Łał ,jakie śliczne i kształtne to Twoje adeniumAleksandraBdg pisze:Karolciu, do Adenium polecam małe doniczki. Nie ma wtedy problemu ze zbyt wilgotną przez dłuższy czas ziemią.
Moje A.Arabicum oraz 2x A.Thai rosną w mieszance ziemia+ żwirek akwarystyczny+ piasek akwarystyczny i chyba im to odpowiada.
Starsze A.Obesum także w tej samej mieszance.
Gdy moje były małe dość długo miały utrzymywane wilgotne podłoże i żadna siewka na tym nie ucierpiała.
Adenium (róża pustyni) cz.5
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
-
AleksandraBdg
Najstarsze A.Obesum ma 3 lata, mniejsze troszkę ponad rok, a to trio
(A.Arabicum oraz 2x Adenium Thai) sa z 8 miesięczne.
(A.Arabicum oraz 2x Adenium Thai) sa z 8 miesięczne.
Możesz mi powiedzieć co robisz ze swoimi że wyglądają tak dobrze? Moja ma ok 3 lata, pewnie trochę ponad a wygląda jak Twoje trio.
-
karolcia604
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 5 mar 2013, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Dziwię się teraz, że jeszcze moich Adenium nie ukatrupiłam 
-
AleksandraBdg
viedzma 2 starsze są od Mieczysława (Akwelana), mam je od bodajże lata zeszłego roku. Po przyjeździe do mnie wyglądały tak:

To w brązowej doniczce to to ponad roczne. Szaleńczo powiększa swoje rozmiary, aż sama się dziwię..
To najstarsze tą zimę spędziło w piwnicy w temperaturze ok 10-15 stopni, wyłysiało całkowicie:

Ale po wyniesieniu końcem zimy pięknie się zazieleniło i wypuściło wiele nowych gałązek.
Wszystkie moje rośliny stoją na południowym parapecie, latem staram się trzymać je na zewnątrz,aby mogły bezpośrednio korzystać ze słońca. Podlewam dopiero jak zmiękną, starsze potrafi przez 3 tygodnie być jędrne bez wody.

To w brązowej doniczce to to ponad roczne. Szaleńczo powiększa swoje rozmiary, aż sama się dziwię..
To najstarsze tą zimę spędziło w piwnicy w temperaturze ok 10-15 stopni, wyłysiało całkowicie:

Ale po wyniesieniu końcem zimy pięknie się zazieleniło i wypuściło wiele nowych gałązek.
Wszystkie moje rośliny stoją na południowym parapecie, latem staram się trzymać je na zewnątrz,aby mogły bezpośrednio korzystać ze słońca. Podlewam dopiero jak zmiękną, starsze potrafi przez 3 tygodnie być jędrne bez wody.
-
Dark_Reaver
- 50p

- Od: 31 paź 2011, o 17:56
Dostałem nasionka z nasionaswiata.pl. Zamówiłem sobie 4 odmiany (barbie, lemon pink, queen yellow, yellow dream). Jutro lecę po ziemie kaktusową i robię mieszankę ^^
Stanie się coś złego jak nasionka będą się za długo moczyć? tzn wsadzę je teraz do wody i posiedzą tam ja wiem...16-18h... Jak jest z wyprażaniem mieszanki ziemi? bo nie mogę ustalić czy to ma sens czy nie w końcu...
Stanie się coś złego jak nasionka będą się za długo moczyć? tzn wsadzę je teraz do wody i posiedzą tam ja wiem...16-18h... Jak jest z wyprażaniem mieszanki ziemi? bo nie mogę ustalić czy to ma sens czy nie w końcu...
-
AleksandraBdg
Ja swoje moczyłam aż nie opadły na dno. Czasem trwało to dłużej niż 18h więc nic się nie powinno stać.
Co do ziemi, ja nigdy nie prażyłam i nic się nie stało.
Inni zalecają, jeśli masz chęci i czas polecam dla spokoju wyprażyć ziemię
Co do ziemi, ja nigdy nie prażyłam i nic się nie stało.
Inni zalecają, jeśli masz chęci i czas polecam dla spokoju wyprażyć ziemię
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dłużej niż 8 godz. to raczej moczy się stare nasionka. Lepiej jest 8 godz., ew. dłużej jeśli jeszcze pływają po powierzchni. Natomiast jak moczą się zbyt długo to nawet po delikatnym ściśnięciu wypływa z nich biały płyn...Dark_Reaver pisze:Stanie się coś złego jak nasionka będą się za długo moczyć? tzn wsadzę je teraz do wody i posiedzą tam ja wiem...16-18h...
Sens ma o tyle, że pozbędziesz się ewentualnych nieproszonych gości z tym, że po prażeniu powinno się dać mieszance odetchnąć przez 2 tygodnie.... ew. "wpuścić" im trochę mikroorganizmów... np. EM (Efektywne mikroorganizmy)Dark_Reaver pisze:Jak jest z wyprażaniem mieszanki ziemi? bo nie mogę ustalić czy to ma sens czy nie w końcu...
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
-
Dark_Reaver
- 50p

