Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Wiesz dalej Joanno trzymam kciuki!
Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym coś kupić i przy okazji zapytałam się pracownika czy mają jskiś nawóz z wysokim potasem (tak pytałam na przyszly rok) i pokazano mi nawóz niebieski o K 20 i trzy razy w sezonie wystarczy dać, zaczełam trochę tłumaczyć w czym rzecz w uprawie dyń gigantów, ale usłyszałam ABSOLUTNIE TRZY RAZY NA SEZON WYSTARCZY DAC TEGO NAWOZU NAPRAWDĘ TO
NIC NIE DA DAWAĆ WIECEJ zostawiłam temat... Poszukam gdzie indziej...
NIC NIE DA DAWAĆ WIECEJ zostawiłam temat... Poszukam gdzie indziej...
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jondi zobacz kristalon pomarańczowy potas 36%
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po tym pomarańczowym potasie, można jeszcze tą dynię jeść ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Albo Kristalon brązowy lub KALI z 38% potasu
Ja KALI użyłem trochę więcej niż 3 razy na sezon.
Generalnie ten pan w sklepie miał rację, doglebowo większe dosypywanie dużo nie da, 3 razy na sezon to może nawet sporo. Wystarczy nawet sypnąć raz w gniazdo i raz po zawiązaniu owocu, ale dolistnie to już inna sprawa ja jechałem w pewnym momencie co 2 dni i dopiero zaskoczyło
. No i kolejna sprawa trudno się spodziewać aby sprzedawca w sklepie akurat znał się na "wyczynowym" uprawianiu dyń. 
annodomini oczywiście że można jeść, to zwykły nawóz jak każdy inny dopuszczony do rynku, wystarczy stosować zgodnie z ulotką i można jeść. No chyba że się chce uprawiać monstrum i przekraczać dawki nawozów do ekstremum to wtedy można dyskutować nad jadalnością takiego okazu. Ostatecznie można zlecić jakieś drogie badania laboratoryjne jak ktoś chce koniecznie to jeść.
Ja KALI użyłem trochę więcej niż 3 razy na sezon.
Generalnie ten pan w sklepie miał rację, doglebowo większe dosypywanie dużo nie da, 3 razy na sezon to może nawet sporo. Wystarczy nawet sypnąć raz w gniazdo i raz po zawiązaniu owocu, ale dolistnie to już inna sprawa ja jechałem w pewnym momencie co 2 dni i dopiero zaskoczyło

annodomini oczywiście że można jeść, to zwykły nawóz jak każdy inny dopuszczony do rynku, wystarczy stosować zgodnie z ulotką i można jeść. No chyba że się chce uprawiać monstrum i przekraczać dawki nawozów do ekstremum to wtedy można dyskutować nad jadalnością takiego okazu. Ostatecznie można zlecić jakieś drogie badania laboratoryjne jak ktoś chce koniecznie to jeść.
Ja o nim wiem ale nie mam skad go zdobyć i dlatego rozpytuję. Ten sezon stracony ale muszę już teraz się starać toto znaleźć. na razie albo nie znają albo odsyłają od Annasza do Kajfasza.
Dlatego nie uświadamiałam pana bo i po co?:) mieszkam w miejscu gdzie prawie wcale nikt nic nie uprawia więc dynia gigant to zupełna abstrakcja! Niedawno znajomy zobaczył mojego 31kg giganta(...) i był oczarowany " czegoś takiego jeszcze nie widziałem!" i uważał że się kryguję mówiąc, że niestety nie udało mi się. Poza tym wątkiem tak naprawdę nikt mi nie wierzy, ile dynia moze ważyć:).
Moja dynia mając 70kg robiła furorę u sąsiadów, każdy pytał czy to jakaś specjalna odmiana że taka duża rośnie. Większość obstawiała że "ma chyba z pół metra" (czyli 50kg) ja akurat po pomiarach z centymetrem spytałem w którą stronę ma te pół metra 
P.S. Wszystkiego rodzaju nawozy są dostępne w internecie np. na popularnych portalach aukcyjnych. Jeżeli szukacie sklepu z bogatym asortymentem to poszukałbym na wsi najlepiej z tradycjami sadowniczymi.

