Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I kolejne zachwycające ujęcia ogrodu zobaczyłam. Wszystkie zakątki przurocze i tyle nowych zakupów.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Forumek ???
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany! Za dużo nazbierało mi się u Ciebie Ewelino zaległości.
Powiem szczerze - jak zobaczyłam skalniak w fazie tworzenia to stwierdziłam, że nie bardzo mi on pasuje do Twojego ogrodu (hm.. ale ze mnie specjalistka :oops: ).
Ale teraz jestem nim zachwycona!
A w ogóle to jestem zaskoczona, bo prawdę mówiąc też byłam przekonana, że w tworzeniu ogrodu pomagała Ci firma.
Tym głębsze ukłony za tak piękny ogród !!!

Pnąca hortensja jest świetna! Zakupy widzę całkiem udane. ;:333
Zainteresował mnie złocień krzewiasty.

Wszystkiego dobrego Ewelino z okazji minionych urodzin!

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dziękuję , Wisienko :)

A to kolejne prezenty - piękna, biała SUNDAVILLE , o długich pędach i masie pączków kwiatowych (powędrowała do wazy i w niej już chyba zostanie), oraz 3 okazałe JUKKI ( YUCCA GLORIOSA "Variegata") , które podobno kwitną na różowo :shock Mają stać w pełnym słońcu , więc znalazły miejsce na ganku.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Może ktoś ma doświadczenie w uprawie Jukki i udzieli mi kilku cennych rad? Chętnie posłucham :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

myszek pisze:
Ewelina pisze:
Gniazdko jest uwite w krzewie berberysu, niewysoko, jakiś metr nad ziemią.
Ja jako ornitolog-amator ;) obstawiam, że jest to gniazdko makolągwy.
Chyba będę zmuszona do zweryfikowania swoich amatorskich pogladów... Obrazek

Makolągwa przyszła mi na myśl od razu, ponieważ dzień wcześniej zobaczyłam parkę makolągw uganiającą się pomiędzy moimi tujami, przeczytałam o nich to i owo i zasugerowałam się... :)
Wiją gniazda w ogrodach, niewysoko nad ziemią, tego właśnie typu - otwarte, poprzetykane puchem, jaja nakrapiane.

Niemal zaraz po tym jak napisałam posta - wyjechałam i potem przez tydzień się męczyłam, bo Ptasich Ksiąg ze sobą nie wzięłam żeby sprawdzić dokładnie :).
Po powrocie przewertowałam mądrą książkę i mam jeszcze jeden typ - chyba bardziej poprawny - piegża. Warunki, czas i miejsce lęgu podobne - a jaja jakby bardziej wzorem i kolorystyką cętek pasowały (u makolągwy cętki bardziej różowe/karminowe?).
Obrazek Obrazek
Zdjęcia fragmentów rycin pochodzą z ksiązki Andrzeja Kruszewicza 'Ptaki Polski' (nawiasem mówiąc - genialna pozycja. 2 tomy niesamowitej, przystępnie podanej wiedzy i przepięknych fotografii, każdy tom z dołaczonym CD z głosami ptaków).
A jakby ktoś chciał popodziwiać 'na żywo' różnorodność ptasich jajeczek, to np. Muzeum Zamkowe w Kwidzynie ma bardzo dobrze zrobioną przyrodniczą ekspozycję, w tym gabloty z jajami naszych ptaszorów. No ale jest tego tyle, że pewnie tylko fachowcy na pierwszy rzut oka mogą rozpoznać... :)

Ewelinko, czy widać jakiś ruch w 'ptasim interesie' ? ;)

P.S. Przy czym namawiam raczej do obserwacji z daleka, żeby nie niepokoić zbytnio pierzaczków, które w stresie mogą nawet porzucić gniazdo!

