Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

O dziwnych upodobaniach kulinarnych psów słyszałam, ale myślałam, że koty są zdeklarowanymi mięsożercami. Pomyliłam się trochę. Co prawda owoców i warzyw raczej nie ruszą, ale jedna z kotek uwielbia kiszone ogórki (krojone drobno do sałatki :D ), a kilka przyłapałam na jedzeniu surowych ziemniaków. Najlepiej wchodzą im obierki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No czegoś takiego nie zauważyłam u swoich kotów ( mam 2 , jednego od 14 lat) , ani nawet nie słyszałam! Kot jedzący kiszone ogórki - to musi być fajny widok :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spośród kilku tylko ten jeden wsuwa aż mu się uszy trzęsą. Jeśli nie dostanie, wsadza pyszczek do pokrojonych ogórków, czego nie lubię. Wolę mu trochę dać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobre z tymi ogórkami :D Cos musi być w kiszonych warzywach, bo Łaciata zajada się wprost z surówki z kiszonej kapusty :D w jej misce leży jakieś mięso, ale ona woli sępić nad nami i coś niemięsnego zjeść - nawet bułkę czy kawałek chleba, ale pieczywo musi być świeże i chrupkie. Obierek nie je, ale wcina brudne marchewki. Na kotach nie znam się, bo nie posiadam, u nas wielbiciele psów ;)

Końcówka dalii:

- trzecia pomyłka ubiegłego sezonu (wiodąca firma na naszym rynku z cebulkami, kłączami etc, coraz bardziej mnie denerwuje, bo bardzo rzadko wyrasta to co kupowałam :x)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie poniżej już pokazywałam, ale na tych zdjęciach pięknie prezentują się:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Piękne... a mnie już po głowie chodziło eksperymentalne wysianie dalii i czekanie na niespodzianki :-)
Ale jak tu nie kupić Akity? ;:14
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Auć! Jeżeli dobrze myślę, co to za firma, zamierzam coś u nich zamówić :( Obym się nie rozczarowała. Jestem zdeklarowaną kociarą. Psy mi nie szkodzą, jeśli są z właścicielem i nie znaczą mi iglaków :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Alano, witaj :wit
dotarłam i ja w końcu do Ciebie :) dużą przyjemność miałam oglądając wczesnowiosenne fotki - ależ masz tych cebulowych na swojej działce! chciałoby się już móc oglądać takie widoki, ale mamy już z górki :)
przepiękne dalie... w tym roku też muszę dosadzić ich więcej...
lecę czytać dalej, a tymczasem pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alano jak u Ciebie pięknie! Dalie, róże, lilie i te wszystkie cudowne rośliny, z których znam tylko niektóre. Muszę przestać narzekać, bo ta woda na Twojej działce zrobiła na mnie duuże wrażenie. Ogród prezentuje się pięknie, ale równie cudne te bzy w miejscu, gdzie mieszkałaś i wawrzynek w lasach. Ach i jeszcze ten tort ;:138 . Będę często zaglądać, jeśli pozwolisz po naukę i urocze fotki. :wit
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cos strasznie zaniedbuję swój wątek i tym samym gości i to na dodatek mam nowych gości ;)
Zosiu (sosna1) i Aga, miło, że wpadłyście do mnie :)

Zosiu niestety działka znajduje się na podmokłym terenie (zresztą cała część miasta w okolicy działek jest podmokła), a wokół duży kanał, to mamy podtopienia, a wiosną dłużej chłód trzyma dopóki woda nie zacznie nagrzewać się. Tych boskich bzów chyba już nie ma, podobno boisko szkolne obok nich powstało, a i wawrzynka też szukałam następną wiosną i nie znalazłam. Odwiedzaj mnie kiedy tylko zechcesz, a mam nadzieję, ze nie tylko wirtualnie, wszak tak blisko mamy swoje działki...;)

Aga sadź dalie gdzie się da ;) u Ciebie będą wspaniale wyglądać. Cebulowych trochę się uzbierało, każdą nową porcje cebulek upycham z wielkim bólem ;)

Ewo, u mnie w rodzinie sami psiarze, jedna ciotka to kociara z krwi i kości :D Nasza poprzednia sunia Mika była bezproblemowa, na działce nigdy nic nie zniszczyła, chodziła ścieżkami, no pies ideał. Niestety nie można tego powiedzieć o Solce, ale uczy się ;) No i wiadomo, że inaczej wygląda sprawa z suczkami, a inaczej z psami.

Siberio hodowla dalii z nasion jest bardzo łatwa i przyjemna ;) Szybko wschodzą, ładnie rosną, tylko trochę się wyciągają, ale po uszczypnięciu wierzchołków równo rozkrzewiają się. A Akitę jak będziesz miała pod ręką to kupuj, bo warto ją mieć.

Cały czas pokazywałam rośliny kwitnące z serii ozdobnych, teraz czas na małą zmianę - mój prowizoryczny ogródek ziołowy. Ubiegłej wiosny natchnęło mnie na założenie takiej rabaty, nawet nabyłam książkę o ogródkach ziołowych ;) plus stare domowe książki o ziołach. Wybrałam miejsce pod altanką, z wystawą południową. Jesienią po przekopaniu terenu posadziłam tam cebulki lilii, tulipanów itp, oraz niedaleko ogrodzenia przesadziłam różę Graham Thomas, a za nią rosną malwy.

