Winorośl - choroby i szkodniki
- SETA
- 200p 
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośl - choroby i szkodniki
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.

- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obstawiam mączniaka.

- 
				jagusia111
Ja bym powiedziała, że to uszkodzenia po muszce plamkoskrzydłej. Ona sieje coraz większe spustoszenie w owocach.Jon Snow pisze:Witam. Na mojej winorośli grona co roku chorują. Jagody psują się i zasychają przez co mam bardzo ograniczony plon.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Winorośl ? choroby
Witaj na forum!DorotaCz1234 pisze:zidentyfikować choroby winorośli i jak przeciwdziałać.
Choroba fizjologiczna, tzn problem z odżywieniem liści. W pierwszym roku po posadzeniu normalne, potem niepokojące. Czasem cecha odmianowa(wszystko tak samo, tylko niektóre łapią to łatwiej i częściej), albo skutek uszkodzenia korzeni np przez koparkę albo myszy. Można oprysk dolistny wieloskładnikowym nawozem, obcięcie znacznej części pędów 30-50%.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!

Winogrono plamy na owocach
Witam,
Mam problem z winogronem na działce, w tym roku zauważyłem że na owocach są połowiczne plamy w kolorze fioletowym. Owoce te są słabe i same opadają. Co to za choroba?
W załączniku przedstawiam zdjęcia
Pozdrawiam

Mam problem z winogronem na działce, w tym roku zauważyłem że na owocach są połowiczne plamy w kolorze fioletowym. Owoce te są słabe i same opadają. Co to za choroba?
W załączniku przedstawiam zdjęcia
Pozdrawiam

- SETA
- 200p 
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
No to mam tego mączniaka. Będą straty, ale widzę, że im dalej od jednego krzewu tym atak słabszy.Maciek13 pisze:Obstawiam mączniaka.
I tu mam pytanie.
Czy te grona, które mają lekkie objawy chorobowe i generalnie przyzwoicie wyglądają, to można jeść, lub wyciskać z nich sok? Pierwsze grona są już na tyle dojrzałe, że można je zrywać i tylko boję się, czy nie zaszkodzą i nie wywołają u człowieka jakiejś choroby.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.

- 
				jagusia111
rzepuncja, Tosia1234 z tego co udało mi się znaleźć w źródłach jest to prawdopodobnie efekt poparzeń słonecznych. Inna opcja to to, że owoce mogły zostać uszkodzone przez jakieś owady i teraz gniją.
U Jon Snow kilka postów wyżej myślałam, że to muszka, ale wygląda na to, że to mogą być właśnie też te poparzenia słoneczne. Może wypowie się ktoś kto uprawia winogrona i spotkał się z czymś takim w praktyce.

U Jon Snow kilka postów wyżej myślałam, że to muszka, ale wygląda na to, że to mogą być właśnie też te poparzenia słoneczne. Może wypowie się ktoś kto uprawia winogrona i spotkał się z czymś takim w praktyce.
Wydaje mi się, że to jednak nie poparzenia słoneczne, bo u mnie w tym roku jest dużo owoców i część z nich jest po zacienionej stronie, część od wewnątrz przykryta liśćmi a tam również się psują  Problem pojawia się od 2,3 lat mniej więcej a wcześniej tego nie było.
 Problem pojawia się od 2,3 lat mniej więcej a wcześniej tego nie było.

Problem pojawia się od 2,3 lat mniej więcej a wcześniej tego nie było.
 Problem pojawia się od 2,3 lat mniej więcej a wcześniej tego nie było.- 
				jagusia111
No to ja już tu nie pomogę  . Pozostawałby jedynie szara pleśń z podobnymi objawami.
 . Pozostawałby jedynie szara pleśń z podobnymi objawami.

. Pozostawałby jedynie szara pleśń z podobnymi objawami.
 . Pozostawałby jedynie szara pleśń z podobnymi objawami.Re: Winorośl - choroby i szkodniki
Napisałem na innym forum związanym tylko z winogronami, zobaczymy czy tam sobie z tym poradzą  Jeśli czegoś się dowiem to dam znać
 Jeśli czegoś się dowiem to dam znać 

A więc tak
Najprawdopodobniej jest to tzw. czarna zgnilizna.
Tutaj udostępniam link ze szczegółowymi informacjami:
https://www-agro-basf-fr.translate.goog ... sc,elem,sobie
W tym roku już raczej nic się nie da zrobić natomiast w przyszłym roku należy w kwietniu wykonać oprysk środkiem "Topas" i powinno to załatwić sprawę. Pasuje też w jesieni wyczyścić teren pod winogronem z pozostałych owoców, które zgniły i opadły, bo przez zimę są magazynowane te bakterie w glebie i na wiosnę mogą znów zainfekować winogrono.

Najprawdopodobniej jest to tzw. czarna zgnilizna.
Tutaj udostępniam link ze szczegółowymi informacjami:
https://www-agro-basf-fr.translate.goog ... sc,elem,sobie
W tym roku już raczej nic się nie da zrobić natomiast w przyszłym roku należy w kwietniu wykonać oprysk środkiem "Topas" i powinno to załatwić sprawę. Pasuje też w jesieni wyczyścić teren pod winogronem z pozostałych owoców, które zgniły i opadły, bo przez zimę są magazynowane te bakterie w glebie i na wiosnę mogą znów zainfekować winogrono.
Re: Choroba czy szkodnik na winogronach?
Witam, ja mam podobny problem, w punkcie 2, moje niektóre winorośle też są tak podziurawione. Może to być przędziorek?