Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Agusiu ...oj - masz rację ...bywa słodka ...ale ostatnio się rozbestwiła ...więc zrobiłam " podchody "i ...dałam jej do zrozumienia , że : " babci się słucha , z babcią się nie dyskutuje " ...więc , gdy przyjechała jej mama , a moja córa Madzia to Oliwka...przy okazji jej to wyrecytowała ;:306 . Madzia zrobiła tylko wielkie :shock: i rzekła : ja Ciebie nie poznaje ...w domu tak nie pyskowałaś ?
Bardzo mi zależało , by Oliwka miała zdjęcie z Prababcią - bo tylko przez wakacje może się spotkać z Nią . Ma taką fotkę , gdy miała kilka miesięcy i mój Tato jeszcze żył , ale był po wylewie , sparaliżowany ..siedzący w wózku i nie mówiący , to się uśmiechał , a oczy miał pełne łez ...oboje moi Rodzice trzymali Oliwkę na kolanach . To są w istocie rzeczy takie drobiazgi ..ale jakże cenione te ulotne chwile zamknięte w kadrze .
Datury uwielbiam ...nawet wówczas , gdy nie były tak znane - jakieś 20 lat temu - kupiłam ze względu na piękny kwiat ...no i zapach ...teraz mam kilka odmian , a chować mam gdzie - tylko noszeniem tej wielkiej będzie problem ;:oj .
Buziaki Agusiu ;:196 ...no i myślę , że nie pogardzisz ...

Rozchodnik Brillant i Róża Abraham Darby ...mój nowy nabytek ...cudownie pachnie .

Obrazek Obrazek

Elżuniu ...właśnie byłam u Ciebie i ...wszystko przeczytałam o Kosmosie - nie na darmo się tak nazywa ...prawda ? Kwiaty ...poszły w kosmos :;230 . Siarkowy jest niesamowity ... kolor bijący po oczach i widoczny z daleka , a i liście niepodobne do onętka .
Miło mi szalenie Elżuniu , że mnie tak postrzegasz ...dziękuję ;:196 ;:167 . Wiesz , dzisiaj od rana czuję niepokój ..serce strasznie mi waliło , że dłużej słuchać nie mogłam ...wstałam , by czymkolwiek zająć się i nie myśleć ... ;:185 . Wysprzątałam dom - syn wytrzepał chodniki i odkurzył dywany ..ugotowałam obiad , podlewałam pod wieczór w ogrodzie i ...jakoś tak czuję się śmiesznie .
Jak bym mogła Cię pogonić - skoro tak na Ciebie czekałam ...i ja lubię pospać rano ..a teraz siedzę na kompie ...ale tylko Ci odpiszę i idę spać ;:19 .
Wiesz , trochę schodzi to ogarnięcie po odjeździe Oliwki ...nadrabiam , gdzie tylko mogę ( mam na myśli wątki na FO ;:306 )...no i oczywiście w ogrodzie . Nic to , że co niektórzy pukają się w czoło i pokazują jakieś wkręty ...mam to gdzieś ...oni nie rozumieją mnie ...ani mojej pasji i nie mam pojęcia co ja im zrobiłam , że komentarze są złośliwe ...i to ze strony ...jakiej bym się nie spodziewała . Ale to boli i to bardzo ...bo nie chodzę na ploty , nie spotykam się z nikim - bo zwyczajnie nie mam ani ochoty , ani czasu ...wolę w ogrodzie pogrzebać , teraz zaś pakuję słońce do słoików ..zamykam smak lata w przetworach ...galaretki , soki , konfitury i maliny w galaretce , a także sałatki ...
Dla Ciebie ...wybrałam Solanum Rantonetti i Oxalis Depressa .
Miłej niedzieli i wiesz co ...pojedź Ty na tę wystawę dalii - i nie po to , by kupić , ale po to , by oczy nasycić ;:196 ;:167 ...koniecznie ;:108 ;:180 ...to jest też forma wypoczynku .
Buziole ;:196

Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwunia To bez dwóch zdań , najpiękniejszy kwiatuszek z Twojego ogródeczka , to nie podlega dyskusji ;:167 wróciłam nocką by pooglądać zdjęcia zagłuszyć łomot bijącego serducha bo wiesz w końcu zasnęłam ale po drugiej obudziły mnie kołatania i to solidne więc wzięłam tabletki i dojrzewam na forum :( czasami człek ma dość wszystkiego :roll: Na wystawę nie pojadę bo na bank dostanę głupawki i coś kupię a z daliami staram się skończyć, wszystko było by fajne gdyby nie wykopki....
Jagódko , rób swoje na ludzi nie patrz , masz tylko jedno życie wiec staraj się je przeżyć jak najlepiej po swojemu a oni ....niech sobie mówią co chcą :roll: dawno przestałam na to zwracać uwagę , akuratnie ci co mają najwięcej do powiedzenia najmniej robią :roll: Plotek nie znoszę , potrafią wyrządzić wielką szkodę ... ja z tych walących prosto z mostu bez owijania w bawełnę więc wiesz ,nie wszyscy mnie kochają ;:306 fajniejsze są pochlebstwa w oczy a reszta poza plecami . Lata temu nauczyłam się żyć dla siebie i dla rodziny , reszcie nie szkodzę a jak można omijam wielkim lukiem co by nie psuć sobie nerwów i sobie żyję na pipidówie między lasami ze zwierzyną ale nie bój się , nie biegam po łąkach z rozwianym włosem :;230 kurcze , bateria w lapku ma się ku wyczerpaniu więc pa uciekam chodź nadal bez zmian :(
Buziaki zostawiam
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś piękne chwile zatrzymane w kadrze... ;:167
Jagodka pisze:Jedyny kwiat róży Camelot ...teraz nie ma ani jednego liścia , oberwałam wszystkie ...złapała czarną plamistość ;:145 i ..nie wiem co dalej ...sterczą trzy nagie patyki ;:145
Czarna plamistości róż jest groźna, bez oprysku nie wyleczysz...smutne, ale prawdziwe...A mogą wszystkie róże na tę paskudną chorobę grzybową Ci zejść...
Są takie chwile, że po chemię trzeba sięgnąć, żeby roślin nie stracić...
P.S Wreszcie od rana porządnie u nas pada. :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry w niedzielę, Jagódko :wit

Jak zwykle z przyjemnością nadrobiłam i poczytałam co słychać u Ciebie i w ogrodzie... Oliwka to faktycznie taki Wasz skarb - ma szczęście wychowywać się w kochającej się rodzinie.
Ile lat ma mama?

Z plamistością na różach i ja walczę w tym roku, ale póki co, średnio się ta walka udaje - kilka róż jest zupełnie ogołoconych z liści. Nie mogłam na to patrzeć, oberwałam, spaliłam, i teraz sterczą takie badyle. W przyszłym roku już wczesną wiosną wyciągam oręż w postaci oprysków profilaktycznych, mam nadzieję, że się uda zapobiec tej paskudnej plamistości.

Pozdrawiam Cię serdecznie!
A
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Moja córcia też ma zdjęcie ze swoją Prababcią, a moją ukochaną Babcią, od której mam działkę. Na niej właśnie stoi mój dom. Zawsze marzyła, by udało mi się go postawić. Niestety już tego nie dożyła...
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jagódko, dopiero teraz piszę, ponieważ mój M zawładnął komputerem, ponieważ przygotowywał dokumenty do zebrania. U Tereni i Władka będzie w środę, pewnie tak bliżej wieczoru, a w czwartek rano będzie jechał na swoje zebranie. Dziękuję za Twoją propozycję, to dobry pomysł, ale nie wiem jak to sobie M rozplanuje. Myślę, że wrócimy do tego tematu, nie znam Twojego miejsca zamieszkania, ale jeszcze porozmawiam z Terenią. Miałabyś swoją roślinkę już szybciej, zobaczymy co się da ustalić.
Pozdrawiam Cię, Ula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Podziwiam jak Ty sobie dajesz radę z tyloma donicami. Przeciez samo podlewanie zajmuje pół dnia.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ...no jakoś sobie radzę ( na razie ) ... ale wiesz - nawet to lubię - bo to cały rytuał , by być blisko roślin ..pooglądać , obserwować z bliska każdą osobno i ...czasem decydować ; czy ją podciąć , czy przesadzić , ewentualnie w porę zareagować , gdy ma oznaki działania szkodników . W ciągu dnia - podczas ostatnich upałów - trzeba podlewać 2 , a nawet te wielkie " wodo pije "3 razy dziennie .
Nie narzekam i nie uprzykrzam sobie , bo to mój wybór - robię to , co sprawia mi przyjemność i jest moją radością .
Serdecznie pozdrawiam :wit ;:196

Ulka ...rozmawiałam z Terenią ...Ona na pewno określiła Tobie co i jak . Mam jeszcze pytanie odnośnie tego pnącza niebiańskiego ; czy masz sadzonkę , albo inaczej - jak się go ukorzenia i czy jest ekspansywne w porównaniu z milinem , który " łazi " po całym ogrodzie - czy raczej nie ma tzw . odnóg ...od korzeni ?
Całuski ;:196

Aniu ...zawsze na pewno masz obraz swojej Babci przed oczyma ..jak ja swojej ...Zapewne tam , z góry widzi Twój dom i uśmiecha się do Ciebie . Moja zaś chciała dożyć mojej Komunii Św. i niestety - zmarła miesiąc przed ;:145 .
Nocne ...pozdrowienia :wit i ...nie wiem, , czy wpadniesz ...jutro - była bym bardzo rada ;:196

Aguniu ...cieszę się na Twoją wizytę i dziękuję za miłe słowa . Tak , Oliwunia to nasze małe szczęście , a moja Mama ma 90 lat , które skończyła w naszą rocznicę ślubu ...15 kwietnia .

Róże mnie zmartwiły - z czarnymi plamami liście oberwałam - a co jest najlepsze na tę zarazę ?
Może kupić mikoryzę do róż ...wiem , że ona korzeniom służy - jak i całej roślinie .
Buziaki ;:196

Ewuniu...tak , te chwile się zachowają i w kadrze i we wspomnieniach , w naszych ;:167 .
Czy jest teraz odpowiedni moment , by zrobić oprysk ...czy raczej wstrzymać się do następnego sezonu i wykonać na wiosnę ?
Ja nie chcę , by ta zaraza zabrała mi róże ;:145 ...do tej pory niczego nie opryskiwałam ..nawet mszyce zgniatałam ręcznie , podobnie i gąsieniczki , jak i poskrzypka liliowego .
Pozdrawiam serdecznie ;:168 ... ;:167
U mnie też padało ..aż do 14...a potem już słoneczko się pojawiło i błękit nieba z pierzastymi chmurkami .

Elżuniu...już sobie wyobrażam Ciebie ...niczym rusałkę ...damę w długiej muślinowej sukni , z rozwianym włosem ..snującą się pośród łanów traw na bezkresnej ziemi warmińsko- mazurskiej ;:306 .
Mnie na pogodę zaczyna wariować ...jak z piątku na sobotę ..aż musiałam zagłuszyć jego łomot ..wstając z łóżka ...
Tabletki łykam rano ..a potem inne na wieczór ..wyciszające , uspokajające i nasenne - świetnie się po nich czuję .
Dziękuję za słowa cieplutkie o Oliwce - tak , Elżuniu , to nasza radość ..słoneczko ;:167 .
Pozdrawiam - życząc zdrowia i spokojnych tonów serduszka ;:196 ;:167 ;:303 ...fajnie opisałaś tę swoją niezależność bycia sobą ...dziękuję ;:196 .

Aby nie było tylko słowem , ale i obrazem pisane ;:108 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam z ...chłodnej Małopolski :wit ...+10 C brrrr....
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko :wit
Ja też mam Grand Mogul, a nie rozpoznałam Twojej róży :oops: To zmienna piękność, kwiat w różnych fazach potrafi zaskakiwać kształtem i kolorem..ale porcelanowy róż to dobre określenie jej koloru ;:173
Czy zimujesz swoje róże pienne w donicach w ogrzewanym pomieszczeniu? Po raz pierwszy będę zimować 2 róże w garażu i zastanawiam się czy będę musiała okryć donice..kiedy je wynosisz do pomieszczenia?
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie Kasieńko ;:180 :wit .
Grand Mogul kwitła małymi kwiatkami ...myślałam , że będą większe ...a teraz ma pąki ...zobaczymy - zresztą u mnie jest dopiero od w :heja iosny . Trzeba chyba czasu , by pokazały na co je stać .
Za dużo - stanowczo za dużo - zamówiłam blado różowych , biało kremowych i w różu - a mało w kolorze bordowym , czy też czerwonym . Energetycznych kolorów mam mało ...muszę to naprawić na wiosnę - natomiast Chopin okazał się ... Polarsternem ;:145 .

