Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Małgosiu, jakoś ta pogoda wywołuje mnie tak przygnębia... Spojrzałam jeszcze na te prognozy i jutro muszę wyciągnąć biała agro i na noc nakryć tyle ile się da, bo w wtorku na środę zapowiadają do -4.

Koleusy na pewno są się przechować, bo kiedyś rosły one na parapecie u mojej babci - cały rok. Tylko troszkę wyciągały się, czasami gubiły liście zimą, ale wiosną można było pobrać szczepki, które bezproblemowo się przyjmowały. :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, witaj po świętach. ;:196
Pogoda niemal listopadowa, ;:145 roślinkom zimno, nam zresztą też ciepło nie jest. ;:185
Nie narzekaj na swoje sadzonki parapetowe. Brakuje im słoneczka, ale gdy tylko zaświeci, to one bardzo szybko nabiorą masy.
Moje wszystkie stanęły w miejscu, bo oprócz papryczek cała reszta mieszka na balkonie w foliaczkach. Na minioną noc zapaliłam im znicze, żeby ogrzać je choć troszeczkę.
Na działce też dzisiaj opatuliłam nowo wschodzące sieweczki. Boję się o co bardziej wrażliwe rośliny. Moje hibiskusy np. już mają pączki liściowe, róże zieloniutkie listki i młodziutkie przyrosty. ;:202 Naprawdę strach się bać.
Widzę, że dynię wsadziłaś do doniczki. Rozumiem, że tak można... ;:218 Sąsiadka mi kiedyś powiedziała, że dynia wysadzona do gruntu z doniczki nie będzie rosła. ;:7 Znaczy, że się myliła?
Ciepłego tygodnia życzę. ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, nie wiem jak z tą dynią, podobno nie lubi żeby jej gmerać przy korzeniach. Moja jest w doniczce torfowej, teraz dodatkowo przełożyłam ją do takiej większej przemysłowej. W ogóle to nie wiem czy cokolwiek z niej będzie, pierwszy raz posiałam. Nasiona jeszcze mam, więc w razie jakby co to posieję bezpośrednio do gruntu ją.
Takie to mamy listopad w środku kwietnia ;:219
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, ja w pierwszym roku wsadziłam od razu do gruntu nasiona tej olbrzymiej dyni. Więc bez obaw. Momentalnie urosła. I szybciutko zajęła mi prawie cały ogród ;:306 Ale koleżanka ma na to patent, że kręci nią delikatnie w kółko by zajmowala jak najmniej miejsca w ogrodzie, jak się tylko za bardzo podsunie w jakimś kierunku. Ja już niestety nie mogę sobie na nią pozwolić, jedynie na cukinie. Miałam ładne te dynie, ale wtedy nie miałam jeszcze niczego posadzonego i trzeba mi było czegoś szybkiego na już, i się udało... .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Fajne masz te swoje wysiewy. Przynajmniej coś ci wzeszło. U mnie większość się nie pokazała. Jak tylko zrobi się cieplej to ruszą ani się obejrzysz.
U mnie największe przymrozki już były. Zmroziło wszystkie kwiaty bergenii. Szkoda, bo niewiele mam wiosennych i bergenia robiła najlepszą robotę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Fruczak to raczej .... niemożliwe http://www.ekologia.pl/ciekawostki/fruc ... 623,1.html
Od końca sierpnia do października można oglądać osobniki, które wykluły się ze złożonych już u nas w kraju jajeczek.
Basiu znowu mamy biało! temperatura zerowa, ale marnie to wygląda ...wyć się chce!
Lepszego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu przepraszam, że tak późno odpisuję, ale dopiero zajrzałam na forum. Mam nadzieję, że z ryżem się nie pospieszyłaś. Ja swój wysadzam dopiero po 15 maja.
U mnie od rana zima na całego, dobrze, że od razu ginie ;:224 Pogoda raczej listopadowa niż kwietniowa ;:202
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Basiu - podobno w Wielkopolsce biało, ale w Poznaniu - nie. Śnieg sypał dziś w okolicach Koła i Konina, mąż nagrał film, bo jak stwierdził, w tym roku takiej śnieżycy nie widział. U mnie za oknem pochmurno, zimno, choć słońce nieśmiało próbuje wyglądać. Z wystawieniem swoich siewek pewnie będziesz musiała jeszcze poczekać, nie dane nam cieszyć się tegoroczną wiosną .
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Basiu. ;:128 Widzę że u większości przybieliło, u mnie także. :( Dobrze mówisz, pogoda listopadowa..tylko jak to, podobno się klimat ociepla. ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalszy ciąg marudzenia na pogodę: u mnie ciut powyżej zera, pada śnieg, póki co topnieje szybko, bo chyba jeszcze ziemia oddaje temperaturę. Do czasu... ;:145
Nie wiem co robić, czy lecieć po agro i nakrywać wszystko jak leci, ale z drugiej strony rośliny umoczone są, to jak przyjdzie mroz to... Ech, nawet mi się myśleć nie chcę.
Taka mnie nie chęć dopadła ;:145

Kupiłam (w zasadzie mąż mi kupił ;:333 ) wczoraj tunel foliowy 2 x 3 m, może jak już przyjdzie, to poprawi mi to nastrój.
Powinnam iść na ogród wytyczyć miejsce pod niego, ale jakoś tak... Chyba zmobilizuję się żeby nie zgnuśnieć do końca.

Chciałam m.in. kilka krzaków takich wysokich pomidorów do niego, takich a'la pnących. Jakie odmiany? Wiecie może? ;:131

Beatko, mam jeszcze nasiona dyni i tak zrobię, wsadzę ją do gruntu. Zamówiłam też nasiona arbuzów, też pójdą od razu w ziemię, nie chce mi się już eksperymentować na parapetach. Bo efektu wielkiego nie ma.
Cukinie też mam do wysiania, bo uwielbiam ją, tyle fajnych potraw można z tego niepozornego warzywka zrobić.

Aprilku, wzeszło, ale powiem Ci, że przestaje mnie to cieszyć. Może tak pogoda tak na mnie działa? ;:219

Marysiu, obrzydliwie jest, obrzydliwie... ;:145 Biedna te drzewka, kwiaty, róże... ;:145

Daysy, ryż nadal w domku, niektóre troszkę zmarniały, ale rosną, tzn. stoją. Poczekam z nimi, poczekam... teraz to najwyżej marchewkę można - w jarzyniaku kupić na nosek dla bałwanka ;:306

Ewo, nie dane, oj nie... Najgorsze jest to, że rośliny już bardzo ruszyły z wegetacją i teraz mróz może uszkodzić to wszystko. W marcu mnie taka pogoda nie wzrusza, ale w drugiej połowie kwietnia gUUpkuję ;:145

Zuziu, czytałam o tym ociepleniu... to będzie tak, że nie będzie pór roku, tylko jedna, wielka jesień... No i sprawdza się :roll: :wink:
A tak poważnie, to chyba trzeba odświeżyć kozaki ;:222
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu, ja też ma dziś mega doła :(
Wczorajszy przymrozek i dzisiejsze opady śniegu sprawiają że płakać się chce.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, ja jeszcze chyba żeby się dobić spojrzałam na prognozę i zapowiadają u mnie te opady do jutra, późnego popołudnia... a kto wie czy nie zmieni się to... ;:145 ;:145 ;:145
Ponakrywałam donicami i agro róże, zaraz się do piwnicy szukać czym by tu jeszcze, bo mi kilka zostało. Wszystko tak smętnie wygląda... patrzeć się nie chce ;:145
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy róże i inne rośliny to przeżyją? ;:145 ;:145 ;:145 ;:145 ;:145
I ciągle pada...

Serce mi pęka...
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nie płacz, śnieg to dobra sprawa przy mrozach nocnych. Przynajmniej rośliny mają cieplej. No i woda potrzebna. U mnie bez śniegu było -5, i nawet nie wchodzę głębiej w ogród bo boję się co odkryję.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, byłam na ogrodzie... wyszłam ptakom zapełnić karmnik, bo biedne też w szoku są co się dzieje. One już budki lęgowe zasiedliły, pewnie jajka już trzeba wysiadywać, a nie ma co jeść.
Ogród wygląda... ech... ;:145

Co godzinę patrze na prognozy, jakby miały się zmienić :roll:
A jeszcze przed chwilką dostałam potwierdzenie wysyłki rozchodników, hortensji i traw, wcale mnie to nie cieszy, raz że nie wiem co dostanę (szkółka z opolskiego) a dwa, że nie mam nastroju na nic. ;:185
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”