Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Postanowiłam dziś odświeżyć swój wątek, by zanotować sobie ku pamięci, co u moich podopiecznych. A więc tak:
- Biała Venus ma już ok 25cm pęd kwiatowy
- Pandora zakupiona na wystawie w Warszawie ma chyba zamiar wypuścić pęd boczny.
Wypuściła również nowy pęd. Ma teraz ok. 10 cm.
- bordowy stare pędy ma zielone, jeden z pędów się wydłużył i miał pąki, niestety - odpadły.
Jednocześnie na tym samym pędzie wypuścił boczny i na nim pąki rosną. Wypuścił tez całkiem
nowy pęd - dziś ma ok. 15 cm.
- Żółty ma ok. 20 cm nowy pęd kwiatowy, na jednym starym ma 2 boczne. Na drugim starym
pędzie pęd boczny niestety złamałam.
- Wrzosowy wypuścił boczny od bocznego z bocznego. Ma też całkiem nowy pędzik, ale jeszcze
malutki, ma ok. 3 cm.
- Bardzo ciemno bordowy z odcieniem fioletu ma nowy pęd ok. 25 cm i drugi ok. 5 cm oraz cosik
jakby maleńki listek wyrastający z tego samego miejsca, co mniejszy pęd.
- Drugi wrzosowy, uratowany, jaśniejszy, ma nowy pęd kwiatowy długości ok. 25 cm.
- Najdłuższy pęd kwiatowy, bo ok. 30 cm ma uratowana niespodzianka. Kolor pędu wskazuje,
że będzie raczej biały, ale nie wiem z jakim środkiem.
- otrzymany od siostrzenicy do podratowania ma zgrubienie na oczku, więc może wypuści
boczny. Ma też maleńki, ok. 0,5 cm nowy pęd.
- Pink Panter - otrzymany do reanimacji dochodzi do siebie, wypuścił nowy listek i chyba
będzie miał nowy korzonek, bo ma zgrubienie.
- Jasny fioletowy reanimowany od roku stanął w miejscu. Korzonki nie rosną, listki też.
- Brother Sara Gold /podobny do Liodoro/ nadal jest na OIOM, ale wypuszcza nowe listki
i korzonki.
- Encyclii 2 kwiatki juz przekwitły, ale rozwija kolejne i wypuszcza nowe psb.
- Obie Cambrie wypuszczają nowe psb.
- Dwa Oncidium wypuszczają nowe psb.
- Dwa Sabotki się rozrastają, ale zakwitnąć na razie nie chcą.
- Z trzech Dendrobium Kingianum przekwitło, ale ma nowy pęd i niebawem znów zakwitnie.
Annabell ma 2 pędy kwiatowe. Białe też chyba ma zamiar wypuścić pędy, ale widać dopiero
maleńkie czubeczki.
Chyba opisałam wszystkie.
Uff!
-
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wando, widzę ,że u Ciebie dużo ciekawych rzeczy, cały czas coś się dzieje, tle pędów kwiatowych, ależ będzie cudownych kwitnień. Cieszę, się że Twoje choruszki nie poddały się tylko walczą i puszczają listki i korzonki. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Wando, ale się napracowałaś z tym opisem ;:213
Sądząc z niego, to chyba będziesz miała wkrótce dżunglę w mieszkaniu !
Mogłabyś zrobić zdjęcie tego jasnofioletowego, którego reanimujesz od roku? Tak, żeby było widać podłoże.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

On siedzi w keramzycie. Korzonki wypuścił chyba 3, mają po jakieś 2-3 cm, ale od kilku miesięcy nie rosną.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Wandziu, będzie się u Ciebie działo, oj będzie i będzie co oglądać ;:13

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Wanda pisze:On siedzi w keramzycie. Korzonki wypuścił chyba 3, mają po jakieś 2-3 cm, ale od kilku miesięcy nie rosną.
Wando, też reanimowałam storczyka w keramzycie. Wyrosło mu kilka korzonków, które przestały rosnąć mnie więcej na długości 2-3cm. Może gdybym wtedy przeniosła storczyka do normalnego podłoża przeżyłby, ale niestety nie zrobiłam tego i straciłam go :( Nie jestem w stanie na 100% powiedzieć, że pomogłoby mu posadzenie w korze, ale gdzieś czytałam o tym, że gdy wyrosną korzonki należy przenieść storczyka do typowego podłoża.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, dzięki. Może masz i rację. W takim razie pójdzie w normalne podłoże i niech sobie robi, co chce. Od jesieni ubiegłego roku miał czas się wykazać. Za twoją radą Brother Sara Gold tez pójdzie w podłoże.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Wando jeżeli możesz wstaw aktualne zdjęcia swoich storczyków .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Wanda pisze:Mambo, dzięki. Może masz i rację. W takim razie pójdzie w normalne podłoże i niech sobie robi, co chce. Od jesieni ubiegłego roku miał czas się wykazać. Za twoją radą Brother Sara Gold tez pójdzie w podłoże.
Mam nadzieję, że nic im nie zaszkodzi :roll: bo jak napisałam nie mam 100% pewności ;:24 że takie postępowanie pomoże storczykom. W każdym razie życzę powodzenia w dalszej reanimacji ;:15
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

dużo się dzieje u twoich storczyków :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, pytałam o to podłoże, bo dużo od niego zależy. Ja też bym go przesadziła już do normalnego
podłoża, a korzonki otuliłabym odrobiną sphagnum. Ono zatrzymywałoby przy nich nieco wilgoci,
a to pobudzałoby je do wzrostu.
Wando, zachęcam Cię podobnie jak inni, do wstawienia fotek Twojej przyszłej "dżungli" :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. Porobiłam fotki. Jak zwykle nie takie wyszły, jak bym chciała. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę przechodząc koło kwiaciarni znalazłam na chodniku pączek od Cymbidium. Ułamał się podczas dostawy kwiatów. Dziewczyna z kwiaciarni powiedziała - niech pani nie podnosi, my zaraz posprzątamy. A mnie było szkoda, aby zmarniał w koszu na śmiecie. Zabrałam pączek do domu, wstawiłam do fiolki z wodą i dziś zaczął się rozchylać. Piękny jest. Leciutko kremowy, w środku już widać wrzosowe żyłki. Ale nie skuszę się na zakup Cymbidium. Wbrew pozorom bardzo trudny jest w doprowadzeniu do kwitnienia. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando :) :) :) A nie mówiłam, że dżungla ???
Naliczyłam tych pędów chyba z 10, lub więcej. Szkoda, że trzeba poczekac jeszcze ze 2 miesiące na kwiatuszki.
Ale radośc będzie ogromna :!:
Encyclia, kwitnie Ci juz b. długo i dostojnie ! A pąk Cymidium, niech Ci pięknie rozkwitnie w całej okazałości,
za okazane mu serce ;:97 Ja też mam ogromne opory przed zakupem Cymbidium, bo mało kto może pochwalić się
ponownym ich kwitnieniem... Choć znam jedną osobę, której pięknie Cymbidium zakwitło :wink: !
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na Phalaenopsisach pędów bocznych i nowych jest w sumie 14. Do tego 2 na jednym Dendrobium i 1 na drugim, trzecie też coś jakby szykowało. Camdrie puszczają nowe psb, Encyclia tez i kwitnie. Tylko Sabotki nie chcą zakwitnąć, uparciuchy jedne. Dobrze, że choć przyrosty nowe im rosną. Czytam w necie o robieniu fotek, obrabianiu itp., może sie wreszcie nauczę. Ale i tak mam kiepsko, bo wszystkie okna na południowy zachód, a aparat, to stara cyfrówka odziedziczona po wnuczce albo komórka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”