Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara

Post »

Oooo...uczta dla mych oczu...sami kosmici ;:138 dodam że nie mam tego ostatniego ... :oops:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ohoho! Jakie tu się rzeczy dzieją! Bardzo ciekawy post. I inspirujący, bym powiedziała. Nie wiem, czy nie za bardzo inspirujący przypadkiem ;)

Czy trzymasz je w normalnym podłożu, jak wszystko, czy coś usprawniasz specjalnie dla nich?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Marta! Oczy nacieszyłam, bo naprawdę sukces murowany, niewątpliwy i serce rośnie! Suuuper roślinki, super kwitnienie! Trzymam mocno kciuki za dalszy rozwój i nieco podpinam się pod pytanie Lucynki ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

O tym podłożu to i ja bym poczytała, bo mam je od niedawna...jeden kwitnący przyszedł już z doniczką i ziemią ...pozostałe z gołymi korzonkami lub bez nich zapakowałam do keramzytu. Najchętniej to i tego kwitnącego bym wsadziła do keramzytu...ale nie wiem czy powinnam :?: W internecie doczytałam że Ceropegie mogą być w keramzycie i powinno być im dobrze...ale czy na pewno :?: masz je u siebie to może coś podpowiesz :roll:
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

hen_s pisze:Bardzo lubię te roślinki - mają naprawdę dużo uroku. Ich kosmiczne kwiatuszki są urzekające! ;:138
To jedne z moich ulubionych roślinek, może dlatego że u mnie nie sprawiają kłopotów, rosną i niektóre nawet kwitną - cieszy mnie to okrutnie :D
ejacek pisze:Lubię takie wątki z nietypowymi , nieczęsto pokazywanymi tu na forum roślinkami ;:333
Jacku to bardzo, bardzo miłe co piszesz, cieszę się że Ci się podoba!!
brombiel pisze:Oooo...uczta dla mych oczu...sami kosmici ;:138 dodam że nie mam tego ostatniego ... :oops:
Nie masz...? Ależ to nic straconego, sama wysiewałam te roślinki więc mam kilka bulw więcej, spokojnie na jedną mogę się z Tobą dogadać :wink:
onectica pisze:Czy trzymasz je w normalnym podłożu, jak wszystko, czy coś usprawniasz specjalnie dla nich?
piasek pustyni pisze:... nieco podpinam się pod pytanie Lucynki ;:215
brombiel pisze:O tym podłożu to i ja bym poczytała, bo mam je od niedawna...jeden kwitnący przyszedł już z doniczką i ziemią ...pozostałe z gołymi korzonkami lub bez nich zapakowałam do keramzytu. Najchętniej to i tego kwitnącego bym wsadziła do keramzytu...ale nie wiem czy powinnam :?: W internecie doczytałam że Ceropegie mogą być w keramzycie i powinno być im dobrze...ale czy na pewno :?: masz je u siebie to może coś podpowiesz :roll:
Lucynko co to znaczy normalne podłoże?? ;:306 Każdy ma chyba inne, swoje "normalne" podłoże...
U mnie "normalne" czytaj standardowe do sukulentów to ziemia, piach, żwirek, antuka, seramis, pemza, sproszkowany zeolit. Ziemia 2 porcje, pozostałe składniki po 1.

Ceropegie natomiast rosną u mnie są w różnych mieszankach. W większości już przynajmniej od roku więc dla mnie to sprawdzone podłoże.
Ceropegia armandii i Ceropegia petignatii mają najbardziej przepuszczalne - tak jak już kiedyś o nim pisałam "W tej mieszance była odrobina ziemi i piasku ale wszystko opadło/spłynęło w głąb doniczki przy podlewaniu. Ale tak, w 80-90% podłoże składa się z tego co widać na fotce. Keramzyt, antuka, perlit, seramis. W mniej więcej równych porcjach."
Te w kolejności mają coraz więcej ziemi dodanej do w/w mieszanki
Ceropegia stapeliformis
Ceropegia simonae - obie
Ceropegia stapeliformis ssp serpentinus
A te liściaste mają taką mieszankę którą daję też co innych sukulentów czyli to "normalne" :wink:

Jakoś specjalnie nie lubię kombinować z podłożem, chciałabym żeby wszystkie moje rośliny chciały rosnąć w takim samym bo to mniej roboty i główkowania dla mnie, ale tak się niestety nie da.

Większość Euphorbii ma na szczęście jednakowe podłoże... ale zupełnie inne niż Ceropegie :;230
Ale o nich następnym razem!! :wink:
Awatar użytkownika
kocham_fizyke
100p
100p
Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Całkiem spory zbiorek sukulentów :) I ten "śliczny, malutki kwiatuszek " bardzo mnie zachwycił. Jest taki inny, wyjątkowy, niespotykany :)
Fizyka jest królową nauk

Pozdrawiam Ola :-)
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

marta_lara pisze: Ta pierwsza natomiast jest właśnie od naszego Marka (mgr), nie mam zapisanej niestety korespondencji z nim więc nie powiem wam jak u niego się ona dokładnie nazywa, ale może mnie odwiedzi i oświeci :D
Ja ją kupiłem u Pavelki jako Ceropegia simonae 'green form'. Ale z tego co widziałem w ofertach roślin to jest jeszcze 'green bizarre form' która ma grubsze pędy i więcej wyrostków na powierzchni - może to ta? Swego czasu chciałem ja mieć ale kosztowała kilka razy drożej niż ta podstawowa forma wiec zrezygnowałem.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

marta_lara pisze: Lucynko co to znaczy normalne podłoże?? ;:306 (...) w 80-90% podłoże składa się z tego co widać na fotce. Keramzyt, antuka, perlit, seramis. W mniej więcej równych porcjach.
No to jest właśnie 'normalne' :D
Te w kolejności mają coraz więcej ziemi dodanej do w/w mieszanki
A tu już zaczyna być nienormalnie :wink:

Z tego prosty wniosek - ziemia jak dla mojej hoi ;:170
Dzięki za odpowiedź ;:196

Czy ceropegie u Ciebie mają mocno rozbudowany system korzeniowy?
(tylko nie pytaj, ile to jest 'mocno' :;230 Mocno - to znaczy 'dużo korzeni i szybko przyrastających :wink: Reasumujac - czy często je przesadzasz? )
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

mgr_ pisze:Ja ją kupiłem u Pavelki jako Ceropegia simonae 'green form'. Ale z tego co widziałem w ofertach roślin to jest jeszcze 'green bizarre form' która ma grubsze pędy i więcej wyrostków na powierzchni - może to ta?
Dziękuję za info, teraz tą informację sobie zapiszę gdzie trzeba. Co do opisu tej drugiej to pasuje on do tej mojej, ma i grubsze pędy i bardzo dużo wyrostków, guzków na całej długości pędów. Faktycznie - może to ta?! ;:oj
onectica pisze:Czy ceropegie u Ciebie mają mocno rozbudowany system korzeniowy?
(tylko nie pytaj, ile to jest 'mocno' :;230 Mocno - to znaczy 'dużo korzeni i szybko przyrastających :wink: Reasumujac - czy często je przesadzasz? )
;:306 Jesteś bardzo dociekliwa, to fajnie, bo sama się wcześniej nawet nad tym nie zastanawiałam, a teraz... Hmmm czy ja wiem czy mocno... musiałabym zajrzeć :;230
Ale jak przesadzałam niektóre na wiosnę to miały bardzo ładne korzonki i całkiem sporo.
Te liściaste wymagają wg mnie częstszego przesadzania, jaszczurkowate mam od 2 sezonów w tych samych doniczkach.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

...mało tego - te liściaste to tak po prawdzie pijaki i żarłoki...Marta lubi je chyba trzymać na diecie, ale znam takich, co je trzymają w żyznej ziemi ogrodowej, podlewają w sezonie co drugi dzień...a one rosną i kwitną jak szalone.
Moją C. sandersonii kupiłam właśnie z takiej hodowli - dotarła do mnie w dużej donicy z czarnoziemem, lata temu niewiele o niej wiedziałam, zostawiłam w tym podłożu - pięknie rosła, miała dziesiątki kwiatów...a po roku się naczytałam o tych wszystkich pemzach, pumeksach, zeolitach i innych antukach - przesadziłam...i kicha, a raczej pół kichy - po 3-4 kwiaty na raz, już dawno ją pocięłam, ale potomstwo też posadziłam do podłoża jak dla sukulentów, bo już nie potrafię się przestawić :roll:
To samo dotyczy liściastych Euphorbia - typu milli, leuconeura, lophogona - w wilgoci i czarnoziemie rosną potężne, zdrowe, piękne - inna skala! - a ja jak to widzę u sąsiadki, to z jednej strony chcę na stosie palić za herezję, a z drugiej strony kusi mnie to bardzo!
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Ja mam tak samo. Wyłamałam się tylko z euphorbią leuconeura, rośnie właśnie w takiej żyznej ziemi i ma się znakomicie :wink:, resztę głodzę!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja też ;:oj I dziwię się, że nie chcą kwitnąć - może trzeba się nieco przestawić...? Ale ja chyba już nie umiem podlewać żyznego podłoża... :roll:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

bebos pisze:Marta lubi je chyba trzymać na diecie...
Czy lubię, czy nie, inaczej nie potrafię. Od kiedy pamiętam zawsze sukulenty sadziłam do takiego podłoża, inaczej nawet nie próbowałam.
Teraz bałabym się posadzić coś do czystej ziemi bez żadnych dodatków, nie wiedziałabym jak często podlewać i ile.
Sama kiedyś dostałam Edithcoleę i jakąś Carallumę w zwykłej ziemi i to w dodatku tak mokrej jakby dopiero co ktoś je podlał. Były ogromne z grubymi zdrowymi pędami, ale od razu z obawy przed zgniciem szybko je przesadziłam do swojej mieszanki. Czasem się zastanawiam jakby moje rośliny się miały w takiej ziemi, może kiedyś zrobię eksperyment i podzielę jakąś roślinę sadząc połowę do zwykłej ziemi a drugą połowę do mojego podłoża. I zobaczymy...
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Ufff, wreszcie dotarłem do ostatniej strony...
Tyle śliczności uzbierałaś, z największą przyjemnością je obejrzałem ;:138

Ten lasek jest uroczy :
http://images61.fotosik.pl/786/bead7ec1b57ba26b.jpg
Obrazek jest zbyt duży. Zamieniam go na link.
Tomek/blabla

Gdzie Ty te nasionka i roślinki kupujesz ?
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p

Post »

Witaj Janie!!
Nasiona kupowałam tylko w: http://www.koehres-kaktus.de/shop/ .
Roślinki mam z all... i oczywiście zakupów u innych forumowiczów :wink: Te polecam z czystym sercem :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”