Czyli lepiej nie...jang pisze:Dłużej niż 8 godz. to raczej moczy się stare nasionka. Lepiej jest 8 godz., ew. dłużej jeśli jeszcze pływają po powierzchni. Natomiast jak moczą się zbyt długo to nawet po delikatnym ściśnięciu wypływa z nich biały płyn...
2 tygodni nie chce mi się czekaćjang pisze:Sens ma o tyle, że pozbędziesz się ewentualnych nieproszonych gości z tym, że po prażeniu powinno się dać mieszance odetchnąć przez 2 tygodnie.... ew. "wpuścić" im trochę mikroorganizmów... np. EM (Efektywne mikroorganizmy)
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co powiecie o sparzaniu ziemi wrzątkiem - juz w doniczce? Kilkukrotne podlanie pustej doniczki wrzącą wodą?
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
nie ma sensuwielkakulka pisze:A co powiecie o sparzaniu ziemi wrzątkiem - już w doniczce? Kilkukrotne podlanie pustej doniczki wrzącą wodą?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Doniczka przeżyła, ziemi nieco ubyło, ale odrobinka parzyłam pod papryczki ozdobne
)) Nie wiem czy skuteczne jeśli chodzi o Adenium? Moje czas wysiać.
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja jeszcze nie widziałem w żadnym ogrodniczym EM. Wrzuć w google np. "EM Ogród".Dark_Reaver pisze:2 tygodni nie chce mi się czekaćte EM można kupić normalnie w ogrodniczym ? Czytałem też, ze niektórzy dają torf. Mam worek (ma już z rok może lepiej) nie otwierany. Może dodać trochę? Chyba jest odkwaszony. Była by ziemia kaktusowa, perlit, włókno kokosowe, keramik i ewentualnie torf. Wszystko w bliżej nie określonych proporcjach "na oko".
Ziemia do kaktusów to nic innego tylko torf wysoki i niski, piasek i keramzyt... więc torf do torfu...
Mieszanki do wysiewu:
1. Torf ale kokosowy (włókno raczej za grube) + drobny żwirek po 50%
2. Torf (który masz po pobycie w piekarniku) + żwirek (lub perlit) po 50%
3. Ziemia do kaktusów + drobny żwirek (lub perlit) po 50%
4. 33% ziemia do kaktusów + 33% drobny żwirek + 33% torf kokosowy ....
Torf który masz lub ziemia do kaktusów po pobycie w piekarniku albo po 2 tyg. do użytku albo z EM.
Torf kokosowy bardzo dobrze wypłukany i wyparzony (aby pozbyć się soli).
Wiesz, ludkowie wszystko pakują do takiej kupnej ziemi bez parzenia, gotowania... i roślinki im ładnie rosną no ale zawsze może jednak się coś przyplątać... jakiś nieproszony gość (w doniczce). A nawet jeśli nie robal to czasami jakaś inna mało ozdobna roślinka... Więc czy prażyć w piekarniku lub tylko sparzyć to cóż musisz sama zdecydowaćwielkakulka pisze:Doniczka przeżyła, ziemi nieco ubyło, ale odrobinka parzyłam pod papryczki ozdobne)) Nie wiem czy skuteczne jeśli chodzi o Adenium? Moje czas wysiać.
Pozdrawiam, Jan
-
karolcia604
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 5 mar 2013, o 20:05
Jeśli chodzi o moczenie nasion to uważam, że spokojnie mogą sobie pływać kilkanaście godzin. Ja swoje nasionka moczę przez 16-18 godzin i jak do tej pory wszystkie mi wschodziły w ciągu kilku dni 
-
Dark_Reaver
- 50p

Skorzystam z opcji numer 2
Dzięki Jang.
Jak to wypalać? 150*C na 10 min (gdzie tu takie coś przeczytałem)
Edit:
Jednak mam torf kwaśny... pH 4,5 nada się to?
Jak to wypalać? 150*C na 10 min (gdzie tu takie coś przeczytałem)
Edit:
Jednak mam torf kwaśny... pH 4,5 nada się to?