Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Kasiu, czy możesz wrzucić linka do tej nowej receptury? I gdzie się tymol kupuje?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysłałam PW, bo nie wiem, czy można tu umieszczać link do sklepu i robić mu reklamę
:wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Kasia, cukierki u nas można zrywać po kolędzie, to chyba pomidory też. :;230
Musisz zostawić, może farosz się poczęstuje. :DD

Ja dzisiaj walczyłam z sadzonkami i robactwem, mszycom dało radę HT, ale ziemiórki grasują w najlepsze, do tego nabuzowane tymolem.
Połowę sadzonek wywaliłam, zostały marne resztki.
Miałam jeszcze wysiać kilka odmian bazyli i pietruszkę naciową na próbę, ale po tej walce straciłam zapał.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kasiu
Pomidorki ;:333 , a jak w smaku ?
Mojego tylko tyle ile sobię popatrzę , nie mam w domu warunków na takie figle . :;230

Irenko
Wcale Ci się nie dziwię , że Cię zniechęcenie wzięło , obrzydliwe owady . ;:108
Ja mam za mały i za ciemny dom do takich sztuczek i dzięki temu mam to z głowy . ;:306

Małgosiu
Jak wczorajszy dzień ? Byłaś na wsi ? Zdjęcia będą do pooglądania ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko w smaku bez zmian, słodziutkie ;:333 . Jeszcze mają sporo światła, więc jakoś dają radę. Nawet wiążą nowe owoce. Nie za dużo, ale pojawiają się nowe pomidorki :). Obok stoi Snow White, ale on jakoś gorzej sobie radzi i ostatnio zrzucił wszystkie zawiązki (może trochę moja wina, bo trochę go niechcący przesuszyłam ;:131 ).
Też czekam na relację foto Małgosi ;:108 ;:303
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Niestety, fotorelacji z wczorajszego dnia nie będzie. Pogoda była paskudna, zimno, mglisto, zamiast warzywnika znalazłam zamarzniętą skorupę. Nie zrobiłam zbyt wiele bo chłód był bardzo dokuczliwy. Znalazłam jednak jedną roślinkę, która sprawiła mi ogromną radość- ciemiernik, którego spisałam już na straty (wyglądało, że się nie przyjął) wypuszcza maleńkie listeczki w samym środku. Nie wiem czy będzie to tylko listek czy może kwiatuszek? ;:173
Zdjęcia nie zrobiłam, bo ręce kostniały zaraz po zdjęciu rękawiczek :shock:
Mój tato uparł się, żeby wyciąć sąsiadowe leszczyny, które atakowały moją jabłonkę i śliwkę węgierkę. Przy okazji sporo innych rzeczy stratował ;:145
Mnie w udziale przyszło cięcie tych gałęzi i układanie za stodołą.
Cięcie takie nie wymaga zbytniego udziału mózgu więc mój umysł powędrował w przyszłość, lato, sezon pomidorowy i wakacje. Efektem tych przemyśleń było moje zagubienie wczoraj wieczorem w krainie przyczep kempingowych. Mam w głowie burzę myśli, planów i pomysłów ale co z tego wyjdzie? Czas pokarze :roll:

Daria Mam dla Ciebie odłożone nasionka koktajlówek a listę pozostałych prześlę niebawem. Beatka ma razie, musisz na spokojnie poczekać, na to, co będziesz miała z AWN a jeśli wciąż będzie Ci mało, możesz na nas liczyć ;:215
Ja mam podobnie jak Ty- jadę na wieś raz w tygodniu i sama nie wiem od czego zacząć ale u mnie pomidory są na pierwszym miejscu. Jak zrobię wszystko z nimi, dopiero biorę się za inne ;:306 Z wilkami nawet w tym roku dałam radę ale gdybyś widziała, co działo się w poprzednim sezonie. O wilkach i ich usuwaniu dowiedziałam się gdzieś w lipcu :;230

Kasiu Zazdraszczam i ja takiej pięknej choinki i nawet lampek jej nie trzeba ;:215 Najbardziej podoba mi się, jak się wije :)
Bombki zjadaj ale bardzo powolutku, żeby do świąt choć kilka zostało

Irenko A podlewałaś HT roślinki czy tylko oprysk? U mnie chyba podziałało. Podlałam doniczkowce, opryskałam Amarylisa bo coś dziwnego po nim łazi i dorosłych muszek już nie widzę. Za tydzień zrobię powtórkę i mam nadzieję, że siewki za kilka tygodni nie będą zagrożone.

Beatko Mam podobnie jak Ty, mało miejsca i dość ciemno więc takich okazów jak Kasia przechowywać nie mogę ale Ty masz jeszcze kiszone i soki a ja mam na parapecie dojrzewające Ildi i Snow White ;:306
Tym sposobem każda z nas, ma coś z lata u siebie ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

Miło Cię zobaczyć , a właściwie poczytać . :D

Brak fotorelacji został wybaczony ;:108
Takimi zgrabiałymi rękoma to tylko mogły wyjść brzydkie zdjęcia , a takich to my tu oglądać nie chcemy . ;:185

A tak serio , to i tak zrobiliście z Tatą ważną robotę . ;:108

Bardzo mi się podoba Twoja podróż do krainy przyczep kempingowych . ;:433 , najważniejsza pierwsza myśl .

