Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Tadziu! :wit a moje żurawki rosną w słońcu i mają się całkiem dobrze. Widok zalewu z ptactwem imponujący.
Posyłam serdeczności!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żurawki pięknie się prezentują, a zalew z tymi ptakami piękny widok .
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu a Ty gdzie, przepadłeś?
Jak tam u Ciebie z mrozami, mi wszystko już ścięło. :evil:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tadziu z tą korą w żurawkach to świetny pomysł, ja niestety dałam sobie spokój bo za często trzeba było korę dosypywać na gołej ziemi szybko się rozkłada a i wiatr rozwiewa.W tym roku już wysprzątałam opadłe igły sosnowe i liście dębowe z żurawek pewnie przez zimę jeszcze nawieje liści i wiosną trzeba będzie sprzątać ale już zdecydowanie mniej.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno nic nie pisałem :oops: , postaram się choć trochę nadrobić zaległości.
Tereniu , dzięki za wizytę ;:180 Pogoda w tym w miarę dopisała . Jesień nadal w miarę ciepła , nawet pierwsze dni listopada będą jeszcze ciepłe. Jeszcze mem trochę roboty na działce , niedawno wykopałem dalie i mieczyki . Mają duże ''przyrosty'' , bulwy i cebule urosły do pokaźnych rozmiarów. Od Zytki mam kilka , wszystkie sadzonki ukorzeniły się.
Uleczko , jak na razie mój czas ''rozciągnięty'' do granic możliwości. łapię fuchy , gdzie tylko można . Pogoda sprzyja , jak złapią mrozy , będzie ''po ptokach''.
''Żurawkowy'' to ja byłem zawsze , ale w tym roku nabrałem niesamowitego rozpędu. ;:224 Teraz mam na stanie około 70 odmian. Kilka żurawek jeszcze ''bez nazwiska'' , ale powoli znajdę im. ;:333 Nadal rosną , teraz liście zmieniły kolory i kształty. Postaram się w weekend zrobić fotki z ''zimnym wystrojem''.
Kasiulu , w tym problem , że te kaczory i łabędzie nie odlatują , ba , corocznie stado powiększa się. ;:oj Mniejsza ilość ptaków przeżywała na małym bajorku. Czy większa ilość wyżywi się w razie ciężkiej zimy , trudno powiedzieć. Mrozy też już wszystko załatwiły. Tylko chwasty jakby nic nie było , nadal rosną.
Bogusiu , wolałbym , by te dostojne ptaszory zimowały gdzieś na południu. Ale jak ich zmusić :?: Część żurawek i u mnie na słońcu , niestety nie wyglądają tak ,jak te w cieniu. Najlepiej czują się o ciemnych kolorach , Obsidian , Afra , wszystkie ''zieleniaki'' . W cieniu i wilgotnej glebie mają ładniejsze kolory. Żółte dość szybko pali letnie słońce.
Pozdrówka.
Dorotko , dzięki. To zasługa samych żurawek , ich uroda jest niezaprzeczalna.
Jolu , kora to nie tylko kosmetyka , ozdoba , ładny wygląd. To także izolacja przed nagrzewaniem gleby w czasie upałów. Zatrzymują także wilgoć. Żurawki dobrze reagują na taki zabieg. Na mojej żurawkowej rabacie leżą liście z winogron. Nie sprzątam ich , zdejmuje tylko te leżące na roślinach. Uprzątnę je dopiero na wiosnę. Myślę , jak by tu zabezpieczyć najmłodsze sadzonki. Są jeszcze w doniczkach , muszę sprostać zadaniu , będę trzymał rękę na pulsie i w razie silnych mrozów okryć je solidnie.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Tadzik gdzieś mi zginąłeś w tym roku ;:218
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Natuś , masz rację , rzadko wychodziłem ze swojego ''ogródka'' . Po zmianie czasu wieczory długie , postaram się ''pobywać'' u wszystkich znajomych. Przez lato i jesień praktycznie w swoim wątku tylko pisałem.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Tadzik ja w tym roku to nawet ogródek zaniedbałam
u mnie upał był okropny ;:3
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Upał to i u mnie był niesamowity. W ogóle rok bardzo ciepły, ciekawe ile średnia roczna wyjdzie. Zimy tylko 2 i pół tygodnia, wiosna nieco chłodniejsza od średniej , ale lato i jesień nadrobiły .Tylko białe niedźwiedzie nie cieszą się , bo nie mają lodu i przez to głodują. A pro po , gdzie Twój ogrodowy :?: ;:oj ;:oj
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wykorzystałem wolny dzień na pracę na działce. A się wierzyć nie chce , że dzisiaj to już 5 listopad ;:oj ;:oj Już najwyższy czas jednak myśleć o okrywaniu roślin. Nie , nie nakrywam jeszcze , ale przygotowuję materiały i zadołowałem doniczki z sadzonkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ale masz tych sadzonek ;:oj
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Tadzik ogrodowego brak , bo temat w przeróbce czyli ogród ciągle wywracam
i porządku brak .
Doniczek fiu fiu Ci się zrobiło.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Może nie trzeba będzie okrywać roślin. Dzisiaj czytałam prognozę, że zima ma być łagodna. A dziejszy dzień był po prostu przecudny. Grabiąc liście, miałam wrażenie, że orbię to na przedwiośniu :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorcia , to tylko ociupinka :wink: Te z drugiej fotki jeszcze do posadzenia, reszta ''do ludzi'' ;:333
Natuś , ale na wiosnę pewnie wątek będzie :?: Się zrobiło , na dodatek pogoda taka , że musiałem dzisiaj podlać ;:oj ;:oj W listopadzie jeszcze tego nie robiłem ;:185 ;:185 To ''wina'' pogody , tak ciepłej nie pamiętam . Zgoda , dzień , no góra dwa czasami wyskoczyło , ale jeszcze na najbliższy tydzień ma tak być. ;:224 Dalej to już nie podają.
Wandaczko , w naszym klimacie różne niespodzianki bywają. Nawet na niewielkim obszarze pogoda może sprawić psikusa. Lepiej mieć coś w zanadrzu , by w razie draki okryć. Trudno orzec , czy to przedwiośnie , czy jeszcze ''młoda jesień'' :D Po mrowiskach , to zima lekka.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Tadzik mi to się gdzieś o uszy obiło że i grudzień ma być w plusie .
W sumie to mi by tam odpowiadało , bo ja jeszcze tulipany mam do posadzenia :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”