Dopiero jak się na poważniej zainteresowałam ogrodem i po przeczytaniu masy wątków na forum, widzę ile jeszcze roślin nie znałam albo wydawało mi się, że mi się nie podobają
Minibotanik Jacka cz.10
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Piękna malwa Jacku. U mnie się same ładnie wysiewają, ale prawie same różowe. I dzielżany bardzo ładne.
Dopiero jak się na poważniej zainteresowałam ogrodem i po przeczytaniu masy wątków na forum, widzę ile jeszcze roślin nie znałam albo wydawało mi się, że mi się nie podobają
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Słoneczniczki masz śliczne, uwielbiam je
Na astry poczekam
ostrzę sobie apetyt 
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No to wrzuć trochę więcej fotek tej makowatej i może razem dojdziemy do tego, co to takiego...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Witaj Jacku śledzę cichutko Twoje okazy i zawsze myślę o słoneczniczku pełnym od Ciebie b. ładnie rośnie. Ładny też masz słoneczniczek /czy to też bylina????/który pod pełnym pokazałeś ?????? A mam pytanie czy wysiewasz dzielżan z nasion ??????Ja nie mam co pokazać w tym roku oprócz róż bo słońce większość zniszczyła mimo podlewania.Takiego roku nie doświadczyłam w swoim życiu.

- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne dalie , moje dopiero teraz odżyły i nawewt mają po kilka pączków ..
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Cześć Jacku! Piękne dalie pokazujesz, a ja nie mam żadnej w ogrodzie. Nie chcę wykopywanych roślin. Za to posadziłam 10 dzielżanów , zobaczymy jak się spiszą. Twoje są ładne!
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Sławku tak, pogoda dla dalii poprawiła się i zakwitają nowe.
Wydaje mi się, że ta czerwień ładniejsza w realu niż na zdjęciu, bo to dosyć trudny kolor do uchwycenia takim zwykłym aparatem jak mój. I ja bym nazwał ten odcień raczej czerwienią flagową, bo wyraźnie wpada w cynober. A czerwień królewska to chyba taka bardziej szkarłatna? Jak u mojej starej ale bardzo poczciwej odmianki:

Marysiu, cieszę się, że Ci się podoba
Ja też lubię takie wyraziste kolory ale w zestawieniu z bledszymi.
To jeszcze raz ta piękna dalia, bo dziś zestawienie dalii czerwonych

Marto, dziękuję. Jeśli mamy wybór, to jednak musimy dokonać selekcji, co zaprosić do naszego ogrodu. Każdy musi wypracować własny sposób bo zasada "podoba-nie podoba się" może się okazać niewystarczająca. A jak podoba Ci się ta dalia w kolorze czerwonego wina?:

Alicjo, palące słońce to już historia. Tak jak pisałem - moje dalie prezentują się na 50%, bo też ucierpiały podczas suszy. Teraz nadrabiają. Alu, chyba musisz pomyśleć, co zrobić, by dalie Ci nie gniły. Bo pisałaś, że na początku sezonu gniły, pomimo iż mieliśmy najsuchszy rok w historii.
Kolejna winnoczerwona i chyba najstarsza moja odmiana:

Sauromatum, dziękuję i witam w moim ogrodzie! Podpisywanie roślin to u mnie norma. Ale nie zawsze znam nazwę. Na przykład tej odmiany, która nie do końca czerwona ale wpisuje się w ten klimat:

Miłko, dzielżany też u mnie ucierpiały ale z dużej masy część zakwitła.
Brałem w ciemno dalie od znajomej i tak trafił do mnie 'Red King'. Kilka jeszcze fajnych czerwonych mam. A dla Ciebie - największy mój rozczochraniec w jasnoczerwonym kolorze (bo chciałaś go zobaczyć w szerszym ujęciu
):

Sylwio, ja wysiałem kiedyś malwy czarne, dlatego mam pokłosie tego wysiewu i raczej nie zmieniają koloru
Cały czas poznajemy nowe rośliny i musimy z pokorą przyznać się, że nasza wiedza wciąż mała. Nie na darmo Sokrates powtarzał: "wiem że nic nie wiem".
Rozkwita coraz piękniej:

Dzięki Karolinko! Na astry trochę poczekaj, bo jeszcze dalie królują. Ta odmiana też nabrała czerwonych rumieńców:

Loki, zrobiłem zdjęcie liścia i nasienników. Teraz się zastanawiam, czy może to jednak roślina, o której pisałeś. Sam zobacz:

Maryno, słoneczniczek pokazany jest byliną.
Dzielżanów nie wysiewam. Wysiewają się same
Chyba nikt nie przeżył wcześniej takiej suszy.
Kolejna dalia w kolorze czerwono-żółtym:

Janko, z tych pączków może jeszcze coś zakwitnąć. Ja też obserwuję i kibicuję pączkom, które pojawiły się na daliach:
I mocna czerwień:

Izo, dzielżany też są super! Jednak nie są konkurencją dla dalii, których różnorodność jest olbrzymia i jak na razie nie wyczerpana
Inne oblicze dalii pokazywanej powyżej:

Wydaje mi się, że ta czerwień ładniejsza w realu niż na zdjęciu, bo to dosyć trudny kolor do uchwycenia takim zwykłym aparatem jak mój. I ja bym nazwał ten odcień raczej czerwienią flagową, bo wyraźnie wpada w cynober. A czerwień królewska to chyba taka bardziej szkarłatna? Jak u mojej starej ale bardzo poczciwej odmianki:

Marysiu, cieszę się, że Ci się podoba
To jeszcze raz ta piękna dalia, bo dziś zestawienie dalii czerwonych

Marto, dziękuję. Jeśli mamy wybór, to jednak musimy dokonać selekcji, co zaprosić do naszego ogrodu. Każdy musi wypracować własny sposób bo zasada "podoba-nie podoba się" może się okazać niewystarczająca. A jak podoba Ci się ta dalia w kolorze czerwonego wina?:

Alicjo, palące słońce to już historia. Tak jak pisałem - moje dalie prezentują się na 50%, bo też ucierpiały podczas suszy. Teraz nadrabiają. Alu, chyba musisz pomyśleć, co zrobić, by dalie Ci nie gniły. Bo pisałaś, że na początku sezonu gniły, pomimo iż mieliśmy najsuchszy rok w historii.
Kolejna winnoczerwona i chyba najstarsza moja odmiana:

Sauromatum, dziękuję i witam w moim ogrodzie! Podpisywanie roślin to u mnie norma. Ale nie zawsze znam nazwę. Na przykład tej odmiany, która nie do końca czerwona ale wpisuje się w ten klimat:

Miłko, dzielżany też u mnie ucierpiały ale z dużej masy część zakwitła.
Brałem w ciemno dalie od znajomej i tak trafił do mnie 'Red King'. Kilka jeszcze fajnych czerwonych mam. A dla Ciebie - największy mój rozczochraniec w jasnoczerwonym kolorze (bo chciałaś go zobaczyć w szerszym ujęciu

Sylwio, ja wysiałem kiedyś malwy czarne, dlatego mam pokłosie tego wysiewu i raczej nie zmieniają koloru
Cały czas poznajemy nowe rośliny i musimy z pokorą przyznać się, że nasza wiedza wciąż mała. Nie na darmo Sokrates powtarzał: "wiem że nic nie wiem".
Rozkwita coraz piękniej:

Dzięki Karolinko! Na astry trochę poczekaj, bo jeszcze dalie królują. Ta odmiana też nabrała czerwonych rumieńców:

Loki, zrobiłem zdjęcie liścia i nasienników. Teraz się zastanawiam, czy może to jednak roślina, o której pisałeś. Sam zobacz:

Maryno, słoneczniczek pokazany jest byliną.
Dzielżanów nie wysiewam. Wysiewają się same
Chyba nikt nie przeżył wcześniej takiej suszy.
Kolejna dalia w kolorze czerwono-żółtym:

Janko, z tych pączków może jeszcze coś zakwitnąć. Ja też obserwuję i kibicuję pączkom, które pojawiły się na daliach:
I mocna czerwień:

Izo, dzielżany też są super! Jednak nie są konkurencją dla dalii, których różnorodność jest olbrzymia i jak na razie nie wyczerpana
Inne oblicze dalii pokazywanej powyżej:

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozczograniec wygląda jak nieźle wstawiony gość trzymający się latarni!
Kolejne piękne dalie! Już się na żadne nie napalam, powstrzymuję się, ile we mnie sił!
Piękne Hapet Orange Ciril, Gladiator, Vancouver! A tu trzeba zadbać o te, które się ma! 
Kolejne piękne dalie! Już się na żadne nie napalam, powstrzymuję się, ile we mnie sił!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
To makowate to może być Glaucium flavum-Siwiec żółty.Roślina dwuletnia najczęściej.Ja mam w kolorze pomarańczowym
flavum var.aurantiacum.
flavum var.aurantiacum.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Jacku ja zmieniłam w podpisie postu na "marynę" z konieczności bo administrator z forum mi kazał .Ja jestem dalej Marią. Jak ja jestem pełna podziwu co jeszcze drzemie w Twojej osobie /jeszcze kulinaria oprócz fascynacji kwiatowej/ to miłe tyle zainteresowań. A mam jeszcze pytanie co robisz z siewkami dzielżanów może masz ochotę odstąpić o ile jeszcze są ?????????
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wszystkie pokazane dalie są cudne bez wyjątku .Dobrze ,ze mogę je u Ciebie podziwiać 
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Ależ energetyczne kolory
Ciekawe te rozczochrańce. Chyba najbardziej spodobała mi się Spartacus. Ten kolor... 
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Kolejna seria pięknych dalii! Nie wyróżnię żadnej, bo wszystkie cudne. Oglądając Twoje zdjęcia zdałam sobie sprawę, że mam mało kwiatów w odcieniach czerwieni. Muszę to zmienić. Może kiedyś powstanie u mnie "ognista" rabata.
Pozdrawiam Hala
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Miłko, patrząc na tego "roztrzepańca" doszedłem do wniosku, że trzeba by podzielić "roztrzepańce" na regularne i regularne
Bo mój w żaden sposób nie pasuje do tego, co do tej pory znałem i widziałem
Ale za to będę go lubił i może kiedyś znajdzie się dla niego nazwa.
Wiem, jak trudno zachować rozsądek i umiar czyli nie napalać się w temacie dalii
A tu kolejny zakwitł "rozczochraniec" ale grzeczny

Janku, dzięki za podpowiedź. To rzeczywiście może być siwiec żółty ale jeszcze go poobserwuję. U mnie nie ma szans na bycie dwuletnim bo rośnie przy samej karpie dalii więc zostanie wyrwany wraz z nią za niedługo. Może się rozsieje.
Dziś fiolety, lila i im podobne kolory więc kolejna, która do ub. roku była u mnie najpiękniejszą fioletową dalią:

Marysiu-Maryno, i tak i tak ładnie
Zainteresowań mam wiele. Tu nie miejsce, by o tym się rozpisywać ale lubię wielostronność i kreatywność.
Jak będą jakieś siewki dzielżanów - dam znać.
Do tej serii pasować będzie odmiana już pokazywana ale pokazuje swoje nowe, ładniejsze oblicze:

Jadziu, cieszy mnie to
To dla Ciebie kolejna piękność, którą posadziłem w ogrodzie Rodziców czyli w Twoich stronach

Sylwio, dziękuję
'Spartacus' zachwyca szlachetnością koloru i kształtu, ale "rozczochrańcom" też nie brakuję uroku
Z odcieni fioletowych i lila doszedłem do różu. Ale dalia ta wyróżnia się przede wszystkim pięknym liściem:

Halinko, dziękuję
Czerwone dalie i inne kwiaty w tym kolorze są bardzo ładne. Ale ja też nie potrafię jednoznacznie wyróżnić tej "naj". Nawet ta, bez nazwy o ciekawym różu przechodzącym w pomarańcz:

Wiem, jak trudno zachować rozsądek i umiar czyli nie napalać się w temacie dalii
A tu kolejny zakwitł "rozczochraniec" ale grzeczny

Janku, dzięki za podpowiedź. To rzeczywiście może być siwiec żółty ale jeszcze go poobserwuję. U mnie nie ma szans na bycie dwuletnim bo rośnie przy samej karpie dalii więc zostanie wyrwany wraz z nią za niedługo. Może się rozsieje.
Dziś fiolety, lila i im podobne kolory więc kolejna, która do ub. roku była u mnie najpiękniejszą fioletową dalią:

Marysiu-Maryno, i tak i tak ładnie
Jak będą jakieś siewki dzielżanów - dam znać.
Do tej serii pasować będzie odmiana już pokazywana ale pokazuje swoje nowe, ładniejsze oblicze:

Jadziu, cieszy mnie to

Sylwio, dziękuję
Z odcieni fioletowych i lila doszedłem do różu. Ale dalia ta wyróżnia się przede wszystkim pięknym liściem:

Halinko, dziękuję

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
O Annę Jantar chyba się do Ciebie kiedyś uśmiechnę;-) Choć już o nic nie miałam prosić
No ale o rozciągnięciu ogrodu chyba można pomarzyć?
Zauważ, ze Twój Vuurvogel ma ściśnięte kwiaty, bo kolejne łodygi pną się do góry. Jego rozczochranie będzie bardziej akceptowalne, jak da wyzwolony kwiat
Zauważ, ze Twój Vuurvogel ma ściśnięte kwiaty, bo kolejne łodygi pną się do góry. Jego rozczochranie będzie bardziej akceptowalne, jak da wyzwolony kwiat
Miłka