Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Kasiu, to zdjęcia z Anglii?
Przeniosłas się już na stałe?
Bo po prawej i wokół drzew, nawet ten brytyjski sposób wykończenia trawnika,
jakże elegancki... :P
Super, super, super !
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cilla witaj
ale u ciebie pięknie tak zacisznie i romantycznie takie jokoś odniosłam wraże podczas spaceru po twoim ogrodzie . Chętnie bym dzisiaj zasiadła przy tym stoliku z kawą i poleniuchowała od czasu do czasu przechadzając się np. koło hmmm poletka konwalii i upajała się ich zapachem.
Fajnie ! naprawdę bardzo mi się podoba i to oczko wodne nibyu nie duze a tyle radośi oczom i sercu przynosi :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - ale się napracowałaś !!! Bardzo podobają mi się Twoje cosiki - jak się rozrosną to kwiaty będą wręcz wylewały się z kompozycji. Hania narzuciła nam dość surowy rygor dla młodych róż - mi też skóra cierpnie na myśl cięcia tak wyczekiwanych pąków róż, ale jeśli krzew ma przez to lepiej rosnąć, ładniej się rozkrzewiać i być silniejszy - to niestety będę ciąć.
Podziwiam Twoje tulipany, a tym bardziej to, że je regularnie wykopujesz a dziury zapełniasz jednoroczniakami - to wymaga niezłej organizacji, dyscypliny i pracy. Szacunek. Zresztą bardzo podoba mi się, że jest u Ciebie tak porządnie, składnie i to daje piękny efekt.

I lubię tę poznańską cechę - którą inni nam tak wytykają (ja też pochodzę z P-nia) - oszczędność, kupowanie z głową. Teraz gdy mieszkam w innej części Polski tym bardziej to doceniam i ciepło mi się robi na serduszku.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu jak zawsze pięknie u Ciebie.
Cudownie pięknie!
Nie wiem doprawdy który z pokazanych zakątków jest najpiękniejszy.
Bukiet tulipanów uroczy,orliki,nawet zachwyciła mnie rabata konwalii z którymi u siebie zaczynam raczej walczyć.
Czy to h. dębolistna jest tak już wielka u Ciebie? Na zdjęciu wygląda na bardzo wysoką.
A kawa na stole kusi,oj kusi i zaprasza do odwiedzin. :D :D
Pozdrawiam.K.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Kasiu cudnie u Ciebie, zauroczyłaś mnie :)
A znasz może odmianę tych ciemno fioletowych tulipanków z niebieskawymi liśćmi... niezwykłe...
A czy będziesz może zbierała nasionka tego ciemnego orlika...? :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Jacku, Janku to zdjęcia troszkę zaległe, ale rzeczywiście tulipanki jeszcze u mnie niektóre wschodzą, ponieważ za głęboko je posadziłam i było to na przełomie listopada/grudnia. A trawniczek hmmm akurat po koszeniu - nie dbam specjalnie o niego :wink:

Daisy jesteś bardzo miła, dziękuje i cieszę się że się podoba moja wiosna w ogrodzie.

Haniu jakaż tam Anglia hahaha?! Po prostu fotka mi ładnie wyszła. Jednak nie ma to jak trawnik ładnie wystrzyżony, zaraz ogród inaczej wszyscy widzą :wink:

Iwonko, miło mi Cię gościć! Powiadasz że romantycznie i zacisznie u mnie? O tak bym chciała, bo to cała ja! :wink: :D

Joasiu serdecznie Cię witam i z poznańskiego pozdrawiam! :D
Tak, moje "cosiki" powstały zupełnie spontanicznie i chyba będą fajne jak się rozbujają na dobre! :wink:
Hani szkoła wg moich obserwacji daje świetne efekty, zatem zamykać oczęta i urywać główki! :wink: A co do zmiany dekoracji z tulipanów na jednoroczniaki to naprawdę 1 dniowa robótka. W czasie gdy dojrzewają przekwitnięte cebule tulipków, na grzędzie rosną już flance aksamitek, tytonii, cyni itd.

