Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Takich szafirków chyba nie mam, choć nie dam sobie ręki za to uciąć :roll: Już drugi rok obiecuję sobie, że rozsadzę te, które się nadmiernie cisną. Siedzą razem chyba cztery odmiany :oops:
Dziecko pojechało dziś na komisję wojskową. Oprócz słów wsparcia dostało kartkę z nazwami nasion i przykaz zajrzenia do sklepu ogrodniczego :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciebie wzięło na cebulki a mnie na wysiewanie.
Dawno tego nie robiłam i znowu się dałam skusić.
Ale jak mi z tego nic nie wyjdzie to pewno znowu się na długo zniechęcę. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Kocico witaj w klubie! Muszę przyznać, że mnie pocieszyłaś. Bałam się, że tylko ja tak mam ;:224 Chociaż nigdy bym o to nie podejrzewała takiego Ogrodnika Ty.
Perdii posiej przypołudniki koniecznie. Są cudne, kolorowe i mało wymagające. W donicy sprawdzają się super.
Ewo ciekawa jestem tej listy i co Młody kupił. Szafirków najbardziej rozrastają się te najzwyklejsze. W pierwszym roku działkowania posadziłam co kawałek po kilka cebulek. Teraz są ładne kępy. Te odmianowe rosną jakby mi robiły łaskę :( Może powinnam je przesadzić...
Grażynko cebulki to mój największy bzik :roll: Podziwiam Cię za to wczesne sianie. Faktem jest, że masz warunki - i szklarnia, i balkonik. Nie to co ja. Sianie to pół biedy, ale to późniejsze pikowanie, podlewanie, hartowanie i te inne sprawy ;:224 Życzę powodzenia, bo to jednak duża satysfakcja wyhodować roślinę od nasionka. Klika takich roślin mam.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak widzisz Izo, pozory mylą :roll: , w ogóle się nie nadaję do tego pikowania, pilnowania, robienia rozsad i w ogóle wszystkiego co dotyczy wysiewu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Izo piękne.Ile lat temu posiałaś te piękności ?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dziecko przywiozło książeczkę wojskową i kobeę. Innych nasion nie było. Rozsądnie nie kupił nasion szałwii, bo nie była omączona, a taką miał na liście. Krótkiej :roll:
U Ciebie też taka piękna pogoda?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja też Izuniu uwielbiam kupowanie cebulek kwiatowych i mogłabym mieć cały ogród w cebulowych. Pewnie już by taki nawet był gdyby nie nornice, które niszczą mi 100 procent nasadzenia. Nawet szafirki wyginą zawsze muszę dosadzać wszystko. Sadziłam w donicach, ale do nich od góry wchodzą. Na wiosnę kupowałam w marketach przecenione cebulki jesienne, ale nie zakwitły, zobaczymy co z nimi będzie tej wiosny.
Pozdrawiam Krystyna
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu a ja byłam pewna że sadzenie w donice ochroni moje rośliny przed tymi wrednymi nornicami ;:145
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś śliczne szafirki kupiłaś...... moje ogrodowe rozrzucone po całych rabatach bez ładu i składu..... nie miałam cierpliwości wybierać cebulek przy przerabianiu rabat i mam szafirowy bałagan :lol: Mam nadzieję, ze rozmnożą się i z czasem z pojedynczych cebulek powstaną małe kępki 8-)
Azalie cudo..... uwielbiam je i niesamowicie żałuję, że nie mam miejsca, żeby dosadzić choć 2-3 krzaczki....
Ta pierwsza to chyba Persil? ja swoją zamordowałam w zeszłym roku :oops: .... przesadzałam a najgorsze upały i zapomniałam o niej..... nie podlałam.... jak przypomniałam sobie, to było już za późno :oops:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Izo, ja tez z wielkimi oporami podchodzę do siania, słabo mi to wychodzi.
Chociaż za największy sukces w tym temacie uważam kilka sadzonek odmianowych pierwiosnków i len biały.
W tym roku na pewno będę próbowała jeszcze z firletką, orlikami, werbeną i cleome.
Piękna ta trojeść bulwiasta ;:oj .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pewnie że frajda, zwłaszcza jeśli chodzi o jednoroczne z drobnych nasion.
Dawno tego nie robiłam bo zniechęciłam się w poprzednich latach.
Ale znowu postanowiłam spróbować.
Wyobrażam sobie jakie łany kwiatów będziesz miała jak te wszystkie cebulki zakwitną.
Ja dzisiaj znalazłam cebulki już z kłami po 5 cm zapomniane w kącie na dworze.
Wsadziłam do doniczki i niech rosną, skoro nie przemarzły i tak mocno puszczają liście.
Grażyna.
kogro-linki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

oj jak wiosennie ;:138
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z sianiem tak jest to wzejdą i cieszą człowieka lub jak u mnie Heliotrop nie chce wschodzić :( Trzeci rok go wysiałam jak teraz nie będzie sukcesu to koniec, basta z próbami wysiania go.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - jak na osobę o "drewnianych rękach do siania" to przypołudniki masz prześliczne! Fajny pomysł z tymi donicami. Ja mam kilka na działce i w co najmniej jednej będą przypołudniki....jak tylko kupię ich nasiona :oops: Właśnie wczoraj sobie uzmysłowiłam, że nie kupiłam ich nasion. Czyli muszę znowu do ogrodniczego :heja
Ja wczoraj rozpoczęłam wysiewy - posiałam pierwiosnek, werbenę patagońską i liliowce z własnych nasion. Zawiązało mi się 10 nasionek - zobaczymy co z tego wyjdzie. A Ty Izo wysiewałaś kiedyś liliowce?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jak miło tylu Gości widzieć :wit
Niestety nie mam zbyt wiele czasu na FO. Żałuję bardzo, bo jest co czytać i oglądać.
Spróbuję wszystkim odpowiedzieć w skrócie.
Kocico wygląda na to, że nie można być dobrym we wszystkich dziedzinach. A w wielu już jesteś mistrzynią ;:138 A tak na marginesie czy nadal sprzedajesz swoje nadwyżki i młode sadzonki?
Gosiu przypołudniki są jednoroczną rośliną w naszym klimacie. Posiane w doniczce miałam w zeszłym roku. W tym roku też planuje je wysiać w donicę. Podobnie jak Ty z heliotropem ja miałam z kobeą. W końcu zaczęłam kupować gotowe sadzonki by cieszyć się tą cudną rośliną.
Ewo sianie kobei nie bardzo mi wychodziło. Na pewno kupię sadzonkę jeśli gdzieś trafię. Pogoda przez 2-3 dni była bajecznie wiosenna. Dzisiaj od rana pada deszcz.
Krysiu szczerze współczuję, bo z nornicami też mam potyczki. Wiele różnych metod stosowałam. Ostatnio sypię im w te dziury ostre przyprawy typu pieprz, chili i muszę przyznać, że to pomaga. Zobaczymy tylko na jak długo. Szafirków mogę Ci ciut dołożyć do paczki.
Agness u Ciebie bałagan?! Nie wierzę ;:224 Jestem pewna, że szafirki szybko stworzą niebieskie bukieciki na rabatach. Ta azalia to według przywieszki Toucan. Chociaż pewności nie mam. Podziwiam Cię za to przesadzanie i przerabianie rabat. Mi trudno się za to zabrać. Może dlatego, że wciąż mam kilka miejsc do zagospodarowania. A azalii szkoda :(
Justynko pamiętam, że tak jak ja wolisz sadzonki ;:196 Pierwiosnki odmianowe z nasion to prawdziwy sukces - gratuluję. A na nasionka lnu białego chętnie się zapiszę u Ciebie. Z orlikami nie będziesz miała problemów. To chyba mocno żywotna roślina. Orliki wysiewam co roku, ale od razu do gruntu przy roślinie matecznej. Siewek zawsze jest dużo. Mogę Ci podesłać nasiona trojeści ;:108
Grażynko trzymam kciuki za Twoje wysiewy. U Ciebie prawdziwa wiosna już. Nie dziwię się, że masz tyle ogrodniczej energii by siać. A cebulki mają dużą szansę by przeżyć i kwitnąć. W zeszłym roku jedna doniczka z tulipanami zupełnie zapomniana stała za altanką całą zimę. Odkryłam ją dopiero wiosną gdy zaczęły wychodzić liście na wierzch :oops:
Marysiu w zeszłym roku to Ty mi przypomniałaś o przypołudnikach, a w tym roku ja Tobie ;:138 Cieszę się, że pomysł z donicą przypadł Ci do gustu. Liliowce wysiewałam kilka lat temu ze swoich nasion. Nawet widziałam już kwiaty. Nie są to żadne cuda natury, ale moje i cieszą. Pokażę zdjęcia jak znajdę, bo obiecałam to już też Krysi-Ignis.

Przez 2-3 dni było tak pięknie - słonecznie i wiosennie, że można było uwierzyć w rychłe przyjście wiosny choć dopiero luty.
W niedzielę zrobiłam mały obchód działki. Niestety pąki na ciemiernikach w większości przemarzły. Szczególnie te większe. Tulipanki botaniczne pod winobluszczem też straciły liście. Jednak na wielu roślinach ta 2 tygodniowa zima nie zrobiła większego wrażenia.
Tak było w niedzielę:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

U mnie zawsze tak jest - pół działki pod śniegiem, a pół zielonej. Zaskoczył mnie kolor trawy. Jest soczyście zielona. Jeszcze po żadnej zimie nie wyglądała tak dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”