Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Wczoraj i dzisiaj przeszły burze z ulewnym deszczem. Kwiaty piwonii dziś w większości wycięłam. Wszystkie rośliny dołem upaprane piaskiem. :roll:

Maryniu dziękuję. ;:196 Sił ubywa, a bylin przybywa. ;:124 To wszystko efekt pracy w trzech ogrodach i prezentów. Prośby o nieprzynoszenie kwiatów, nie skutkują. Jednorocznych jeszcze będzie dużo. ;:173
Posadziłam 8 małych siewek cisów, trzecią azalię, dwie krzewuszki i dwie miniaturowe budleje, zanim urosną, zapełniam kwitnącymi.
Taki mam widok jak siedzę przy komputerze. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu piwonie, to nie moja bajka, ;:185 posadziłam, bo miały wylądować w kompostowniku. Kwiaty cieszyły dwa dni i ulewy już je zniszczyły.
Dziękuję, ;:196 ogród to radość nie tylko dla mnie. Synowe i wnuki też zaraziłam kwiatomanią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu kwiaty piwonii piękne, szkoda, że tak krótko cieszą, deszcz im nie służy. ;:222
Przy Twoim areale, moje rabaty, to jak chusteczka. :wink: Będziesz mieszkać na wsi, to inaczej będziesz postrzegać ogród.
Dziękuję, ;:196 miłego pobytu na działkach.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iguś świetne, że doczekałaś orlai, ładna i bezproblemowa roślina. ;:215
Na tej stronie wątku pokazałam fioletowe szałwie, bodziszki, irysy, zawilec 'Mr Fokker' z różą Bonicą.
Na ostatnim zdjęciu szałwia, ale różowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu dla wszystkich. ;:3 Ja gram w piłkę i biegam za rowerkiem. ;:306
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu
Piękny widok na rabatę.
Biel z fioletem ma swoisty urok.
Naparstnice śliczne, kiedyś miałam i je straciłam w gliniastej glebie.
Róże cudne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, piszesz, że piwonie, to nie Twoja bajka, ale widać, że one kochają Twój ogród!
Przepięknie kwitły! ;:138 Niestety, pogoda im nie sprzyja w tym roku. ;:185 Irysom też deszcze niszczą kwiaty, a wichury przewracają pędy ;:145 , ale Twoje i tak pięknie się zaprezentowały. :tan
Podczytuję z doskoku i gdzieś widziałam Twój wpis, że szukasz nazwy dla swojego irysa, tylko nie wiem którego ;:131 . Jeśli to ten żółto- bordowy, to sprawdź Brodway Star.
Krzewuszki możesz ciąć dowolnie, ale jeśli Twoje, to odmiana silnie rosnąca, możesz też wyprowadzić pędy w górę i zrobić z nich parasolki. Swoje, wszystkie NN, mam na pieńkach, a koleżanka, te same strzyże w kule. Tylko jedna, o brązowych listkach, to jakaś miniaturka, bo nie chce rosnąć w górę ;:185 .
Kalinom też łatwo wyprowadzić pień ;:333 , albo kupić już gotowe pienne, które beż problemu zmieszczą się na rabacie. :wink:
Soniu, nie daj się ograć juniorom! :D Trzymam kciuki! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ jest pięknie.
U Ciebie wszystko rośnie jak na drożdżach. Azalie cudne. Pewnie za chwile róże zapełnią cały ogród kwiatami
Ja musze się pogodzić z tym , że nie wszystko u mnie chce rosnąc i kwitnąć.
Jak patrzę na twoje białe irysy to trzymam kciuki, żeby tak wyglądały moje. Na razie siedzą jak zaczarowane i sie nie ruszają.
Inne irysy też w większości strajkują. A miałam taką ładną kompozycję.
Niestety tylko w mojej wyobraźni. Nie zakwitły tam piwonie i właśnie irysy.
Ale daję im jeszcze jedną szansę.
Nowa rabat nadal nie zrobiona. Nie nadążam z czasem, a ja lubię zabrać się do pracy jak wiem, że ją szybko skończę.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Soniu, zgadzam się z Martą, Twoje piwonie zdecydowanie uparły się jednak być Twoją bajką, i chyba im tego nie wyperswadujesz :heja

Ale faktycznie, nie najlepszy dla nich pogodowy czas, ja u siebie maniakalnie robię ogromne bukiety i rozdaję kto chętny - szkoda patrzeć jak się marnują!
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Przepięknie i bogato w Twoim ogrodzie Soniu ;:215 Piwonie niedawno wsadzone mają mnóstwo kwiatów jakby od zawsze u Ciebie rosły. Te niebieskości i fiolety z bielą orlai, róż i naparstnic cudnie się komponują.
Przyjemnie pospacerować po tak przemyślanym, pięknym ogrodzie ;:167
Dbaj o formę Soniu, bo sezon piłkarski w pełni :D
Uściski dla Was ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa o moich kwiatuchach. ;:196 ;:180

