Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
Oooo...uczta dla mych oczu...sami kosmici
dodam że nie mam tego ostatniego ... 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ohoho! Jakie tu się rzeczy dzieją! Bardzo ciekawy post. I inspirujący, bym powiedziała. Nie wiem, czy nie za bardzo inspirujący przypadkiem ;)
Czy trzymasz je w normalnym podłożu, jak wszystko, czy coś usprawniasz specjalnie dla nich?
Czy trzymasz je w normalnym podłożu, jak wszystko, czy coś usprawniasz specjalnie dla nich?
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Marta! Oczy nacieszyłam, bo naprawdę sukces murowany, niewątpliwy i serce rośnie! Suuuper roślinki, super kwitnienie! Trzymam mocno kciuki za dalszy rozwój i nieco podpinam się pod pytanie Lucynki 
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
O tym podłożu to i ja bym poczytała, bo mam je od niedawna...jeden kwitnący przyszedł już z doniczką i ziemią ...pozostałe z gołymi korzonkami lub bez nich zapakowałam do keramzytu. Najchętniej to i tego kwitnącego bym wsadziła do keramzytu...ale nie wiem czy powinnam
W internecie doczytałam że Ceropegie mogą być w keramzycie i powinno być im dobrze...ale czy na pewno
masz je u siebie to może coś podpowiesz 
- marta_lara
- 500p

- Od: 12 mar 2012, o 22:28
To jedne z moich ulubionych roślinek, może dlatego że u mnie nie sprawiają kłopotów, rosną i niektóre nawet kwitną - cieszy mnie to okrutniehen_s pisze:Bardzo lubię te roślinki - mają naprawdę dużo uroku. Ich kosmiczne kwiatuszki są urzekające!
Jacku to bardzo, bardzo miłe co piszesz, cieszę się że Ci się podoba!!ejacek pisze:Lubię takie wątki z nietypowymi , nieczęsto pokazywanymi tu na forum roślinkami
Nie masz...? Ależ to nic straconego, sama wysiewałam te roślinki więc mam kilka bulw więcej, spokojnie na jedną mogę się z Tobą dogadaćbrombiel pisze:Oooo...uczta dla mych oczu...sami kosmicidodam że nie mam tego ostatniego ...
onectica pisze:Czy trzymasz je w normalnym podłożu, jak wszystko, czy coś usprawniasz specjalnie dla nich?
piasek pustyni pisze:... nieco podpinam się pod pytanie Lucynki
Lucynko co to znaczy normalne podłoże??brombiel pisze:O tym podłożu to i ja bym poczytała, bo mam je od niedawna...jeden kwitnący przyszedł już z doniczką i ziemią ...pozostałe z gołymi korzonkami lub bez nich zapakowałam do keramzytu. Najchętniej to i tego kwitnącego bym wsadziła do keramzytu...ale nie wiem czy powinnamW internecie doczytałam że Ceropegie mogą być w keramzycie i powinno być im dobrze...ale czy na pewno
masz je u siebie to może coś podpowiesz
U mnie "normalne" czytaj standardowe do sukulentów to ziemia, piach, żwirek, antuka, seramis, pemza, sproszkowany zeolit. Ziemia 2 porcje, pozostałe składniki po 1.
Ceropegie natomiast rosną u mnie są w różnych mieszankach. W większości już przynajmniej od roku więc dla mnie to sprawdzone podłoże.
Ceropegia armandii i Ceropegia petignatii mają najbardziej przepuszczalne - tak jak już kiedyś o nim pisałam "W tej mieszance była odrobina ziemi i piasku ale wszystko opadło/spłynęło w głąb doniczki przy podlewaniu. Ale tak, w 80-90% podłoże składa się z tego co widać na fotce. Keramzyt, antuka, perlit, seramis. W mniej więcej równych porcjach."
Te w kolejności mają coraz więcej ziemi dodanej do w/w mieszanki
Ceropegia stapeliformis
Ceropegia simonae - obie
Ceropegia stapeliformis ssp serpentinus
A te liściaste mają taką mieszankę którą daję też co innych sukulentów czyli to "normalne"
Jakoś specjalnie nie lubię kombinować z podłożem, chciałabym żeby wszystkie moje rośliny chciały rosnąć w takim samym bo to mniej roboty i główkowania dla mnie, ale tak się niestety nie da.
Większość Euphorbii ma na szczęście jednakowe podłoże... ale zupełnie inne niż Ceropegie
Ale o nich następnym razem!!
- kocham_fizyke
- 100p

- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całkiem spory zbiorek sukulentów
I ten "śliczny, malutki kwiatuszek " bardzo mnie zachwycił. Jest taki inny, wyjątkowy, niespotykany 
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Ja ją kupiłem u Pavelki jako Ceropegia simonae 'green form'. Ale z tego co widziałem w ofertach roślin to jest jeszcze 'green bizarre form' która ma grubsze pędy i więcej wyrostków na powierzchni - może to ta? Swego czasu chciałem ja mieć ale kosztowała kilka razy drożej niż ta podstawowa forma wiec zrezygnowałem.marta_lara pisze: Ta pierwsza natomiast jest właśnie od naszego Marka (mgr), nie mam zapisanej niestety korespondencji z nim więc nie powiem wam jak u niego się ona dokładnie nazywa, ale może mnie odwiedzi i oświeci
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No to jest właśnie 'normalne'marta_lara pisze: Lucynko co to znaczy normalne podłoże??(...) w 80-90% podłoże składa się z tego co widać na fotce. Keramzyt, antuka, perlit, seramis. W mniej więcej równych porcjach.
A tu już zaczyna być nienormalnieTe w kolejności mają coraz więcej ziemi dodanej do w/w mieszanki
Z tego prosty wniosek - ziemia jak dla mojej hoi
Dzięki za odpowiedź
Czy ceropegie u Ciebie mają mocno rozbudowany system korzeniowy?
(tylko nie pytaj, ile to jest 'mocno'
- marta_lara
- 500p

Dziękuję za info, teraz tą informację sobie zapiszę gdzie trzeba. Co do opisu tej drugiej to pasuje on do tej mojej, ma i grubsze pędy i bardzo dużo wyrostków, guzków na całej długości pędów. Faktycznie - może to ta?!mgr_ pisze:Ja ją kupiłem u Pavelki jako Ceropegia simonae 'green form'. Ale z tego co widziałem w ofertach roślin to jest jeszcze 'green bizarre form' która ma grubsze pędy i więcej wyrostków na powierzchni - może to ta?
onectica pisze:Czy ceropegie u Ciebie mają mocno rozbudowany system korzeniowy?
(tylko nie pytaj, ile to jest 'mocno'Mocno - to znaczy 'dużo korzeni i szybko przyrastających
Reasumujac - czy często je przesadzasz? )
Ale jak przesadzałam niektóre na wiosnę to miały bardzo ładne korzonki i całkiem sporo.
Te liściaste wymagają wg mnie częstszego przesadzania, jaszczurkowate mam od 2 sezonów w tych samych doniczkach.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...mało tego - te liściaste to tak po prawdzie pijaki i żarłoki...Marta lubi je chyba trzymać na diecie, ale znam takich, co je trzymają w żyznej ziemi ogrodowej, podlewają w sezonie co drugi dzień...a one rosną i kwitną jak szalone.
Moją C. sandersonii kupiłam właśnie z takiej hodowli - dotarła do mnie w dużej donicy z czarnoziemem, lata temu niewiele o niej wiedziałam, zostawiłam w tym podłożu - pięknie rosła, miała dziesiątki kwiatów...a po roku się naczytałam o tych wszystkich pemzach, pumeksach, zeolitach i innych antukach - przesadziłam...i kicha, a raczej pół kichy - po 3-4 kwiaty na raz, już dawno ją pocięłam, ale potomstwo też posadziłam do podłoża jak dla sukulentów, bo już nie potrafię się przestawić
To samo dotyczy liściastych Euphorbia - typu milli, leuconeura, lophogona - w wilgoci i czarnoziemie rosną potężne, zdrowe, piękne - inna skala! - a ja jak to widzę u sąsiadki, to z jednej strony chcę na stosie palić za herezję, a z drugiej strony kusi mnie to bardzo!
Moją C. sandersonii kupiłam właśnie z takiej hodowli - dotarła do mnie w dużej donicy z czarnoziemem, lata temu niewiele o niej wiedziałam, zostawiłam w tym podłożu - pięknie rosła, miała dziesiątki kwiatów...a po roku się naczytałam o tych wszystkich pemzach, pumeksach, zeolitach i innych antukach - przesadziłam...i kicha, a raczej pół kichy - po 3-4 kwiaty na raz, już dawno ją pocięłam, ale potomstwo też posadziłam do podłoża jak dla sukulentów, bo już nie potrafię się przestawić
To samo dotyczy liściastych Euphorbia - typu milli, leuconeura, lophogona - w wilgoci i czarnoziemie rosną potężne, zdrowe, piękne - inna skala! - a ja jak to widzę u sąsiadki, to z jednej strony chcę na stosie palić za herezję, a z drugiej strony kusi mnie to bardzo!
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Ja mam tak samo. Wyłamałam się tylko z euphorbią leuconeura, rośnie właśnie w takiej żyznej ziemi i ma się znakomicie
, resztę głodzę!
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja też
I dziwię się, że nie chcą kwitnąć - może trzeba się nieco przestawić...? Ale ja chyba już nie umiem podlewać żyznego podłoża... 
- marta_lara
- 500p

