Kwiatki B.
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kwiatki B.
Śliczne szczepki
A co do storczyków - bądź dobrej myśli, te maleństwa są znacznie bardziej wytrzymałe niż można by się spodziewać
trzymam za nie kciuki 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ale paczka
a Tata, no cóż, faktycznie dał czadu
trzymam kciuki za storczyki 
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Piękne i dorotne szczepki - trzymam kciuki za szybkie korzonki i za miniaturki 
-
daria11715
- 200p

- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Paczka widzę bardzo fajna:) A storczyki na pewno dadzą radę. Są bardzo wytrzymałe:)
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje maluchy
Ten miał już naprawdę spory pędzik, ale niestety ułamał się w drodze

Drugi z dwoma małymi pędzikami

I trzeci z pędzikiem i basalkiem. Tylko nie mam zielonego pojęcia co z tym basalkiem zrobić, on taki zgnieciony przez korzonek jest.

Kurcze nie miałam jeszcze miniaturek boje się trochę o nie. Wiem, że są trochę bardziej wrażliwe od większych i chyba nie powinny być całkiem przesuszane ani za mocno namoczone. Tak tylko gorzej z praktyką
Ten miał już naprawdę spory pędzik, ale niestety ułamał się w drodze

Drugi z dwoma małymi pędzikami

I trzeci z pędzikiem i basalkiem. Tylko nie mam zielonego pojęcia co z tym basalkiem zrobić, on taki zgnieciony przez korzonek jest.

Kurcze nie miałam jeszcze miniaturek boje się trochę o nie. Wiem, że są trochę bardziej wrażliwe od większych i chyba nie powinny być całkiem przesuszane ani za mocno namoczone. Tak tylko gorzej z praktyką
- madusia
- 1000p

- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
Brendi ja o miniaturki dbam tak samo jak o standardowe i mają się dobrze, nie przelewać to jest podstawa, choć jak widzę u mojej Teściowej storczyki stojące w wodzie
a i tak jej non stop kwitną. Więc uważam że nie są problematyczne 
JAk ci sie one rozkwitną to będzie pieknie u ciebie kolorowo:).
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
O, hura
Też zastanawiałam się co z tym basalkiem zrobić i doszłam do wniosku, że najlepiej poczekać aż mamuśka przekwitnie i wtedy wyjąć całość z podłoża i je rozsadzić. A póki co niech sobie rosną
Mamuśki basalek chyba nie obciąża zbytnio, skoro wzięła się za pędzikowanie
Szkoda tylko tego dużego pędzika... Czy może zostało jakieś oczko na reszcie pędu? Może odbije z oczka?
Ja swoje miniaturki prowadzę tak, że co kilka dni, jak już sphagnum jest suchutkie, podlewam od góry wodą z wielkiej strzykawy. Tak około 3-5 ml ( wiem, że tyle, bo mam podziałkę na strzykawie)
Może też się w takową zaopatrz, bo to bardzo ułatwia podlewanie- nie ma ryzyka, że np. naleję na liście lub stożek wzrostu 
Też zastanawiałam się co z tym basalkiem zrobić i doszłam do wniosku, że najlepiej poczekać aż mamuśka przekwitnie i wtedy wyjąć całość z podłoża i je rozsadzić. A póki co niech sobie rosną
Szkoda tylko tego dużego pędzika... Czy może zostało jakieś oczko na reszcie pędu? Może odbije z oczka?
Ja swoje miniaturki prowadzę tak, że co kilka dni, jak już sphagnum jest suchutkie, podlewam od góry wodą z wielkiej strzykawy. Tak około 3-5 ml ( wiem, że tyle, bo mam podziałkę na strzykawie)
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Brendii, nie jestem żadnym fachowcem od storczyków i nie wiem jak opiekować się dużymi ale mam jedną miniaturkę i uwierz mi, one wiele potrafią przejść.
Ona mi trochę zawadza i kilka razy miała wylecieć z moich parapetów
Latem o niej zapominam, zasuszam ją na maxa, potem zalewam ....
Na zimę stawiam ją zawsze koło kuchennego okna bo tylko tam jest miejsce ( zimny parapet a okno jest często uchylane) i myślę sobie, że chyba pora wydać ją w świat....a ta @ wypuszcza wtedy po 2-3 pędziki kwiatowe...chyba zimno tak na nią działa
No i jak ja mam się jej pozbyć?
...toż to prawdziwa twardzielka i jak taki hardcore jest w stanie przetrwać to chyba muszę muszę się nią lepiej zająć
Pozdrówki stoczysiowe
Ona mi trochę zawadza i kilka razy miała wylecieć z moich parapetów
Latem o niej zapominam, zasuszam ją na maxa, potem zalewam ....
Na zimę stawiam ją zawsze koło kuchennego okna bo tylko tam jest miejsce ( zimny parapet a okno jest często uchylane) i myślę sobie, że chyba pora wydać ją w świat....a ta @ wypuszcza wtedy po 2-3 pędziki kwiatowe...chyba zimno tak na nią działa
No i jak ja mam się jej pozbyć?
Pozdrówki stoczysiowe
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- kahim

