Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Post »

Wiesz dalej Joanno trzymam kciuki!
jondi
500p
500p

Post »

Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym coś kupić i przy okazji zapytałam się pracownika czy mają jskiś nawóz z wysokim potasem (tak pytałam na przyszly rok) i pokazano mi nawóz niebieski o K 20 i trzy razy w sezonie wystarczy dać, zaczełam trochę tłumaczyć w czym rzecz w uprawie dyń gigantów, ale usłyszałam ABSOLUTNIE TRZY RAZY NA SEZON WYSTARCZY DAC TEGO NAWOZU NAPRAWDĘ TO
NIC NIE DA DAWAĆ WIECEJ zostawiłam temat... Poszukam gdzie indziej...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jondi zobacz kristalon pomarańczowy potas 36%
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Po tym pomarańczowym potasie, można jeszcze tą dynię jeść ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Albo Kristalon brązowy lub KALI z 38% potasu
Ja KALI użyłem trochę więcej niż 3 razy na sezon.
Generalnie ten pan w sklepie miał rację, doglebowo większe dosypywanie dużo nie da, 3 razy na sezon to może nawet sporo. Wystarczy nawet sypnąć raz w gniazdo i raz po zawiązaniu owocu, ale dolistnie to już inna sprawa ja jechałem w pewnym momencie co 2 dni i dopiero zaskoczyło :tan . No i kolejna sprawa trudno się spodziewać aby sprzedawca w sklepie akurat znał się na "wyczynowym" uprawianiu dyń. ;:185

annodomini oczywiście że można jeść, to zwykły nawóz jak każdy inny dopuszczony do rynku, wystarczy stosować zgodnie z ulotką i można jeść. No chyba że się chce uprawiać monstrum i przekraczać dawki nawozów do ekstremum to wtedy można dyskutować nad jadalnością takiego okazu. Ostatecznie można zlecić jakieś drogie badania laboratoryjne jak ktoś chce koniecznie to jeść.
jondi
500p
500p

Post »

Ja o nim wiem ale nie mam skad go zdobyć i dlatego rozpytuję. Ten sezon stracony ale muszę już teraz się starać toto znaleźć. na razie albo nie znają albo odsyłają od Annasza do Kajfasza.
jondi
500p
500p

Post »

Dlatego nie uświadamiałam pana bo i po co?:) mieszkam w miejscu gdzie prawie wcale nikt nic nie uprawia więc dynia gigant to zupełna abstrakcja! Niedawno znajomy zobaczył mojego 31kg giganta(...) i był oczarowany " czegoś takiego jeszcze nie widziałem!" i uważał że się kryguję mówiąc, że niestety nie udało mi się. Poza tym wątkiem tak naprawdę nikt mi nie wierzy, ile dynia moze ważyć:).
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Moja dynia mając 70kg robiła furorę u sąsiadów, każdy pytał czy to jakaś specjalna odmiana że taka duża rośnie. Większość obstawiała że "ma chyba z pół metra" (czyli 50kg) ja akurat po pomiarach z centymetrem spytałem w którą stronę ma te pół metra ;:306

P.S. Wszystkiego rodzaju nawozy są dostępne w internecie np. na popularnych portalach aukcyjnych. Jeżeli szukacie sklepu z bogatym asortymentem to poszukałbym na wsi najlepiej z tradycjami sadowniczymi.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Moja też budzi sensację, osiągnęła 60 kg.. Ale jaki to gigant przy Waszych :;230
NA przyszły rok bardziej sie postaram i może przekroczę 100 ;:oj

Obrazek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Pomijając konsumpcję dyni zastanawia MNIE czy pestki po tak potężnej dawce nawozów i zastosowaniu gnojowicy nadawały by się do spożycia.Najprawdopodobniej całość pójdzie do utylizacji.Strach tak naszpikowaną dawać zwierzętom hodowlanym,lub dla drobiu.
jondi
500p
500p

Post »

Gnojowica z cała pewnością nie zaszkodzi ni ludziom ni zwierzętom ale inne nawozy to rzeczywiście strach ludzi tym nakarmić a zwierzęta to może nie tak źle. Ale jeśli Joanno taka dawkę nawozu w dyni dasz na kompost? To bedziesz mieć bombę nawozową do ponownego wykorzystania.
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

A jak kupujesz produkty spożywcze to co, myślisz że tam jest mniej " chemii " ? :;230
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Kamil zależy jakie końskie dawki Joanna stosuje pod tymi zastrzeżonymi recepturami ;:306
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

1.Nigdy nie było Moim zamiarem dawanie dyni na kompostownik.
2.Nie stworzyłam zadnego cudownego lekarstwa na wzrost dyni.
3.Skład to 4 ogólnodostępne nawozy organiczne i mineralne,jak zaznaczyłam w b.dużych proporcjach,razem wymieszane.
Osoba,uprawiająca dynie konsumpcyjne stwierdziła że jej za wolno rosną a moje szybko i chciała zastosowac to co ja.Po wyjasnieniach bardzo szybko zrezygnowała z tego pomysłu.
4.Zastrzeżenie trzeba było przyjąć z większą rezerwą.
5.Cel był,jest i będzie jeden,wielkość i waga za wszelką cenę.Na przyszły sezon doświadczenia tegoroczne się bardzo przydadzą.Nie mam miejsca na drugą do testowania.
6.Nawet organiczne w nadmiarze szkodzą.(nawozy-bakterie Coli)
7.Wszystko szkodzi,ale w tym przypadku są skumulowane w objętościowo dużym warzywie(przy zachowaniu proporcji względem innych warzyw).
8.Ciekawe czy osiągający rekordowe wyniki jadą na pokrzywie i wodzie,czytałam i oglądałam,tam jest dopiero kompilacja składników.
9.Każdy postępuje jak uważa,na MNIE nie działają smichy ani chichy.
10.To by było tyle w kwesti wyjaśnienia.Wszystkich nie da się przekonać ani zadowolić.
11.Pokrzywa,obornik bydlęcy granulat.,mineralny potasowy,herbatka kompostowa z melasą.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Joasiu Ja nie krytykuje :) Może trochę nawet zazdroszczę :wink: A tak na serio, to wiadomo, że ci którzy uprawiają dynie już tak na serio na wielkość/wagę, to nie zwracają na to co dynie w sobie kumulują :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”