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Re

Post »

ten bialy kwiat w doniczce przesliczny:) czy to jest roslina wieloletnia?i czy ma jakies szczegolne wymagania Ewelinko? chyba sobie sprawie:)swoja droga liste ,co chce do ogrodu mam juz na 2strony A4;)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

To niesprawiedliwe - moje juki choć kwitną okazale to nie mają takich pięknych liści :(
Jakoś specjalnie je pielęgnujesz i dajesz im papu ? :P
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Witam
Dawno mnie nie było w Twoim ogrodzie, ale już nadrobiłam zaległości. Zawsze uważałam, że co jak co ale ten ogród jest już idealny i nie ma w nim już nic do zmieniania. I jak się pomyliłam. Skalniak marzenie, nowe rośliny prześliczne. Chyba to już tak musi być, że jak się połknie tego bakcyla to chce się mieć wszystkie rośliny świata. Jeszcze raz podziwiam i pozdrawiam. Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Iwonadziękuję za wizytę i , jak zwykle same miłe słowa :)

Julka pisałam ,że to SUNDAVILLE.Wymagania- sporo nawozu, słońce i niezbyt mokro. Trudno ją przezimować - w zeszłym roku próbowałam z czerwonym - niestety nie udało się, ale wiem,że kilka osób z forum też zimowało i komuś przeżyło, więc warto próbować .Mam jeszcze czerwone , które wygląda tak:

Obrazek Obrazek

A co do listy chciejstw ... każdy z nas taką ma :) Zastanów się tylko , czy będziesz miała miejsce , by tyyyle roślin posadzić? Brak miejsca to także zmora wielu z forumowiczów...:(

Coma Na razie wcale o nie nie dbałam , bo to przecież świeży nabytek ! A wygląd liści - może zależy od odmiany Jukki ?

Myszku - Jesteś NIESAMOWITA !!! Sprawdzę , co z gniazdkiem i dam znać , bo kilka dni tam nie zaglądałam :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Ewelina pisze: pisałam ,że to SUNDAVILLE.Wymagania- sporo nawozu, słońce i niezbyt mokro. Trudno ją przezimować - w zeszłym roku próbowałam z czerwonym - niestety nie udało się, ale wiem,że kilka osób z forum też zimowało i komuś przeżyło, więc warto próbować .
Ewelinko mi przeżyło!! fakt, że wcale się o nią nie troszczyłam i nie wygląda zbyt imponująco w porównaniu do tegorocznych sióstr :? sama zobacz
Obrazek

to zdjęcie sprzed kilku dni - wczoraj miała już rozwiniete pierwsze kwiatki i kilka nowych pączków :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

JOLKA - gratuluję , roślinka jest piękna i zdrowa :) Napisz , proszę , w jakich warunkach ją zimowałaś , bo bardzo chciałabym, aby moje tym razem przeżyły ...
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znowu oglądałam Twój ogród z zapartym tchem i wybałuszonymi gałami ;:111 Ech... CUDNIE i już :D :D

Twój Ludwiś /krasnal/ wygląda w Twoim ogrodzie jak przybysz z kosmosu ;:115 wylądował i został :lol: Może jednak go zostaw i ukryj gdzieś w krzaczorkach, żeby tylko mu wąsy wystawały :D Będzie pilnował całą dobę Twoich roślinek :D :D

Ewelinko, moja SUNDAVILLA przetrwała zimę i ma się całkiem dobrze. Jest tylko jeden feler :roll: jeszcze nie kwitnie :wink: i nie wiem dlaczego ...

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aniu , śliczna .Gratuluję ! Napisz jak ją przechowałaś? A kwitnieniem się nie przejmuj, z pewnością zakwitnie, może tylko nieco później. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Przypomnę , jakie padły dotąd propozycje imienia dla krasnoludka - ufoludka :
Pan Mietek, Ogrodniczek, Ludwiś, Mędrek, Forumek, ...

Czy dodacie jeszcze jakieś?
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Jak zwykle jest co podziwiać !!! Pięknie :roll: :D
Zablokowany