Kasiu ...ja róże przechowuję w donicach , w temp. +6*C ...w nieogrzewanym pomieszczeniu ( kaloryfer jest zakręcony ) . Natomiast dwa lata temu trzymałam je na klatce schodowej i ..w lutym wypuściły zielone listeczki ...na wiotkich pędach .
Podlewałam je zawsze raz , na dwa-trzy tygodnie ...a nawet raz w miesiącu - na wyczucie , aby nie miały za mokro , ani też by nie uschły z przesuszenia ziemi .
Szkoda , że nie załapałam się u Ciebie na jakieś róże w kolorze ciemnym ...a może jeszcze coś wyrzucasz ...np. lawendę ?

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Jagódko, już z Terenią rozmawiałam. W związku z tym, że M będzie miał mało czasu, to nie podjedzie do Ciebie, jest to jednak trochę kilometrów. Ale Terenia ma wielkie ;:167 i zaopiekuje się Twoją roślinką. Jeśli Twój żywokost jest mały to nie dziel, ale napiszę Ci, że znajoma powyciągała te przekwitłe kwiatostany, i zauważyła, że na końcu są małe korzonki i z tego ukorzeniła nowe rośliny. Ja też tak zrobiłam. Wyciągnęłam 3 pędy, ale tylko jeden miał małe korzenie, ale żeby było im raźniej, to posadziłam wszystkie do jednej donicy. Nic się w tej chwili z nimi nie dzieje, bo zrobiłam to może tydzień temu (a znajoma miesiąc temu) Może to jest sposób i nie trzeba będzie ciachać całej rośliny. A codonopsis nie jest ekspansywny, długość pędów w tym roku i w ubiegłym prawie taka sam. Dla Tereni podebrałam od mojego, ale tych pędów nie narosło dużo więcej w porównaniu do roku ubiegłego. U mnie teraz już zawiązuje torebki nasienne, będzie czym obdzielić forumowiczki, ja też mam mojego z nasion
Pozdrawiam i przesyłam ;:196 , Ula
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, niczego nie wyrzucam. Wykopane różyczki powędrują do innych ogrodów ;:173
W ciemnym kolorze nie wykopuje żadnych róż, mam ich niewiele...ale gdyby się coś zmieniło, będę pamiętać ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulka , strasznie żałuję , że Twój M ma mało czasu i nie zbłądzi pod moją strzechę ;:185 ;:145 . Spróbuję z żywokostem tak zrobić , jak radzisz ;:168 .
Pozdrawiam serdecznie , w słoneczny dzień ;:196 :wit .

Kasieńko...prawdziwy ogrodnik - nie wyrzuca ...tylko szuka innego miejsca na rośliny . Te , które zawiodły jego oczekiwania i te , które nie pasują mu do ogólnej koncepcji . Jak na razie miejsca nie mam i tak ...dopóty - dopóki nie przewrócę do " góry nogami " całej rabaty od wschodniej części .
Buziaki słoneczne ;:196
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO :wit Piękne te białe datury - kiedyś miałam 4 szt. żółte pachnące . Wyrosły mi na balkonie jak drzewa ale piły wodę niesamowicie i zrezygnowałam z nich :wink: Pogoda cudowna-a ja mam remont tzn. odświeżanie właściwie salonu i kuchni ale okropnie ;:223 Muszę to przetrzymać . Nosiłam się z tym od wiosny ;:oj
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Jagódko.
Roślinka i nasionka dla Ciebie już są u mnie.Ciekawa jestem jak długo będą czekały na właścicielkę?
Całuski.Teresa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”