Kolekcje Floriana cz.3
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Cześć Florianie podziwiam Twoje piękne irysy i florystykę,nie ma takiego irysa który nie ujął by mnie swą dostojnością i urodą,wszystkie chciało by się mieć.Drzączkę kiedyś miałam ale nie bardzo umiałam się nią zająć ,pokładała mi się a bardzo ją lubię miałam jeszcze Dmuszek jajowaty i łzy Hioba ta ostatnia nie prezentuje się może w kłosia ale te koraliki ma niesamowite nazbierałam ich trochę z jednego krzaczka ale w końcu i tak nic z nich nie zrobiłam brak dyscypliny.
Kanar bardzo ciekawy kłos i wygląda na prostą sztywną trawę.Fajnie jest gościć u Ciebie miłego dnia jutrzejszego. 
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Błękit szwedzki - pierwszy raz chyba słyszę ,ciekawe ,zapamiętam
10 lat czekania na pierwszy kwiat
Wow
Przytulię zbierałam jako dziecko i nadal mi się podoba, u nas na działce jest biała.
I jeszcze taki goździcznik /nie wiem czy się tak nazywa/ ,mini delikatna gipsówka.
U mnie pięknie kwitnie pełna maruna /poprzesadzałam/ i na nią spojrzę to przypomina mi się o nie pozbieranych dla Ciebie nasionach.
Irys luisiański od Ciebie wypuścił 4 pędy / przy takiej suszy/
Błękit szwedzki - pierwszy raz chyba słyszę ,ciekawe ,zapamiętam
10 lat czekania na pierwszy kwiat
Przytulię zbierałam jako dziecko i nadal mi się podoba, u nas na działce jest biała.
I jeszcze taki goździcznik /nie wiem czy się tak nazywa/ ,mini delikatna gipsówka.
U mnie pięknie kwitnie pełna maruna /poprzesadzałam/ i na nią spojrzę to przypomina mi się o nie pozbieranych dla Ciebie nasionach.
Irys luisiański od Ciebie wypuścił 4 pędy / przy takiej suszy/
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć! Niesamowite, że dalia Ci zakwitła? Jak statystyki? Wszystko posadzone wyszło?
Ja przy sadzeniu oczywiście myślałam o wystawie, ale postanowiłam w tym roku wyluzować. To chyba już rutyna.
Oczywiście serdecznie zapraszamy, jakby co pomożemy w organizacji i zakwaterowaniu.
Irysy cudowne, podziwiam jak co roku. To dobry kwiat na nasze czasy. Teraz może pada (nie wiem jak u Ciebie), ale lato może być suche.
Ja przy sadzeniu oczywiście myślałam o wystawie, ale postanowiłam w tym roku wyluzować. To chyba już rutyna.
Oczywiście serdecznie zapraszamy, jakby co pomożemy w organizacji i zakwaterowaniu.
Irysy cudowne, podziwiam jak co roku. To dobry kwiat na nasze czasy. Teraz może pada (nie wiem jak u Ciebie), ale lato może być suche.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ty po dziesięciu latach jeszcze w ogóle pamiętałeś, że masz jakiegoś kosaćca, który nigdy nie zakwitł? O łał… Ja czasami i w dwa lata zapominam, że coś sadziłem i mam takie jedno wielkie „o cholera, a skąd to się tu wzięło” jak na trzeci rok zakwitnie. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Orientalny kosaciec cudny, nawet nie wiedziałam, że taki istnieje.
Piękny bukiet drżączki. U mnie traktowana po macoszemu, szybko podsycha.
Cudna zapełniona kolorowymi kwiatami skrzynka.
Florianie dobrego tygodnia.
Piękny bukiet drżączki. U mnie traktowana po macoszemu, szybko podsycha.
Cudna zapełniona kolorowymi kwiatami skrzynka.
Florianie dobrego tygodnia.
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Agnieszko, nazewnictwo farb jest bardzo fantazyjne i chyba w niewielkim stopniu normatywne ale taką nazwę - błękit szwedzki zapamiętałem.
Kosaciec luizjański pomimo że błotny świetnie sobie radzi nawet gdy ma sucho. Podobnie zresztą syberyjskie; u mnie rosną w bardzo suchym miejscu i kwitną bez problemu.
Dużo przytulii rośnie na dzikich łąkach wokół Farmy ale jest to ta kremowa, niemal biała. Ta żółta mnie zaintrygowała i w dodatku ma sztywne łodygi. Musi być jednak ścinana znacznie wcześnie, bo ta, którą zebrałem, trochę się już sypała.
Podobny typ kwiatostanu ma rutewka żółta, którą właśnie wprowadziłem do oferty:

