Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Bardzo ładne te pierwsze iryski.
Ja mam tylko żółte a najlepsze jest to, ze nie wiem skąd się one u mnie wzięły :;230
Muszę jesienią dokupić sobie innych odmian :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko to liczę na dobre plony, robię dużo soków.
Ja dzisiaj sadziłam czarną porzeczkę , już drugi rok z rzędu udało mi się ukorzenić gałązki.

Aniu to zeszłoroczny zakup, kupiłam 5 cebulek, a teraz w biedronce mama kupiła mi ich opakowanie, posadzę na skalniaku.
Moje rabatki coraz więcej pokazują kwiatów, dzisiaj zobaczyłam u jednej cesarskiej korony małe pączki kwiatowe. No i w końcu wykiełkowała moja jedynaczka- żółta korona :tan

renszpaks witam :wit nowego gościa, miło czytać pochwały, zapraszam ponownie. Forum masz rację jest cudowne, ale pamiętaj uzależnia!!!, na początku człowiek jak ogląda ogrody innych to chciałby mieć wszystkie rośliny u siebie. No i portfel od razu dużo szczuplejszy :;230

Wiolu ja na razie mam tylko takie kolory, pomyślę o żółtych :;230 , ja nie wiedziałam ,że one tak wcześnie zakwitają.

Dzisiejszy poranek przywitał nas porywistym wiatrem, rano miałam duże plany prac w ogrodzie, ale tylko posadziłam porzeczkę , głowę chciało urwać. Po południu na szczęście wiatr się uspokoił, no to ruszyłam :heja do ostrej pracy, wyplewiłam i zasiliłam nawozem czosnek zimowy, poodkrywałam róże , przycięłam, zasiliłam. Niektóre musiałam przyciąć nisko, chyba jedna nie odbije, jeszcze nie wiem co z moimi szczepionymi na pniu 2 szt. Wyplewiłam 3 rabatki, po niedzieli podsypię kwiatuszkom nawoziku. Teraz przydałby się deszczyk.

A to moje krokusiki botaniczne, zdjęcia robione wczoraj
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

krokusy mogę oglądać zawsze i w każdej ilości i odsłonie.
Zwłaszcza gdy są tak pięknie sfotografowane :P
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu pięknie dziękuję za pochwały ;:180 ;:180 ostatnio podczas robienia zdjęć zakładam okulary, zapewne to poprawiło ich jakość :;230
Czekam jeszcze na inne odmiany krokusków, ale chyba mam jakieś póżne odmiany bo dopiero pokazują się ich malutkie listeczki, a na dodatek posadziłam je w cieniu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dorotko ;:167 popodziwiałam krokusiki botaniczne ;:138 ;:138 ;:138

