Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O rany! Za dużo nazbierało mi się u Ciebie Ewelino zaległości.
Powiem szczerze - jak zobaczyłam skalniak w fazie tworzenia to stwierdziłam, że nie bardzo mi on pasuje do Twojego ogrodu (hm.. ale ze mnie specjalistka
).
Ale teraz jestem nim zachwycona!
A w ogóle to jestem zaskoczona, bo prawdę mówiąc też byłam przekonana, że w tworzeniu ogrodu pomagała Ci firma.
Tym głębsze ukłony za tak piękny ogród !!!
Pnąca hortensja jest świetna! Zakupy widzę całkiem udane.
Zainteresował mnie złocień krzewiasty.
Wszystkiego dobrego Ewelino z okazji minionych urodzin!

Powiem szczerze - jak zobaczyłam skalniak w fazie tworzenia to stwierdziłam, że nie bardzo mi on pasuje do Twojego ogrodu (hm.. ale ze mnie specjalistka
Ale teraz jestem nim zachwycona!
A w ogóle to jestem zaskoczona, bo prawdę mówiąc też byłam przekonana, że w tworzeniu ogrodu pomagała Ci firma.
Tym głębsze ukłony za tak piękny ogród !!!
Pnąca hortensja jest świetna! Zakupy widzę całkiem udane.
Zainteresował mnie złocień krzewiasty.
Wszystkiego dobrego Ewelino z okazji minionych urodzin!

Pozdrawiam serdecznie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Dziękuję , Wisienko 
A to kolejne prezenty - piękna, biała SUNDAVILLE , o długich pędach i masie pączków kwiatowych (powędrowała do wazy i w niej już chyba zostanie), oraz 3 okazałe JUKKI ( YUCCA GLORIOSA "Variegata") , które podobno kwitną na różowo :shock Mają stać w pełnym słońcu , więc znalazły miejsce na ganku.

Może ktoś ma doświadczenie w uprawie Jukki i udzieli mi kilku cennych rad? Chętnie posłucham
A to kolejne prezenty - piękna, biała SUNDAVILLE , o długich pędach i masie pączków kwiatowych (powędrowała do wazy i w niej już chyba zostanie), oraz 3 okazałe JUKKI ( YUCCA GLORIOSA "Variegata") , które podobno kwitną na różowo :shock Mają stać w pełnym słońcu , więc znalazły miejsce na ganku.

Może ktoś ma doświadczenie w uprawie Jukki i udzieli mi kilku cennych rad? Chętnie posłucham
Chyba będę zmuszona do zweryfikowania swoich amatorskich pogladów...myszek pisze:Ja jako ornitolog-amator ;) obstawiam, że jest to gniazdko makolągwy.Ewelina pisze:
Gniazdko jest uwite w krzewie berberysu, niewysoko, jakiś metr nad ziemią.

Makolągwa przyszła mi na myśl od razu, ponieważ dzień wcześniej zobaczyłam parkę makolągw uganiającą się pomiędzy moimi tujami, przeczytałam o nich to i owo i zasugerowałam się...
Wiją gniazda w ogrodach, niewysoko nad ziemią, tego właśnie typu - otwarte, poprzetykane puchem, jaja nakrapiane.
Niemal zaraz po tym jak napisałam posta - wyjechałam i potem przez tydzień się męczyłam, bo Ptasich Ksiąg ze sobą nie wzięłam żeby sprawdzić dokładnie
Po powrocie przewertowałam mądrą książkę i mam jeszcze jeden typ - chyba bardziej poprawny - piegża. Warunki, czas i miejsce lęgu podobne - a jaja jakby bardziej wzorem i kolorystyką cętek pasowały (u makolągwy cętki bardziej różowe/karminowe?).

Zdjęcia fragmentów rycin pochodzą z ksiązki Andrzeja Kruszewicza 'Ptaki Polski' (nawiasem mówiąc - genialna pozycja. 2 tomy niesamowitej, przystępnie podanej wiedzy i przepięknych fotografii, każdy tom z dołaczonym CD z głosami ptaków).
A jakby ktoś chciał popodziwiać 'na żywo' różnorodność ptasich jajeczek, to np. Muzeum Zamkowe w Kwidzynie ma bardzo dobrze zrobioną przyrodniczą ekspozycję, w tym gabloty z jajami naszych ptaszorów. No ale jest tego tyle, że pewnie tylko fachowcy na pierwszy rzut oka mogą rozpoznać...
Ewelinko, czy widać jakiś ruch w 'ptasim interesie' ? ;)
P.S. Przy czym namawiam raczej do obserwacji z daleka, żeby nie niepokoić zbytnio pierzaczków, które w stresie mogą nawet porzucić gniazdo!
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Re
ten bialy kwiat w doniczce przesliczny:) czy to jest roslina wieloletnia?i czy ma jakies szczegolne wymagania Ewelinko? chyba sobie sprawie:)swoja droga liste ,co chce do ogrodu mam juz na 2strony A4;)
- Iwcia&Patyrek
- 500p

