Ogród różany nad stawem
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród różany nad stawem
Stadtr Romy
I cezar też ładniutki 
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa pytasz o Scepter
bo o Stadt Rom napisałam.
Danusiu mają słoneczko od rana do 16.Teraz już trochę mniej ,bo słońce niżej i duże drzewa zasłaniaj.Ale to chyba im wystarcza.Po pierwszym kwitnieniu przycięłam tylko te pędy które leżały na trawniku,bo przeszkadzały przy koszeniu.Góry w ogóle nie ruszałam.
Mączniak i u mnie w tym roku dokucza różom.Plamistości dostały tylko kilka szt a mączniak mniej lub więcej na większości.
Mateusz czyli możesz powiększyć swoją kolekcję.
Danusiu mają słoneczko od rana do 16.Teraz już trochę mniej ,bo słońce niżej i duże drzewa zasłaniaj.Ale to chyba im wystarcza.Po pierwszym kwitnieniu przycięłam tylko te pędy które leżały na trawniku,bo przeszkadzały przy koszeniu.Góry w ogóle nie ruszałam.
Mączniak i u mnie w tym roku dokucza różom.Plamistości dostały tylko kilka szt a mączniak mniej lub więcej na większości.
Mateusz czyli możesz powiększyć swoją kolekcję.
- mati1999
- 1000p

No pewnie że mogę
tylko najpierw to muszę wyzdrowieć i pozniej się zastanowić nad odmianami , bo u mnie mało miejsca i muszę wybierać odmiany które naprawdę podbiją moje 
- Georginia

Jest tyle odmian ,że na pewno co niektóre podbiją Twoje serducho. 
- mati1999
- 1000p

Już tyle podbiło
tyle że trudno z zakupem niektórych
-
ewazawady
- 500p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alu pytałam o Scepter. A jak po drugim roku cała "malinowa" rabata ?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Georginia

Mateusz jest sporo dobrych szkółek w Polsce.
Ewa Wszystkie ładnie poszły w górę.Póki co zdrowe.Teraz od czasu do czasu rzucają kwiatkami.Z doboru jestem bardzo zadowolona.Najbardziej podoba mi się właśnie Scepter ,ładnie buduje krzaczek.Najbardziej poszła w górę Wolleron Old Hall a najbardziej sztywna i trzyma normę jest The Shepherdess. Noble Antony jak na pierwszy sezon zupełnie przyzwoicie kwitnie i nie pokłada pędów.Najbardziej wiotka jest Munstead Wood,kwiatki ciężkie a pędy cienkie.Chociaż teraz jeden krzaczek trochę zesztywniał.Więc jest nadzieja że i pozostałe tak zrobią.Royal Jubilee ma najsłabsze miejsce ,pod samym dużym drzewem ale też radzi sobie dobrze.W tej chwili właśnie powtarza.Kwiaty ma cały czas zamknięte ,nigdy nie pokazuje środeczka. Gentle Hermione natomiast walnęła mi długie pędy z czego nie jestem zadowolona.
Jutro zrobię aktualne zdjęcie.
Malinowa /wiosną przed kwitnieniem/

jedno z ostatnich zdjęć

Scepter

Ewa Wszystkie ładnie poszły w górę.Póki co zdrowe.Teraz od czasu do czasu rzucają kwiatkami.Z doboru jestem bardzo zadowolona.Najbardziej podoba mi się właśnie Scepter ,ładnie buduje krzaczek.Najbardziej poszła w górę Wolleron Old Hall a najbardziej sztywna i trzyma normę jest The Shepherdess. Noble Antony jak na pierwszy sezon zupełnie przyzwoicie kwitnie i nie pokłada pędów.Najbardziej wiotka jest Munstead Wood,kwiatki ciężkie a pędy cienkie.Chociaż teraz jeden krzaczek trochę zesztywniał.Więc jest nadzieja że i pozostałe tak zrobią.Royal Jubilee ma najsłabsze miejsce ,pod samym dużym drzewem ale też radzi sobie dobrze.W tej chwili właśnie powtarza.Kwiaty ma cały czas zamknięte ,nigdy nie pokazuje środeczka. Gentle Hermione natomiast walnęła mi długie pędy z czego nie jestem zadowolona.
Jutro zrobię aktualne zdjęcie.
Malinowa /wiosną przed kwitnieniem/

jedno z ostatnich zdjęć

Scepter

- mati1999
- 1000p

Różanka jak się patrzy

-
ewazawady
- 500p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Pięknie się rozrosły. Gęsto się robi. Widać, że im dobrze.
Przed Scepterami rosną Noble Antony ? Ładny kontrast.
Ja te jesienne baty u Hermion tnę na wiosnę krótko. W tamtym roku jeden zostawiłam zbyt długi (bo nie przemarzł a reszta była cienka) i w sezonie miałam różę sztamową. Cały impet poszedł w ten pęd kosztem pozostałych. U mnie Hermiony nie rozrastają się zbyt mocno. Spodziewałam się silniejszych krzewów. Muszę zajrzeć im pod korzenie a na wiosnę chyba zwiększyć nawożenie.
Przed Scepterami rosną Noble Antony ? Ładny kontrast.
Ja te jesienne baty u Hermion tnę na wiosnę krótko. W tamtym roku jeden zostawiłam zbyt długi (bo nie przemarzł a reszta była cienka) i w sezonie miałam różę sztamową. Cały impet poszedł w ten pęd kosztem pozostałych. U mnie Hermiony nie rozrastają się zbyt mocno. Spodziewałam się silniejszych krzewów. Muszę zajrzeć im pod korzenie a na wiosnę chyba zwiększyć nawożenie.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu jak u Ciebie Golden Celebration, długo ja masz? Scepter piękna różyczka, tak długo kwitnie.
A z Geishy jestes zadowolona, bo ja się w niej zakochałam.
A z Geishy jestes zadowolona, bo ja się w niej zakochałam.
- Georginia