Krysiu moja h. dębolistna mnie zaskakuje! Co roku znacznie przybiera rozmiarów i świetnie znosi zimę. Ma 3 latka i ok 1,20 wys. Świetnie się czuje pod jabłonią :wink: Ciekawe czy zakwitnie?

Snowflake nie ma srawy - mogę pozbierać dla Ciebie nasionka orlika. Niestety nie znam nazw odmian tulipanków. :?
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Bo wykoszony trawnik wygląda jak mieszkanie po generalnych porządkach. Uwielbiam te dwa, trzy dni po koszeniu. Zanim z szeregów wyskoczą pośpieszne źdźbła i znów zrobi się tak jakoś :shock: normalnie 8) .
Mam też u siebie tulipany z pierwszego zdjęcia i koniecznie muszę poszukać ich nazwy, bo u mnie w pełnym słońcu kwitną baaaardzo długo i przejście od czystej bielu do intensywnego różu jest wprost zachwycające.
Kasiu - niestety dostałam ostatnio dwie nowe książki o różach i "atom wpadł" oczu nie mogę oderwać i chyba powtarzam chyba :D chciałabym historyczne, problem ogromny, bo podobają mi się i większości duże i raz kwitnące. Książki oklejone kolorowymi karteczkami, lista się wydłuża, a jak z miejscem wie każdy (albo prawie każdy) posiadacz ogrodu. A jesienią myślałam, że to koniec :twisted: i już nic więcej, tylko będę się rozkoszować stanem posiadania. I na wiosnę kupiłam tylko trzy.
Edyta
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Kasiu Jestes pewna że Troica jest rózowa ja ją kupiłam jako pomarańczowo łososiową i jest u mnie na pomarańczowo białej rabacie gdyby to był róż to znaczy że musze przesadzić
U Ciebie widoki piekne az nie chce sie wychodzić :D 8)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Kasia prosiłaś mnie o nazwy roślinek z rabatki : tutaj jest link, dałam wiosenne zdjęcie, żeby było lepiej widać, jakby co to pytaj :wink:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11d ... 7709e.html
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Kasiu "Królowa Ogrodu - Anabelle i rabata różana - Kronenbourg, Fredensborg, Belerburg, Augusta Louise, Troika". to cytat z Twojego postu :D :D ale teraz doczytałam że to rabata różana a nie różowa 8)
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Kasiu choć pytanie nie do mnie było, bo w wątku Daisy, to ja licząc "sama na siebie" układałam kostkę granitową na podsypce piaskowej - najpierw wycinałam sztychówką rowek "mniej więcej", w to piasek, potem kostka i jak trzeba było wypoziomować, to dosypywałam piasku, podkopywałam, kostkę miałam taką nieco większą . Prosto i szybko, leży rok i wszystko ok.
Edyta
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Kasiu ależ cudnie u ciebie.Piękny trawnik...nic tylko się położyć...Clematisy,róże,funkie same ślicznotki.Przyjemnie u ciebie :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
magdala

Post »

Cillo :-)

Już niejednokrotnie "cichaczem "oglądałam Twój ogród i jestem pełna podziwu (pewnie juz to nieraz słyszałaś ....)
Przyznam ,że również dzięki Twoim fachowym radom kupiłam wiosną moje dwie pierwsze Annabelle .
Widziałam je rok temu w okolicach krakowskich ,bo u nas nad morzem nie spotykałam ich w ogrodach, no i strasznie się zakochałam !

Teraz zaglądam im między liście i dopatruję się pączków - czy taki maluteńki puszek to jest pączek ??
Pozwoliłam sobie na umieszczenie zdjęcia u Ciebie :-)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz pozytywną :-),Magda.

Obrazek
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - ja również spieszę Ci powiedzieć, że po dyskusji co kupić hortensje Limelight czy Anabelle - KUPIŁAM ANABELLE !!! pomimo,że obok stała Limelight! Bardzo cieszę się z tego zakupu i jeszcze raz dziękuje za porady ;:87
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Joasiu,jak znam życie następna będzie "limonkowa" :P :P
ODPOWIEDZ