Jeden z moich penstemonów - penstemon palczasty też awansował do grupy kwiatów ciętych:

Witaj Miłko! Z kosaćcami to masz rację; one lubią suche lata, a gdy kwitną to zazwyczaj jeszcze jest dość wilgotno.
Pytasz, czy dalie wszystkie wyszły? Dalie wszystkie jeszcze nie "weszły", bo jeszcze sadzę
Pozostało ok. 500 dalii do posadzenia. Dla mnie najważniejsze są dalie na cięcie i te dawno posadzone. W drugiej kolejności stawiam na sadzonkowanie dalii i wciągnęło mnie to tak mocno, że sadzonki przedkładam nad starsze karpy i sadzę je w pierwszej kolejności. Więc jest dobrze, bo plan i założenia są realizowane.
Kolejna roślina, która rozchodzi się jak świeże bułeczki to groszek szerokolistny (choć wszyscy myślą, że to groszek pachnący
)

Perukowiec podolski, suche miejsce czyli sąsiedztwo tuj mu odpowiada i rozrósł się tak, że mogę go śmiało skubać (ciąć):

Kosaciec luizjański pomimo że błotny świetnie sobie radzi nawet gdy ma sucho. Podobnie zresztą syberyjskie; u mnie rosną w bardzo suchym miejscu i kwitną bez problemu.
Dużo przytulii rośnie na dzikich łąkach wokół Farmy ale jest to ta kremowa, niemal biała. Ta żółta mnie zaintrygowała i w dodatku ma sztywne łodygi. Musi być jednak ścinana znacznie wcześnie, bo ta, którą zebrałem, trochę się już sypała.
Podobny typ kwiatostanu ma rutewka żółta, którą właśnie wprowadziłem do oferty:

Jeden z moich penstemonów - penstemon palczasty też awansował do grupy kwiatów ciętych:

Witaj Miłko! Z kosaćcami to masz rację; one lubią suche lata, a gdy kwitną to zazwyczaj jeszcze jest dość wilgotno.
Pytasz, czy dalie wszystkie wyszły? Dalie wszystkie jeszcze nie "weszły", bo jeszcze sadzę
Kolejna roślina, która rozchodzi się jak świeże bułeczki to groszek szerokolistny (choć wszyscy myślą, że to groszek pachnący

Perukowiec podolski, suche miejsce czyli sąsiedztwo tuj mu odpowiada i rozrósł się tak, że mogę go śmiało skubać (ciąć):

- neferet
- 200p

- Od: 18 paź 2014, o 19:49
Przytulię też zbierałam w dzieciństwie, ale faktycznie tak mocno żółta nie była. Ciekawy ten kwiatek rutewki. 
- pelagia72

Florianie
Dołączam do peanu Jurka na cześć białego penstemonu
Twoja rutewka ładniejsza ,mam taką od Maski , ale półcień jej chyba nie służy.
Wielka roślina pokładająca się a kwiat mizerny /chyba ,że to tak ma być/
Faktycznie jako przybranie do bukietu ciekawy może być.
To z daliami możemy sobie rączki podać
Tobie by się jakiś pomocnik przydał
U nas tak zimno było ,że ,jak bym te z pędami już w pudełku wyrosłymi wysadziła to musiała bym okrywać.
Dołączam do peanu Jurka na cześć białego penstemonu
Twoja rutewka ładniejsza ,mam taką od Maski , ale półcień jej chyba nie służy.
Wielka roślina pokładająca się a kwiat mizerny /chyba ,że to tak ma być/
Faktycznie jako przybranie do bukietu ciekawy może być.
To z daliami możemy sobie rączki podać
Tobie by się jakiś pomocnik przydał
U nas tak zimno było ,że ,jak bym te z pędami już w pudełku wyrosłymi wysadziła to musiała bym okrywać.
- Florian Silesia

Loki co do pamięci - mnie też zawiodłaby co rusz, gdybym skrupulatnie nie zapisywał, nie znaczył roślin itd. Z tym kosaćcem po prostu chciałem sprawdzić zgodność znacznika z tym, co zakwitło, a jak się okazało, że zgodności brak, to trzeba było poprawić w moim spisie rocznym roślin i katalogu. Wszędzie tam widnieje data więc nietrudno mi natychmiast przypomnieć sobie historię danej rośliny.
Żeleźniak - lubię tę roślinę nie do zdarcia, o strukturalnej budowie oryginalnych kwiatostanach. A jeszcze jak się okazało, że nadaje się florystycznie w postaci świeżej jak i suszonej to polubiłem ją bardzo!

Myślałem, że będzie mała przerwa w moich kolekcjach. Nic podobnego - liliowce rozkręciły się na dobre!
'Rivers Duble Wye'

Sonia, dziękuję. Iris ochroleuca jest piękny - wysoki, sztywny, majestatyczny. Jest osobliwością w mojej kolekcji kosaćców.
Drżączka rozsiała się sama i jest dużo ładniejsza niż posiana po raz pierwszy w ub. roku. Też już podsycha ale dla florystów i podeschnięta jest przydatna.
Transporterki wypełniam kwiatami kilka razy w tygodniu. Ostatnio w transporterku królowała smotrawa olbrzymia:

Nie lada niespodziankę sprawił mi złociszek. Ubiegłoroczny wysiew był mizerny. Natomiast w tym roku pięknie zakwitł i z miejsca stał się rarytasem wśród florystów (idealny do bukietów ślubnych!):

Moniko, żółta przytulia i jej dobre cechy florystyczne są moim tegorocznym odkryciem. Właśnie odkryłem, że rośnie po drugiej stronie ulicy na skarpie sąsiada pokrytej dzikimi roślinami.
W końcu po trzech latach od pozyskania nasion doczekałem się pięknych kwiatów mikołajka
Ręka drżała, gdy zacząłem go ciąć ale takie przeznaczenie kwiatów u mnie:

Kolejny liliowiec. Rośnie przy bramie i często kwiaty się łamią, a bardzo go lubię:
'Tequila and Lime' (2005)

Płomyki wiechowate nie patrzą w kalendarz; powinny zakwitnąć w lipcu, a kwitną od tygodnia:
'Orange Perfection'

Żeleźniak - lubię tę roślinę nie do zdarcia, o strukturalnej budowie oryginalnych kwiatostanach. A jeszcze jak się okazało, że nadaje się florystycznie w postaci świeżej jak i suszonej to polubiłem ją bardzo!

