Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jest wyrośnięta. Po kwitnieniu (prawdopodobnie wielokrotnym) ciężar liści sprawia, że pędy sie pokładają.Wisienka pisze:Hm... nie jestem pewna, czy to kalanchoe, dlatego, że gałązki mojej rośliny
pokładają się, a nie sterczą do góry.
Z czystym sumieniem można ją przyciąć i zrobić sadzonki wierzchołkowe ze wszystkich przerosniętych pedów umieszczając je w wodzie. Po ok. 3 tygodniach zaczną puszczać korzonki, wtedy posadzić w nowym podłożu (nawet po 2-3 razem) i ma się piękną, gęstą roślinkę, która powinna jeszcze na dodatek dużo ładniej zakwitnąć za jakiś czas.
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- Maxymilian
- 100p

- Od: 24 cze 2008, o 15:55
- myszorek

- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest Paprotka złocista (flebodium złociste) - Phlebodium aureum Troszkę info tutaj 
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- karpek

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Obydwie roślinki należą do jednego gatunku: peperomia magnoliolistna o pokroju wzniesionym, ta druga jest odmiany variegata. I rzeczywiście roślinki nie są całkiem zdrowe. Przyczyną jest ziemia. Patrząc na zdjęcia widać, że ziemia jest zasolona, twarda i zbita. Roślinki należy bezwzględnie przesadzić ! Może być zwykła ziemia uniwersalna, którą kupisz wszędzie. Przesadź, podlej, z tydzień niech postoją w niezbyt słonecznym miejscu i będzie dobrze.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Jak nazywa się ten kwiat?
- rastharsis
- 200p

- Od: 20 sie 2008, o 22:56
- karpek

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Oczywiście. Tak jak napisałaś to Begonia B.lucerna zaliczana do odmian kwitnących. Jest bardzo ekspansywna. Miałem kiedyś taką dorastającą do 2 metrów wysokości. Lepiej ją uszczykiwać co powoduje rozkrzewianie i lubi mieć mokro - trzeba ją często podlewać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.