P.S. Wszystkiego rodzaju nawozy są dostępne w internecie np. na popularnych portalach aukcyjnych. Jeżeli szukacie sklepu z bogatym asortymentem to poszukałbym na wsi najlepiej z tradycjami sadowniczymi.
Moja też budzi sensację, osiągnęła 60 kg.. Ale jaki to gigant przy Waszych
NA przyszły rok bardziej sie postaram i może przekroczę 100

NA przyszły rok bardziej sie postaram i może przekroczę 100

Pomijając konsumpcję dyni zastanawia MNIE czy pestki po tak potężnej dawce nawozów i zastosowaniu gnojowicy nadawały by się do spożycia.Najprawdopodobniej całość pójdzie do utylizacji.Strach tak naszpikowaną dawać zwierzętom hodowlanym,lub dla drobiu.
Gnojowica z cała pewnością nie zaszkodzi ni ludziom ni zwierzętom ale inne nawozy to rzeczywiście strach ludzi tym nakarmić a zwierzęta to może nie tak źle. Ale jeśli Joanno taka dawkę nawozu w dyni dasz na kompost? To bedziesz mieć bombę nawozową do ponownego wykorzystania.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A jak kupujesz produkty spożywcze to co, myślisz że tam jest mniej " chemii " ? 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kamil zależy jakie końskie dawki Joanna stosuje pod tymi zastrzeżonymi recepturami 

1.Nigdy nie było Moim zamiarem dawanie dyni na kompostownik.
2.Nie stworzyłam zadnego cudownego lekarstwa na wzrost dyni.
3.Skład to 4 ogólnodostępne nawozy organiczne i mineralne,jak zaznaczyłam w b.dużych proporcjach,razem wymieszane.
Osoba,uprawiająca dynie konsumpcyjne stwierdziła że jej za wolno rosną a moje szybko i chciała zastosowac to co ja.Po wyjasnieniach bardzo szybko zrezygnowała z tego pomysłu.
4.Zastrzeżenie trzeba było przyjąć z większą rezerwą.
5.Cel był,jest i będzie jeden,wielkość i waga za wszelką cenę.Na przyszły sezon doświadczenia tegoroczne się bardzo przydadzą.Nie mam miejsca na drugą do testowania.
6.Nawet organiczne w nadmiarze szkodzą.(nawozy-bakterie Coli)
7.Wszystko szkodzi,ale w tym przypadku są skumulowane w objętościowo dużym warzywie(przy zachowaniu proporcji względem innych warzyw).
8.Ciekawe czy osiągający rekordowe wyniki jadą na pokrzywie i wodzie,czytałam i oglądałam,tam jest dopiero kompilacja składników.
9.Każdy postępuje jak uważa,na MNIE nie działają smichy ani chichy.
10.To by było tyle w kwesti wyjaśnienia.Wszystkich nie da się przekonać ani zadowolić.
11.Pokrzywa,obornik bydlęcy granulat.,mineralny potasowy,herbatka kompostowa z melasą.
2.Nie stworzyłam zadnego cudownego lekarstwa na wzrost dyni.
3.Skład to 4 ogólnodostępne nawozy organiczne i mineralne,jak zaznaczyłam w b.dużych proporcjach,razem wymieszane.
Osoba,uprawiająca dynie konsumpcyjne stwierdziła że jej za wolno rosną a moje szybko i chciała zastosowac to co ja.Po wyjasnieniach bardzo szybko zrezygnowała z tego pomysłu.
4.Zastrzeżenie trzeba było przyjąć z większą rezerwą.
5.Cel był,jest i będzie jeden,wielkość i waga za wszelką cenę.Na przyszły sezon doświadczenia tegoroczne się bardzo przydadzą.Nie mam miejsca na drugą do testowania.
6.Nawet organiczne w nadmiarze szkodzą.(nawozy-bakterie Coli)
7.Wszystko szkodzi,ale w tym przypadku są skumulowane w objętościowo dużym warzywie(przy zachowaniu proporcji względem innych warzyw).
8.Ciekawe czy osiągający rekordowe wyniki jadą na pokrzywie i wodzie,czytałam i oglądałam,tam jest dopiero kompilacja składników.
9.Każdy postępuje jak uważa,na MNIE nie działają smichy ani chichy.
10.To by było tyle w kwesti wyjaśnienia.Wszystkich nie da się przekonać ani zadowolić.
11.Pokrzywa,obornik bydlęcy granulat.,mineralny potasowy,herbatka kompostowa z melasą.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Joasiu Ja nie krytykuje
Może trochę nawet zazdroszczę
A tak na serio, to wiadomo, że ci którzy uprawiają dynie już tak na serio na wielkość/wagę, to nie zwracają na to co dynie w sobie kumulują