Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

ajania pisze:miejsce ubywa szybciutko wbrew pozorom nawet w takim pomieszczeniu przeznaczonym w całości dla roślin.
nie wątpie, bo choć do pomieszczenia weszłoby więcej roślin to jednak trzeba też patrzeć by nie stały za daleko od okna itd. No ale i tak Ci zazdroszczę :D Przy oknie mogłabyś wstawić wyższą półeczkę niż jest teraz i już byłoby trochę wiecej miejsca na nowe rośliny ;:183 oj kombinowałabym jak się tylko da :D a jak sytuacja wygląda zimą? Jaka jest wtedy temperatura w pomieszczeniu, nie marzną Ci rośliny? Czy dogrzewasz czasem pomieszczenie?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Na pewno nastąpią modyfikacje organizacyjne wiosną ;:224 . Co do ogrzewania to cały czas włączony jest takm w okresie zimowym energooszczędny grzejnik elektryczny ale w przyszłości ma tam zostać podciągnięta instalacja centralnego ogrzewania z domu.
Co do ilości roślin to już teraz nie nadążam z podlewaniem, więc i o większych półeczkach nie myślę, żeby z braku czasu nie cierpiało to, co już mam.
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Zawsze z chęcią do Ciebie wracam cudną masz kolekcję ;:196 A storczykowy ogródeczek booski ;:167 ;:oj chciałabym mieć takie pomieszczenie na wyłączność ;:204 Super to wygląda :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Jak dla mnie, to mogłaby być nadal kwiaciarnia. Aniu, rośliny w takiej właśnie kondycji jak Twoje, chciałabym kupować ;:215 Jak opanowujesz taką ilość ... i różnorodność jednocześnie?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no właśnie, a może prowadziłabyś "handel" internetowy? Raz na jkiś czas wybrać się na giełdę a później sprzedawać na allegro i tu na forum :D

khmm khmm.. i gdzie zdjecie tego pędu na Ionopsisie? ;:224 ;:65

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim miłym gościom za odwiedziny i tak sympatyczne wpisy ;:196 .
Obiecane zdjęcia pędzika na Ionopsisie. Roślinka rośnie na podkładce i jak do tej pory jest zupełnie niekłopotliwa. Podkładka wisi w szklanym naczyniu i cały czas minimalnie styka się z powierzchnią wdy przez co regularnie nasiąka. jednak większość korzonków rośnie poza podkładką, więc gnicie im raczej nie grozi :
Obrazek

Obrazek

Rozszalało się też zółte Oncidium, niestety na młodym pędzie pojawiły się mszyce. Właśnie zrobiłam oprysk, zobaczymy czy da radę z tymi "wampirami" :evil: :
Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :wit .
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Gratuluję pędzika ;:138
Fajny pomysł z tym podkładem w misce z wodą... Hmmm... Może mojego phal. którego wsadziłam na podkład też wstawię do michy z wodą ;:204
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo pdoobają mi się takie storczyki na podkładkach ale u mnie za mała wilgotnośc by to miało szanse bytu :wink: ale fajny pomysł z podsiąkaniem, to pewnie ułatwia cała pielęgnację ;:333 kwiaty będą różowawe czy białawe?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Ma być taki :
http://www.orchidstudium.com/Estrangeir ... oides.html
Co do wilgotności tak jak pisałam na dnie naczynia mam cały czas wodę, wrzuciłam tam kilka kamyków i tak sobie stoi. Przy podsiąkaniu nie ma problemu z z wilgotnością Aniu, bo wokół roślinki cały czas jest dużo wilgoci.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiem Aniu, wiem, właśnie takie szkło i podsiąkanie to fajny pomysł. Pisząc o uprawie na podkładkach miałam na mysli takie bez szkła, bo łatwiej je gdzieś ulokować, ale właśnie przydałoby się wtedy podnieść wilgotność powietrza :wink: Chodzi o to, że takie powieszone zajmowałyby mniej miejsca, bo szklany wazon jednak trzeba gdzies postawić, dlatego nie rozwiązuje to mojego problemu hehe.. Gratuluję takich dorosnych pędów! ;:138

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Aniu, dziękuję ;:196 .
Do uprawy na podkładkach tak na prawdę nadaje się najbardziej orchidarium. Ja mam maluszki w akwarium ale to bardziej taka wersja "robocza" ale takie prawdziwe, z charakterkiem i klimatem jest moim marzeniem :roll: .
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim też :roll:
A jak się jeszcze naoglądam zdjęc wielkich pięknych orchidariów w sieci, to aż mnie nosi, żeby sobie takie sprawić.... Muszę jedynie ukatrupić żółwia ( żarcik jakby co :wink: )
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Oj Kasiu, jak będziesz czekać na śmierć żółwia (naturalną oczywiście) to czasami Twój żółw prędzej założy orchidarium :;230 . To bardzo długowieczne bestie ale fajne są, nawet jakiś czas temu chciałam sobie taką bestię sprawić.
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Andziu wspaniały widok tylu roślin w jednym pomieszczeniu ;:215
Gratuluję pędzików ;:138
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ma żyć 30 lat ;:202
Będę wiekową kobitką, gdy w końcu będę mogła sobie założyć wymarzone orchidarium :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”