Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

Mnie też dopadło. ;:223 Przecież ją znam. Widziałam wielokrotnie. Przekonałam sama siebie, że nie, nie teraz, może później. Tak było miło i spokojnie. A teraz co....? Chyba powinnam zaglądać do Ciebie z zamkniętymi oczami. ;:141
Gdzie ją kupowałaś ?
O, widzę, że więcej zarażonych. Szybko się rozprzestrzenia.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Oj, siejesz zarazę, Aniu ;:209 ;:306
A propos dodatkowych prac w ogrodzie, to na tę chwilę nie mam, ale jak tak bardzo chcesz, to się postaram i coś wymyślę ;:172 Za wymiary donic bardzo dziękuję, nie przyszło mi do głowy, że będziesz z centymetrem po ogrodzie latać :;230
O, koleżanko, to u Ciebie jakoś cieplej :evil: U mnie -12 i dziś pewnie będzie niżej, bo cały dzień świeciło słońce, a teraz zachodziło czerwone jak burak ;:224
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Czy liczylaś ile płatków ma kwiat KSophie?
Ja tak, dluuuugo.... chyba było ponad 260....tak z ciekawości....
W tym roku, jeśli po zimie bedzię wszystko ok, to będę mieć trochę wiecej tych róż i to dopiero będzie czad :heja
Ile masz sztuk?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No dałaś po oczach ta Zośką! Nie wiem co odpowiesz fankom Zosiek w kwestii zakupów, bo w szkółkach polskich jakoś jej nie widziałam :( Ha, "mądra" jestem, bo jeszcze moje różomaniactwo nie sięgnęło strefy EUR (aczkolwiek kilka szkółek zagranicznych mocno kusi :wink:) Tak sobie myślę, że najpierw wykupię odmiany dostępne w kraju, a potem będzie co ma być... czyli najpewniej, zastaw się a postaw się i pochwal się (na FO). Dobra, wracam powzdychać do Twoich zdjęć
Ukłony ;:180 Ejka
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu 200 krzaczków ale 100 odmian to nawet ładnie wygląda, czyli idziesz w plamy różane a nie w pojedyncze sztuki jak ja. Już nie mogę się doczekać czerwca żeby zobaczyć jak to wszystko zakwitnie ;:65

Kurfürstin Sophie rzeczywiście wypakowana po brzegi ;:oj
a dostać można ją np tu http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen ... ophie.html i z tego wiem zamawiać tam będzie Ewa - Gloriadei http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

:wit
Jak się cieszę że Kronoprinsesse Mary już mam jedno chciejstwo mniej ;:173 też ja mam dzięki Majuni a do niej mam Amber Queen
ale ta Zocha to cudo ;:202 możesz coś więcej o niej napisać
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justi177 pisze:Ania,
Czy liczylaś ile płatków ma kwiat KSophie?
Ja tak, dluuuugo.... chyba było ponad 260....tak z ciekawości....
A ja myslalam, ze tylko ja taka po..........., tez liczylam, ale nie kwiatki Ksieznej S. tylko miniaturki Rosabell, podawali w opisie, ze kwiat ma 100 platkow.............zgadza sie.......... ;:108
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Tak myślałam, że Was ta różyczka zainteresuje, dziewczęta ;:170

Ania - Annes, Aniu - Lady-r, Jagoda, Ejka ? ja swoje Zośki sprowadzałam z FilRoses i RosenPark Dräger, ale już Edulkotek napisała, gdzie aktualnie jest dostępna :)

Jaguś, to wysoce prawdopodobne, że Kurfürstin Sophie zostanie hitem pięciolecia, bo jest śliczna, a przy tym należy do tych ?żelaznych?. Mam nadzieję, że po zimie będę mogła to powtórzyć :D
PS Polecam min. dwie sztuki...

Alexia, ale tego nazbierałaś, na jednym balkonie ;:oj Dobra jesteś! W te klocki nie śmiałabym z Tobą konkurować :;230 60 donic... Ale Zosiek chyba bym nie oddała... Może jakieś sprytne regały...
ewazawady pisze:Chyba powinnam zaglądać do Ciebie z zamkniętymi oczami. ;:141
Oj Ewcia, dobre :) Postaram się już takich cudnych nie pokazywać :wink:
julieta pisze:Oj, siejesz zarazę, Aniu ;:209 ;:306
Julietko, a bo to ja jedna ?
Latać dla Ciebie z centymetrem po ogrodzie to sama frajda :D Nie ma za co :D Dalej gotowa jestem do współpracy :;230
U Ciebie jest rzeczywiście trochę chłodniej; czasami nawet o 2 stopnie, a jeżeli Twój ogród jest jeszcze nieosłonięty, to niestety koleżanko...

Justi, jestem w szoku ! 260?! 60 ? to by było dużo, 100, ale aż tyle?! Nie, żebym Ci nie wierzyła, ale muszę to sprawdzić... :;230 Przed chwilą słuchałam o jakiś falach mrozu, które mają nadejść w lutym ;:oj Mam nadzieję, że moim nie okrytym Zośkom nic nie będzie...
Mam cztery krzaki. Też muszę je trochę rozsadzić, bo je zbyt gęsto upakowałam.

