Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Bardzo się rozleniwiłam ostatnio :oops: A zanim nabieram ochoty na prace w ogrodzie jest już około 20- za dużo nie zrobię. Do akcji wkraczają muchy i komary...Koszmar!

Aniu, faktycznie te gołąbki jakoś tak romantycznie zasiadły obok siebie...
Liliowce każdego dnia mają coraz więcej kwiatów.

Sebastian, maki miałam pierwszy raz, nasionka przesłała mi forumkowa Bogusia. Pięknie powschodziły i kwitły. Teraz czekam aż nasionka dojrzeją, trzeba troszkę cierpliwości, bo już wszystkie makówki bym wyrwała...

Florian, masz tak piękne kolekcje kwiatów, że i u Ciebie jest się czym zachwycać! A liliowce mają tyle odmian, zwłaszcza te samosiejki- że u każdego znajdzie się jakiś rarytas :)

Ewa, jak pisałam we wstępie dopada mnie lenistwo, kiedy nic nie muszę, a moje obowiązki znacznie spadają. Paradoksalnie mam mniej ochoty na prace w ogrodzie niż wtedy, gdy terminarz napięty...

Lucynko, nie wiem co z tymi jukami- u jednych kwitną jak szalone, u innych nie, mimo, że to taka bezobsługowa w zasadzie roślina. ja nie mogę narzekać, bo u mnie corocznie mają więcej kwiatostanów, tyle, ze niektóre są już dość rozrośnięte, liście im podsychają i to mnie złości...

Marysiu- roślina o którą pytasz to catalpa. 2/3 drzewka trzeba było wiosna wyciąć- przemarzła. Mimo wszystko ładnie zakwitła ta część, która została, a i wypuściła sporo nowych gałęzi od pnia. Ja tez przesadzałam jukę wiosną, a raczej dzieliłam na kilka sadzonek to co wykopywałam i jeszcze kłącza sadziłam gdzie popadnie i teraz mam multum maleńkich, kukających juk ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biel w ogrodzie cudnie wygląda. ;:215
A u ciebie tyle piękności: Róże, lilie, hortensje.Wszystko co bardzo i ja lubię ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, masz rację! Zresztą biel chyba najładniej odbija się od zieleni, to i widoczna z daleka. Po zmroku też fajnie "świeci".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko pięknie u Ciebie kwitnie ;:63 , ale kwitnąca chryzantema, to dla mnie za wiele, przecież to kwiat jesieni ;:145 .
Czasem używam takiego tekstu:"Mam chęć do pracy, mam chęć do pracy, poczekam, może mi przejdzie" i oczywiście przechodzi :heja . A praca, cóż, też czeka ;:174 .
Dobrze, jak przechodzi, bo wolny czas też potrzebny, a z tego, co czytam, to nie masz wiele okazji do odpoczynku ;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Ach, kiedy ja się doczekam takich pięknych rabat? Lata pracy, żeby uzyskać taki efekt.
Ale oczywiście warto, potem każdego dnia cieszą oczy.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Każdy ma prawo od czasu do czasu trochę się rozleniwić :lol: . Nie jesteśmy przecież robotami ;:173 . Ja ostatnio też coś mało czasu spędzam w ogrodzie, inne zajęcia mam na głowie. Pasuje jednak iść coś przyciąć , ogarnąć ;:173 . Zdjęcia masz jak zwykle bardzo kolorowe ;:333 . Fotka z gołębiami taka rozczulająca ;:131 . Różowe liliowce cudne, ja czekam na kolejne moje wiosenne nabytki :lol: . Na razie każdy ma pąki więc czekam cierpliwie ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Mariolu pięknie ujęłaś gruchające gołąbki ;:215
Ja również zachwycam się widokami z Twojego ogrodu, juki pięknie kwitną, moje tego roku ogłosiły strajk zero kwiatów.
Powojniki obsypane kwieciem są urokliwe. Jak stworzyć tak pięknie kwitnąca ścianę zdradź tajemnicę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Wszystko do pochwalenia i już nie raz to robiłam, więc tym razem skupię się na liliowcach ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Mariolko, masz bardzo elegancko zaaranżowany i kolorowy ogród! ;:215
Ogromnie mi się podoba ten fragment ogrodu ze ścieżką wijącą się jak rzeczka wśród kwitnących różnorodnych roślinek. ;:63 ;:63
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani.
Wczoraj postanowiłam przegonić moje lenistwo- wzięłam się za plewienie.
W efekcie wywiozłam 3 mega napakowane taczki chwastów, przekwitłych naparstnic, goździków, multum samosiejek wszędobylskich.
Fajnie się pieli, bo popadało ;:333 Proszę o więcej, co bym mogła wysadzić doniczkowe róże, bo znając życie jesienią też będzie susza...

No... zaskoczona byłam, gdy podczas pielenia odkryłam, ze kiedyś tam miałam obrzeża z cegły :;230 Zupełnie o tym zapomniałam, a trawsko tak naciska na rabaty, że zrywałam dobre 30 cm narośniętej darni na moje obrzeża ;:219

Lucynko, białe kamyczki ładnie wyglądają w ogrodzie, ale są trochę uciążliwe w czyszczeniu. W tym roku uciaprały je płatki maków czerwonych...

