"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu masz śliczne storczyki, widzę że takie wynoszenie na pole daje efekty w postaci kwiatów, u mnie obecnie cisza. Jak myślisz jest jeszcze sens żeby je wynosić, czy teraz to byłby za bardzo szok dla nich bo noce są zimne.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witajcie
Marivsz do kwitnienia różnice temperatur są potrzebne, może nawet wystarczyć uchylone okno w przypadku phalaenopsis, wszystkie niekwitnące spedzają lato w cieniu, pod okapem dachu lub drzewa (cattleje i dendrobia), jedynie vandę zabierałam jeżeli nocą spadała temp. poniżej 12 stopni.Podlewam rankiem, jeżeli są już zimne noce. o ile mają sucho oczywiście.
Dak, jedyną jego zaletą jest kolor, bo nie imponuje ilością kwiatów, pewnie to już taka hybryda...

Marivsz do kwitnienia różnice temperatur są potrzebne, może nawet wystarczyć uchylone okno w przypadku phalaenopsis, wszystkie niekwitnące spedzają lato w cieniu, pod okapem dachu lub drzewa (cattleje i dendrobia), jedynie vandę zabierałam jeżeli nocą spadała temp. poniżej 12 stopni.Podlewam rankiem, jeżeli są już zimne noce. o ile mają sucho oczywiście.
Dak, jedyną jego zaletą jest kolor, bo nie imponuje ilością kwiatów, pewnie to już taka hybryda...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
No to okna mają uchylone caly czas i nie daje to rezultatów, pocieszenie jedynie, że rosną w liście, a kwiaty z czasem powinny przyjść.
ogródeczek
storczyki
storczyki
Mario Tereso, wypościłaś nas w swoim wątku przez całe 2 miesiące, więc teraz należy sie nam taki pyszny
deserek
Wspaniałe kompozycje storczykowo - ogrodowe
Świetny pomysł, aby w ten sposób pokazać
piękno jednych i drugich.
A ten pomarańczowy falenopsis ma płatki jak z aksamitu - śliczny !
Marivsz, jeśli Jeśli masz cambrie, dendrobia, cattleye niekwitnące aktualnie, możesz je jeszcze spokojnie wystawić na dwór, pod warunkiem zabezpieczenia przed bezposrednim działaniem słońca.
deserek

Wspaniałe kompozycje storczykowo - ogrodowe

piękno jednych i drugich.
A ten pomarańczowy falenopsis ma płatki jak z aksamitu - śliczny !
Marivsz, jeśli Jeśli masz cambrie, dendrobia, cattleye niekwitnące aktualnie, możesz je jeszcze spokojnie wystawić na dwór, pod warunkiem zabezpieczenia przed bezposrednim działaniem słońca.
- MariaTeresa
Joanno/Art, niestety latem mam mało czasu na forum, zdopingowała mnie cambria która zaczyna przekwitac po ok. 2 miesiącach, a phalaenopsis'y kwitną już od wiosny, ale nie wszystkie są tak fotogeniczne jak pomarańczowy "Orange"

Sylki 3, chyba nie masz na myśli tego

Sylki 3, chyba nie masz na myśli tego

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
ja jestem szczególnie cattleyką zachwycona, bo sama mam i liczę na kwiaty w przyszłym roku. Kiedy widzę te rośliny u innych napawam się nadzieją, że wszystko jest możliwe ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MariaTeresa
Dziękuję za taką moc komplementów,Aniu/Anusska, Wando, Storczykowa właściwie "Orange" należy do synka, (też mu się bardzo spodobał), ja tylko się nim opiekuję
Mała Mi, wydaje mi sie,ze katleje hybr. nie są trudne, jeśli chodzi o pielęgnację i kwitnienie
Pewnie dużo zależy od warunków mieszkaniowych (światło i temperatury) Trzeba dać im więcej nawozu niż phalaenopsis. Chyba te mini kwitną częściej niż raz na rok, u następnej widać już pochewkę kwiatostanową.Werandowanie im sprzyja.

Mała Mi, wydaje mi sie,ze katleje hybr. nie są trudne, jeśli chodzi o pielęgnację i kwitnienie

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale cudeńka , no oczu nie mogę oderwać

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
MarioTereso, ten pomarańczowy falenopsis powalił mnie na kolana
co za cuuuuudo
reszta oczywiście też piękna, podobają mi się te kompozycje z liliami

reszta oczywiście też piękna, podobają mi się te kompozycje z liliami

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Re: "Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy
Mario Tereso trafiłam do Twojego bajkowego wątku i chylę czoła przed TAKIMI wynikami
Najbardziej podoba mi się Twoje pomarańczowe dendrobium i gratuluję sukcesu w samodzielnym doprowadzeniu go do kwitnienia
Masz niezwykłe Cattleye, podaj proszę "przepis" na sukces. Ja mam trzy szt., wszystkie kupiłam przekwitnięte i wszystkie mi kwitły,ale....
-jedna kwitnie regularnie co roku i ma się dobrze
- dwie pozostałe nie kwitną od lat (przynajmniej 4-5) i mają się coraz gorzej. Jedna jest w stanie tragicznym, praktycznie bez korzeni.
Do zeszłego lata wystawiałam je na dwór na okres letni, w tym roku pozostały w domu.
Proszę o poradę.

Najbardziej podoba mi się Twoje pomarańczowe dendrobium i gratuluję sukcesu w samodzielnym doprowadzeniu go do kwitnienia

Masz niezwykłe Cattleye, podaj proszę "przepis" na sukces. Ja mam trzy szt., wszystkie kupiłam przekwitnięte i wszystkie mi kwitły,ale....
-jedna kwitnie regularnie co roku i ma się dobrze
- dwie pozostałe nie kwitną od lat (przynajmniej 4-5) i mają się coraz gorzej. Jedna jest w stanie tragicznym, praktycznie bez korzeni.
Do zeszłego lata wystawiałam je na dwór na okres letni, w tym roku pozostały w domu.
Proszę o poradę.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Re: "Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy
Witaj Mario Tereso
wpadłem odwiedzić Twój wątek i jestem zachwycony
piekne storczyki
a pomarańczowy jest cudowny