Ogródek ziołowy wiosną, przed założeniem mini rabat:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólny zarys założonego już ogródka ziołowego
Obrazek

Obrazek

A tutaj rosną już świeże ziółka i warzywa - tymianek, rumianek, groszek, po prawej cykorie i burak liściowy
Obrazek

Nie wiem czemu nikt z nas wcześniej nie wpadł na pomysł zrobienia takich siatkowych ekranów/podpórek dla groszku, zawsze męczymy się z patykami, a tu taka łatwa i prosta sprawa;)
Obrazek

Widok na centrum - cykorie i rukola
Obrazek

Obrazek

Uwielbiam chabry bławatki, ale one nie za bardzo naszą mokrą glebę
Obrazek

Na środku jest rabata z lawendą lekarską, ale malutkie sadzonki (z nasion to malutkie) zagłuszone przez rumianek
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Uwielbiam takie zdjęcia - najpierw czarna ziemia , a za niedługi czas - busz :D I jaka piękna ta soczysta zieleń... :roll:
Widzę i czytam ,że miałaś buraka liściowego i to tę czerwoną odmianę - napisz, proszę , czy zadowolona z jego smakowych walorów byłaś? Będziesz go siać? Używałaś go do sałatek? Ja w tym roku spróbuję tej zielonej odmiany...
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Fajna oaza ziółkowa :-)
Widzę też pełne chabry, które mam w torebce :-) A więc jednak dały radę na mokradłach...
Ciekawe czy mój jedyny polny wysiał się... Liczę na niego, bo ożywiał mi miejsce z białą różą.

Czekam na odpowiedź w sprawie buraków liściowych, bo mnie też kuszą. Tylko nie wiem jak rodzina zareaguje na kolejne liście do zjedzenia :;230

Grahamek to by wolał mieć trochę cienia w południe... będzie go miał?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też lubię chabry, najbardziej niebieskie :D Dostałam od sąsiadki trochę siewek, bo ma w ogródku. Ogromnie się cieszyłam, dosadziłam do różowych kwiatów i czekałam, kiedy chabry zakwitną. Zakwitły w końcu. Wszystkie różowe ;:223 W tym roku znów wezmę siewki od sąsiadki, bo większość kwitła u niej na niebiesko :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alu, mam przed sobą katalog z Lillypolu i dylemat z wyborem lilii. Wszystkie zdjęcia ładne, ale wszystkich kwiatów przecież nie kupię. A Ty masz pewnie większość i widzisz je 'na żywo'. Zależy mi na takich, które podkreślałyby wiejski charakter ogródka. Na przykład ta różowa w ziołowym zakątku bardzo dobrze wygląda. Podrzuć mi kilka nazw, bo ciężko mi idzie, a na chybił trafił to wobec lilii nie wypada :) Groszki przy płotku - zawłaszczam!
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu nawet jak bzów już nie ma to przeceż są w Twojej pamięci i na zdjęciach, a dzięki temu i w mojej. Rownież mam nadzieję na spotkania wirtualne i nie tylko :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu i Siberio, burak (hahaha ale to brzmi :D) miał dosyć delikatny smak, ale im bliżej ogonka, tym wyraźniejszy posmak buraczka korzeniowego. Spożywałyśmy (oczywiście tylko nasza żeńska część rodziny jadła) to warzywo na surowo, do kanapek, czy twarożku. Na ciepło nie robiłam, bo za mało wyrosło ;) Ale będę siać regularnie, jak inne liścienne/sałatowe. Na zieloną odmianę też się wyczajam. Nie jem mięsa, więc u mnie zielone nadające sie do spożycia wszechobecne zawsze ;)
basow@ pisze:Uwielbiam takie zdjęcia - najpierw czarna ziemia , a za niedługi czas - busz :D I jaka piękna ta soczysta zieleń...

A busz u mnie musi być wszędzie, taki z lekka na pozór dziki, ale z drugiej strony uporządkowany. Zaraz wrzucę fotki z gołą ziemią kolejnej modernizacji.

Siberio kiedyś wysiewałam chabra polnego i niestety nie wykiełkował, ale Twój może odpowiednio poleży w glebie i wyrośnie ;) Graham rósł poprzednio na rabacie w pobliżu dużej śliwki i to sąsiedztwo negatywnie na niego wpływało, w tym miejscu odżył, dopiero teraz zobaczyłam jego możliwości, a osłony trochę ma, bo osłania go odrobinę od strony południowej taka oto kompozycja:

Obrazek

Obrazek

Ewo, bo to tak jest, jak się chce niebieskie, to wyrosną inne kolory. Ale żeby wszystkie różowe, to chyba musiała być złośliwość.. różu ;)

Irminko, chciałbym mieć większość lilii oferowanych przez Lilypol, ale niestety... ;) Lilia wśród ziół to Triumphator, mieszaniec LO polecam. U Ciebie przede wszystkim dobrze komponować będą się lilie trąbkowe, LO, azjatyckie. Zaraz wyślę Ci pw z odmianami.

Zosiu pozostaną w pamięci te bzy a jakże, nie wiem ile zostało wykarczowanych, ale zawsze szkoda takich okazów, zwłaszcza, że to jeszcze poniemieckie.

Teraz kolejna zmiana wokół naszej działki - nowy żywopłot. Jesienią 2010 wykarczowaliśmy stary żywopłot, był już niezbyt ładny, a poza tym podatny na mączniaka, i jeszcze odwieczny problem z cięciem, zawsze brakowało na to czasu. Zawsze wolałam nieformowane i kwitnące żywopłoty, w związku z tym na to miejsce posadzone zostały czerwone krzewuszki, pięciorniki białe oraz jedna forsycja.

Oto dawne wejście na działkę:
Obrazek

Obrazek

Po wykarczowaniu:
Obrazek

Świeżo posadzone weigele:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”