Basiu, pokażesz jak Ci miniaturka kwitnie? Nigdy nie widziałam mini z trzema pędzikami
To musi super wyglądać 
Twarde sztuki z mini jak wytrzymały taki chłodek ^^
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
kahim, nie mam za bardzo gdzie fotki wrzucić a nie chcę nikomu wątku zaśmiecać
Nie mogę znaleźć zdjęcie z trzema pędzikami ( nawet nie pamiętam czy takie robiłam ) ale nie zdawałam sobie sprawy, że to takie niezwykłe
Tylko może większą ilość pędów tłumaczy to, że ten storczyk to były jakby dwa w jednym i kwitły obydwa na raz...były bo go rozdzieliłam ale znowu rośnie następne dzieciątko. 
Nie mogę znaleźć zdjęcie z trzema pędzikami ( nawet nie pamiętam czy takie robiłam ) ale nie zdawałam sobie sprawy, że to takie niezwykłe
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Madusia, ok uspokoiłyście mnie trochę.
Meiss moje ponad 24 h były w temp minus 10 (w porywach do ok 0 st...) i żyją
I nie wyglądają jakby ucierpiały.
Na szczęście pędzik ułamał się ponad 1 okczkiem. Liczę po cichu, że odbije...

Kahim ja już mam zapasy pipetek takich 1 ml, często do podlewania służą
A dobrze, że podałaś mi w konkretnych liczbach ile Twoim wody potrzeba, da mi to punkt odniesienia. I dzięki za redę co z basalkiem, głowiłam się nad tym.
Cynthia no jak tak Ci się sprawuje to musisz o niego zadbać. No chba, że naprawdę chcesz go się pozbyć to zawsze moge dać Ci adres. Żartuję, wiem, że nie oddasz
Co do trzech pędzików na miniaturce to chyba widziałam taką w sklepie. Dzisiaj się wybieram po doniczki to sprawdzę jeszcze. Ale jak znajdziesz takie zdjęcie śmiało możesz u mnie wstawić. Chce kupić taką dużą (trochę jak półmisek), jakby betonową w kształcie serca na mini i obsypać dookoła korą. Wstawię potem zdjęcia.
Filigranowa doczekać się nie mogę jak razem (albo chociaz 2/3) w tym "półmisku" zakwitną
Meiss moje ponad 24 h były w temp minus 10 (w porywach do ok 0 st...) i żyją
Na szczęście pędzik ułamał się ponad 1 okczkiem. Liczę po cichu, że odbije...

Kahim ja już mam zapasy pipetek takich 1 ml, często do podlewania służą
Cynthia no jak tak Ci się sprawuje to musisz o niego zadbać. No chba, że naprawdę chcesz go się pozbyć to zawsze moge dać Ci adres. Żartuję, wiem, że nie oddasz
Filigranowa doczekać się nie mogę jak razem (albo chociaz 2/3) w tym "półmisku" zakwitną
- kahim

Aaa... Czyli trzy pędziki, ale w sumie na dwóch roślinach... A, to takie to widziałam
Cynthio, jak nie masz swojego wątku, proponuję tu wrzucać różne ciekawostki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=56
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=56