcherznicy wsadziłam wprost do gruntu, myślę, że przeżyły. Nawet jednoroczne hortensje z patyków wsadziłam na miejsce docelowe i wszystkie przeżyły. Wiele też będzie zależało od pogody. Gdyby były duże mrozy, to i w gruncie, takie maluchy trzeba przyrzucić, np. liśćmi, stroiszem.
Małgosiu witam,
kiedy założysz wątek, żebyśmy mogli podziwiać.
Fajnie, że ukorzeniasz, to prawie darmowe rośliny do ogrodu, a możliwości zastosowania nieograniczone. Ja najwięcej trzmieliny mam na skarpie przy tarasie. Chroni ziemię przed osuwaniem się.
Aniu czosnek karatawski, to jedno z takich chciejstw, co nie zachwyca.
Jest ładny krótko, potem liście schną i brzydkie. Przed nim będą byliny, które później ruszają, więc go zakryją. Super, że masz trzmielinę, widziałam ciętą w kulę, tak jak tnie się iglaki, pięknie wyglądała. Będę w tym roku robić taki eksperyment. Posadzę kilka sadzonek obok siebie, szybko utworzą kulę.
Zuza dzięki,
ale dla mnie za krótko ładny. Jesienią posadziłam jeszcze cztery wyższe gatunki, jak nie przemarzną to zobaczymy kwiaty.
Karol witam u siebie.
Miło, że widzisz ładne strony mojego ogródka.
Hortensje i trawy, to rzeczywiście moje ulubione rośliny.
Dwa klony Odessanum wsadziłam w maju 2012 roku (zdjęcie z lipca), co roku przycinam, na drugim zdjęciu w czerwcu 2014. Trochę w upały są przypalone, ale u mnie wszystko rośnie w słońcu.

Piotrze miło mi powitać sąsiada.
Dzięki za pochwały.
Z tym planowaniem to najtrudniej.
Naoglądam się ładnych ogrodów i zaczynam kolejną rewolucję, choć ogród nawet w połowie nie obsadzony. Taka już dola nas ogrodniczo zakręconych.
Paweł ja jestem leniwa,
Małgosiu witam,
Aniu czosnek karatawski, to jedno z takich chciejstw, co nie zachwyca.
Zuza dzięki,
Karol witam u siebie.

Piotrze miło mi powitać sąsiada.
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Soniu, jakie ładne łany lili pod tym klonem, a te niebieskie kępy to przetacznik?
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
To będę musiał otoczyć je szczególną opieką .
Piękne klony i szybko urosły . 
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Uwielbiam takie foty porównawcze
piękny zakątek się zrobił!
- Anuleczka
- 500p

- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Soniu znów coś skopiuje od Ciebie i spróbuję z ta trzmielina ciętą w kulę. Zobaczymy jak będzie wyglą
dała,
- cyma2704

Ewuś dzięki,
lubię lilie, wszystkie z B. Jesienią trochę wykopałam i przesadziłam, bo wyciągały się do słońca spod klonu. Niebieski to przetacznik Christa.
Paweł są kompletnie bezproblemowe. Kupione z trzema gałązkami, po cięciu fajnie się zagęszczają.
Gdybym nie cięła, byłyby przynajmniej o metr wyższe. Mają taki wesoły odcień, ładnie rozjaśniają ogród.
Malvy dzięki,
latem już będzie inaczej, jeszcze nie mam sprecyzowanych planów, ale przywrotnik na pewno zmieni miejsce. Zimą, jak dużo czasu często zaglądam i porównuję. Widać na nich ile udało się zrobić w trzy lata.
Aniu będziemy wymieniać doświadczenia i się dopingować.
Obiecane dzisiejsze zdjęcie trzmieliny. W rzeczywistości nawet lepiej wygląda. Mój nowy aparat poleciał na Cypr.

Paweł są kompletnie bezproblemowe. Kupione z trzema gałązkami, po cięciu fajnie się zagęszczają.
Malvy dzięki,
Aniu będziemy wymieniać doświadczenia i się dopingować.
Obiecane dzisiejsze zdjęcie trzmieliny. W rzeczywistości nawet lepiej wygląda. Mój nowy aparat poleciał na Cypr.

- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
A mój aparat ma zapełniona kartę i nie da się coś skopiować zdjęć, chyba muszę kupić nową a tamtą pokazać komuś kto się na tym zna.
. Bo jak ja będę wiosną fotki robić ? A co do Twoich rośłinek to podobają mi się bardzo, też bardzo lubię lilie, jakoś największy sentyment mam do białych.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Oj Soniu nie wal głową w mur. Przynajmniej się dogrzeje i będzie piękne i świetliste fotki robił.
Latem powsadzałam kilkanaście gałązek ciachniętej trzmieliny w ziemię. Dziś widziałam, ze mają się całkiem dobrze. Ale ile wody w rzece upłynie nim zrobią się z nich małe choć krzaczki.
Latem powsadzałam kilkanaście gałązek ciachniętej trzmieliny w ziemię. Dziś widziałam, ze mają się całkiem dobrze. Ale ile wody w rzece upłynie nim zrobią się z nich małe choć krzaczki.
- Anuleczka
- 500p

- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Aniu trzmielina nawet dość szybko rośnie. Będzie dobrze. 
- cyma2704

Martuś dzięki
już chyba wiesz, że biały to mój ulubiony kolor. Pokaż kartę komuś, kto kumaty w informatyce, z pewnością pomoże.
Aneczko przytniesz w marcu i za kolejny rok, będziesz ciachać już po całości.
Rośnie szybciej niż myślisz.
Aniu dzięki, za odpowiedź dla Aneczki.
Aneczko przytniesz w marcu i za kolejny rok, będziesz ciachać już po całości.
Aniu dzięki, za odpowiedź dla Aneczki.
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Ja też mam jakąś słabość do białych kwiatów, z taką czystością mi się kojarzą. 
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Zosiu trzmielinę masz w jednym kolorze? Ja mam w dwóch. Może by Ci się przydała.Kuknij do mojego wątku a znajdziesz ją dla porównania.
- cyma2704

Alu dziękuję,
mam pięć rodzajów trzmielin, ale zdjęć mało.
W tym roku będę fotografować już z myślą o wątku.