Czy lubię, czy nie, inaczej nie potrafię. Od kiedy pamiętam zawsze sukulenty sadziłam do takiego podłoża, inaczej nawet nie próbowałam.bebos pisze:Marta lubi je chyba trzymać na diecie...
Teraz bałabym się posadzić coś do czystej ziemi bez żadnych dodatków, nie wiedziałabym jak często podlewać i ile.
Sama kiedyś dostałam Edithcoleę i jakąś Carallumę w zwykłej ziemi i to w dodatku tak mokrej jakby dopiero co ktoś je podlał. Były ogromne z grubymi zdrowymi pędami, ale od razu z obawy przed zgniciem szybko je przesadziłam do swojej mieszanki. Czasem się zastanawiam jakby moje rośliny się miały w takiej ziemi, może kiedyś zrobię eksperyment i podzielę jakąś roślinę sadząc połowę do zwykłej ziemi a drugą połowę do mojego podłoża. I zobaczymy...
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Ufff, wreszcie dotarłem do ostatniej strony...
Tyle śliczności uzbierałaś, z największą przyjemnością je obejrzałem
Ten lasek jest uroczy :
http://images61.fotosik.pl/786/bead7ec1b57ba26b.jpg
Obrazek jest zbyt duży. Zamieniam go na link.
Tomek/blabla
Gdzie Ty te nasionka i roślinki kupujesz ?
Tyle śliczności uzbierałaś, z największą przyjemnością je obejrzałem
Ten lasek jest uroczy :
http://images61.fotosik.pl/786/bead7ec1b57ba26b.jpg
Obrazek jest zbyt duży. Zamieniam go na link.
Tomek/blabla
Gdzie Ty te nasionka i roślinki kupujesz ?
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- marta_lara
- 500p

Witaj Janie!!
Nasiona kupowałam tylko w: http://www.koehres-kaktus.de/shop/ .
Roślinki mam z all... i oczywiście zakupów u innych forumowiczów
Te polecam z czystym sercem 
Nasiona kupowałam tylko w: http://www.koehres-kaktus.de/shop/ .
Roślinki mam z all... i oczywiście zakupów u innych forumowiczów