Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja parapetowa kaktusiarnia

Post »

abaddon1986 pisze:Zdjęcia porównawcze między zakupem a stanem dzisiejszym Opuncji wrzuciłem w swoim temacie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p3162193 zatem zapraszam na odwiedziny :) U DAK już nie będę śmiecił :wink:

Mateuszu, to nie śmiecenie tylko miła rozmowa na miłe dla nas tematy :D - ale już byłam u ciebie i zostawiłam tam ślad swojego buta :wink:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DAK pisze:Obrazek
Bardzo ładny kwiatek. Ciekawam, co to za gymnol, bo jakoś po kwiatku nie wiem.
Dak, nie wiem, czy zaglądałaś do Agnieszki (nyskadu). Ja bym dla Twojej Echinopsis widziała coś takiego, jak ma Aga na str 73 :wink:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las opuncjowy powalający , pierwsza klasa i tak świetnie komponują się te fotki na tle drzew ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Przeglądałem ponownie Twój wątek od pierwszej strony i szczerze przyznam, że chyba za każdym razem będzie to zadziwiać równie mocno :D Las opuncjowy rządzi! ;:180 ;:180
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magduś, nie wiem jaki to Gymnol. Ja w większości to mam pewnie jakieś hybrydy po Baldianum, tylko jakieś 4-5 wyglądają mi inaczej, ale ponieważ to wszystko to są marketowe kundelki to nawet nie śmiałam zawracać tym głowy Henrykowi czy Tomkowi - u nich tak fachowo i rasowo, że moje kundelki tylko mogą pomarzyć o nazwach z rodziny lordowskich mości.
Kocham moje kundelki - nawet dwa psy i koty miały rasowych prapraprzodków (pudelka i spanielka oraz Portos po mamusi Maine Coon) - nawet nie próbuję ich identyfikować z atlasów, bo mi to nie wychodzi - widać wada niezapamiętywania ludzkich twarzy i szczegółów ma i w tym wypadku swoje odzwierciedlenie.

Teraz gdy kwiaty się zamknęły (jakoś dziwnie długo mu się trzymają) zrobiłam Gymnolowi fotki - może komuś uda się go zidentyfikować:
Obrazek Obrazek

Kolczaki dziękują wszystkim za odwiedziny i może to zachęci je do dalszego kwitnienia ;:180 , bo Rebutia tak pięknie żółto kwitła, a teraz wszystkie czerwone kropeczki (zapowiadające się, jak mi się zdawało na przyszłe pączki) idzie uparcie w nowe odrosty :( :( - ma ich już z 10.

Ps. Zajrzałam do Agnieszki - róż mnie powalił na kolana - fajnie wygląda takie stadko, tylko wiadomo, że te gady rozrastają się wszerz i długo to tak dobrze dla nich nie będzie. Mnie przecież wyłażą z donicy z jednego pnia. Ale pewnie nie będzie innego wyjścia. Już nawet donicę mam dla tej rodzinki, tyle, że okrągłą, bo ja poza miłością do roślin mam pierdolca na punkcie donic - musi kształtem, kolorem pasować do mieszkańców tych donic, ale i do otoczenia. - taki jeszcze jeden bzik. Ten bzik jeszcze bardziej widoczny jest w zbiorze storczyków.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

DAK pisze:bo ja poza miłością do roślin mam pierdolca na punkcie donic - musi kształtem, kolorem pasować do mieszkańców tych donic, ale i do otoczenia. - taki jeszcze jeden bzik.
Na szczęście mnie taki bzik nie złapał. Gdybym jeszcze do roślin miała dobierać gustowne doniczki, poszła bym z torbami :lol: No i na pewno tyle co mam, nie zmieściło by się u mnie w innych doniczkach niż kwadraty.
Z gymnolem to ja Ci nie pomogę. Przypomina mi trochę amerhauseri, altagraciense, może jakąś formę berchtii, ale ten kolor kwiatka zupełnie nie pasuje. Do baldianum wg mnie nie pasuje ten centralny cierń. Tu pomóc może tylko Heniu ;:108 Ale jakikolwiek to jest, to kwitnie bardzo ładnie ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Niestety nie pomogę i ja. :(
Po prostu roślina ta jest niepodobna do niczego co widziałem i znam. Może to rzeczywiście być mieszaniec który uzyskano dla ładnego kwiatka. Najprawdpopodobniej pozostanie G. n.n. - ale i tak przecież jest ładny, szczególnie kiedy kwitnie. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba i tak najważniejsze, że wiadomo iż to Gymnocalycium :) Wiesz jak się tym zajmować i na jaką kaktus powinien mieć wystawę na światło :wink: Świetny kolor i bardzo fajne postrzępione płatki :) Wygląda genialnie!
DAK pisze:mam pierdolca na punkcie donic - musi kształtem, kolorem pasować do mieszkańców tych donic, ale i do otoczenia.
Ja wszystkie swoje pakuję do doniczek glinianych, najzwyklejszych ze zwykłych ale to prawda, że kobiety przykładają do tego większą uwagę :wink: Ładna doniczka dodatkowo kosztuje, więc faktycznie koszt zadomowienia kaktusa rośnie dość konkretnie... Tak czy inaczej, ładnie to wszystko u Ciebie wygląda :) Można sobie wzdychać :D
Pozdrawiam
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Re:

