Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiatki B.

Post »

Śliczne szczepki ;:oj A co do storczyków - bądź dobrej myśli, te maleństwa są znacznie bardziej wytrzymałe niż można by się spodziewać ;:108 trzymam za nie kciuki ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale paczka ;:oj a Tata, no cóż, faktycznie dał czadu :wink: trzymam kciuki za storczyki ;:333
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Piękne i dorotne szczepki - trzymam kciuki za szybkie korzonki i za miniaturki ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Fajna zielona paczka ;:333
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Paczka widzę bardzo fajna:) A storczyki na pewno dadzą radę. Są bardzo wytrzymałe:)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje maluchy

Ten miał już naprawdę spory pędzik, ale niestety ułamał się w drodze
Obrazek

Drugi z dwoma małymi pędzikami
Obrazek Obrazek Obrazek

I trzeci z pędzikiem i basalkiem. Tylko nie mam zielonego pojęcia co z tym basalkiem zrobić, on taki zgnieciony przez korzonek jest.
Obrazek Obrazek

Kurcze nie miałam jeszcze miniaturek boje się trochę o nie. Wiem, że są trochę bardziej wrażliwe od większych i chyba nie powinny być całkiem przesuszane ani za mocno namoczone. Tak tylko gorzej z praktyką ;:124
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Brendi ja o miniaturki dbam tak samo jak o standardowe i mają się dobrze, nie przelewać to jest podstawa, choć jak widzę u mojej Teściowej storczyki stojące w wodzie ;:202 a i tak jej non stop kwitną. Więc uważam że nie są problematyczne ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

JAk ci sie one rozkwitną to będzie pieknie u ciebie kolorowo:).
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

O, hura ;:138
Też zastanawiałam się co z tym basalkiem zrobić i doszłam do wniosku, że najlepiej poczekać aż mamuśka przekwitnie i wtedy wyjąć całość z podłoża i je rozsadzić. A póki co niech sobie rosną :wink: Mamuśki basalek chyba nie obciąża zbytnio, skoro wzięła się za pędzikowanie ;:333

Szkoda tylko tego dużego pędzika... Czy może zostało jakieś oczko na reszcie pędu? Może odbije z oczka?

Ja swoje miniaturki prowadzę tak, że co kilka dni, jak już sphagnum jest suchutkie, podlewam od góry wodą z wielkiej strzykawy. Tak około 3-5 ml ( wiem, że tyle, bo mam podziałkę na strzykawie) :;230 Może też się w takową zaopatrz, bo to bardzo ułatwia podlewanie- nie ma ryzyka, że np. naleję na liście lub stożek wzrostu :wink:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Brendii, nie jestem żadnym fachowcem od storczyków i nie wiem jak opiekować się dużymi ale mam jedną miniaturkę i uwierz mi, one wiele potrafią przejść.
Ona mi trochę zawadza i kilka razy miała wylecieć z moich parapetów :oops:
Latem o niej zapominam, zasuszam ją na maxa, potem zalewam ....
Na zimę stawiam ją zawsze koło kuchennego okna bo tylko tam jest miejsce ( zimny parapet a okno jest często uchylane) i myślę sobie, że chyba pora wydać ją w świat....a ta @ wypuszcza wtedy po 2-3 pędziki kwiatowe...chyba zimno tak na nią działa ;:oj
No i jak ja mam się jej pozbyć? :lol: ...toż to prawdziwa twardzielka i jak taki hardcore jest w stanie przetrwać to chyba muszę muszę się nią lepiej zająć ;:131
Pozdrówki stoczysiowe :wit
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, pokażesz jak Ci miniaturka kwitnie? Nigdy nie widziałam mini z trzema pędzikami ;:oj To musi super wyglądać :D
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Twarde sztuki z mini jak wytrzymały taki chłodek ^^
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

kahim, nie mam za bardzo gdzie fotki wrzucić a nie chcę nikomu wątku zaśmiecać ;:131
Nie mogę znaleźć zdjęcie z trzema pędzikami ( nawet nie pamiętam czy takie robiłam ) ale nie zdawałam sobie sprawy, że to takie niezwykłe ;:131 Tylko może większą ilość pędów tłumaczy to, że ten storczyk to były jakby dwa w jednym i kwitły obydwa na raz...były bo go rozdzieliłam ale znowu rośnie następne dzieciątko. :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55

Post »

Madusia, ok uspokoiłyście mnie trochę.
Meiss moje ponad 24 h były w temp minus 10 (w porywach do ok 0 st...) i żyją ;:108 I nie wyglądają jakby ucierpiały.

Na szczęście pędzik ułamał się ponad 1 okczkiem. Liczę po cichu, że odbije...

Obrazek

Kahim ja już mam zapasy pipetek takich 1 ml, często do podlewania służą :lol: A dobrze, że podałaś mi w konkretnych liczbach ile Twoim wody potrzeba, da mi to punkt odniesienia. I dzięki za redę co z basalkiem, głowiłam się nad tym.

Cynthia no jak tak Ci się sprawuje to musisz o niego zadbać. No chba, że naprawdę chcesz go się pozbyć to zawsze moge dać Ci adres. Żartuję, wiem, że nie oddasz ;:131 Co do trzech pędzików na miniaturce to chyba widziałam taką w sklepie. Dzisiaj się wybieram po doniczki to sprawdzę jeszcze. Ale jak znajdziesz takie zdjęcie śmiało możesz u mnie wstawić. Chce kupić taką dużą (trochę jak półmisek), jakby betonową w kształcie serca na mini i obsypać dookoła korą. Wstawię potem zdjęcia.

Filigranowa doczekać się nie mogę jak razem (albo chociaz 2/3) w tym "półmisku" zakwitną ;:167
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa... Czyli trzy pędziki, ale w sumie na dwóch roślinach... A, to takie to widziałam :lol: Cynthio, jak nie masz swojego wątku, proponuję tu wrzucać różne ciekawostki ;:333

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=56
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”