Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

AleksandraBdg pisze:Karolciu, do Adenium polecam małe doniczki. Nie ma wtedy problemu ze zbyt wilgotną przez dłuższy czas ziemią.
Moje A.Arabicum oraz 2x A.Thai rosną w mieszance ziemia+ żwirek akwarystyczny+ piasek akwarystyczny i chyba im to odpowiada.
Starsze A.Obesum także w tej samej mieszance.
Gdy moje były małe dość długo miały utrzymywane wilgotne podłoże i żadna siewka na tym nie ucierpiała.

Obrazek
Łał ,jakie śliczne i kształtne to Twoje adenium ;:oj Ile liczy sobie latek?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
AleksandraBdg

Post »

Najstarsze A.Obesum ma 3 lata, mniejsze troszkę ponad rok, a to trio
(A.Arabicum oraz 2x Adenium Thai) sa z 8 miesięczne.
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28

Post »

Możesz mi powiedzieć co robisz ze swoimi że wyglądają tak dobrze? Moja ma ok 3 lata, pewnie trochę ponad a wygląda jak Twoje trio.
karolcia604
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Dziwię się teraz, że jeszcze moich Adenium nie ukatrupiłam :)
AleksandraBdg

Post »

viedzma 2 starsze są od Mieczysława (Akwelana), mam je od bodajże lata zeszłego roku. Po przyjeździe do mnie wyglądały tak:
Obrazek
To w brązowej doniczce to to ponad roczne. Szaleńczo powiększa swoje rozmiary, aż sama się dziwię..
To najstarsze tą zimę spędziło w piwnicy w temperaturze ok 10-15 stopni, wyłysiało całkowicie:
Obrazek
Ale po wyniesieniu końcem zimy pięknie się zazieleniło i wypuściło wiele nowych gałązek.
Wszystkie moje rośliny stoją na południowym parapecie, latem staram się trzymać je na zewnątrz,aby mogły bezpośrednio korzystać ze słońca. Podlewam dopiero jak zmiękną, starsze potrafi przez 3 tygodnie być jędrne bez wody.
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

Dostałem nasionka z nasionaswiata.pl. Zamówiłem sobie 4 odmiany (barbie, lemon pink, queen yellow, yellow dream). Jutro lecę po ziemie kaktusową i robię mieszankę ^^
Stanie się coś złego jak nasionka będą się za długo moczyć? tzn wsadzę je teraz do wody i posiedzą tam ja wiem...16-18h... Jak jest z wyprażaniem mieszanki ziemi? bo nie mogę ustalić czy to ma sens czy nie w końcu...
AleksandraBdg

Post »

Ja swoje moczyłam aż nie opadły na dno. Czasem trwało to dłużej niż 18h więc nic się nie powinno stać.
Co do ziemi, ja nigdy nie prażyłam i nic się nie stało.
Inni zalecają, jeśli masz chęci i czas polecam dla spokoju wyprażyć ziemię :wit
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dark_Reaver pisze:Stanie się coś złego jak nasionka będą się za długo moczyć? tzn wsadzę je teraz do wody i posiedzą tam ja wiem...16-18h...
Dłużej niż 8 godz. to raczej moczy się stare nasionka. Lepiej jest 8 godz., ew. dłużej jeśli jeszcze pływają po powierzchni. Natomiast jak moczą się zbyt długo to nawet po delikatnym ściśnięciu wypływa z nich biały płyn...
Dark_Reaver pisze:Jak jest z wyprażaniem mieszanki ziemi? bo nie mogę ustalić czy to ma sens czy nie w końcu...
Sens ma o tyle, że pozbędziesz się ewentualnych nieproszonych gości z tym, że po prażeniu powinno się dać mieszance odetchnąć przez 2 tygodnie.... ew. "wpuścić" im trochę mikroorganizmów... np. EM (Efektywne mikroorganizmy)
Dark_Reaver
50p
50p