Post »

DAK pisze:Intryguje mnie ten czubek Espostoa (czy Cephalocereus, bo już nie wiem co on jest), zrobiłam powiększenie:
Obrazek

Na drugim nie ma takiego szpica.
Może tworzy cefalium.
A jak to wygląda teraz?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Henryku za zainteresowanie moim Gymnolowym kundelkiem, mnie absolutnie nie wadzi, że on ma rodziców nie z rodu lordowskich mości ;) - ma nie tylko przepiękny kwiat, ale i jak na kundelka przystało jest niezwykle wytrzymały - już nie jeden Baldianum przekwitł, a on codziennie dźwiga swoje różowe płatki rozchylając je tylko na momenty pełnego nasłonecznienia > widać miał przodków iście "afrykańskich", aż mi się chce go nazwać Murzynek ;)

Inez, to chyba był po prostu stożek wzrostu - on potem tak każdego roku przyrastał zaczynając od takiej czubatej fazy.
Nie mam go teraz w domu, bo wylądował w pracy - którejś zimy miałam początkową fazę ataku wełnowca na mojej największej opuncji i wolałam wynieść puchate i osłabione z mieszkania, bo na nim wełnowca bym nie mogła zidentyfikować w porę. Rośnie tam słabo, bo mam tam wschodnie okna i nie stoją bezpośrednio na słońcu, a za szybą. Tak w ogóle to egzemplarze nadmiarowe i te które mi się trochę znudzą wynoszę do pracy. Mam tam też przekwitłe Hippeastrum, bo mają tam lepsze warunki niż u mnie w domu. Zaopiekowałam się też bardzo starymi gruboszami, których w trakcie trwającego ponad rok remontu gmachu w pracy nikt nie podlewał i tylko zasypywane były kilogramami budowlanego pyłu, przechodzą u mnie kwarantanne, bo z innych pokoi ktoś je wyrzucił do śmietnika. Jednak na czas urlopu nikt nimi się nie zajmuje, na to lato zrobiłam eksperyment i wyniosłam je na dwór pod drzewo - co je nie zabije to może je wzmocni. Stoi więc pod drzewem Espostoa i Grubosze, Hippeastrum i trochę Opuncji - po urlopie zobaczę efekty eksperymentu - albo kosz, albo może ..... nowe donice w nagrodę za siłę przetrwania. Jeśli dobrze pójdzie to w przyszłości może dołączy do nich moja największa Opuncja vulgaris, bo ma już niewiele do osiągnięcia parapetowego sufitu.
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Rozumiem. Może faktycznie to "wzrost", bo chyba jednak trudno o cefalium w warunkach domowych, no chyba, ze się mylę ;)

A powyższy gymnol jest przepiękny ;:138 cudeńko :)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ale ten gymol ma kwiat ;:111 w życiu nie powiedziałabym po kwiatuszku że to gymol. Gymolki mają ładne kwiatuszki no ale ten pobił je wszystkie. Cudo ;:180
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś po południu w drodze na basen zahaczyłam o kwiaciarnię. W niej a także na ulicach puchy, bo wszystkich wywiało z miasta na weekend, w kwiaciarni dyżur pełniła jakaś babunia, która widać, że kompletnie nie znała się na tym co przyszło jej sprzedawać i każde wejście klienta odbijało się przerażeniem na twarzy. W kąciku stały kaktusiki tak potwornie przemoczone, że aż westchnęłam - ktoś niemal zalał je wodą, na moje pytanie "co to takie mokre?" babunia przerażona odpowiedziała - "Podlałam, bo miały tak strasznie sucho".
Jedną bidulę, która swoimi kolcami aż błagała mnie o ratunek - zakupiłam, bo było mi jej żal.
Dopiero po powrocie z basenu i w czasie przesadzania zwróciłam uwagę, że to Gymnocalicjum jest nawet ciekawe - ma takie fajnie długie i pozaginane ciernie. Ciekawe co z tego wyrośnie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Bardzo ładny gymol i chyba mam takiego :heja
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też się podoba :) Większość gymniaków wygląda ciekawie. A już na pewno większość bardzo ciekawe kwitnie :wink: Pochwal się gdyby się tam coś z niego wykluło :)
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”