Pomagałam dziś synowej, bo u mnie nie ma co robić w ogrodzie, poza drobiazgami. :)

Ewuniu kocham fiolety i niebieskości, więc coraz ich więcej. Niestety dużo jednego gatunku, więc jakbym te same pokazywała. ;:173
Naparstnice w tym roku głównie białe, w ubiegłym większość było różowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś dostałam wielkie karpy, więc mają z czego budować kwiaty. Jeszcze Sarah Bernhardt ładna i Top Brass otworzyła kilka kwiatów. :tan
Dziękuję za nazwanie irysa. ;:196 Krzewuszki takie małe, że na razie tnę ostrożnie, żeby się nie obraziły i nie przepadły, jak poprzednia.
Tylko najbardziej zapalony piłkarz był w sobotę, bo drugi chory został w domu. Za to Iga dała mi do wiwatu jeżdżąc coraz lepiej na rowerku. Niestety muszę jeszcze pomagać, popychając pod górkę. ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu powoli obsadzisz tę nową rabatę. ;:108 Trudno o cierpliwość w ogrodzie, ale wiele roślin u Ciebie pięknie rośnie.
W tym roku dużo deszczu przysłużyło się roślinom. Dawno nie były u mnie tak dorodne. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelinko chłodniejsza i sucha pogoda pozwoliła jeszcze dwu piwoniom pokazać kwiaty. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko piwoniowe karpy dostałam duże, więc szybko nabrały wigoru. Orlai znowu mam za dużo, dziś M taczkę wywiózł. Kompostownik już zapełniony. :roll:
Forma dość przyzwoita, ale już nie na tak ekstremalne sporty.
Letnie irysy ładnie kwitły, jeszcze ostatnie kwiaty dziś Ci pokażę. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Podziwiam bogactwo kwitnień u Ciebie Soniu,nawet ich nie wymienię ;:oj ;:138 ...bo u mnie to jeszcze marnizna :roll: ...Mnie także ostatnio rajcują coraz bardziej ogrodowe fiolety :D
Obecnie walczę ze ślimakami,które po deszczach pojawiły się jak grzyby po deszczu a wydawało się,że w tym sezonie ich niewiele! ;:222
Miłego dnia Soniu! ;:168 :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, ciekawe czy kiedyś, z czystym sumieniem, powiem, że u mnie nie ma co robić w ogrodzie! ;:oj Pomysł i konsekwencja w działaniu, daje efekty! Brawo, Soniu! ;:138
Zupełnie nie pojmuję, jak przy takiej ilości różnorodnych roślin, utrzymujesz efekt przejrzystości? ;:185
Piwonie w tym roku mają wyjątkowo dużo rozwijających się pąków bocznych, które przedłużają kwitnienie. ;:138 Moje Sary jeszcze nie wcale nie rozkwitły, a u Ciebie już po głównym kwitnieniu. ;:oj
Wnuczęta dają popalić, ale bez nich nie wiedziałybyśmy, że jeszcze tyle energii możemy z siebie wykrzesać. ;:306 .
Słoneczka, Soniu! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irys 'Broadway Star' ledwo skończył kwitnienie na jednym pędzie, ;:173 już został podzielony i dostał przyzwoitą miejscówkę.

Obrazek

Maryniu dziękuję, ;:196 teraz głównie biel króluje, ale niebieskości i fiolety też cieszą.
Słońce podgrzewa ziemię, Twoje piękności zdecydowanie widać na zdjęciach. ;:215
O dziwo u mnie nie ma bezskorupkowych ślimaków, które największe szkody czyniły.

Martuś odreagowałam wyjazdowy dzień, przesadzeniem irysów białych i Broadway Star. Oczywiście podzieliłam na malutkie sadzonki, żeby mieć kilka lat spokój. :D
Muszę mieć przestrzeń na rabatach, żeby postawić stopę, inaczej depczę rośliny. ;:224 Mało pielę, więc głównie przeróbki rabat i odmładzanie roślin robię w ogrodzie. Właśnie dostałam korę, więc odkryta gleba po przesadzaniach została przysypana, żeby chwasty nie miały szans. Zostało mi jeszcze pielenie nadmiaru siewek, ale czekam aż będą większe. ;:306
Wnukom poświęcam dużo czasu, niech mają dobre wspomnienia. ;:167

Małe penstemony z ubiegłego roku ładnie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przetacznik siwy powędrował na kolejne rabaty.

Obrazek

Róże nareszcie mają słońce i lawenda powoli rozkwita.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne obrazki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego weekendu na ogrodowe przyjemności. ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Róże piękne a orlaya taka urodziwa i wysoka :D Już nawet cynie masz :shock: Ja siałam 3-ci raz i dopiero wzeszła ale czy urośnie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

O kwiecie, kwiecie któż bez ciebie żyje ten na nudę narzekać tylko ciągle umie.

Penstemon i lawenda :) Oczy się same do nich śmieją.
Moje cynie czekają na wysadzenie (chłodne noce mnie to tego zniechęcają).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”