Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moja parapetowa kaktusiarnia

Post »

Deszcze, spadek temperatury, ale też bezustanny dopływ świeżego, nie zastanego powietrza - szczególnie w nocy kiedy oddychają :idea:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W końcu znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie co to za sukulent....
A więc to jest Crassula pyramidalis, która po połączeniu z Crassula perfoliata var. minor daję nam Crassula 'Buddha's Temple' dlatego takie podobieństwo...
Zdradź kto daje takie gratisy :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

eikoden pisze:...Zdradź kto daje takie gratisy :wink:
:) Wszyscy moi znajomi wiedzą o moim kolczastym hoplu, a przy okazji są przeze mnie dokształcani, bo czasem w prezencie obdarowywali mnie kaktusami z przyczepionymi nibykwiatkami :( . Teraz nieco podedukowani już takich gaf nie robią. Zapytam przy okazji, gdzie takie cudo dopadli. Dzięki za identyfikację.

Macie rację z tą nocną temperaturą, przecież nasi podopieczni mają specyficzny typ fotosyntezy i trzeba to wziąć pod uwagę.
Ich naturalna ochrona przed transpiracją wody w dzień musi znaleźć odzwierciedlenie w warunkach do oddychania i fotosyntezy.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

eikoden pisze:W końcu znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie co to za sukulent....
A więc to jest Crassula pyramidalis, która po połączeniu z Crassula perfoliata var. minor daję nam Crassula 'Buddha's Temple' dlatego takie podobieństwo...
Zdradź kto daje takie gratisy :wink:
W sumie, można byłoby sam gratis kupić, może byłoby taniej ;:202
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tak ale wpierw trzeba wyciągnąć od kogo :twisted:
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Witaj pieczarah i imieninowo się kłaniam z życzeniami dla ciebie i kolczastych podopiecznych. (...)

Dopiero teraz doczytałam twoje zdanie tycimi literkami o ścianie storczykowej - sama jestem z niej bardzo zadowolona. Nie udzielam się tam w wątku storczykowym, bo nie mam się czym tam pochwalić - storczyki idą mi w zieleniną, a kwitnienie idzie im jak po grudzie. Ale ja wiem, że te gadziny (jak żadne inne stworzenia) uczą cierpliwości i jak ruszą , to mnie zaskoczą kwieciem. Wiem też, że przyczyna nie leży w storczykowej ścianie, bo rozmieszczone gdzie indziej cierpią na tę samą przypadłość - lenistwo do kwadratu.
Na razie odstawiam nawożenie (pomimo nawozu z przewagą K i P, azotu mają za dużo), bo mają chyba za dobrze i nie opłaca im się dbać o przedłużanie gatunku :;230 - odstawię im papu, to im się odechce lenistwa.
Dziękuje za życzenia :D
moje storczyki (jest ich raptem kilka) też niechętne do kwitnienia, ale przynajmniej idą w zielone, bo swego czasu padła mi calkiem spora kolekcja z przyczyn do dziś niepoznanych :(
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eikoden pisze:W końcu znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie co to za sukulent....
A więc to jest Crassula pyramidalis, która po połączeniu z Crassula perfoliata var. minor daję nam Crassula 'Buddha's Temple' dlatego takie podobieństwo... Zdradź kto daje takie gratisy :wink:
No to już chyba wiem, gdzie było źródło mojego podarunku - w sobotę trafiłam na takie coś w Leroy Merlin z nazwą Buddha's Temple
Obrazek
i oczywiście nie mogłam nie kupić :D
Teraz mam taką parę:
Obrazek
theoria_ pisze:Na 90% to nie odrost, jest za wysoko. Wg mnie to oznaka dojrzewania i zbliżającego się kwitnienia.
:( Niestety, chyba 10% bierze górę:
Obrazek
- każdego dnia marzenia o kwitnieniu oddalają się w siną dal. No ale kiedyś tam zakwitnie :)

Biały gymnol znów kwitnie - bardzo lubię ten kolor
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Krasule - dobrany duet!
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

parka crassulek ;:215 ;:215 ;:215
i kwiatuszek ;:138
A dzidziuś to też powód do radości :wink:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do liroja w Świdnicy to nie warto jechać.. rośliny są w opłakanym stanie....

A dużo kosztowała C. 'Buddha's Temple' ??
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

DAK pisze: Niestety, chyba 10% bierze górę:

- każdego dnia marzenia o kwitnieniu oddalają się w siną dal. No ale kiedyś tam zakwitnie
Szkoda, ale przynajmniej będziesz miała dziwadełko na niezłą skalę :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Buddha's Temple' kosztowała 16 zł, jak na takie maleństwo to nie mało. Stan (szczególnie korzeni) rzeczywiście nie był oszałamiający, niemal wszystkie egzemplarze leżały zaczepione w podłożu za cieniutki korzonek. Pomimo, że góra była chyba w dobrej kondycji, to jednak zostały potraktowane lekko preparatem przeciwgrzybiczym, bo przywlekania z marketów "dodatkowego towaru" w żywym wydaniu, to ja już nie chcę.
Jeśli chodzi o stan roślin w różnych marketach, to to zależy od zatrudnionej tam załogi, a nie od marki marketu. U nas jest co najmniej 5 dużych marketów Leroy Merlin i tylko do jednego, chodzę po rośliny (inny ma z kolei najlepszą ofertę donic). Pomimo, że to sieć sklepów jednej firmy, to każdy ma włąsną politykę sprzedaży.

Theorio_ - ja do dziwadeł to mam szczęście. Ale tu to coś mi się wydaje, że roślina broniła się przed skutkami opilstwa jakie ją na przełomie czerwca i lipca spotkało - widać kolczak postanowił jakoś sensownie wykorzystać nadmiar jadła i picia :wink: - gdy już zamierzał zakwitnąć, to pogoda się popsuła, zaczęło być pochmurno, deszczowo i zimniej - w takich warunkach kwitnienie nie ma sensu (z punktu widzenia celu przedłużania gatunku). My nie umiemy tak - klona z kawałka np. palca sobie sprawić. :lol:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D Nareszcie dziś rano otworzył się kwiat opuncji. O 7.00 rano zapowiadało się uroczyste odsłonięcie, ale nieśmiało wyglądało jeszcze tak:
Obrazek

ale po 10.00 pokazał się w pełnej krasie:
Obrazek Obrazek

To nic, że tylko jeden rodzynek, ale cieszę się z niego jak z długo oczekiwanego jedynaka :wink:

Hamatuś ma trzy pączki, więc może będą trojaczki, ale też pewnie potrenuje moją cierpliwość w oczekiwaniu żółciutkich stworzeń.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Bosz... jakie to cudo!
Choć opuncje nie są moimi faworytkami, to dla tych pięknych kwiatów warto mieć choć jedną.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładny kwiat opuncji. ;:215

Jak nie lubię samych opuncji to ich kwiaty uważam za w znakomitej większości śliczne. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”