Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj. Masz piekny ogród. Dojrzałem wiele hortensji i trawek - to co lubię najbardziej. :D
Piękne te klony odessanum, ja u siebie też wsadzilem w ubiegłym roku. Czy mogłabyś pokazać mi ich jakieś zdjęcie? Ile mają lat?
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu bardzo jest u Ciebie ładnie i zielono.Masz szczęscie że możesz wszystko zaplanować od podstaw.Pozdrawiam piotr
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu cieszę się, że Ci się podoba, ;:196 próbuj u siebie, wykopać zawsze można. Moja siostra ma obwódkę z trzmieliny ponad 10 lat, nisko cięta, nigdy nie chorowała. Mam nadzieję, że moja będzie też bezproblemowa. Ukorzeniam gałązki 5-10cm, przyjmuje się większość. Obrywam z gałązki dolne liście, wsadzam po kilka do doniczek z ziemią z worka, lub wprost do gruntu. Muszą być w cieniu i nie zapominać o podlewaniu.

Paweł ja jestem leniwa, :oops: powsadzałabym do większych doniczek po kilka. Łatwiej utrzymać wilgoć. Jak wsadzisz do pojedynczych małych to musisz bardzo pilnować podlewania. W doniczkach zadołowanych zimę przetrzymają, ale wolnostojących raczej nie. Ja jednoroczne siewki pęcherznicy wsadziłam wprost do gruntu, myślę, że przeżyły. Nawet jednoroczne hortensje z patyków wsadziłam na miejsce docelowe i wszystkie przeżyły. Wiele też będzie zależało od pogody. Gdyby były duże mrozy, to i w gruncie, takie maluchy trzeba przyrzucić, np. liśćmi, stroiszem.

Małgosiu witam, ;:168 kiedy założysz wątek, żebyśmy mogli podziwiać.;:108 Fajnie, że ukorzeniasz, to prawie darmowe rośliny do ogrodu, a możliwości zastosowania nieograniczone. Ja najwięcej trzmieliny mam na skarpie przy tarasie. Chroni ziemię przed osuwaniem się.

Aniu czosnek karatawski, to jedno z takich chciejstw, co nie zachwyca. ;:218 Jest ładny krótko, potem liście schną i brzydkie. Przed nim będą byliny, które później ruszają, więc go zakryją. Super, że masz trzmielinę, widziałam ciętą w kulę, tak jak tnie się iglaki, pięknie wyglądała. Będę w tym roku robić taki eksperyment. Posadzę kilka sadzonek obok siebie, szybko utworzą kulę.

Zuza dzięki, ;:196 ale dla mnie za krótko ładny. Jesienią posadziłam jeszcze cztery wyższe gatunki, jak nie przemarzną to zobaczymy kwiaty.

Karol witam u siebie. :wit Miło, że widzisz ładne strony mojego ogródka. :) Hortensje i trawy, to rzeczywiście moje ulubione rośliny. ;:215 Dwa klony Odessanum wsadziłam w maju 2012 roku (zdjęcie z lipca), co roku przycinam, na drugim zdjęciu w czerwcu 2014. Trochę w upały są przypalone, ale u mnie wszystko rośnie w słońcu.

Obrazek Obrazek

Piotrze miło mi powitać sąsiada. :wit Dzięki za pochwały. ;:196 Z tym planowaniem to najtrudniej. ;:223 Naoglądam się ładnych ogrodów i zaczynam kolejną rewolucję, choć ogród nawet w połowie nie obsadzony. Taka już dola nas ogrodniczo zakręconych.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu, jakie ładne łany lili pod tym klonem, a te niebieskie kępy to przetacznik?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

To będę musiał otoczyć je szczególną opieką . :D Piękne klony i szybko urosły . ;:215
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Uwielbiam takie foty porównawcze ;:oj piękny zakątek się zrobił!
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Soniu znów coś skopiuje od Ciebie i spróbuję z ta trzmielina ciętą w kulę. Zobaczymy jak będzie wyglą ;:333 dała,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś dzięki, ;:196 lubię lilie, wszystkie z B. Jesienią trochę wykopałam i przesadziłam, bo wyciągały się do słońca spod klonu. Niebieski to przetacznik Christa.

Paweł są kompletnie bezproblemowe. Kupione z trzema gałązkami, po cięciu fajnie się zagęszczają. ;:215 Gdybym nie cięła, byłyby przynajmniej o metr wyższe. Mają taki wesoły odcień, ładnie rozjaśniają ogród.

Malvy dzięki, :) latem już będzie inaczej, jeszcze nie mam sprecyzowanych planów, ale przywrotnik na pewno zmieni miejsce. Zimą, jak dużo czasu często zaglądam i porównuję. Widać na nich ile udało się zrobić w trzy lata.

Aniu będziemy wymieniać doświadczenia i się dopingować. ;:215

Obiecane dzisiejsze zdjęcie trzmieliny. W rzeczywistości nawet lepiej wygląda. Mój nowy aparat poleciał na Cypr. ;:223

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A mój aparat ma zapełniona kartę i nie da się coś skopiować zdjęć, chyba muszę kupić nową a tamtą pokazać komuś kto się na tym zna. :( . Bo jak ja będę wiosną fotki robić ? A co do Twoich rośłinek to podobają mi się bardzo, też bardzo lubię lilie, jakoś największy sentyment mam do białych.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Soniu nie wal głową w mur. Przynajmniej się dogrzeje i będzie piękne i świetliste fotki robił.

Latem powsadzałam kilkanaście gałązek ciachniętej trzmieliny w ziemię. Dziś widziałam, ze mają się całkiem dobrze. Ale ile wody w rzece upłynie nim zrobią się z nich małe choć krzaczki. ;:224
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Aniu trzmielina nawet dość szybko rośnie. Będzie dobrze. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś dzięki ;:168 już chyba wiesz, że biały to mój ulubiony kolor. Pokaż kartę komuś, kto kumaty w informatyce, z pewnością pomoże.

Aneczko przytniesz w marcu i za kolejny rok, będziesz ciachać już po całości. ;:7 Rośnie szybciej niż myślisz.

Aniu dzięki, za odpowiedź dla Aneczki. ;:180
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja też mam jakąś słabość do białych kwiatów, z taką czystością mi się kojarzą. :)
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Zosiu trzmielinę masz w jednym kolorze? Ja mam w dwóch. Może by Ci się przydała.Kuknij do mojego wątku a znajdziesz ją dla porównania.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję, ;:196 mam pięć rodzajów trzmielin, ale zdjęć mało. :oops: W tym roku będę fotografować już z myślą o wątku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”