nie wątpie, bo choć do pomieszczenia weszłoby więcej roślin to jednak trzeba też patrzeć by nie stały za daleko od okna itd. No ale i tak Ci zazdroszczęajania pisze:miejsce ubywa szybciutko wbrew pozorom nawet w takim pomieszczeniu przeznaczonym w całości dla roślin.
Storczykowa pasja Andzi !
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowa pasja Andzi !
Na pewno nastąpią modyfikacje organizacyjne wiosną
. Co do ogrzewania to cały czas włączony jest takm w okresie zimowym energooszczędny grzejnik elektryczny ale w przyszłości ma tam zostać podciągnięta instalacja centralnego ogrzewania z domu.
Co do ilości roślin to już teraz nie nadążam z podlewaniem, więc i o większych półeczkach nie myślę, żeby z braku czasu nie cierpiało to, co już mam.
Co do ilości roślin to już teraz nie nadążam z podlewaniem, więc i o większych półeczkach nie myślę, żeby z braku czasu nie cierpiało to, co już mam.
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Zawsze z chęcią do Ciebie wracam cudną masz kolekcję
A storczykowy ogródeczek booski
chciałabym mieć takie pomieszczenie na wyłączność
Super to wygląda 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Jak dla mnie, to mogłaby być nadal kwiaciarnia. Aniu, rośliny w takiej właśnie kondycji jak Twoje, chciałabym kupować
Jak opanowujesz taką ilość ... i różnorodność jednocześnie?
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Dufin

no właśnie, a może prowadziłabyś "handel" internetowy? Raz na jkiś czas wybrać się na giełdę a później sprzedawać na allegro i tu na forum 
khmm khmm.. i gdzie zdjecie tego pędu na Ionopsisie?

khmm khmm.. i gdzie zdjecie tego pędu na Ionopsisie?
Bardzo dziękuję wszystkim miłym gościom za odwiedziny i tak sympatyczne wpisy
.
Obiecane zdjęcia pędzika na Ionopsisie. Roślinka rośnie na podkładce i jak do tej pory jest zupełnie niekłopotliwa. Podkładka wisi w szklanym naczyniu i cały czas minimalnie styka się z powierzchnią wdy przez co regularnie nasiąka. jednak większość korzonków rośnie poza podkładką, więc gnicie im raczej nie grozi :

Rozszalało się też zółte Oncidium, niestety na młodym pędzie pojawiły się mszyce. Właśnie zrobiłam oprysk, zobaczymy czy da radę z tymi "wampirami"
:

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
.
Obiecane zdjęcia pędzika na Ionopsisie. Roślinka rośnie na podkładce i jak do tej pory jest zupełnie niekłopotliwa. Podkładka wisi w szklanym naczyniu i cały czas minimalnie styka się z powierzchnią wdy przez co regularnie nasiąka. jednak większość korzonków rośnie poza podkładką, więc gnicie im raczej nie grozi :

Rozszalało się też zółte Oncidium, niestety na młodym pędzie pojawiły się mszyce. Właśnie zrobiłam oprysk, zobaczymy czy da radę z tymi "wampirami"

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Gratuluję pędzika
Fajny pomysł z tym podkładem w misce z wodą... Hmmm... Może mojego phal. którego wsadziłam na podkład też wstawię do michy z wodą
Fajny pomysł z tym podkładem w misce z wodą... Hmmm... Może mojego phal. którego wsadziłam na podkład też wstawię do michy z wodą
- Dufin

bardzo pdoobają mi się takie storczyki na podkładkach ale u mnie za mała wilgotnośc by to miało szanse bytu
ale fajny pomysł z podsiąkaniem, to pewnie ułatwia cała pielęgnację
kwiaty będą różowawe czy białawe?
Ma być taki :
http://www.orchidstudium.com/Estrangeir ... oides.html
Co do wilgotności tak jak pisałam na dnie naczynia mam cały czas wodę, wrzuciłam tam kilka kamyków i tak sobie stoi. Przy podsiąkaniu nie ma problemu z z wilgotnością Aniu, bo wokół roślinki cały czas jest dużo wilgoci.
http://www.orchidstudium.com/Estrangeir ... oides.html
Co do wilgotności tak jak pisałam na dnie naczynia mam cały czas wodę, wrzuciłam tam kilka kamyków i tak sobie stoi. Przy podsiąkaniu nie ma problemu z z wilgotnością Aniu, bo wokół roślinki cały czas jest dużo wilgoci.
- Dufin

wiem Aniu, wiem, właśnie takie szkło i podsiąkanie to fajny pomysł. Pisząc o uprawie na podkładkach miałam na mysli takie bez szkła, bo łatwiej je gdzieś ulokować, ale właśnie przydałoby się wtedy podnieść wilgotność powietrza
Chodzi o to, że takie powieszone zajmowałyby mniej miejsca, bo szklany wazon jednak trzeba gdzies postawić, dlatego nie rozwiązuje to mojego problemu hehe.. Gratuluję takich dorosnych pędów! 
Aniu, dziękuję
.
Do uprawy na podkładkach tak na prawdę nadaje się najbardziej orchidarium. Ja mam maluszki w akwarium ale to bardziej taka wersja "robocza" ale takie prawdziwe, z charakterkiem i klimatem jest moim marzeniem
.
Do uprawy na podkładkach tak na prawdę nadaje się najbardziej orchidarium. Ja mam maluszki w akwarium ale to bardziej taka wersja "robocza" ale takie prawdziwe, z charakterkiem i klimatem jest moim marzeniem
- kahim

Moim też
A jak się jeszcze naoglądam zdjęc wielkich pięknych orchidariów w sieci, to aż mnie nosi, żeby sobie takie sprawić.... Muszę jedynie ukatrupić żółwia ( żarcik jakby co
)
A jak się jeszcze naoglądam zdjęc wielkich pięknych orchidariów w sieci, to aż mnie nosi, żeby sobie takie sprawić.... Muszę jedynie ukatrupić żółwia ( żarcik jakby co
Oj Kasiu, jak będziesz czekać na śmierć żółwia (naturalną oczywiście) to czasami Twój żółw prędzej założy orchidarium
. To bardzo długowieczne bestie ale fajne są, nawet jakiś czas temu chciałam sobie taką bestię sprawić.
- wiolamanka

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Andziu wspaniały widok tylu roślin w jednym pomieszczeniu
Gratuluję pędzików
Gratuluję pędzików
- kahim

Mój ma żyć 30 lat
Będę wiekową kobitką, gdy w końcu będę mogła sobie założyć wymarzone orchidarium
Będę wiekową kobitką, gdy w końcu będę mogła sobie założyć wymarzone orchidarium