Jeżówka ( Echinacea ) cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeżówka Echinacea cz. 2

Post »

U mnie wyszły już prawie wszystkie jeżówki prócz jednej. :heja I te zwykłe i odmianowe, mam je trzeci rok. Agnieszko, pomysł z drenażem bardzo dobry, nie zaszkodzi choć nie do końca mam przekonanie czy wygniwają , czy przemarzają. :roll: A pro po pnącza, mnie kiedyś wylazło w drugim roku. ;:173. Sadzonek jeszcze nie nauczyłam się robić. ;:131
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Zeniu ale od wiosny dwa lata temu to już ich chyba nie doczekam, pewnie dawno coś je tam w ziemi zjadło. Drenaż zrobię, i tak będą obok lawendy a im w takiej ziemi jak u mnie drenaż jest koniecznie potrzebny. Może doczekam swoich kwiatków ;:108 Dzięki za odpowiedzi!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Klasyczne nawet ładnie się porozsiewały i dobrze, bo chętnych miałam całą kolejkę. Odmianowe zinwentaryzuję pod koniec tygodnia, ale te od wschodniej strony wzeszły chyba wszystkie, tyle że maleńkie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Pogrzebałam dziś przy moich jeżówkach... Ostrożnie! One naprawdę jeszcze wychodzą! :heja Miałam rację dając im jeszcze szanse. ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Senga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2015, o 19:08

Post »

Mam mały problem z moimi jeżówkami, wysiałam je 15 marca i choć początkowo dość dobrze rosły to po miesiącu zatrzymały się i ani drgną. Wiem, że są wśród Was osoby, które mają doświadczenie z wysiewem tej rośliny, może coś poradzicie? Czy to u niej normalne?

Na zdjęciach jest jeżówka biała (pierwsze dwa rzędy od dołu) i jeżówka purpurowa (dwa rzędy od góry).
Dodatkowo zauważam, że rośliny są ciągle jakby przesuszone pomimo podlewania. Wystawiam do słońca, podlewam regularnie, a jeszcze na ziemi jakiś taki biały nalot się zrobił.
Dziś to nawet spróbowałam tych "czarów" z rozcieńczoną wodą utlenioną na kilku doniczkach (gdzieś tu o tym czytałam, że dobrze zwalcza choroby grzybowe i wzmacnia korzenie)- no nie wiem?! Taki eksperyment- bo już nie mam pomysłu co robić, żeby choć trochę drgnęły i rosły.

Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki. Bardzo proszę o rady.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Półtora miesiąca są w doniczkach a nic nie piszesz, czym nawozisz? :) Bo chyba przez taki czas wszystko, co mogły zużyć już zużyły z tej ziemi i może trzeba coś im teraz podać? Ja swoje posadziłam już do gruntu (wczoraj), podlewałam je nawozem może ze trzy razy od początku marca, ale teraz chyba już sobie same znajdą :wink:
Agnieszka
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja też wczoraj wszystkie wysadziłam na rabaty. ;:108 Dopóki były w kubeczkach co drugie podlewanie dostawały odżywkę.
Senga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2015, o 19:08

Post »

A tak, nawoziłam... Target-nawóz ekologiczny. Ale nie wydaje mi się, żeby tu chodziło o nawóz-bo jak taka mała roślinka, która ma właściwie same liścienie, mogłaby "wyjeść" już wszystko z doniczki. Trochę mi się nie chce wierzyć. Ale oczywiście dałam już "mocniejszej"-chemicznej odżywki no i czekam. Jestem cała ogłupiała czemu to u mnie tak wolno. Może to przez te pochmurne dni? Już sama nie wiem. Obserwuję, czekam, :roll: obserwuję ... oby tylko coś je ruszyło.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moje jeżówki w tym roku powinny zakwitnąć. Mają już około 6-8cm, na razie same liście. Siane w zeszłym roku do inspektu. Przezimowały w gruncie ślicznie :D już nie mogę się doczekać kwiatów ;:138
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Tutaj część moich małych jeżówek :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nie takich małych :D Ja wysadzałam takie czterolistkowe, mniejsze niż te, ale to tegoroczny siew z początku marca. Może pojedyncze zdążą zakwitnąć jednym kwiatkiem, jak się postarają :wink:
Agnieszka
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

msk83 pisze:Tutaj część moich małych jeżówek
Jak na tegoroczny siew są ładnie wyrośnięte sądzę ze powinny nawet w tym roku zakwitnąć.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dobrze zrozumiałam, to Megi siała je rok temu do inspektu. Na pewno zakwitną :)
Agnieszka
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Osobiście życzę Ci wielu kolorów ale genów nie przeskoczysz mi też się ta sztuka nie udała na tyle wysiewów ile zrobiłem to nie udało mi się uzyskać rośliny o innym kolorze kwiatów niż biały i purpurowy Też sadzę jeżówki miedzy rudbekiami a jeszcze mam rudbekie omszoną a one mają też fajne kolory (różne odcienie i kombinacje brązu z żółcienią ).
  • Pozdrawiam Jurek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałam dobrze ale chyba nie wyszło...
Pomyślałam, że pora odmłodzić moje żółte i różowe, półpełne i małe białe jeżówki. Robiłam już to nie raz i było dobrze. Tym razem nowe kępki już dwa tygodnie się męczą i raz stoją a raz więdną. Z np pięciu kępek dwie są ledwo dychające. Podlewam, dogniatam korzenie bo nornice szaleją i nawet robiłam małe zaciemnienie. Może zrobiłam za bogatą ziemię ? Słyszałam, że nie lubią za kwaśnej ziemi. Może rozrobić trochę wapna i podlać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”