Dziękuję za piękne zdjęcia ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Piękna wiosenka u Ciebie , Dorotko.Tak bardzo cieszą te pierwsze kwiatki - malutkie , drobniutkie a takie piękne!Po takiej długiej zimie bardzo jesteśmy stęsknieni takich widoczków!
Papryczki z Twoich nasionek wzeszły i rosną. ;:196 Mały tunelik już stoi.Nawet firmowe pałąki znalazłam u mamy na działce , tak ,że nie muszę kombinować z gałęziami.Na razie jest pokryty folią , ale ze zmianą temperatur pójdę za Twoim przykładem i zamienię folię na włókninę. :D Wysiałam tam trochę sałaty i rzodkiewki.Jak papryka dorośnie do pikowania - mam nadzieję ,że ociepli się już na tyle , żebym mogła posadzić ją do tunelu.
Jeszcze raz dziękuję Ci ,przy tej okazji ,za nasiona ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dziękuję bardzo. U mnie dziś pochmurnie, z nieba powoli lecą małe kropelki deszczu, bardzo mnie one cieszą bo wczoraj część roślinek zasiliłam nawozem.
Po kościółku tradycyjnie zrobiłam przegląd rabatek, jest coraz ładniej, wszystko tak szybko się zieleni i ciągnie w górę, widać to po koronach
Obrazek Obrazek
moje oczko :uszy , ciemiernik, dlaczego ja tak długo nie doceniałam tej roślinki ;:7
Obrazek
prymulki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
zachwycam się cały czas iryskami, więc jeszcze raz powtórka, prawda, że mają dużo uroku w swym skromnym wzroście
Obrazek
Obrazek
pączki żonkili czekają na słoneczko
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu po tej zimie naprawdę jesteśmy stęsknieni kolorków soczstej zielenii. W Waszych stronach dopiero jest co podziwiać , zawsze zazdroszczę cieplejszego klimatu :P
Cieszę się ,że paprycza rośnie, niech obficie owocuje, ona musi wynagrodzić Ci cierpliwość i wytrwałość w czekaniu na nasionka :;230
Szybko działasz już stoi tunelik, ja mam tylko na razie przykryty folią duży foliak. Też posiałam rzodkiewkę, sałatę, koperek i posadziłam kilka cebulek na szczypiorek. Małe tuneliki muszą poczekać, pan obiecał mi że w tym tygodniu zbronuje poletko. Nie wiem czy się uda, bo zaczęło padać. Mam starą folię z tunelu, chyba w tym roku ją przytnę i wykorzystam na tunel z papryką , mój mąż coś wspominał, że zrobi mi taki wyższy, ale czy znajdzie chwilkę do realizacji czas pokażę. Jak nie to tradycyjnie będzie włókninka.
Ja już część papryki mam popikowane, niedawno wykiełkowała papryczka- denaturka z nasion od Bożenki, będzie u mnie tego roku rosło aż 5 gatunków, sprawdzę, która najlepsza.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Niestety , nie działam tak szybko , jak bym chciała, bo stelaż wojskowego namiotu leży dalej w kącie garażu i czeka na próbę złożenia i ewentualnych przeróbek .... :;230 Ale zawsze to bliżej , niż dalej! :D
Masz już przeogromne Korony cesarskie!Ja swoich znaleźć nie mogę , tak więc pewnie je zabiłam.... ;:145 No cóż, czas otworzyć kajecik i zacząć robić listę jesiennych zakupów.
Za to pustynniki , które przesadzałam od niechcenia i byłam pewna,że zimy nie przeżyją - rosną tak pięknie , że jestem w szoku.A jak zmężniały! :;230 Służy im chyba traktowanie "per noga" :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorotko i doczekałysmy się wiosny ;:138 Ja juz po tej zimie miałam takiego doła ,ze chodziłam ,jak w transie.Za długo to wszystko trwało.
Śliczne masz te iryski i korona Ci zakwitnie.Ja juz się pozbyłam wszystkich cebul koron ,bo nigdy mi nie zakwitły a ten zapach doprowadzał mnie do szewskiej pasji.
Niech Ci ładnie wszystkie kwiatki zakwitną :wit
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witam Ciebie serdecznie. ja również miłam dość tej zimy, a szczególnie ciągłego odśnieżania. Na szczęście już wszystko ok, można wyjść poschylać się, pozrzucać trochę tłuszczyku. Ja jak widzę kwiaty, które pięknie rosną to od razu mam lepszy humor.
Moja ciocia też miała korony zawsze były takie duże, ale nigdy jej nie zakwitły, one tak sobie rosły w jednym miejscu przez kilka lat były nie wykopywane. Ja co roku je wykopuję, podsuszam, zawsze mi kwitną. Muszę jak będą kwitły powąchać ,bo tak naprawdę nie znam ich zapachu :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko piękne nie tylko zdjęcia, ale i kwiaty.
Cesarską koroną mnie całkiem zaskoczyłaś, no szok po prostu :shock: , nie dość, że taka duża to już z zalążkiem kwiatu.
Co ja piszę ;:223 , nie zalążek tylko pąk kwiatowy. :shock:
Czyżby była pod specjalnym okryciem ?
Ja mogę się pochwalić tylko pierwszym tulipankiem. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mnie samą wzrost cesarskiej korony zaskakuje, ona sama tak ciagnie w górę , jeszcze wokół niej niczym nie zasilałam , mam zamiar podokarmiać jutro ( jak pogoda pozwoli) Te duże korony wszystkie mają pąki, ale jeszcze długo zanim zakwitną, muszą podrosnąć do góry no i pączki nabrzmieć, na razie to takie małe kwiatowe zawiązki. Koron niczym nie okrywam. Widocznie to jakaś wczesna odmiana, bo żółta dopiero wczoraj pokazała z ziemii łebek.
Na tulipanki to ja jeszcze bedę czekała kilka tygodni :lol:

Igor pierwiosnki to takie skromne, urokliwe kwiatki, muszę je przesadzić i teraz główkuję kiedy to zrobić, aby im nie zaszkodzić.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko nie spotkałam się jeszcze z tak wczesnymi koronami.
Mam też kilka, ale one dopiero maja po 7 cm wzrostu.
Gdybyś miała kiedyś ze swoich jakieś na zbyciu to jeśli można, piszę się do kolejki choćby po malutką cebulkę.
Taka odmiana warta jest rozmnożenia. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko będę pamiętała o Tobie.