Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Asiu, cieszę się :)
Do zdjęć kulinarnych musiałem się bardziej przyłożyć, skoro miały iść do prasy. Taki wymóg, no a ja mam trochę zabawy z aranżacją zanim zabiorę się do jedzenia :D
Z młodych ziemniaków i kapusty proponuję proste danie ale ładnie wykończone przyprawami na sposób indyjski:
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI

składniki:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg kapusty
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kopru włoskiego (nasiona)
szczypta pieprzu kajeńskiego, mielonych goździków i cynamonu
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki cukru
sól
olej do smażenia

wykonanie:
- warzywa oczyścić i pokroić w kostkę
- w rondlu lub woku rozgrzać olej
- podsmażyć kminek i koper
- jak zaczną strzelać - dodać pieprz kajeński i kurkumę
- natychmiast wrzucić warzywa, by przyprawy się nie przypaliły i wymieszać
- smażyć do miękkości
- doprawić solą, cynamonem, cukrem i goździkami
- posypać natką przed podaniem.

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3927
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku,jesteś niesamowity....... ;:180 Jak ja lubię takich "osobników" :!: :D
Dobrze,że trafiłam do Twojego kolejnego watku,stąd pytanie .Proszę coś więcej o pieprzu kajeńskim,mam sporo lat i dosyć długo gotuję,ale się z nim nie zetknęłam. Ostatnio w marketach przeczesuję półki w poszukiwaniu estragonu,który wymiotło z mniejszych sklepów też.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3927
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Sprawa wyjaśniona, korzystam z papryki Chilli, a pieprz wkrótce kupię. Nie miałam pojęcia, że ma takie właściwości i powinien mieć zastosowanie nie tylko w kuchni, ale w apteczce też. Dzięki Jacku - Twoja wiedza i wspaniały przekaz zasługuje na najwyższe uznanie. ;:180
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziękuję Lodziu za tyle miłych słów 8-) . Kuchnia to moja pasja, a że tak jak w tytule "subiektywna" i nie dam sobie narzucić innej ani też tempa pracy i innych "drobiazgów" związanych z gotowaniem, musiałem się zawodowo pożegnać z gastronomią. I w zasadzie pasję tę wykorzystuję na własny użytek czy też drobne publikacje takie jak te tutaj 8-)
Ja nawet troszkę zapomniałem o zdrowotnych właściwościach pieprzu kajeńskiego ale tak, to przyprawa prozdrowotna i najłatwiej ją kupić w sklepie zielarskim. Zresztą połowę moich przypraw tam kupuję, bo na próżno szukać w supermarkecie nawet najlepiej zaopatrzonym kozieradki, czarnej gorczycy itd. A takie przyprawy są mi niezbędne!
A estragon - najlepiej posadzić sobie w ogródku, bo on bylinowy i będziesz go miała pod dostatkiem :D
Po tak miłej zachęcie przedstawiam moje tegoroczne odkrycie - KOMOSA.
Świetne warzywo, samo rośnie, bo to przecież chwast, a smakuje co najmniej tak dobrze jak szpinak. Już dwie potrawy zrobiłem z komosy. Oto jedna z nich, przywieziona od naszego forumowego kolegi Przemka 8-)

KOMOSA Z PĘCZAKIEM

składniki:
ok. 20 dag listków komosy
0,5 szklanki pęczaku
1 cebula
masło i olej do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:
- pęczak najlepiej namoczyć na noc (wtedy się migiem ugotuje) a następnie ugotować
- listki komosy wypłukać i lekko poszatkować
- cebulę obrać i drobno pokroić
- rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę
- wrzucić komosę i poddusić
- dodać kaszę i przyprawy
- uważać, by się nie przypaliło ale danie w zasadzie gotowe :D

rada:
- najlepiej byłoby smażyć na samym maśle ale że szybko się przypala takie nieklarowane, to zazwyczaj mieszam pół na pół z olejem lub oliwą
- może to oczywiste ale dodam, że komosę uwielbiają mszyce więc proszę uważać przy obieraniu listków, by nie mieć dania z wkładką :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Cicho tu i pusto, to może kogoś zwabię nowym przepisem? :wink: Wszak jest sezon na cukinię ;:333

ZUPA Z KUKURYDZĄ

składniki:
1,5l rosołu z kury (lub kostka rosołowa)
puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 papryczka chili
mała cukinia (ok. 30dag)
1-2 marchewki
2 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 gałązki oregano
sos tobasco
sól
zielona pietruszka

sposób wykonania
- ugotować rosół lub rozpuścić kostkę rosołową w gotującej się wodzie
- wszystkie warzywa oczyścić, marchew i czosnek obrać
- jajka ugotować na twardo
- zmiksować na pastę pomidory, chili, czosnek i koncentrat pomidorowy
- marchew i cukinię pokroić w krążki
- wraz z kukurydzą wrzucić do rosołu
- gdy będą miękkie - dodać pastę
- przyprawić solą, tobasco i oregano
- jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki
- zupę wlać na talerz, posypać natką
- udekorować ćwiartkami jajka i listkami oregano

Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zupka zawiera fasolkę szparagową?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9833
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

A ja tyle komosy wyrzuciłam na kompost! ;:306 Nawet syn się dopominał o komosę, bo chciał spróbować, a wyrodna matka nie dała! Czy możesz określić, jaki ma smak w przybliżeniu?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Tralaluszy (Agnieszka jak mniemam? :) ) Zapomniałem dopisać, że użyłem fasolki szparagowej zamiast - tytułowego składnika :oops: Kukurydza i tak ma neutralny smak więc po co w środku sezonu kupować puszki, skoro można zastąpić czymś świeżym, czymś na czasie :idea: Ale nazwę zupy zachowałem :roll:

Miłko, ja dzięki poletku dalii miałem mnóstwo świeżej komosy, bo tylko na takich przekopywanych grządkach wyrasta pięknie! Jak smakuje? Powiedziałbym: tak jak szpinak tylko trochę lepiej :roll: Szpinak potrzebuje zdecydowanego dodatku, np. czosnku czy śmietany, nie mówiąc o soli, by w ogóle smakował. Komosa niekoniecznie. Wystarczy odrobina soli i już jest smaczna ;:333 Spróbuj na surowo i się przekonasz. Przyszło mi na myśl porównanie z młodziutkim groszkiem cukrowym (ale nie ziarnka tylko strąki). Ale nie wiem, czy to dobre porównanie, bo tych strąków dawno nie jadłem.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja ostatnio taką piękną dorodną komosę wyciągnęłam spod hortensji,że aż pomyślałam o zjedzeniu :)
Jadłam kiedyś młode ziemniaczki z masełkiem i listkami komosy, pyszne to było. Obecnie pogryzam surową cukinię, bo odkryłam,że to wspaniale smakuje.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Tralaluszy, trzeba było wykorzystać komosę w kuchni :lol: Ale jedna komosa to tak dla okrasy. Aby zrobić na ciepło, to trzeba jej mieć troszkę więcej 8-)
Cukinia jak najbardziej na surowo! Właśnie robiłem kolejną sałatkę z surowej cukinii. We Włoszech czy innych krajach jedzą wyłącznie małe cukinie i to jeszcze z kwiatem. To chyba nasza specjalność używać dużych, czasem przerośniętych (twardawa skórka i pestki) cukinii.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miałam taką myśl na widok urody tej komosy, ale zostawiłąm ją na słońcu i pieliłam dalej, a jak sobie o niej przypomniałam, to była już zdechła.
Cukinia jest moim odkryciem,właśnie zajadam ją na chlebku z masełkiem, jak ogórek. Całkiem całkiem smakuje :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Tralaluszy super! Cukinia to moje warzywo nr 1 w sierpniu i wrześniu. Już mam plany na kolejne z niej dania - zupa przecierana, spaghetti z cukinią i papryką, musaka, gulasz egipski... Nie mam niestety takich małych, by sobie chrupać na surowo. Dostaję od znajomych duże sztuki.
Ale zdjęciowo nie jestem przygotowany na kolejne danie z cukinii więc dziś propozycja na zupę z groszku nieco inaczej:

ZUPA GROSZKOWA Z SAŁATĄ I MIĘTĄ

składniki:
30dag groszku
3 dymki
pół główki sałaty
5dag masła
500ml bulionu
4łyżki śmietany
2 gałązki mięty
curry, sól, pieprz

wykonanie:
- cebulę obrać i drobno posiekać
- rozpuścić masło i zeszklić cebulę
- sałatę porwać na mniejsze kawałki i dodać do cebuli
- wlać gorący bulion i dodać groszek
- przyprawić i podgotować 10minut
- zmiksować całość
- śmietanę dodać kleksem na talerzu i posypać posiekaną miętą

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przyszło mi powiadomienie, że ktoś się wpisał, a tu nie widzę nowego wpisu :shock: Może to znak, by dodać nowy przepis? :wink:
No to dodaję, bo właśnie trwa sezon dyniowy i w mojej kuchni króluje to warzywo.

DYNIA Z JABŁKIEM

składniki:
40dag dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, koperek

wykonanie:
- obrać czosnek, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną mieszankę tłuszczów
- dynię obrać i pokroić w kostkę
- wrzucić na podsmażony czosnek
- z jabłka usunąć gniazdo i pokroić w kostkę
- dodać do warzyw i posolić
- dusić krótko, by dynia się nie rozpadła
- posypać koperkiem

rada:
- czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny, bo to on nada potrawie charakteru. Więc jak za mało - koniecznie dodać
- natomiast ostrożnie z solą, bo potrawa nie ma być słona. Tyle tylko, by nie była mdła

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Warzywa są w polskiej kuchni zazwyczaj dodatkiem do - wiadomo czego. U mnie są na pierwszym planie, dlatego potrawy z nich nie mogą być nudne! No właśnie - choćby seler. Wspaniałe warzywo o wielostronnym zastosowaniu a przy tym o wyrazistym, ostrym smaku. Co innego dynia - delikatna, słodkawa, potrzebująca podkręcenia czymś zdecydowanym. No niestety nie zrobiłem zdjęć kolejnym potrawom z dyni, choć prawie codziennie robię coś nowego. Mam natomiast pod ręką przepis na inne podejście do kapuśniaku. Tym razem w wersji rosyjskiej:
SZCZI

składniki:
50dag kiszonej kapusty
4łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu
sól, pieprz, liść laurowy
śmietana
natka

wykonanie:
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle
- dodać pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
- dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i dusić do miękkości
- dodać liść laurowy i koncentrat
- podlewać bulionem, by się nie przypaliło
- wlać resztę bulionu i przyprawić
- na talerzu udekorować kleksem śmietany i zieleniną

Obrazek
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 14 cze 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzisiaj odkryłam ten wątek. Przed chwilą zrobiłam potrawkę węgierską - bardzo pyszna! następna w kolejności : dynia z jabłkami.
Dziękuję za inspiracje ;:7
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”