Myślałem, że będzie mała przerwa w moich kolekcjach. Nic podobnego - liliowce rozkręciły się na dobre!
'Rivers Duble Wye'

Sonia, dziękuję. Iris ochroleuca jest piękny - wysoki, sztywny, majestatyczny. Jest osobliwością w mojej kolekcji kosaćców.
Drżączka rozsiała się sama i jest dużo ładniejsza niż posiana po raz pierwszy w ub. roku. Też już podsycha ale dla florystów i podeschnięta jest przydatna.
Transporterki wypełniam kwiatami kilka razy w tygodniu. Ostatnio w transporterku królowała smotrawa olbrzymia:

Nie lada niespodziankę sprawił mi złociszek. Ubiegłoroczny wysiew był mizerny. Natomiast w tym roku pięknie zakwitł i z miejsca stał się rarytasem wśród florystów (idealny do bukietów ślubnych!):

Moniko, żółta przytulia i jej dobre cechy florystyczne są moim tegorocznym odkryciem. Właśnie odkryłem, że rośnie po drugiej stronie ulicy na skarpie sąsiada pokrytej dzikimi roślinami.
W końcu po trzech latach od pozyskania nasion doczekałem się pięknych kwiatów mikołajka

Kolejny liliowiec. Rośnie przy bramie i często kwiaty się łamią, a bardzo go lubię:
'Tequila and Lime' (2005)

Płomyki wiechowate nie patrzą w kalendarz; powinny zakwitnąć w lipcu, a kwitną od tygodnia:
'Orange Perfection'

- pelagia72

Florian
Cieszę się ,że liliowce u Ciebie już kwitną
I smotrawa
Moja pąków nie ma jeszcze.
Floksy w pąkach ,pierwszy zawsze zakwita pod koniec miesiąca
Wczoraj jadąc autem widzieliśmy ''dziką piankę'' na poboczu i wspominałam Twoją Osobę
Wiesz co jest dla mnie super dodatkiem flor.
Pędy srebrnej bylicy ,długo się trzymają
A mikołajków nie było Tobie szkoda zielonych obcinać
U nas wszędzie się sieją same.
Cieszę się ,że liliowce u Ciebie już kwitną
I smotrawa
Floksy w pąkach ,pierwszy zawsze zakwita pod koniec miesiąca
Wczoraj jadąc autem widzieliśmy ''dziką piankę'' na poboczu i wspominałam Twoją Osobę
Wiesz co jest dla mnie super dodatkiem flor.
A mikołajków nie było Tobie szkoda zielonych obcinać
U nas wszędzie się sieją same.
- Florian Silesia

Dzięki Loki za pochwałę penstemona. To ciekawe rośliny ale w moich warunkach przetrwały tylko dwa, z których ten okazał się dobry na kwiat cięty.
Trojeść amerykańska. W zasadzie roślina inwazyjna ale jej pędy i liście wykorzystuję florystycznie więc nie tylko pozwalam jej rosnąć ale i mam ją w ryzach. Pomijając jej inwazyjność, ma piękny kwiat:

Prezentowane różnorodne rośliny będę przeplatał z moją kolekcją czyli liliowcami.
'Double Dream'

I drugą kolekcją czyli daliami, które zaczynają powoli kwitnąć:
'Sweet Susanne'

Agnieszko, co to jest "dzika pianka"? Coś mi świta ale nie pamiętam. Natomiast bylicy o srebrnych liściach nie mam i w ogóle muszę wrócić do bylic, bo poza bylicą b_oże drzewko nie mam teraz innych. Kiedyś znad Bałtyku przywiozłem właśnie bylicę o srebrnych liściach. Piękna była ale już wypadła. Fascynowało mnie, że rośnie w samym piachu!
Mikołajki zacząłem ciąć, jak tylko zobaczyłem, że pojawiły się w kwiaciarniach. Ten na zdjęciu jeszcze zielony ale teraz już są srebrne. Właśnie muszę jedną zostawić, by się rozsiała. A powiedz mi, czy mikołajek jest monokarpiczny, czyli po zakwitnięciu zanika? Bo jeśli tak - tym bardziej muszę zadbać o nasiona.
Zaczęła mi się siać krwawnica, z czego jestem bardzo zadowolony

No i piękny samosiew daje lnica marokańska

'Panited Lady', ten liliowiec kwitnie już drugi tydzień:

Trojeść amerykańska. W zasadzie roślina inwazyjna ale jej pędy i liście wykorzystuję florystycznie więc nie tylko pozwalam jej rosnąć ale i mam ją w ryzach. Pomijając jej inwazyjność, ma piękny kwiat:

