Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Marysiu :wit
wiosna już u Ciebie ;:138 ja nie mam posadzonych przebiśniegów, więc ciągle czekam na pierwszego w tym sezonie kwiatka ;:108
Myslę że lada moment zakwitnie ciemiernik - już ma spore pączki :)
No i róże tez już u mnie ruszyły ;:108
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ooo to dzięki Tobie chyba i ja odkryłam jaka mam różyczkę... kupiłam w szkółce bez nazwy, jest właśnie zdrowiutka, co u mnie jest dziwne, ładnie rosła, w ogóle listki jej na zimę nie opadły i ma cudne kwiaty... u mnie jest na słońcu więc kwiaty są bardziej białe, ale piękne jest właśnie to, że pąki są różowawe a potem kwiaty robią się białe z lekkim pastelowym połyskiem... cudowna jest prawda?
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Bardzo ciekawy link dałas i jak zwykle ugrzęzłam na godzinę.Dodałam go do zakladek i będę wracala w wolnej chwili.
Zwiastuny wiosny całkiem dużei utwierdzają nas w przekonaniu,że wiosna tuż,tuż.
Św.Tereska jest piękna i delikatna.Czy drugą też byś chciała pienną?Szkoda,że u nas za zimno na tego typu róże.
Maryś pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu podobnie co Anka,weszłam w link...szczególnie utkwiła mi w pamięci pokazana przez właścicielkę bloga róża pnąca Wichurana ...Mel's Heritage ,podobna trochę do Paula Transona,śliczna ,to róża amerykańska ,nie spotkałam się z jej nazwą w szkółkach ...Poza tym piękne połączenia róż z bylinami i clematisami...Jest co oglądać... :D
Wiosna powoli zagląda do Twojego ogródka ,ja jeszcze się nie zmobilizowałam do sprzątania po zimie,zresztą jeszcze nie ma zamiaru odejść... :wink: Zauważyłam tylko ,że krokusy listki pokazują i jakieś cebulki,ale jakie...nie pytaj... :;230 chyba narcyzy,ale czy to nie za wcześnie...?
Różyczka miniaturka bardzo mi się podoba...podobna z pąka do mojej Swany,w chłodniejszych temperaturach...Jeśli można zamawiam gałązkę z tej różyczki spróbuję ją zaszczepić... :D ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Echhh róże ruszyły! Coś wspaniałego, może ja się przeniosę do Szkocji ;:224
Miałbym wiosnę tak szybciutko, bo u nas to trzeba jeszcze troszku poczekać :wink:
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mario zakochałam się w tych dwóch pergolach z kulami z Lidla i wreszcie udało mi się je kupić :heja
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - ja jeszcze raz w nawiązaniu do samolotów.
Latałaś z Wrocka do Gla.Pic. z Ryanair'em ???
Da radę z nimi przewieść roślinki w podręcznym ???? Są bardzo restrykcyjni ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witam!

Marysiu tak się cieszę,że weszłam do Twojego wątku.Bardzo przyjemnie spędziłam w nim czas.Nie obyło się bez achów i ochów:)
Wszystko mi się u Ciebie podoba,masz tyle gatunków roślin,że mi to daleko do takich widoczków ;:224
Masz sliczne dodatki takie jak wędkarz łapiący rybki w oczku,aniołek machający nóżkami na donicy ;:138
Twoje cudowne róże pobiły wszystko,twoja Cafe,na którą zachorowałam i spać przez nią nie mogę daje mi wiele do myślenia.Jej kolor jest bajeczny,a ja bez kawki się nie obejdę,kawka z rana jak śmietana :wink:
No i Lavender Ice również zwróciła moją uwagę:)Jest cudna:)
Będę częstym gościem u Ciebie,jeśli pozwolisz:)
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Aga, a mnie się wydaje, że u Ciebie wiosna jest bardziej zaawansowana :D Wczoraj byłam w miasteczku nad morzem i widziałam tam już kwitnące krokusy, a po drodze całe poletka przebiśniegów. U mnie jeszcze daleko do takich widoków,
a ciemierniki nawet pączków nie mają :cry:
O lotach odpisałam u Ciebie.

Alu, no właśnie, ta różyczka ma śliczne kwiaty, u mnie też trzyma jeszcze mocno stare listki. Rosła w cieniu, dopiero po kwitnieniu przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce. I już się nie mogę doczekać kolejnego kwitnienia :)

Aniu, ach, te linki i to szaleństwo różane :D W tym roku nie widziałam tej róży na pniu na all..., myślałam o zakupie w Rosarium, ale chyba odpuszczę. Rozsądek już nieśmiało dochodzi do głosu... Mam już tyle róż czekających w donicach na wysadzenie :roll: Kilka dni temu znów mnie poniosło do centrum ogrodniczego :;230 Na szczęście jeszcze tam pustki, nawet letnich cebulek niewiele, za to sprzedają jeszcze cebule tulipanów, narcyzów i innych wiosennych :roll: Ale wypatrzyłam 2 pudła z różami w kapersach... i jedna wskoczyła mi do koszyka :D, miniatura o trochę dziwnej nazwie Intergant, ale potem doczytałam, ze ma też inne ładniejsze imię "Elegancka perła" http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.32451.1&tab=1

Nelu, ładną różę wypatrzyłaś, to chyba jakaś nowość i wyczytałam, że straszny olbrzym, może dorosnąć do 15m :shock: Do naszych ogródków wystarczyłaby jedna...
Wiem, że w Polsce wróciła zima i współczuję wam tych mrozów. Tu co prawda temperatury troszkę powyżej zera, ale przez ostatnie kilka dni było ponuro, mokro i wiał silny zimny wiatr, praktycznie nie wychodziłam z domu. Dopiero wczoraj zaświeciło słońce, a podobno pod koniec tygodnia ma być wiosennie... więc wracam do życia :D Mam nadzieję, że uda mi się popracować w ogrodzie. Tyle róż czeka na posadzenie... O patyczkach postaram się pamiętać.

Piotrze, w Szkocji może i wiosna startuje ciut wcześniej, ale później, kiedy w Polsce są upały, u nas chłód i deszcz.
Kiedyś mój brat przyjechał do mnie w lipcu z gorącego Krakowa i trząsł się z zimna w domu, ubrany w koszulę flanelową i sweter, trzeba było włączyć ogrzewanie. :roll:

Kasiu, muszę się w końcu wybrać do Ciebie :oops: Ciekawa jestem jak wykorzystasz te pergolki. Ja na tą wyższą dałam powojnik alpejski, na mniejszą na razie nie mam pomysłu.

Annes, bardzo dziękuję za tyle miłych słów i oczywiście zapraszam. Przyznam się :oops: , że podczytuję wszystkie wątki różane i wiele innych, bez zostawiania śladów, bo albo brakuje mi czasu albo natchnienia do pisania :oops:
Różami zaraziłam się jakieś 2 lata temu, na forum oczywiście, i ciągle jeszcze przesadzam i wysadzam inne rośliny, żeby znaleźć trochę więcej miejsca dla nich a mój ogródek maleńki. Moje róże są młode więc dopiero mam nadzieję na ładne widoczki :) Jak u Gloriadei i Alionuszki... O istnieniu Cafe dowiedziałam się chyba właśnie u Neli.

Wiosna nadchodzi bardzo powoli...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze 2 róże...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiuróża Mel's Heritage wg HMF dorasta najwyżej do 6 m,u Ciebie może osiągnąć ,u nas raczej nie,może przemarzać,ale nie ma co rozmyślać nad nią ,u nas raczej niedostępna,bo amerykańska ,ale weszłam sobie na bloga tego hodowcy,
http://paulbarden.blogspot.com/2010/09/ ... urvey.html
http://paulbarden.blogspot.com/2010/02/ ... roses.html
można poczytać wiele o różach i jego odmianach... :D
A co powiesz na taką różę...trochę podobna kolorystycznie do Caffe,bardziej do Lavender Pinoccio

http://www.unser-gartenforum.de/showtop ... eadid=2300

U nas na szczęście ...,lub nie... :wink: szkółki jeszcze śpią,ale nie sklepy internetowe... :;230
Zamówiłam sobie wczoraj nasiona egzotycznych roślin... Antigonon wiechowaty i Kapar ciernisty.
Z ta ilością nasion ,które mam w zamiarze wysiać mogę szkółkę otworzyć... :lol:
Na razie zima nie odpuszcza,mrozy trzymają...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja chcę krokusy ;:49 Ja chcę krokusy ;:49 Ja chcę krokusy ;:49
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Nelu, pewnie wys. tej róży była podana w stopach, a ja nie doczytałam :;230 Ostatnio zegar biologiczny mi się rozstroił, w nocy spać nie mogę a potem chodzę półprzytomna :roll: I znowu nie zrobiłam nic w ogrodzie, choć dziś było ładnie i ciepło.
A Ty znów wynalazłaś jakieś cuda :D Patrzyłam w googlach, bardzo ciekawe rośliny. Ja jeszcze nic nie siałam, bo nie mam gdzie. Parapety u mnie zimne, w szklarni też za zimno na siewy, a zresztą nawet nie mogę tam wejść bo zastawiona donicami z różami :D Dziś dostałam przesyłkę od Austina z różami z jesiennej oferty gazetowej. Graham Thomas był gratis, trzeba było zapłacić tylko za przesyłkę a domówiłam sobie jeszcze A Shropshire Lad w wersji climbing.
Dzięki za linki, poczytam jak będę bardziej przytomna :roll:
Honey Dijon mam na uwadze od zeszłego roku, nie wiem czy znajdę miejsce. Zresztą coś trzeba zostawić na przyszłoroczne zakupy :;230

Mariolko, czytałam, że we Wrocławiu krokusy już kwitły a u mnie dopiero teraz :D

Wystarczyło trochę dzisiejszego słońca i temperatura 12*C, żeby krokusy zaczęły rosnąć jak na drożdżach. Nie mogłam oczom uwierzyć, ile ich od wczoraj rozkwitło :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ranników wczoraj też jeszcze nie było
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Marysiu :)

Widzę że i u Ciebie wiosenka na całego ;:138
Piękne widoczki z krokusów !
Przebiśniegów nie mam, więc z tym większą przyjemnością u Ciebie podglądam !
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Marysiu chyba się do Was przeprowadzę,wiosna u Ciebie ;:3 ,ale widoczki :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem gdzie czytałaś, owszem wylazły ale w temperaturze kilkanaście, czasem ponad dwadzieścia w nocy a kilka lub kilkanaście stopni na minusie w dzień to żaden zwariowany krokus nie che zakwitnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”