Mirko no również podziwiam moje "rybeńki"
Joanno jak dla mnie to jeszcze jest mało na "ścianach" podkładek ze storczykami. Jeszcze świeci pustkami
Luisa wartość orchidarium i samochód

no to teraz to mamy gdzieś Poloneza Caro

Odnośnie
Phalaenopsis stobartiana. Myślałam, żeby ją umieścić w orchidarium i już ją miałam teraz kupować, ale....
http://www.phalaenopsis.pl/2011/07/phal ... artiana-2/
Pewnie znasz to, ale umieszczam może dla innych. Lubi ona dużą wilgotności i ciepło, czyli idealnie do orchidarium, ale niestety od grudnia do marca ona w nocy nie może być w orchidarium. U mnie jest zakres temperatur w dzień do 28 w nocy min. 20. Mogłabym zmniejszyć na noc temperaturę, ale innym storczyką to się nie spodoba, bo mam cieplolubne.
Mam też Dendrobium Jenkins, ale je na stałe na zimę wyciągne z orchidarium a ze stobartianą bym musiała biegać w dzień w orchidarium a noc do chłodu. Mam takie miejsce, gdzie mogę ją przenosić, ale robić tak przez 4 mc codziennie

fakt że już mam co wieczór rytualne pracę związane z ochładzaniem orchidarium, no ale...
Jest piękna i może się złamie a jak nie to poszukam jakiś krzyżówek z nią, które są łatwiejsze w obsłudze, tylko że już wtedy pewnie nie będzie pasować mi do orchidarium, bo znów cechą stobartiany jest, że jest mini.
Luisa jak myślisz 4 mc biegania? Piszesz, że bieduje czyli co nie kwitnie? Ledwo dyszy czy jak?