Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marlowe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

No to pięknie. Część arbuzów mam w tunelu zamkniętym obustronnie, przy czym sam materiał tunelu to siatka taka jakby firankowata (kupiłem na allegro wraz z tunelem w komplecie). Owad się tam raczej nie przedostanie :( A pozostałe arbuzy pod chmurką... nie ma żadnych os ani pszczół u nas na działce. Wątpię też, żeby komary i meszki interesowały się tematem, zatem jestem trochę w kropce :(
neodo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2011, o 12:51

Post »

Osobiście posiadam kilka krzaków 4 bardziej rozwinięte 6 mniej

Tu przedstawiam kawony hodowane pod nakryciem foliowym
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1fa5d.html
a tu jeden z kilku wschodzących owoców
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 3ac02.html
Posadzone były do gleby zmieszanej z ziemią kompostową, okruchami gliny w celu utrzymania wody, oraz nawozem z pokrzyw i ziemią z biedronki rozwinęły się tak w około 2 tygodnie oprócz tego nawoziłem je nawozem krowim

a te z kolei na polu osobno
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a9992.html
jeśli chodzi o gałęzie, to są wbite w celu odstraszenia turkuci (podobno skuteczne)
Posadzone z ziemią kompostową zmieszaną z nawozem z pokrzyw, sadzone były tydzień później jak te pod osłoną foliową. Również nawiezione nawozem krowim

I zastanawiam się czym mogę je dalej nawozić, niedawno ktoś z forum powiedział mi, że hydrokomplexem ale chciał bym oprócz tego poznać jakieś inne nawozy które można kupić w ogrodniczym lub w internecie.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

U mnie są zapylone bez mojej pomocy, ale u nas pszczółki fruwają.
Na roślinie wcześnie zapylonej arbuz tak ciągnie soki z rośliny , że ta bidna przestała rosnąć.Wczesne zapylenie nie jest dobre.
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit

mój pierwszy sezon z arbuzami. Z uwagi na to, że zasuszyłem Rosario został mi podstawowy Kawon i trochę Janosika. Pokaże Wam zdjęcie ku przestrodze tym, którzy rzeczywiście myśleli, że arbuz to papryka.

Nieaktualne zdjęcie- usunięto mod.jokaer.

No i teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych. Wiem, ze arbuzy się ogławia, przycina. Powiedzcie mi, kiedy wykonywać ten zabieg oraz, jak ;:132 bo jak widzicie na zdjęciu, tropik na całego, łodygi/pędy zaczynają się plątać i wiązać ze sobą i muszę działać, bo z każdym dniem jest tylko tego wszystkiego więcej.
Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Przycina się melony nie arbuzy. Arbuzy ewentualnie jak juz porządnie się zawiąże owoc i będzie miał z 10cm średnicy to za tym owocem można zostawić ze 3 liście i uciąć, ale nie jest to konieczne. Następnym razem trzeba posadzić rzadziej - więcej nie zawsze znaczy lepiej.
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

loeb pisze:Przycina się melony nie arbuzy. Arbuzy ewentualnie jak już porządnie się zawiąże owoc i będzie miał z 10cm średnicy to za tym owocem można zostawić ze 3 liście i uciąć, ale nie jest to konieczne. Następnym razem trzeba posadzić rzadziej - więcej nie zawsze znaczy lepiej.
tak zgadzam się, chociaż ja prędzej trzymam się wyzbycia pustego miejsca, potem dopiero ważę co z czym zrobić.
Z tego co czytam, przycina się łodygi na których nie ma owoców i tak jak piszesz, za 3 liściem. Czyli jednak można, nie tylko melony.
Zawiązki żeńskie już mam i arbuzy nabierają kształtów. Zastanawiam się, ile na danej łodydze tych owoców zostawić, aby to miało sens: aby były przyzwoitej wielkości oraz dobre w smaku. Myślałem o 2 - owocach. No ale zobaczymy.
Dziękuje za pomoc.

PS pod folią mam idealne warunki: wilgotno ale i sucho, ciepło. Musze uważać z temperaturą bo obok mam pomidory. Arbuzy dzisiaj przeszły mi przez ścieżkę w tunelu i atakuje właśnie malinowe... ;:65
x-suzana

Post »

To odmiana Złoto Wolicy.
Zastanawiam się dlaczego ma takie zółte przebarwienia na liściach?
Obrazek
Poniżej arbuzy Rosario
Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Suzanka ale już masz arbuzy ;:63 :shock: zazdroszczę ;)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Nie ma czasem za mokro?

Zastanawiam się jeżeli zawiąże się tylko jeden owoc, i utnie się pęd za trzecim liściem to tych liści nie będzie za dużo i roślinka nie będzie się wiła jak wąż. Ale czy to jej nie zaszkodzi?
Tomek
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

dziwne, mi arbuzy zarosły już całą grządkę i nie mają owoców, a u Ciebie, jest mało zielska, ale ładny owoc. Może za dużo obornika im dałem i teraz jest im za dobrze :wink:
x-suzana

Post »

Ja dotychczas nic nie ucinam za owocem , zauważyłam, że pędy bardzo spowalniają wzrost jak rośnie owoc, owoc ciągnie wszystkie składniki. Mam obawy czy rownież owoce nie zatrzymają się we wzroście. Żałuję, że na wiosnę jeszcze bardziej nie sprawiłam obornikiem.
Teraz daję pokrzywówkę i słabą gnojówkę. Jeszcze zastanawiam się czy nie podlać nawozem do ogórków w słabym stężeniu lub Ekolistem doglebowo.
Liście wcale nie są takie duże.

Jeżeli chodzi o mokro to zdjęcie zrobione tuż po deszczu bo zrobił mi się wolny czas.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

U mnie coś nie chcą się zapylać te arbuzy, chyba zrobię jak z dynią i pomogę pszczołom, bo same coś nie dają rady.. :P
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

suzana pisze:To odmiana Złoto Wolicy.
Zastanawiam się dlaczego ma takie zółte przebarwienia na liściach?
Obrazek
Poniżej arbuzy Rosario
Obrazek

Złoto Wolicy tak ma, że liście się przebarwiają, nie ma się czym martwić, taka ich uroda. Mały owoc na początku jest zielony potem przebarwia się na żółty kolor.
wodnik
x-suzana

Post »

O, dziękuję Witia, to problem z głowy :wit
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

A ja dziś po obejrzeniu zdjęć Suzany poszłam zaobaczyć moje arbuzy i na gruntowych mam 2 zawiązane i w tunelu również :tan
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”