Post »

jang pisze:Dłużej niż 8 godz. to raczej moczy się stare nasionka. Lepiej jest 8 godz., ew. dłużej jeśli jeszcze pływają po powierzchni. Natomiast jak moczą się zbyt długo to nawet po delikatnym ściśnięciu wypływa z nich biały płyn...
Czyli lepiej nie...
jang pisze:Sens ma o tyle, że pozbędziesz się ewentualnych nieproszonych gości z tym, że po prażeniu powinno się dać mieszance odetchnąć przez 2 tygodnie.... ew. "wpuścić" im trochę mikroorganizmów... np. EM (Efektywne mikroorganizmy)
2 tygodni nie chce mi się czekać :D te EM można kupić normalnie w ogrodniczym ? Czytałem też, ze niektórzy dają torf. Mam worek (ma już z rok może lepiej) nie otwierany. Może dodać trochę? Chyba jest odkwaszony. Była by ziemia kaktusowa, perlit, włókno kokosowe, keramik i ewentualnie torf. Wszystko w bliżej nie określonych proporcjach "na oko".
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

A co powiecie o sparzaniu ziemi wrzątkiem - juz w doniczce? Kilkukrotne podlanie pustej doniczki wrzącą wodą?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

wielkakulka pisze:A co powiecie o sparzaniu ziemi wrzątkiem - już w doniczce? Kilkukrotne podlanie pustej doniczki wrzącą wodą?
nie ma sensu ;:oj - przez otwory w dnie doniczki "wypłynie" podłoże, plastykowa doniczka "ugotuje" się - będzie niezdatna do użytku :( !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Doniczka przeżyła, ziemi nieco ubyło, ale odrobinka parzyłam pod papryczki ozdobne :))) Nie wiem czy skuteczne jeśli chodzi o Adenium? Moje czas wysiać.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dark_Reaver pisze:2 tygodni nie chce mi się czekać :D te EM można kupić normalnie w ogrodniczym ? Czytałem też, ze niektórzy dają torf. Mam worek (ma już z rok może lepiej) nie otwierany. Może dodać trochę? Chyba jest odkwaszony. Była by ziemia kaktusowa, perlit, włókno kokosowe, keramik i ewentualnie torf. Wszystko w bliżej nie określonych proporcjach "na oko".
Ja jeszcze nie widziałem w żadnym ogrodniczym EM. Wrzuć w google np. "EM Ogród".
Ziemia do kaktusów to nic innego tylko torf wysoki i niski, piasek i keramzyt... więc torf do torfu...

Mieszanki do wysiewu:
1. Torf ale kokosowy (włókno raczej za grube) + drobny żwirek po 50%
2. Torf (który masz po pobycie w piekarniku) + żwirek (lub perlit) po 50%
3. Ziemia do kaktusów + drobny żwirek (lub perlit) po 50%
4. 33% ziemia do kaktusów + 33% drobny żwirek + 33% torf kokosowy ....
Torf który masz lub ziemia do kaktusów po pobycie w piekarniku albo po 2 tyg. do użytku albo z EM.
Torf kokosowy bardzo dobrze wypłukany i wyparzony (aby pozbyć się soli).

wielkakulka pisze:Doniczka przeżyła, ziemi nieco ubyło, ale odrobinka parzyłam pod papryczki ozdobne :))) Nie wiem czy skuteczne jeśli chodzi o Adenium? Moje czas wysiać.
Wiesz, ludkowie wszystko pakują do takiej kupnej ziemi bez parzenia, gotowania... i roślinki im ładnie rosną no ale zawsze może jednak się coś przyplątać... jakiś nieproszony gość (w doniczce). A nawet jeśli nie robal to czasami jakaś inna mało ozdobna roślinka... Więc czy prażyć w piekarniku lub tylko sparzyć to cóż musisz sama zdecydować :D
karolcia604
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:05

Post »

Jeśli chodzi o moczenie nasion to uważam, że spokojnie mogą sobie pływać kilkanaście godzin. Ja swoje nasionka moczę przez 16-18 godzin i jak do tej pory wszystkie mi wschodziły w ciągu kilku dni :)
Dark_Reaver
50p
50p

Post »

Skorzystam z opcji numer 2 :) Dzięki Jang.
Jak to wypalać? 150*C na 10 min (gdzie tu takie coś przeczytałem)

Edit:
Jednak mam torf kwaśny... pH 4,5 nada się to?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”