Małgosiu, liliowców coraz więcej każdego dnia. Ale pewnie gdybym wypatrzyła odmianę, której jeszcze nie mam- kupiłabym!

Dorotka, nie wiem o jaką kwitnącą ścianę Ci chodzi? Czy to płotek porośnięty powojnikiem Polish Spirit? To tylko jedna sadzonka powojnika. Rośnie jak szalony, ponoć ma to w genach... Juki u mnie kwitną w tym roku jak szalone...

Ewelina, pogoniłam już lenia, bo ileż można, jak tyle pracy w ogrodzie i nie tylko czeka. Liliowce każdego dnia mają nowe kwiaty, ostatni deszcz trochę popaćkał kwiaty, ale deszcz bardzo potrzebny, to wybaczam te kwiaty liliowców...

Ewa, czas szybko biegnie. Też kiedyś myślałam, ze to nie do osiągnięcia, tymczasem bardzo szybko ogród się zazielenił i zakolorowił od kwiatów! Cierpliwość to cecha ogrodnika!

Aniu, no u mnie zawsze w lipcu te chryzantemy już wypuszczają pierwsze kwiatki. Dla mnie po lecie to zaraz po żniwach. Pola poorane, robi się szaro i buro, pusto... Hmm i tak rok za rokiem!
Lenia musiałam pogonić, po tej porcji deszczu chwasty poszybowały w górę zostawiając oczywiście w tyle roślinki ozdobne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23

Post »

Witaj Mariolko!
Jak pięknie przechadzać się po Twoim ogrodzie:)
Ogromną pracę włożyłaś i efekt jest cudny!
Jeśli pozwolisz będę zaglądać i czerpać inspirację z Twoich poczynań.
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Różne kwitnienia bardzo ładne.
Goździki piękne. Moje już w nasiennikach.
Nie na to jak swoje cukinie. Ja też już je mam. I testuję z nowymi przepisami. :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Właśnie o tę ścianę powojnikową mi chodziło, pięknie osłania. Nie wiem dlaczego u mnie powojniki nie chcą rosnąć, po każdej zimie jakiś wypada, a tego roku pomimo oprysków na grzyba, złapał je uwiąd. Kwitnienie bardzo marne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dobrze, że pokonałaś lenia ;:224 . Ja dzisiaj planowałam wszelakie pracy w ogródku ale pogoda coś mi nie sprzyja ;:223 . Wieje i pada co jakiś czas :roll: . Róże z doniczek przesadź jak najszybciej bo potem nie wiadomo kiedy będzie deszcz . Miejmy nadzieję, że jesień bardzo sucha nie będzie bo przecież przesadzać trzeba ;:306 . Zazdroszczę własnej cukinii , mi tego roku kompletnie nie wzeszła ;:222 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, witam Cię i zapraszam! W każdym wątku człowiek znajdzie jakąś inspirację dla siebie!

Aniu, u mnie tez już goździki przekwitają w większości. Coś tam jeszcze ma kwiaty, ale sporadycznie.
Naparstnice tez już powyrywałam, orliki i część maków. Cukinie mam 4 krzaczki, rok temu były trzy i wystarczyło jeszcze i podzielić się było czym. Najczęściej zużywam je do leczo, najlepiej mi smakują w tej postaci.

Dorota, tez miałam kilka podejść z powojnikami. Zresztą teraz też testuję, bo wcale nie jest tak, że posadziłam i pięknie rosną, i cudownie kwitną. Owszem, Polish Spirit daje szału, ale właściwie tylko on. Inne bez szaleństw. Te co mam w ogrodzie, nawet nie wypuściły jednego pąka :( Za to liście mają jakieś takie chlorotyczne, pożółkłe z przebarwieniami. Uwiąd też nie jest mi obcy! Tym bardziej cieszę się z tego co kwitnie!

Ewelina, lenia pogoniłam. Wczorajsze popołudnie spędziłam w kuchni robiąc kompociki na zimę z wiśni, przy okazji upiekłam placek z wiśniami, a potem jeszcze zrobiłam leczo, coby spożytkować kolejne cukinie... A wieczorem opróżniałam pojemniki z deszczówki, bo zapowiadają wielkie ulewy, a nie chcę, żeby woda się przelewała. Lepiej dowodnić tą deszczówką warzywniak. I tak się zalatałam z tymi wiadrami w te i z powrotem, że opadłam totalnie z sił. Muszę pomyśleć nad jakimś wężem doprowadzającym deszczówkę z pojemników do ogrodu, bo wiadra wykańczają ;:219
No muszę wysadzić te róże tylko koncepcji nie mam co i gdzie... Standard!
Cukinii mam pod dostatkiem, fasolkę siałam dwa razy i w dalszym ciągu nie ma co zebrać ;:222

Moja znajda kościelna- Diablo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”