- Od: 5 sie 2007, o 20:39
Witam
Dawno mnie nie było w Twoim ogrodzie, ale już nadrobiłam zaległości. Zawsze uważałam, że co jak co ale ten ogród jest już idealny i nie ma w nim już nic do zmieniania. I jak się pomyliłam. Skalniak marzenie, nowe rośliny prześliczne. Chyba to już tak musi być, że jak się połknie tego bakcyla to chce się mieć wszystkie rośliny świata. Jeszcze raz podziwiam i pozdrawiam. Iwona
Dawno mnie nie było w Twoim ogrodzie, ale już nadrobiłam zaległości. Zawsze uważałam, że co jak co ale ten ogród jest już idealny i nie ma w nim już nic do zmieniania. I jak się pomyliłam. Skalniak marzenie, nowe rośliny prześliczne. Chyba to już tak musi być, że jak się połknie tego bakcyla to chce się mieć wszystkie rośliny świata. Jeszcze raz podziwiam i pozdrawiam. Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Iwonadziękuję za wizytę i , jak zwykle same miłe słowa 
Julka pisałam ,że to SUNDAVILLE.Wymagania- sporo nawozu, słońce i niezbyt mokro. Trudno ją przezimować - w zeszłym roku próbowałam z czerwonym - niestety nie udało się, ale wiem,że kilka osób z forum też zimowało i komuś przeżyło, więc warto próbować .Mam jeszcze czerwone , które wygląda tak:

A co do listy chciejstw ... każdy z nas taką ma
Zastanów się tylko , czy będziesz miała miejsce , by tyyyle roślin posadzić? Brak miejsca to także zmora wielu z forumowiczów...
Coma Na razie wcale o nie nie dbałam , bo to przecież świeży nabytek ! A wygląd liści - może zależy od odmiany Jukki ?
Myszku - Jesteś NIESAMOWITA !!! Sprawdzę , co z gniazdkiem i dam znać , bo kilka dni tam nie zaglądałam
Julka pisałam ,że to SUNDAVILLE.Wymagania- sporo nawozu, słońce i niezbyt mokro. Trudno ją przezimować - w zeszłym roku próbowałam z czerwonym - niestety nie udało się, ale wiem,że kilka osób z forum też zimowało i komuś przeżyło, więc warto próbować .Mam jeszcze czerwone , które wygląda tak:

A co do listy chciejstw ... każdy z nas taką ma
Coma Na razie wcale o nie nie dbałam , bo to przecież świeży nabytek ! A wygląd liści - może zależy od odmiany Jukki ?
Myszku - Jesteś NIESAMOWITA !!! Sprawdzę , co z gniazdkiem i dam znać , bo kilka dni tam nie zaglądałam
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko mi przeżyło!! fakt, że wcale się o nią nie troszczyłam i nie wygląda zbyt imponująco w porównaniu do tegorocznych sióstrEwelina pisze: pisałam ,że to SUNDAVILLE.Wymagania- sporo nawozu, słońce i niezbyt mokro. Trudno ją przezimować - w zeszłym roku próbowałam z czerwonym - niestety nie udało się, ale wiem,że kilka osób z forum też zimowało i komuś przeżyło, więc warto próbować .

to zdjęcie sprzed kilku dni - wczoraj miała już rozwiniete pierwsze kwiatki i kilka nowych pączków
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znowu oglądałam Twój ogród z zapartym tchem i wybałuszonymi gałami
Ech... CUDNIE i już

Twój Ludwiś /krasnal/ wygląda w Twoim ogrodzie jak przybysz z kosmosu
wylądował i został
Może jednak go zostaw i ukryj gdzieś w krzaczorkach, żeby tylko mu wąsy wystawały
Będzie pilnował całą dobę Twoich roślinek

Ewelinko, moja SUNDAVILLA przetrwała zimę i ma się całkiem dobrze. Jest tylko jeden feler
jeszcze nie kwitnie
i nie wiem dlaczego ...

Twój Ludwiś /krasnal/ wygląda w Twoim ogrodzie jak przybysz z kosmosu
Ewelinko, moja SUNDAVILLA przetrwała zimę i ma się całkiem dobrze. Jest tylko jeden feler

- stokrotka12311
- 500p

- Od: 18 gru 2006, o 00:43