Małgosiu

Jeśli chodzi o moje wspomnienia lata z piwnicy , to znikają w zastraszającym tempie ;:174
Szczególnie soki , są po prostu niesamowite ! ;:333

Wiem , głupio chwalić swoje wyroby , ale mogę chyba powiedzieć , że jestem wręcz od nich uzależniona , takie dobre !
Dałam w prezencie ze trzy butelki półlitrowe i wiem , że więcej już nie oddam . Papryka , kiszone , cyklanterę , arynowane grzyby proszę bardzo . Sok z pomidorów - nie ! ;:185

Małgosiu
Życzę Ci dobrego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Beatko, a już miałam Cię prosić o podesłanie takiego jednego soczku na spróbowanie ;:306

Wczorajsze zadanie było dość istotne, bo leszczyny pełne liści bardzo trudno ciąć a teraz było wszystko ładnie widać. Nie dość, że zacieniają wszystko, to jeszcze zabierają całą wodę z tej części ogrodu.
Zapomniałam jeszcze pochwalić mojego tatę- pociął dla moich pomidorów drut zbrojeniowy (ok 40 sztuk) i będę miała co malować przez całą zimę ;:215

Podróż była bardzo przyjemna i dała mi nadzieję i kolejny cel do zrealizowania. Łatwo nie będzie ale jak się już uprę to trudno mnie powstrzymać ;:306

Ja Tobie także życzę miłego i pogodnego tygodnia ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Małgosiu, czekam, czekam - lubię takie oczekiwanie na niespodziankę, a potem moment otwierania koperty i czytania podpisów na torebeczkach. Mała rzecz, a tak bardzo cieszy.
Ale to nie powstrzymuje mnie od rozmów z Wami na tematy pomidorowo-dyniowe. Jakoś trzeba wytrzymać do przyszłego sezonu. :D
Tylko tak się zastanawiam, czy ja kiedyś dochowam się nasion odmianowych. Nie mam na razie pojęcia, jak wykonać kontrolowane zapylanie i co potem? Na pewno jest to opisane gdzieś na forum, może kiedyś do tego dotrę, a czy uda mi się to wykonać w moich warunkach, to już inna sprawa.
Margo_margo pisze:Z wilkami nawet w tym roku dałam radę ale gdybyś widziała, co działo się w poprzednim sezonie. O wilkach i ich usuwaniu dowiedziałam się gdzieś w lipcu :;230
Oooo, to na pewno miałaś ciekawie! ;:112
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja nie tylko opryskiwałam, ale normalnie kąpałam te roślinki w 4ml/l roztworze HT.
Musi być u mnie jakiś zmutowany szczep, po wczorajszym zastosowaniu w domu cuchnie, a ja mam podrażnione drogi oddechowe.
Postanowiłam, że część sadzonek wyekspediuję do piwnicy, gdzie jest porównywalna temperatura z pokojem z zakręconymi kaloryferami i tam potraktuję je chemią, w domu zostawię bazylie i papryki, jeżeli nie pozbędę się robactwa, to po prostu wywalę.

Dario, kontrolowane zapylenie dyniek jest opisane w dyniowym wątku akcyjnym, nie potrafię wstawiać linka, musi mi Kasia udzielić instruktażu ;:131

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kwiaty moich dyń gigantów przed rozwinięciem się obwiązywałam gumkami recepturkami i jak przyszedł odpowiedni czas, wczesnym rankiem zapylałam (zrywałam kwiat męski, obrywałam mu płatki i zapylałam nim kwiat żeński, po czym znów na jakiś czas zawiązywałm ten żeński, by nie został zapylony przez owady). Innych dyń nie miałam, ale podejrzewam, że ze wszystkimi robi się podobnie. Jeśli bywasz rzadko na działce to będzie to niestety utrudnione, bo kwiaty niezbyt długo nadają się do zapylania.
Jak znajdę wątek na ten temat to wkleję link :)
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia, toż Ty prawdziwą specjalistką jesteś.
W tym roku musisz wziąść się za pomidory, Klubową krzyżówkę zrobisz. ;:108
O krzyżowaniu czytałam w " Akcja wymiany dyniowatych 2015/2016"
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
I co Ci z tego zapylania dyń gigantów wyrosło ?
Masz może jakieś zdjęcia ?
Ja swoich nie zapylałam osobno , więc nasiona , które ode mnie dostaniecie będą z wolnego zapylenia .

Za tym byś spróbowała z krzyżwaniem pomidorów podpisuję się obiema rękami ! ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko wyrosła mi miniaturowa dynia gigant ;:306. Na finiszu miała jakieś 10 kg i potem zaczęła się psuć :(

Obrazek

Oki, zbieram więc typy co z czym skrzyżować :wink: :lol:.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O znalazłam jeszcze foto przy winku :;230

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”