Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Dorotko witaj w deszczowy dzionek ... musiałam iść na działkę bo truskawki nie były zbierane od 2 dni no i zmokłam jak przysłowiowa kura.
Zdjęłam wszystko z siebie i do pralki ... :;230
Pada od wczoraj i mam nadzieję,że u Ciebie też bo resztę sił zmarnujesz na podlewanie.
Cebule kalli sadziłam dość późno ( tak wyszło)mają już spore liście ale czy będą kwitnąć ?
Zobaczyć ich kwiaty to moje marzenie bo jak już wspominałam przez 3 lata uprawy nie widziałam kwiatów.
Dlaczego Ty w tym roku uprawiasz je w doniczkach ?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

korzo_m pisze: janowiec
Obrazek
zakwitł żeleżniak
Obrazek
Bardzo fajne roślinki .Ten janowiec to się z jakis kłącz rozrasta czy to krzew.Bardzo piękne róże i liliowce .Zachwycam się nimi we wszystkich watkach ja mam jedna pnącą i dwie zwykłe ,a i liliowców już pełno ,ale mój pierwszy liliowiec też sie pojawił .Mimo ,że nie wygląda jak na opakowaniu to nawet jest ładniejszy.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mis20 dziękuję ;:196

Iwonko myślę ,że teraz panowie będą bardzo uważać.
U mnie wczoraj po południu i w nocy popadało, roślinki dziś pięknie stoją, na szczęście nie ma upału, słoneczko za chmurmi więc szybko ziemia nie obeschnie.
Wczoraj po raz kolejny na różach zauważyłam nowe siedliska mszyc, w poniedziałek znowu zacznę walkę.

Krysiu moje truskawki już po owocowniu, te upalne dni tak przyśpieszyły zbiory. Mam jedną grządkę do wykopania, jesienią w inne miejsce posadzę młode sadzonki.
Przy tych upałach to ja też pocę się okropnie. Na szczęście i u nie wczoraj ładnie popadało.
Pytasz dlaczego tego roku callie zostawiłam w donicach, przeczytałam że je można tak sadzić więc próbuję no i fajnie to wyszło. Teraz wiem, że jesienią nie będę musiała ich wykopywać wniosę do wysuszenia w donicach. Krysiu nie wszystkie cebule u mnie wydały kwiaty, one chyba muszą osiągnąć odpowiednią wielkość na jedne czekałam cierpliwie dwa lata :D

andrzejek janowiec to krzew, próbuję go rozmnożyć z nasion, trzy siewki mam, zobaczę jak się utrzymają. Jesienią ten janowiec czeka przeprowadzka, po cięciu wiosennym pięknie się rozkrzewia no i zasłania rabatkę, planuję go posadzić solo.
Ja większość swoich liliowców kupowałam kilka lat temu w cebulach. pl, ileż ja miałam pomyłek, dubli. U mnie jeszcze większość w pąkach. Są posadzone na jednej rabatce, teraz widzę ,że robi się tam im ciut za ciasno, no i trzeba przeprowadzić korekty.

Dzisiaj były pierwsze szybkie zbiory ogórkowe
Obrazek
rabatka z tawułami i różami rabatowymi
Obrazek
fuksje o ogromnych kwiatach, kupione tego roku na forum, czekam na kwitnienie następnych odmian
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Dorotko... :wit
Piękne fuksje... gdybym ja miała je gdzie przetrzymać...

Ogóreczki... mniam... ja jeszcze nie mam foliowych, ale gruntowe już podjadam...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko pięknie wygląda ta rabata przy ścieżce. Ja też mam połączone tawułki z różami, bardzo podoba mi się to zestawienie, delikatne pierzaste wiechy tawułek podkreślają szlachetność i dostojeństwo róż :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor widzisz jak szybko rozpoznano przetacznika- jako siwego, pati dokładnie zna nazwę łacińską. Ten przetacznik jest piękny, mam go od koleżanki z forum, nie jest wysoki. Jeżeli jesteś zainteresowany przetacznikami to wejdż do wątku Wioli- Tulipanki, ona ma bardzo dużą ich kolekcję . Są piękne, nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian.

pati tak fajna jest ta ścieżka, ja obsadzałam wokół niej roślinki.
Po dwóch latach nawet to wygląda. Ścieżka prowadzi do drzwi wejściowych, nad którymi powstało zadaszenie :tan myślę ,że w tym tygodniu prace zostaną całkowicie zamknięte.
Ogóreczki są pyszne, tego roku skosztuje je jako pierwszy mój mąż, który właśnie je zabrał ze sobą w daleką podróż.

Gabrysiu tak mnie zachwyciły fuksje, jak zobaczyłam ofertę sprzedaży na naszym forum to kupiłam 8 odmian. A czy uda mi się je przechować - zobaczymy.
Muszę iść sprawdzić moje gruntowe ogórki w zeszłym tygodniu jak podlewałam widziałam jeden wiążący się, pewnie już duży. Ogórki w gruncie mam okryte włókniną.

AGNESS to połączenie tawułek i róż podpatrzyłam na forum, szkoda, że tawułki nie powtarzają kwitnienia, bo ładnie byłoby do jesieni.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dorotko - piękna ta kompozycja z tawułkami i różami ... a tawułki masz cudne :) Zwłaszcza ta o czerwonych kwiatach :)

Też bardzo lubię tawułki i tawuły - to takie wdzięczne roślinki :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko to jeszcze kilka zdjęć tej rabatki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Wiem, że lubisz maki to taki jednoroczny
Obrazek
dalia i lilie
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Dalie już kwitną. :shock: Moje rosną w liście, a tylko jedna odmiana ma dopiero pąki z lekkim kolorkiem. Puszyste tawułki cudne. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękne fuksje Dorotko.
Moje dopiero robią pączki.
Co dajesz żeleżniakowi, że zakwitł ?
Mam go 3 rok i nie chce kwitnąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, czy u Ciebie tawułki rosną na szczerym słońcu ?
Ja kiedyś je tak posadziłam i mi padły. Dopiero za drugim podejściem, gdy dałam im więcej cienia udaje mi się je utrzymać.
Pięknie wygląda ta rabata różano tawułkowa ;:63
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek tylko jedna dalia na razie zakwitła, na następne chyba przyjdzie czekać około 2-3 tygodni. 6 dalii w ogóle nie wykiełkowało, kilka po zimie od razu wyrzuciłam, jakiś zeszły sezon nie był dla nich dobry.

Grażynko fuksje kupowałam tu na forum, kupiłam 8 odmian, na razie 4 zawiązują pąki.
A ja myślałam, że tego żelażniaka mam od Ciebie, a jak nie to od Gabrysi. Nic mu nie daję, mnie zakwitł właśnie po 3 latach.

Wiolu moje tawułki w ciągu dnia mają cień, po południu około godż 16-17 zaczyna im świecić. Ja je codziennie podlewam, bo inaczej nie wyglądałyby ciekawie, leję dość obficie.

Dziś była taka duchota, słońce prażyło, że rankiem dałam radę tylko dokończyć porządki z truskawkami, liście już poobcinane, wokół wyplewione, a jedną grządkę zlikwidowałam. Jesienią nasadzę nowe truskawki.
Mam jeszcze kilka wczorajszych zdjęć
chabry
Obrazek Obrazek
przetacznik i liliowiec
Obrazek Obrazek
margaretki
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorze piekno liliowców odkryłam tu na forum, zostałam zarażona przez Kogrę i Anulkę . Ten ze zdjęcia jest zeszłorocznym zakupem kupiłam od Emila-em.
U mnie rośnie dużo liliowców właśnie w kolorach, których Ty nie preferujesz żółtych i pomarańczowych. Kilka lat temu kupowałam w cebulach pl, no i jak zaczęły kwitnąć okazało się, że to nie są te, które zamawiałam, mało tego wiele było podwójnych.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Niestety tak to jest, że nikt u nas nie sprawdza w hurtowniach co kupuje.
Biorą od ręki jak leci a potem ty człowieku się martw co Ci z tego wyrośnie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tylko póżniej to my jesteśmy mile zaskoczeni, albo rozczarowani zakupami jak są pomyłki.

W końcu popadało nocą przeszły dwie burze, a teraz deszczyk co pewien czas delikatnie kropi. To moim rabatkom było bardzo potrzebne :heja teraz może być kilka dni odpoczynku od prażącego słońca ;:3

Zakwitły następne liliowce
pierwszy mam od Józefa
Obrazek
a ten od Anitki
Obrazek
rudbekia jednoroczna
Obrazek
nie znam nazwy tego kwiatu
Obrazek
te kwiatki mam od Iwonki
Obrazek
mam dzwonki, a jeszcze niedawno narzekałam, że je straciłam