Sezon 2013 - rozpoczęty
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Powojniki - Sezon 2013
Tak, bylinowy, dosyć wysoki (mój ma coś koło dwóch metrów), sam się nie czepia podpór, ale jak posadzić go z typowymi, pnącymi powojnikami, to one już go utrzymają w pionie (sam tak właśnie zrobiłem), kwitnie długo i pięknie pachnie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najpóźniej rozkwitający u mnie powojnik Sweet Summer Love
Kwitnie od dwóch tygodni, a kwiatów wciąż przybywa

Kwitnie od dwóch tygodni, a kwiatów wciąż przybywa

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Beata-sc
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sie 2013, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu!! są wspaniałe! A ile jescze czeka radości - mnóstwo pąków - gratuluję! Pozdrawiam, Beata. Ja zaczynam znajomość z powojnikami - mam małą aromaticę, ale troszkę kwitnie
Powiedzcie proszę jak mogę ją przezimować? Beata.

"Jeśli wierzysz w zwycięstwo, zwycięstwo uwierzy w Ciebie..." P.C.
U mnie najdłużej kwitną: 'Praecox'; wielkokwiatowy 'Lady Betty Balfour' i 'Anita':

MArcin
MArcin
- lizbonka
- 50p
- Od: 28 maja 2011, o 21:12
Moje powojniczki, zakupione z początkiem sezonu 
modrzew + kolor... ładnie się razem połączyły i powojnik szaleje z kwitnieniem do teraz...

Samotnik za domem kwitł ładnie, teraz nadal kwitnie ale nowych pączków juz nie ma.

i Hagley Hybrid, pierwszy z moich powojników właśnie ponawia kwitnienie. Jak tylko pączki sie otworzą zrobię zdjecie

modrzew + kolor... ładnie się razem połączyły i powojnik szaleje z kwitnieniem do teraz...

Samotnik za domem kwitł ładnie, teraz nadal kwitnie ale nowych pączków juz nie ma.

i Hagley Hybrid, pierwszy z moich powojników właśnie ponawia kwitnienie. Jak tylko pączki sie otworzą zrobię zdjecie

Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix

Czy ktoś z Was może mi doradzić jakie powojniki posadzić na takiej pergoli? chciałbym żeby stosunkowo gęste liście "przesłoniły" trochę taras od strony sąsiadów. Nie mam wymagań co do koloru i intensywności zapachu kwiatów.

Uploaded with ImageShack.us
Wiosną posadziłem wilca ale coś poszło nie tak i mimo sporych rozmiarów (ponad 3 metry) kwiatów nie ma praktycznie wcale
Wpadłem więc na pomysł, że może powojniki będą jakimś rozwiązaniem. Pełny rozmiar tej konstrukcji to 2,70m. wysokości i 3m. szerokości - konstrukcja solidna (stalowa rurka kwadrat.) i stelaż z dwóch paneli ogrodowych powlekanych PVC. Ziemia w moim ogrodzie jest ilasta z domieszką gliny - nie ma kłopotów z przesychaniem.

Uploaded with ImageShack.us
Wiosną posadziłem wilca ale coś poszło nie tak i mimo sporych rozmiarów (ponad 3 metry) kwiatów nie ma praktycznie wcale

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Muszą być same powojniki?
Ja bym tę pergolę obsadził wiciokrzewem Serotina,ze 3 krzewy w równym rozstawie, a między nie ewentualnie wkomponowałbym jakieś powojniki. Samym powojnikiem, tym bardziej wielkokwiatowym trudno będzie uzyskać efekt " gęstej ściany"
Ja bym tę pergolę obsadził wiciokrzewem Serotina,ze 3 krzewy w równym rozstawie, a między nie ewentualnie wkomponowałbym jakieś powojniki. Samym powojnikiem, tym bardziej wielkokwiatowym trudno będzie uzyskać efekt " gęstej ściany"
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Powiedzcie mi proszę co mam zrobić z powojnikiem ,który teraz wypuścił młode liście? Chodzi mi o Hagley Hybrid , wiatr przewrócił pergolę i połamał mi rośliny pod nią w drobny mak - przesadziłam więc i obcięłam na równo ze złamaniem ... a teraz dostał czuprynki z młodych liści ... czy w takim momencie kiedy jest osłabiony po wznowionym wzroście zimowe temperatury mu nie zaszkodzą za bardzo?
No to też jakieś rozwiązanie...Jurek pisze:Muszą być same powojniki?

1. Ile i jakie powojniki można tam wsadzić?
2. Czy wiciokrzew i powojnik nie "pogryzą" się na wspólnej pergoli?
- Locutus
- Kontakt:
Moje doświadczenie mówi, że odmiana Sunset jest w stanie zrobić piękną, gęstą ścianę i to w bardzo szybkim czasie. Oczywiście na taką przestrzeń potrzeba by kilku sadzonek. Jak jej dokooptować innych kolegów (u mnie Sunset rośnie w połączeniu z MultiBlue oraz The President), to wygląda to naprawdę bardzo ładnie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Dziękuję za radęLocutus pisze:Moje doświadczenie mówi, że odmiana Sunset jest w stanie zrobić piękną, gęstą ścianę i to w bardzo szybkim czasie. ..... to wygląda to naprawdę bardzo ładnie.LOKI

Czy jak kupię po 3-4 sztuki każdego to będzie wystarczająco gęsto?
- Locutus
- Kontakt:
A bo ja wiem? Ja mam jedną sztukę Sunset na pergoli. I jak inne powojniki (a mam ich w sumie bodajże dziewięć różnych odmian) się po niej pną, nawet wysoko, i pięknie kwitną, ale ciągle jeszcze pozostawiając spore prześwity, tak ten nie tylko, że wspiął się po niej, ale zupełnie zamaskował wszystkie elementy konstrukcyjne i stworzył jednolitą zieloną (a w sezonie kwitnienia ? czerwoną) ścianę w miejscu, gdzie rośnie.
Jeśli chodzi o pozostałe dwie odmiany ? sam osobiście uważam, że ładnie się komponują z Sunset, ale to tylko moja opinia ? możesz dosadzić takie odmiany, jakie chcesz, żeby osiągnąć własny efekt estetyczny. Tak czy siak, to Sunset stworzy ścianę, nie inne powojniki (no chyba że ktoś zna i może polecić inną odmianę rosnącą równie szybko i równie gęsto).
Pozdrawiam!
LOKI
Jeśli chodzi o pozostałe dwie odmiany ? sam osobiście uważam, że ładnie się komponują z Sunset, ale to tylko moja opinia ? możesz dosadzić takie odmiany, jakie chcesz, żeby osiągnąć własny efekt estetyczny. Tak czy siak, to Sunset stworzy ścianę, nie inne powojniki (no chyba że ktoś zna i może polecić inną odmianę rosnącą równie szybko i równie gęsto).
Pozdrawiam!
LOKI
ja bym poleciła Polisch Spirit długo kwitnie,ładne liście ,nie choruje
pozdrawiam Karina
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko, że u mnie zgubił dolne liście i do 50 cm wygląda brzydko. Poza tym prawda, pięknie kwitnie cały czas z początku alabastrowo-biało a teraz biało-różowo.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa