Kolorowy ogród Geni - 2009r - 1cz.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WIEM Geniu.
Lilię nepalską należy sadzić w pełnym słońcu, gdyż w cieniu nie wybarwia dokładnie kwiatu.
Cebulkę należy posadzić tak aby stożek wzrostu znajdował się nad ziemią, gdyż łodyga rosnąc najpierw błądzi pod ziemią.
W miarę jej wzrostu należy ją obsypywać ziemią jak ziemniaki, aby nie została wyłamana.
Myśłę, że dobrze byłoby cebulkę posadzić od razu z palikiem, żeby potem łodygę można było przywiązć i nie uszkodzić jej podczas wbijania palika póżniej / nie wiadomo gdzie łodyga wyjdzie z cebulki/.
Lilię nepalską należy sadzić w pełnym słońcu, gdyż w cieniu nie wybarwia dokładnie kwiatu.
Cebulkę należy posadzić tak aby stożek wzrostu znajdował się nad ziemią, gdyż łodyga rosnąc najpierw błądzi pod ziemią.
W miarę jej wzrostu należy ją obsypywać ziemią jak ziemniaki, aby nie została wyłamana.
Myśłę, że dobrze byłoby cebulkę posadzić od razu z palikiem, żeby potem łodygę można było przywiązć i nie uszkodzić jej podczas wbijania palika póżniej / nie wiadomo gdzie łodyga wyjdzie z cebulki/.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Geniu. Zwiedziłam dziś ponownie Twoją działkę. Zaszalałaś z zakupami. Ale to cała przyjemność móc kupować. Ja też już złożyłam trochę zamówień. Jeszcze szykuję listę lilii, ale wszystkiego w jednym roku się nie zrobi i nie kupi. Będę jak zwykle podpierać się jednorocznymi, których już część kupiłam a inne jeszcze dokupię. Nie wyobrażam sobie latem działki bez astrów, cynii, aksamitek. Czy te gazanie, które masz to są wieloletnie. Mnie się zawsze wydawało, że to są rośliny jednoroczne.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, wiem Geniu o dużym zapotrzebowaniu na wodę i to nie tylko u tawułek, ale nie miałem jeszcze pompy w studni i podlewanie było dość ciężką sprawą. Postaram się zamontować pompę w tym roku, co ułatwi wydobywanie wody i skróci odległość ogrodu od studni, tak że będę mógł podlewać do woli
Tym bardziej że miejsca cieniste są pod drzewami, gdzie jest najbardziej sucho i same korzenie 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko jesteś kochana dziękuję za informacje bardzo mi się przyda.
Adogazanie są jednoroczne .Ja do tej pory też miałam cynie, gazanie,astry,lewkonie. Ale w tym roku muszę zrezygnować z braku miejsca. Halinko ta tawułka to Queen of Holland
Jacku to rzeczywiście trudno poradzić sobie bez pompy w studni z podlewaniem w czasie suszy ale jak Ciebie znam to pompę zamontujesz aby kwiaty pięknie kwitły
Grażynko,teresatwitajcie dziękuję za odwiedziny a sasanki wiosną są w sprzedaży w ogrodniczych sklepach i kosztują nie więcej niż 5 zł
Genia
Adogazanie są jednoroczne .Ja do tej pory też miałam cynie, gazanie,astry,lewkonie. Ale w tym roku muszę zrezygnować z braku miejsca. Halinko ta tawułka to Queen of Holland
Jacku to rzeczywiście trudno poradzić sobie bez pompy w studni z podlewaniem w czasie suszy ale jak Ciebie znam to pompę zamontujesz aby kwiaty pięknie kwitły
Grażynko,teresatwitajcie dziękuję za odwiedziny a sasanki wiosną są w sprzedaży w ogrodniczych sklepach i kosztują nie więcej niż 5 zł
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum

Geniu ale bądż ostrożna.
Podobno są też na alegro pod Kołtuniastą a ta chyba w niełaskę popadła.
Nie zauważyłam tego a dopiero Wisienka mi przypomniała.
Lepiej więc wykasuję ten link.
Podobno są też na alegro pod Kołtuniastą a ta chyba w niełaskę popadła.
Nie zauważyłam tego a dopiero Wisienka mi przypomniała.
Lepiej więc wykasuję ten link.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Też szukałam i nie znalazłam.
Ale jest nowy wątek więc zapytałam w nim o nią i zobaczymy.
Ale jest nowy wątek więc zapytałam w nim o nią i zobaczymy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki