Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Beatko potrenuję na pewno z tymi igłami... ;:306
Moje pierisy mróz trochę potraktował, więc kwiatków nie będzie i liście trochę zbrązowiałe, ale liczę że ogarną się i nie będzie śladu.
Planujesz bakopę? Właśnie przypomniałaś mi, że muszę ją na swoją listę wpisać, bo lubię ją i to że wybacza mi wiele ;:306
Ja zastanawiam się jeszcze na ganeczek nad smagliczką białą, tylko kupiłabym już rozsadę zwisającą.... zależy mi na jej zapachu. Lubię tam siadać wieczorami i delektować się jakimś winkiem, podziwiać zachód słońca i potrzeba mi czegoś pachnącego, smagliczka na pewno pachnie, te nemezjopodobne też i co by jeszcze (heliotrop mam rozsadkę, ale nim on zakwitnie... ;:224 :;230 ).
Siałaś / miałaś Beatko kiedyś rezedę?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
jagusia111

Post »

Bea super ujęcie z tymi ptaszkami.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewusiu, no śliczne są te ptaszki. z dachu na drzewo, z drzewa na dach, w te i we w te. Cały czas razem... Dość długo je obserwowałam. ;:172 Dzięki, za podpowiedź co to za ptaki ;:196

Basiu - o rezedzie słyszę pierwszy raz, wow - ciekawie się prezentuje.
U mnie też na rynku bywają byliny ale dzisiaj jakoś nikomu się nie chciało z nimi stać. Zrobi się cieplej to pewnie się pojawią, i jak potem tu przejść koło np takich wypasionych ostróżek?
Bakopę w tym roku będę jedynie podziwiać, no chyba, że wypróbuję tą fioletową ;:306 , ależ jest piękna....
Nemezja też była prześliczna, ale mam nasiona to posieję...
A jak się Twojemu pierisowi tylko troszkę zmarznięcia dostało to pewnie, że mu to szybko przejdzie. Ale jak mi taka gałązeczka zaczynała usychać to ją przycinałam i też było ok. W tym roku jakoś nic nie trzeba było z nim robić po zimie. Zobaczymy czy tak samo będzie po takiej wiośnie ;:306

Agnieszko, no bardzo mnie ujęła ta ich nierozłączność.
A ja nie mam przepisu na takie bezchwastowe rabatki jak Twoje... :oops:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rezeda podobno cudownie pachnie, zastanawiam się gdzie bym mogła ją jeszcze upchnąć :roll:
Bardzo mi zależy na pachnących kwiatach, pewnie i maciejkę gdzieś upchnę, tylko u niej zauważam lata bezwonne, musi być odpowiednio ciepło...
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam maciejkę i pewnie ją wysieję ale bez entuzjazmu, Ona już tak nie pachnie jak kiedyś.... Więc nawet o niej nie wspominałam...
Poczytam więcej o tej rezedzie ;:306
U mnie w ogrodzie to chyba najmocniej laurowiśnia pachnie i budleja.... ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, otototo... ta maciejka nie pachnie tak jak dawniej... ;:219
Laurowiśnia to kiedy kwitnie, powiedz mi jakie ona wymagania ma...? Słyszałam, że musi mieć zaciszne miejsce, a jaką ziemię?. Widziałam w casto takie całkiem ładne krzaki, po 20 zł, ręce mi drżały, ale nie wzięłam, byłam dzielna...
Obawiałam się, że kupię i wyjdzie "jak zwykle".
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tę laurowiśnię kupuj w ciemno, ale tak jak piszesz, z dala od wiatru, bo liście brązowieją i nie fajnie to wygląda.
Kwitnie fantastycznie, a zapach oszałamia miodem...
Tę moją posadzili poprzednicy tuż przy plocie i dostaje straszne wiatry (cokolwiek miałoby to oznaczać ;:306 ;:306 ;:306 )
Chyba ją okryję na kolejną zimę, bo nie mam jak przed nią czegoś dosadzić, bo przed płotem jest rów... Ale wiesz, jej to nie szkodzi bo liście odrosną nowe a pąki utrzymuje bez kłopotów. Jest zimozielona, ale jak zmarznie to liście musi zmienić.
Kupuj, kupuj, ja może też sobie taką sprawię i posadzę w lepszym dla niej miejscu.
Laurowiśnia kwitnie prawie stale, bo albo kwitnie albo zawiazuje pąki, i tak na okrągło. Ale głównie kwitnie tak od kwietnia do czerwca...
Bardzo polecam, nie ma się co zastanawiać za te 2 dyszki....
jagusia111

Post »

Bea czy Ty mówisz o moich rabatkach??? Moje rabatki nie są bezchwastowe, to tylko kwestia odpowiedniego ujęcia na zdjęciu ;:306 . Tak, żeby chwasty robiły za kwiecie. Nudno by było bez chwastów.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuję za info ;:196 Kurcze, jakbym wiedziała to od razu bym kupiła, tylko że u mnie problem też z osłoniętym miejscem, wszystko wietrzne... (czekam aż sąsiad posadzi tuje ;:306 )
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jakie fajne ujęcie z tymi ptaszkami zrobiłaś ;:215
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Widzę że u Ciebie też mnóstwo ptaszków :)
Jak grzebię u siebie w ziemi to już nawet z gałęzi nie uciekają :D
Tylko pies przegania... paskuda wstrętna.
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea a to modelki z mazurków, one tak specjalnie dla Ciebie na komendę ;:306
Jak chodzi o przycinanie krzewu to wyznaję zasadę po kwitnieniu, ale jak pobieram gałązki do rozmnożenia to zawsze w zimie póki soki nie ruszają :D
Jeszcze coś! piszecie o rezedzie, dawno dawno kupiłam nasiona ciekawa wonności i posiałam bezpośrednio w gruntu...pięknie skiełkowała wyrosła i pachniała na słońcu! Zachęcona kupiłam nasiona na drugi rok ale pewnie były stare i nic nie wzeszło. Zapomniałam o rezedzie :D Kwiatki niepozorne bo zielonkawe, ale pachnie ;:215
No to zdróweczka koleżanko ;:168 skoro jeszcze nie czujesz się całkiem wyleczona! Ciepłego i słonecznego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, tak, do Twoich odchwaszczonych rabat tak wzdycham ;:215
W takim razie mamy jakieś zupełnie inne chwasty ;:306 , bo te moje to pod jakim by kątem aparatu się nie ustawiło to zawsze się pchają w kadr... Celebrytki jedne ;:306 ;:306 ;:306

Basiu, kupuj jak są teraz takie ładne te laurowiśnie, najwyżej osłonisz je czymś na zimę, jakby znowu miała być taga sroga i iwetrzna. Ona potrzebuje trochę miejsca, przynajmniej ta moja ma prawie trzy metry do góry i trzy metry w szerz przy pełnym ulistnieniu...
Czytałaś co Marysia napisała o rezedzie? Pachnie, pachnie i jest super ;:215

Iwonko0042 - te ptaszki same się wprosiły do zdjęcia. ;:167 Ale przyznam się, że fotki strzelałam na oślep, bo z daleka nie było widać w aparacie gdzie są te ptaki. bo prawie na samej górze. Tylko tak mniej więcej celowałam gdzie mogą być, na której gałązce, liczyłam od góry ;:306 - i się udało :tan

Angeliko, też już jakiś czas temu zauważyłam, że ptaki jakoś te osoby grzebiące w ziemi (czytaj: mnie) traktują jak swojaka. Metr od nich mogę śmiało przebywać, ku mojej wielkiej uciesze... Czyli mamy tak samo ;:215 ;:306

Marysiu, no te mazurki chyba wiedziały, że je wtedy podziwiałam.... ;:172
Po kwitnieniu bez koralowy ściąć, ok. ;:168
Na pewno Basia bardzo się ucieszy na te słowa, które napisałaś o rezedzie ;:303
A z samopoczuciem to mam tak, że ....... spróbuję wziąć sobie jutro jeszcze kilka dni wolnego, niech całkiem mi to choróbsko przejdzie....
Dobrego dnia życzę ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Beatko witam się miło :wit
Ale udane zdjęcia mazurków :D nie dalej, jak w niedzielę wykłócałam się z mężem o wróbla i mazurka, bo do nas taki przylatuje, oczywiście mazurek, nie wróbel. Upodobał sobie moją pergolę-łuk i często tam przesiaduje. A te na zdjęciach jakiś paszport chcą wyrobić czy coś, że tak zdjęcia z obu profilów sobie u Ciebie robią? :lol:

U mnie też są na pierwszym miejscu pachnące kwiaty, maciejka obowiązkowo, już wysiana, tak samo smagliczki. Wczoraj byłam w centrum budowlanym i widziałam heliotrop na pniu (serio! :shock: ) i wreszcie wiem, jak pachnie, bo wysiałam go w ciemno. Pachnie ładnie, ale jakoś.. chyba miałam za duże oczekiwania. A może to z zimna nie mógł rozwinąć w pełni swojego zapachu?

Zdrówka ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, może uda mi się przed weekendem podjechać i kupię laurowiśnię, o ile jeszcze ładne będą krzaki.
Właśnie kwiatki rezedy nie wyglądają zbyt powalająco (przynajmniej na zdjęciu), ale ten zapach... zresztą sama nazwa "wonna rezeda", coś mówi! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”