Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja przepuszczam porzeczki przez sokowirówkę. Jest gęsty jak na sok ale musem nie jest. Po utarciu z cukrem robi się mięciutka galaretka.
Raczej do smarowania bo się nie leje. Konsystencja dżemu.
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Obrazek

Tak wyglądał sok z cukrem jak ucierałam.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Posty: 1363
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kórnik k/Poznania

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Fajna sprawa z tymi przetworami. Ja raczej wszystko zblenduję. Tylko ten aspekt bez pasteryzacji mnie męczy. Truskawek już sporo wyrzuciłam w tym roku.
Pozdrawiam Jola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jak zastosujesz stary,wypróbowany sposób prababek,że na kilo owoców 1,5 kg cukru,to na pewno nic się nie zepsuje.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robię surowy sok malinowy ,na litr soku 1kg cukru mieszam aż do rozpuszczenia cukru wlewam do suchych słoiczków ,zakręcam i do piwnicy,jeszcze ani jeden mi się nie zepsuł :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Maliny tak.Zawierają kwas salicylowy,który konserwuje. :D .Z tego powodu sok malinowy podaje się przy przeziębieniach. https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-malin
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ale takie przetwory 1 kg owoców z 1-1,2-1,5 kg cukru dla osób 50+ to choroba, a nie zdrowie.

Jak użyć takiego soku malinowego jeśli się nie słodzi herbaty?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja tam wolę się truć cukrem niż chemią ;:131,umiar najlepszą dietą :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

iwek pisze:Ja robię surowy sok malinowy ,na litr soku 1kg cukru mieszam aż do rozpuszczenia cukru wlewam do suchych słoiczków ,zakręcam i do piwnicy,jeszcze ani jeden mi się nie zepsuł :D
To przepis akurat dla mnie. Przez sokowirówkę przepuszczasz maliny?
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Maliny ubijam tłuczkiem do ziemniaków dodaję troszkę cukru by lepiej puściły sok i zostawiam na jakiś czas(np 2h) następnie wysypuję na cedzak i zostawiam na noc do ocieknięcia.Już malin nie wyciskam mam ich dużo więc bardzo się z nimi nie liczę(ale przez noc ładnie się odsączy gdy mam ich więcej daję na dwa cedzaki).Odcedzony sok mierzę i na litr daję 1kg cukru.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też mam dużo malin to będę próbować. Dzięki iwek
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 690
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

ostatnia szansa pisze:Ale takie przetwory 1 kg owoców z 1-1,2-1,5 kg cukru dla osób 50+ to choroba, a nie zdrowie.

Jak użyć takiego soku malinowego jeśli się nie słodzi herbaty?
A jak do tego dochodzi cukrzyk, to przetwory z głowy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nie przesadzaj.Z kilograma malin i 1,2 kg cukru otrzymujesz 1,5 soku ,w którym jest 100 WW,czyli 1WW /15ml-dwie łyżeczki.Zamiast małej kromki chleba możesz wypić herbatę posłodzoną 2 łyżeczkami soku malinowego.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

kaLo ma zupełną rację ;:108 Surowy sok malinowy jest zdrowy,ja nie słodzę herbaty ,sok piję z przegotowaną wodą i wlewam tyle soku by nie był zbyt słodki.Żebyśmy tyle chemii jedli co w tym soku malinowym cukru :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Posty: 202
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Od kilku lat robię ogórki konserwowe w ten sposób:
Na słoik o objętości 1 litra:
Ogórki włożyć do słoika, na to wsypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki octu. Zalać to wodą (ja daję kranówę, ale można i przegotowaną). Zakręcić. Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
Tak jest w oryginalnym przepisie, ja zaś dodaję jeszcze koper, czosnek, gorczycę, chrzan lub 1 łyżkę przyprawy do konserwowych ogórków.
Ogórki nie psują się i nie rozgotowują.
Życie, Ty wariacie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”