Oj Ejka, Ty chyba jesteś bardziej chora, niż mi się pierwotnie wydawało... Wszystkie odmiany krajowe wykupić, to dopiero wyczyn ;:306 Nie chcę Cię smucić, ale to Twoje ?różomaniactwo? sięgnie szybciej strefy EURO niż Ci się wydaje :;230

Maju, wiele krzaczastych rośnie u mnie pojedynczo, chociaż staram się je łączyć w grupy, ale już rabatówki ? co najmniej w duetach:)

Ula, Kurfürstin Sophie to róża okrywowa Meilanda. Osiąga wysokość ok. 50 cm. Szerokość natomiast podawana jest przez różne źródła od 50 do 100 cm. Kwiaty średnicy ok.6-7 cm, bardzo pełne, dobrze radzą sobie z deszczem. Kwitnie bardzo obficie i chętnie powtarza. Nie wiem jeszcze jak zimuje, ale zakładam, że w naszych strefach jest bezpieczna:)

Jeny Alexia ;:oj Mam nadzieję, że nie reklamujesz, jak okaże się na którymś 99 zamiast 100 ? ;:306 ;:196

Na dobranoc lipcowa fotka

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, ja przywiozłam Sophie z Frankfurtu, wiosną. Odchorowała sadzenie i nie popisała się. Moze w tym sezonie będzie przypominać Twoją, jeśli zima jej nie załatwi ;:218
Kwiaty na Twoich zdjęciach ma podobne do The Wedgewood Rose, u mnie były mniejsze.
Widoczek cudny!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Ksiezne Sophie kupilam w 2012 u Drägera, przezimowala bardzo dobrze.W zeszlym sezonie cierpala (pogoda).Teraz rosnie w zaprzyjaznionym ogrodzie..........., mam nadzieje, ze sprawi duzo radosci nowej wlascicelce.Za to mlodziaki szaleja............. ;:108
Aniu, ja nie robie nikomu reklamy, sprawdzalam tylko wiarygodnosc opisow............. ;:224
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexia, mi chodziło o składanie reklamacji ;:224

Kasia, to pewnie Twoja da czadu w tym roku. Te, które zaprezentowałam to belgijki. Niemka nie była już tak fotogeniczna :)
Miejmy nadzieję, że zima szybko się z nami pożegna ;:209
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet jakby miala 99 platkow, nie reklamowala bym jej ,jest urocza.Polowalam na nia 3 sezony, to teraz ja tylko ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Dzień dobry!

Ja też słyszałam o fali mrozów w lutym.
Aniu, czyTy zabezpieczałaś teraz donice? I naprawdę nie okrywasz hortensji ogrodowych?
Moje dostały tylko jedno owinięcie włókniną, ale słabo to widzę.
Jak będą zapowiadać rzeczywiście takie mocne mrozy w lutym, to je jeszcze owinę, ale obawiam się, że już te je załatwiły. Kiedyś byłam jakoś bardziej wytrzymała w tych tematach, a ogród był w szczerym polu i zimy jakby zimniejsze i było ok. A teraz schizuję i trzęsę się ze złości na "normalną" zimę. Że przyszła ...
Tak późno i bez śniegu ! ;:223
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Aniu?? ;:303 ;:303
ubiegłoroczny hicior - Kurfürstin Sophie dopiero zdobywa serduszka zaglądających tu dziewcząt ;:306
Mi się podoba jej krzaczek ze szkółki belgijskiej. ;:215
Ciekawe na czym oni tam szczepią. Może ktoś wie niech się odezwie.
Zajrzyj do wątku Kalinny ?, a co powiesz o Michel Morgan? ;:173
Kącik z leżaczkami przytulny, jakie tam drzewo posadziłaś :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :)

Alexia, wiem; śliczna z niej panienka. To taki żarcik był :)

Julieta, u mnie rano było -12?. Donice zdążyłam zabezpieczyć na dwa dni przed atakiem zimy. Owinęłam je folią pęcherzykową i usypałam kopczyki z kory. Wczoraj dodatkowo zabezpieczyłam agrowłókniną 3 róże doniczkowe: młode Jubilee Celebration i Odile Masquelier oraz moją pupilkę Eglantyne.
Hortensji naprawdę nie owijam; co za dużo to nie zdrowo :;230 Od 2008 roku parę zim już przeżyły i co roku kwitną.
Powiem Ci, że też się trochę wystraszyłam tych prognoz, chociaż dokładnie nie wiadomo ile u nas przewidują. Podali tylko te wartości ekstremalne, a wiadomo, że my jesteśmy na drugim biegunie :wink:

Obrazek

Obrazek

Maju, tak mi się zdaje, że wygląd tej Zośki belgijskiej to sprawka podkładki.
Widziałam MM. Piękna, zwłaszcza na tej pierwszej fotce :)
To drzewko to magnolia prowadzona w formie piennej. Na zdjęciu jest mocno przybliżone. W rzeczywistości rośnie znacznie dalej od leżaczków.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”