sorki ale jakoś mi to nie daje spokoju
Moje kaktusy na przywitanie - Phacops
- popiolek69
- 500p

- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops
[quote="Phacops"] no poza tym jak się sprawuje Setirebutia-moje zaczynają wyglądać już jak grzyby
Co to w ogóle jest ta/to Setirebutia 
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Nie wiem o co tutaj chodzi, ale generalnie Setirebutia to bodaj nazwa od A.V. Frica dotycząca mediolobiwek z grupy einsteinii (einsteinii, aureiflora, euanthema). Nie przyjęła się generalnie.
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Ja mam właśnie podpisane to jako Setirebutia aureiflora v. longiseta no i google generalnie coś to tym milczyczarny pisze:Nie wiem o co tutaj chodzi, ale generalnie Setirebutia to bodaj nazwa od A.V. Frica dotycząca mediolobiwek z grupy einsteinii (einsteinii, aureiflora, euanthema). Nie przyjęła się generalnie.
Ma to kwitnąć na żółto czyli to jest Mediolobivia aureiflora v. longiseta? Tego to już w necie trochę jest... Jak by ktoś chciał mam trochę tego posianego....
- czarny

No ta aureiflorka to żółta, może troszkę w pomarańcz wpada. I jak grzybek, to rozumiem, że się pociągła z braku słońca - typowe zachowanie siewek medio ;)
Co ciekawe mediolobiwki z grupy einsteinii są generalnie trochę trudniejsze w siewie. Niektóre pozycje (oj ta Medio einsteinii z Santa Rosa de Tastil...) to mi spędzają sen z powiek ;)
Co ciekawe mediolobiwki z grupy einsteinii są generalnie trochę trudniejsze w siewie. Niektóre pozycje (oj ta Medio einsteinii z Santa Rosa de Tastil...) to mi spędzają sen z powiek ;)
- Phacops
- 1000p

- Kontakt:
Siałeś właśnie te same co ja mam....? One są generalnie samopylne ale poza nazwą nic nie wiem.czarny pisze:No ta aureiflorka to żółta, może troszkę w pomarańcz wpada. I jak grzybek, to rozumiem, że się pociągła z braku słońca - typowe zachowanie siewek medio ;)
No właśnie lubią się wyciągać i nic nie dało się na to poradzić... Inne w tym czasie w takich warunkach zachowywały się normalnie a te szły w słupek. W tym roku poszły na pełne słońce i już normalnieją. Mają zakwitnąć w następnym sezonie-w co jestem wstanie uwierzyć bo to ładnie rośnie. Akurat te ładnie kiełkują... był raz moment że trochę miałem problemów ale w sezonie są bezproblemowe.
- Andrew Be

- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Kwiat tej hybrydki bardzo mi przypadł do gustu.
Nie produkuje ona czasem jakichś odrostów
Nie produkuje ona czasem jakichś odrostów
Pozdrawiam Andrzej.
- Phacops
- 1000p

- Kontakt:
No właśnie coś nie lubi się mnożyć w ten sposób...
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie kwitną Ci te lobiwie.
Co jeden kwiat,to ładniejszy,czy w kolorze,czy w kształcie.
Co jeden kwiat,to ładniejszy,czy w kolorze,czy w kształcie.
- czarny

Lobiwki śliczne. A co do wcześniej Setirebutii to ja dużo aureiflorek siałem, ale generalnie z numerkami. Zazwyczaj słabiutko wschodziły. Inna jeszcze sprawa, że jeśli roślina rzeczywiście samopylna to problem, bo rośliny z grupy einsteinii, jako jedyna grupa mediolobiwek, jest całkowicie tylko i wyłącznie obcopylna =]
- Phacops
- 1000p

- Kontakt:
Osoba od której mam nasiona zapewniała mnie że to jedyne nasiona które ma- właśnie dlatego że kolekcja tak mała że tylko to co jest samopylne to wiąże owoce. A te akurat owoce zakładają i to chętnie. No zobaczymy....
Z nowości to wreszcie na dniach a może i tej nocy ma się tworzyć N. scopa. Gadzina naprawdę już miała byś na wydaniu jako ubogi brat sztuki która wyglądała dorodniej i raczej ten drugi miał zakwitnąć.
Z nowości to wreszcie na dniach a może i tej nocy ma się tworzyć N. scopa. Gadzina naprawdę już miała byś na wydaniu jako ubogi brat sztuki która wyglądała dorodniej i raczej ten drugi miał zakwitnąć.
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczególne brawa dla fotki L. haematantha - to mistrzowskie oddanie jej urody, szczegółów, faktury.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Moje kilka Lobivek zastrajkowało.One potrzebują dużo słońca tak? może mój zachodni balkon im nie odpowiada? słońce jest dopiero o 13-tej

Zapomniałam pochwalić ...piękne są
Zapomniałam pochwalić ...piękne są