Prezentowane różnorodne rośliny będę przeplatał z moją kolekcją czyli liliowcami.
'Double Dream'

I drugą kolekcją czyli daliami, które zaczynają powoli kwitnąć:
'Sweet Susanne'

Agnieszko, co to jest "dzika pianka"? Coś mi świta ale nie pamiętam. Natomiast bylicy o srebrnych liściach nie mam i w ogóle muszę wrócić do bylic, bo poza bylicą b_oże drzewko nie mam teraz innych. Kiedyś znad Bałtyku przywiozłem właśnie bylicę o srebrnych liściach. Piękna była ale już wypadła. Fascynowało mnie, że rośnie w samym piachu!
Mikołajki zacząłem ciąć, jak tylko zobaczyłem, że pojawiły się w kwiaciarniach. Ten na zdjęciu jeszcze zielony ale teraz już są srebrne. Właśnie muszę jedną zostawić, by się rozsiała. A powiedz mi, czy mikołajek jest monokarpiczny, czyli po zakwitnięciu zanika? Bo jeśli tak - tym bardziej muszę zadbać o nasiona.
Zaczęła mi się siać krwawnica, z czego jestem bardzo zadowolony

No i piękny samosiew daje lnica marokańska

'Panited Lady', ten liliowiec kwitnie już drugi tydzień:

- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Jacku ... dowiedziałem się, że w Wodzisławiu jest tragicznie - ciemno, "przewidywane usunięcie awarii jutro" i mnóstwo powywracanych drzew. Trzyma kciuki, żeby na farmie szkód nie porobiło.
- Florian Silesia

Dziękuję Andrzeju. Na Farmie nic się nie stało. Kilka roślin, które się pokładło nie ma znaczenia. Podwiązałem. Farma w Pszowie ale w Wodzisławiu i kilku okolicznych miejscowościach sporo zniszczeń i faktycznie nie było tam prądu. W Syryni 3km od nas uszkodzone są dachy w zagrodzie alpak, które odwiedzamy czasem na rowerach. Na szczęście nic się nie stało zwierzętom ale wyobrażam sobie, jak musiały być wystraszone.
Głowaczek olbrzymi zadebiutował w roli kwiatu ciętego. Spójrzcie, jaki ma piękny środek czy pączki!

Zdecydowanie za mało doceniany jest serdecznik pospolity w roli rośliny ozdobnej! Jest piękną rośliną strukturalną, obecnie, gdy kwitnie, jak i po zaschnięciu. W formie suchej używam go florystycznie. Uwielbiają go pszczoły!

No i musi się pojawić kolejny liliowiec - 'Fever'

Głowaczek olbrzymi zadebiutował w roli kwiatu ciętego. Spójrzcie, jaki ma piękny środek czy pączki!

Zdecydowanie za mało doceniany jest serdecznik pospolity w roli rośliny ozdobnej! Jest piękną rośliną strukturalną, obecnie, gdy kwitnie, jak i po zaschnięciu. W formie suchej używam go florystycznie. Uwielbiają go pszczoły!

No i musi się pojawić kolejny liliowiec - 'Fever'

- pelagia72

Florianie
Pianką dziką nazwałam przytulię
Nasze mikołajki nie zamierają po kwitnieniu ,ale mamy te o mniejszych kwiatach.
Głowaczek bardzo ładny.
O Matko ,trąba powietrzna przeszła obok Was
Dostałam powiadomienie sms ,że w nocy ma być najgorzej.
Pianką dziką nazwałam przytulię
Nasze mikołajki nie zamierają po kwitnieniu ,ale mamy te o mniejszych kwiatach.
Głowaczek bardzo ładny.
O Matko ,trąba powietrzna przeszła obok Was
Dostałam powiadomienie sms ,że w nocy ma być najgorzej.