Ewa,Daysy Pokażę dzisiejsze zdjęcia malinowej.
Scepter d'Isle / 3 szt i każdy ma inny pokrój,kilkakrotnie powtarza kwitnienie/

The Shepherdess / 3+3 szt pokrój wzorowy ,pędy sztywne przy odpowiednim wzroście /

Wolletron Old Hall / 3 szt ,mam wrażenie że na nic się ogląda tylko robi swoje,najwyższa róża na tej rabacie/

Royal Jubilee / 3 szt , krzaczki i dwa kwitły wcześnie a teraz dopiero trzeci/

Gentle Hermione /5 szt,tylko jeden wypuścił długie pędy /

Munstead Wood /3 szt,kwitnie całe lato ,pierwszy sezon,pędy wiotkie ,wymaga podpierania/

Noble Antony / 5 szt,pierwszy sezon ,ładnie kwitł ,pędy cienkie ale sztywne ,nie trzeba podpierać /

Scepter d'Isle / 3 szt i każdy ma inny pokrój,kilkakrotnie powtarza kwitnienie/

The Shepherdess / 3+3 szt pokrój wzorowy ,pędy sztywne przy odpowiednim wzroście /

Wolletron Old Hall / 3 szt ,mam wrażenie że na nic się ogląda tylko robi swoje,najwyższa róża na tej rabacie/

Royal Jubilee / 3 szt , krzaczki i dwa kwitły wcześnie a teraz dopiero trzeci/

Gentle Hermione /5 szt,tylko jeden wypuścił długie pędy /

Munstead Wood /3 szt,kwitnie całe lato ,pierwszy sezon,pędy wiotkie ,wymaga podpierania/

Noble Antony / 5 szt,pierwszy sezon ,ładnie kwitł ,pędy cienkie ale sztywne ,nie trzeba podpierać /

- Georginia

Ewa na pięć krzaczków tylko jeden tak wyskoczył,ale masz rację krzaczki raczej delikatne,pewnie trzeba im więcej czasu i dobrej opieki.Na wiosnę będą wyrównane i myślę że wiosną na początek, podłożę im trochę obornika, pod Royal Jubilee też.Obie rosną w pobliżu wielkiego grabu i mogą mieć trochę gorsze warunki od pozostałych.
Noble rośnie obok Scepter ,ładnie zgrywają się kolorem.
Daysy Golden Celebration wiosną był dosyć mocno cięty bo mi podmarzł.Ale w ciągu sezonu nadrobił, z tym że oczywiście wszystkie pędy wiotkie i musiałam dać mu podporę.Posadzona ,jesienią 2010.
Golden Celebration

Natomiast Geisha w tym sezonie trochę sobie poszalała,ładna róża i bardzo długo trzyma kwiat,ale po co te długie pędy.
Mam 6 szt. 3+3.

Zresztą , Czarles Austin chyba dał najdłuższe pędy....

Ale za to Gruss an Aachen zachowuje się wzorowo.

Bernstein Rose ,też bez zarzutu.

No i żeby nie było że pokazuję same liście.....
Nina R.

Isabel R.

Noble rośnie obok Scepter ,ładnie zgrywają się kolorem.
Daysy Golden Celebration wiosną był dosyć mocno cięty bo mi podmarzł.Ale w ciągu sezonu nadrobił, z tym że oczywiście wszystkie pędy wiotkie i musiałam dać mu podporę.Posadzona ,jesienią 2010.
Golden Celebration

Natomiast Geisha w tym sezonie trochę sobie poszalała,ładna róża i bardzo długo trzyma kwiat,ale po co te długie pędy.

Zresztą , Czarles Austin chyba dał najdłuższe pędy....

Ale za to Gruss an Aachen zachowuje się wzorowo.

Bernstein Rose ,też bez zarzutu.

No i żeby nie było że pokazuję same liście.....
Nina R.

Isabel R.

- mati1999
- 1000p

Jak ci kwitnie bernstein rose ? Bo niby kwiaty ma ładne ale dwa na rok to trochę za mało 
- Georginia

Mateusz mówisz o dwóch kwiatkach w ciągu sezonu,moje kwitną z przerwą ,ale kwiatków nie liczyłam.Mają trzeci sezon.Jeśli to młoda róża to pewnie się ukorzenia a kwiatek Ci pokazała żebyś zobaczył że to ta o którą Ci chodziło.Moje młode zwykle tak robią.Musisz uzbroić się w cierpliwość bo róże potrzebują kilku lat żeby pokazać co potrafią.
- mati1999
- 1000p

Chodziło mi o wzrost bo gdy inny wystrzeliły to ta stoi w miejscu