Cos strasznie zaniedbuję swój wątek i tym samym gości i to na dodatek mam nowych gości ;)
Zosiu (sosna1) i Aga, miło, że wpadłyście do mnie
Zosiu niestety działka znajduje się na podmokłym terenie (zresztą cała część miasta w okolicy działek jest podmokła), a wokół duży kanał, to mamy podtopienia, a wiosną dłużej chłód trzyma dopóki woda nie zacznie nagrzewać się. Tych boskich bzów chyba już nie ma, podobno boisko szkolne obok nich powstało, a i wawrzynka też szukałam następną wiosną i nie znalazłam. Odwiedzaj mnie kiedy tylko zechcesz, a mam nadzieję, ze nie tylko wirtualnie, wszak tak blisko mamy swoje działki...;)
Aga sadź dalie gdzie się da ;) u Ciebie będą wspaniale wyglądać. Cebulowych trochę się uzbierało, każdą nową porcje cebulek upycham z wielkim bólem ;)
Ewo, u mnie w rodzinie sami psiarze, jedna ciotka to kociara z krwi i kości

Nasza poprzednia sunia Mika była bezproblemowa, na działce nigdy nic nie zniszczyła, chodziła ścieżkami, no pies ideał. Niestety nie można tego powiedzieć o Solce, ale uczy się ;) No i wiadomo, że inaczej wygląda sprawa z suczkami, a inaczej z psami.
Siberio hodowla dalii z nasion jest bardzo łatwa i przyjemna ;) Szybko wschodzą, ładnie rosną, tylko trochę się wyciągają, ale po uszczypnięciu wierzchołków równo rozkrzewiają się. A Akitę jak będziesz miała pod ręką to kupuj, bo warto ją mieć.
Cały czas pokazywałam rośliny kwitnące z serii ozdobnych, teraz czas na małą zmianę - mój prowizoryczny ogródek ziołowy. Ubiegłej wiosny natchnęło mnie na założenie takiej rabaty, nawet nabyłam książkę o ogródkach ziołowych ;) plus stare domowe książki o ziołach. Wybrałam miejsce pod altanką, z wystawą południową. Jesienią po przekopaniu terenu posadziłam tam cebulki lilii, tulipanów itp, oraz niedaleko ogrodzenia przesadziłam różę Graham Thomas, a za nią rosną malwy.
Ogródek ziołowy wiosną, przed założeniem mini rabat:
Ogólny zarys założonego już ogródka ziołowego
A tutaj rosną już świeże ziółka i warzywa - tymianek, rumianek, groszek, po prawej cykorie i burak liściowy
Nie wiem czemu nikt z nas wcześniej nie wpadł na pomysł zrobienia takich siatkowych ekranów/podpórek dla groszku, zawsze męczymy się z patykami, a tu taka łatwa i prosta sprawa;)
Widok na centrum - cykorie i rukola
Uwielbiam chabry bławatki, ale one nie za bardzo naszą mokrą glebę
Na środku jest rabata z lawendą lekarską, ale malutkie sadzonki (z nasion to malutkie) zagłuszone przez rumianek